Merhaba müzisyen tebaası,

Ben kemençe çalıyorum ama acemice. Bundan 20 sene evvel babam bana bir kemençe almıştı. Kemençe Sİ kemençe yani. Çok ince ses. Kalın ses akordu yapabiliyorum ama güzel ses vermiyor o zaman. Ben de şarkı söylerken sesimi inceltmek zorunda kalıyorum ve rahat edemiyorum. Sesim zaten kötü inceltince daha da kötü oluyor. Kendime daha kalın sesi olan bir enstrüman alacağım. Ama hangi tonda alacağımı kestiremiyorum.

Bunun için ne yapmam gerekir? İnsan sesinin tonu var mıdır? Ben ses tonumu nasıl anlarım. Yani benim sesime uygun tondaki enstrümana nasıl karar veririm?

 

Öncelikle sesinin sınırlarını belirlemek gerekiyor, belki pestlerde belki ortalarda belki tizlerde bir ses aralığın vardır, bunu bilmek sana yardımcı olur.

Ben klasik kemençe çalıyorum, ama si kemençe dediğine göre sen Karadeniz kemençesi çalıyorsun. Bu durumda yeni alacağın enstrümanın ne olması gerektiğine de karar vermen lazım. Karadeniz kemençesi değilse hangi tür müzikleri yapabilecek bir saz olmalı ona karar vermelisin.

Sesin hakkındaki bilgiyi de en iyisi bir müzisyenden veya bir müzik öğretmeninden al derim. Hiçbir şey olmazsa uzaktan erişim sağlayarak sana ben yardımcı olurum.

muhayyer divan

@muhayyer karadeniz kemençesi.

iddaaci
1

mobil görünümden çık