Arkadaşlar selam,

Gerçekten çok fakir bir arkadaşımın ailesine babasının dedesinden tarla kaldığını öğrendik. 4 farklı tapu ve her bir tapuda en az 4 en çok 5 kişi olmak üzere hissedarlar var.

Diğer hissederların tuzu kuru fakat benim arkadaşımın hem annesi hem babası hem zihinsel hem de fiziksel engelli ve yıkık dökük bir evde farelerle birlikte yaşıyorlar. Diğer hissederlar sizin payınız yok diyerek insanları kandırmaya çalışıp paralarını almaya çalışıyorlar.

Biz de arkadaşımın payını hızlı bir şekilde satıp yeni bir ev almak istiyoruz. Bu durumda diğer hissederlardan ayrı olarak payımızı satılığa çıkartıp satabilir miyiz?

Şimdiden teşekkürler

 

öncelikle tapudaki isim arkadaşınızın babası/annesi veya arkadaşınızın olması gerekli. yani dededen kaldı diyorsunuz ya, eğer tapu hala dede üzerinde ise, tapunun ilk önce mirasçıların isimlerinin olduğu paylı mülkiyete dönüşmesi gerekli.

sonrasında istediğiniz gibi satış yaparsınız, fakat tapu gösterdiğiniz tutar düşük olursa, diğer hissedarlar şufa hakkı davası açıp satışı iptal ettirebilirler. yani tarlanın bugün piyasa değeri diyelim 100tl/m2 ve siz de 100'e sattınız. tapuda 150-200 göstereceksiniz ki, karşı taraftakiler satışı iptal ettiremesinler. çünkü ettirirlerse o fiyattan sizden almak zorundalar.

malheiros

@malherios tapu önceden dedenin üzerineymiş sanırım ama 1 -1.5 yıl kadar önce tescil edilmiş hak sahiplerinin üzerine. Gerekirse belgeleri özelden paylaşabilirim

bapyemir

Tapu belgesine baktığınızda hissedarların isimleri yazılırken ilk hissedarın karşısında payı belirtir oran ikinci ve devamı hissedarların karşısında denden işareti (") varsa tek başına satışı yapamaz. Sadece ya hissedarlardan birisine satış yapabilir ya da Mahkeme yolu ile.

hayalhayal

bağlı olduğunu belediyenin tasarruufunda
bazıları hisseli satışa izin veriyor
bazıları tüm arsayı satışa çıkartıyor

bir soru sorcam

En kötü ihtimal hisselerini diğer ortaklara satabilirler, fiyatta anlaşamazlarsa ortaklığı bozma davası açılır (izale-i şuyu gibi bir adı vardı)

John Bloor
1

mobil görünümden çık