Selam. Hangisi sifirdan baslayan bir insan icin daha iyi? C++, java, python? Bir cok kisi python un cok revacta oldugunu ve nispeten kolay oldugunu soyluyor. Youtubedan charles severage abiyi izlemeye basladim, baska onerebileceginiz bir kaynak var mi? Bu isler nasil yuruyor? 26 yas cok mu gec baslamak icin? Yurtdisinda yasiyorum ve inanilmaz bir yazilimci acigi oldugunu goruyorum (isim hr), 1 senemi feda etsem bir seyler olur mu?

Deneyimli arkadaslarin fikirlerine acigim, tesekkurler.


 

"hangi programlama dili ile baslanmali" sorusunun cevabi tamamen ilerde yapilmak istenilen ise ve ogrenmek icin kendinize ayirdiginiz zamana bagli.

python: ogrenmesi en kolay dillerden biri, bu nedenle populer. bir dilin kolay olmasi birkac probleme yol aciyor. kolay ogrenilen diller (genelde high level diller) arkalarinda calisan sistemlerin bircok detayini gizliyorlar, ve bu detaylari kendileri hallediyorlar. bu da ogrenme sonucunda gelistiricinin bircok temel konuyu kacirmasina neden oluyor. ama dili hizli ogrenip uretken olabilmek dilin disinda calisilan alanla ilgili ogrenme surecini kisaltiyor. ornegin python data science ve machine learning konularinda populer bir dil cunku bu alanlarda calismak icin matematik ve istatistik alanlarinda da ogrenme gerekiyor, basit bir dil ile birlikte dil ogrenmeye cok da fazla takili kalmadan alan ile ilgili ogrenmeye daha fazla zaman ayrilabiliyor.

java: guzel bir object oriented dil. object oriented olmasi sayesinde kod seviyesinde daha iyi modelleme yapilabiliyor, ve belli patternler takip edilebiliyor. bu durum gelistirici acisindan limitleri koyuyor ve gidis yolu konusunda gelistiriciye yol gosteriyor. cok da dusuk seviye bir dil olmamasi nedeniyle derleme ve isletim sistemi ile ilgili detaylarla ugramsmak pek de gerekli olmuyor. bu dille yapi kurmanin kurallara baglanmasi nedeniyle genelde enterprise uygulamalarda (ornegin bankacilik finans) tercih ediliyor. bu dili ogrenen kisi sadece java ogrenmis olmuyor, object oriented programlama yaninda enterprise programlama pratiklerini de ogrenmis oluyor.

c++: ogrenme sureci digerlerine gore yavas, cunku gelistiriciye daha fazla hareket alni taniyor. tabi bununla birlikte gelistiriciye daha cok sorumluluk veriyor. bu dili ogrenen biri ilerde baska dile gectiginde zorluk cekmez cunku bircok temel konuyu da hali hazirda bilmis olur. ogrenirken derleme, isletim sistemi calisma prensipleri gibi konulara da girmek gerekiyor. ogrenen biri daha dusuk seviye, daha az kaynak tuketen ve daha hizli yazilim ihtiyaci olan konularda calisabilir, ornegin otonom arablar gibi. ama durustce soylemek gerekirse 5 yil bile c++ ogrenmek icin yeterli olmayabilir.

26 yas gec degil, ne noktaya gelebileceginiz harcayacaginiz zamana ve motivasyona bagli. eleman acigi cok ama diger tarafran da rekabetin arttigini goz onunde bulundurmak gerekir. degil yeni gelistiriciler, tecrubeli gelistiriciler de her gecen gun ogrenilmesi gereken dil, framework, teknoloji konusunda baski altinda. yani eskiden bir programlama dili bilen biri rahatca isini yapabiliyorken, artik bir dil bilmek yetmiyor, bunun yaninda bircok farkli yan alanda (ornegin bulut sistemler, docker, kubernetes, microservices, server side rendering vs) ogrenme baskisi altindalar. yani dil ogrenmek bu isin ilk adimi, is ilanlarina bakarsaniz gereksinimler arasinda cok farkli yan teknoloji de bulundugunu goreceksiniz.

tum bunlara ragmen zaman ayirmaya deger. beklentiniz ve hedeflerinizi zaman sekillendirecektir.

emrahday

Tesekkurler hocam

lacrim
1

mobil görünümden çık