Şu an birçok şeyde piyasa böyle değil de... daha teorik ve etik bir sorum var.
Diyelim fiyatını 6 ay ya da yılda bir guncelledigimiz mallar ya da hizmetler satıyoruz. Ülkenin ekonomik faktörlerine uygun ve adil (hem satıcıyı zarar ettirmeyecek işini sürdürülebilir kılacak, hem de maaş vs ortalamalarına göre tuketiciyi o hizmetten uzaklastirmayacak ve hizmetin statüsünü değiştirmeyecek [yani ürün luksse lüks kalacak, herkes içinse herkes için kalacak gibi statü derken]) bir fiyat güncellemesi yapmak istiyoruz diyelim.

6. ayda zam yaparken aylık Tüfe Üfe ya da enflasyona mi bakacağız ve bunların hangisi/hangilerine bakacağız?

Yıllık fiyat güncellemesini hesaplarken sadece yıllık Üfe Tüfe enflasyon rakamlarına mi bakılıyor?

Fiyat güncellemesi hesabı yaparken hangilerine bakıp nasıl bir formül kullanmak gerekir?

 

hepsinden önce maliyetlerinize göre fiyatları belirlemeniz lazım (işçilik, hammadde, nakliye vs). sizin girdilerinizin maliyeti enflasyonla doğru orantılı artmıyor olabilir. dolayısıyla her ürün ve hizmet özelinde bu sorunun cevabı değişir bence.

mustafakesekci

Maliyetletinizi tek tek hesaplayın, ama alış döviz cinsine göre, her döviz için ayrı ayrı toplamları belirleyin.

Örn. USD kısmının toplamı X, EUR kısmının toplamı Y. Satış fiyatını bu kurların güncel değerine göre TL belirleyin, tabii ki güncel vergi oranlarını da gözönüne almalısınız, KDV, ÖTV, gelir vergisi, muhtasar oranı.

Veya hesap yapmayın hiç. Size yakın ürünü olan rakiplerinizin fiyatlarına göre uydurun gitsin, çoğu firma böyle yapıyor. Buna enflasyonun katılaşması (psikolojik bir olay, hesapla filan ilgisi yok) diyorlar. Beklentiye göre fiyatını artırıyor herkes, adil bir fiyat yok.

Seçimlerden sonra bambaşka olur hesaplar, çok belirsiz bugün.

alfired
1

mobil görünümden çık