Merhaba,

Simdi Adana'nin jeomorfolojik yapisini arastiriyorum. Guney taraflari aluvyon ve bu deprem icin en riskli yerlerden. Hatay'daki bir sorun da zemin yapisinin aluvyon olmasiydi okudugum kadariyla. Adana'nin bazi yerleri ise kaliş veya taraça. Bir de yerlesimin cok olmadigi kuzeybati taraflarinda handere formasyonu var (kil, kiltasi ve silt iceren). Bunlar arastirdigim kadariyla aluvyondan daha iyi. Kalis sanirim bunlar arasinda en saglam olani oluyor. Raporlar ve makaleler de okudum ama depremle iliskileri hakkinda detayli bilgiler bulamadim.

Aramizda daha cok bilgisi olan var mi? Aluvyonun iyi olmadigini biliyorum ama diger zemin cesitleri hakkinda bilgi olursa iyi olur. Jeoloji uzmani cevap verebilirse de sukela olur.

Not: Bu arada kendi bulundugunuz yerleri de arastirin veya uzman kisiler tarafindan arastirilsin. Binanin durumu ve dayanikliligi da onemli.

 

kiltasi silt seyl hatta bazen arasina marn gelip ardalanir. bunlarin dayanimi pek yuksek degildir hatta yagmur gordugunde camur gibi olur ayrilir dagilir. ha uzerine bina yapilmaz denmez. ama bir kirectasina bazalta andezite gore daha dayanimsizdir. kiltasinin uzerine yeterli derinlikte radye ya da forekazik ya da jetgroud gibi imalatlar yapmak ve cozum uretmek icin siklikla uyguladigimiz imalatlar.

( dip not; hem insaat muhendisiyim hem jeoloji muhendisiyim)

turbo sadık
1

mobil görünümden çık