Merhaba arkadaşlar, iki sorum var.

1- Güneş gözlüğü camındaki siyahlık derecesi uv korumasını mı artırıyor? Yani kapkara gözlükler daha mı koruyucu? Değilse, yani açık siyah gözlükler çok uv koruması olacak şekilde yapılabiliyorsa kapkara gözlükler neden var?

2- Bir odada çalışan klima içerideki havayı temizler mi? Atıyorum içerideki solunmuş hava dışarı atılıyor mu? Evi havalandırmalı mıyız? Spesifik olarak sözgelimi içeride bir parfüm kokusu olsa hiç kapı pencere açmadan bu koku dışarı tahliye edilir mi?

Peşinen teşekkür eder esenlik dilerim efendim

 

ikinci soru ile ilgili bilgim yok. araba dışında hayatımda klimam olmadı, klima kullanmadım. arabada da ayarı var, dışarıdan hava al, içerideki havayı çevir diye.

birinci soru için; hayır koyuluk derecesinin uv filtresi ile ilgisi yok. tamamen şeffaf olup uv ışınlarına karşı filtreliyor da olabilir. tamamen kapkara olup hiç uv filtresi de olmayabilir.

kapkara gözlükler şunun için var, çünkü tek derdimiz uv'den korunmak değil. gelen güneş ışınını zayıflatıp gözümüzü kısmadan karşıya bakabilmek. mesela benim taktığım acucue oasys lenslerinde %90 küsur uva uvb koruması var. yani hiç güneş gözlüğü takmadan da uv ışınlarına karşı korunuyorum. ama şeffaf anasını satayım. hafi güneş karşıdayken bi gözünü aç açabiliyorsan. bana hiç uv koruması bile olmayan kapkara bir gözlük yeter bu durumda.

ben gölge istemiyorum kardeşim, uv'den korunayım diyen açık renk kullansın, hem uv'den korusun, hem de gölge etsin başka ihsan istemem diyen uv korumalı koyu camlı kullansın. parlamaları da kessin diyen bi de polarize arasın. benim lenslerim zaten uv'den koruyor, yeter ki güneşin geldiği tarafa gözümü kısmadan dönebileyim diyorsan işportadan alacağın 30 liralık koyu camlı gözlük de iş görür.

kibritsuyu

1. Güneş gözlüğünde göz koruma seviyesini gösteren camın rengi veya koyuluğu değil, kaplamasıdır. Açık siyah gözlüklere UV koruması yapılabiliyor, kapkara gözlükler ışığa hassasiyeti olanlar için var.

2. Normal klimalar havayı gerçek anlamda temizleyemez, kalitesini arttıramaz. İçindeki modeline göre farklı kalitedeki hava filtresi toz, polen ve diğer alerjenleri filtrelemeye yardımcı olur. Evi kesinlikle havalandırmalısınız. Ancak yeni bazı klimalar içlerinde dahili hava temizleyicilerle gelir. Örnek: www.daikin.com.tr Bu klimalar temizlediğini iddia ediyor ama şahsen araştırmadan-denemeden yorum yapmam doğru olmaz. Kullanan varsa bu sorunun yanıtını da ona bırakalım.

zaman ilac degil insanlar unutkan

2. Klimaların dışarı iile hava devir daimi yapan bir bağlantısı yok. (Ticari tipli olanlarda olabiliyor)

Koku dediğimiz şey havada asılı kala. Partiküller olduğu için klimanın filtresi bu kokuyu havadan temizleyebilir, ama içerideki havanın oksijenlenmesini falan arttırmayacaktır.

Hava kalitesini arttırdığını vaad eden ozon modlu klimalar da var. Havayı temizlediğini söylüyorlar. Ama ozon gazını da solumamak gerekiyormuş diye duydum. Klimaların ozon modu açıkken odada bulunmamak gerekliymiş falan. Yani klimanın havayı temizleme durumu biraz cacık.

Eğer sürekli klimalı bi ortamdaysan o zaman havanın serin olduğu anlarda camları açıp bi püfür püfür estirmen gerekiyor içerinin havalanması için.

zimbirik
1

mobil görünümden çık