Turkce öğreniyorlar mi? Yoksa, anadilleri kurtce olmadığı icin gerek gormuyorlar mi?




 

Bilmeyen azdır.

signore

soruyu da yanlis sordunuz gibi geldi bana mantik hatasi oldu. Yoksa, anadilleri kurtce olmadığı icin gerek gormuyorlar mi diyip Turkcelerini sorgulamak falan absurt oldu.

90%i Kurtce bilmiyordur, kesin bilgi yayalim. Kendi aralarindaki konusma dili yari Turkce yari Almanca garip bir dil. Yeni jenerasyon felaket, anne babasiyla konusurken bile Turkceye almanca katiyor farkinda olmadan, kelime sikistirmak degil, farkinda olmadan 2 cumle turkce, 2 cumle Almanca konusmak, oyle gidip gelen dil. Sirf Kurtler degil yeni jenerasyon tum Almancilar boyle. Ha bir almanla konusurken Turkce katmaz bak, zihin onu ayirt edebiliyor:) Ama kendi aralarinda tam bir kesmekes oluyor dil. Sonucta Turk televizyonlari izleniyor her ailede, dizisinden, macina haliyle Turkce biliyorlar ama yazi, konusma bayagi kotu yani. Gocmenligin sonucu anne baba uzun saatler disarda calisiyor, cocuklariyla ilgilenmiyorlar cocukta ne ogrenirse sagda solda, evde, televizyonda, disarda o iste

neverletyougodown

@neverletyougodown, teşekkürler


Almanya dogumlu kurtler/turkler birbirlerinden fazlasiyla nefret ettikleri icin, hem de gerek duymayacaklari icin, Kurt kokenliler Turkce ogrenmeyi tercih etmezler diye dusunuyordum.

Peki, turkce ogrenmelerinin sebebi nedir? Türkiye kokenli Kurtler de kendi aralarinda Türkçe konustugundan, cocuklari da mi Türkçe ogrenmek zorunda kaliyor? Ya da bahsettiginiz gibi turkce yayinlari takip ettikleri icin mi?

cay sigara

Anadilleri Kurtce; Kurtce seviyeleri de ailenin bilincine ve ne zaman goc ettigine gore degisir. Genelde gerek duymuyorlar Turkce ogretmeye tanidiklarimin cogu. Benim tanidigim aileler evde sadece Kurtce konusuyor okulda Almanca. Zaten cogu siyasi sebeplerle orda. Eger siyasi bilinci o yondeyse Turkce ogretmesinin mantigi ne?

nefertarii

@cay sigara Turk Kurt birbirlerinden ayri yasamiyor, oyle cok buyuk dusmanlik, nefret falan yok yani, ha bazi milliyetci, kurtcu dernekler vardir Turkiye'deki olaylardan, gelismelerden sonra eylem, protesto yapiyorlar farkli gruplar karsi karsiya geliyor, ortalik karisiyor sonra onlar haber olarak yansiyor medyaya, iki millet arasinda buyuk ayrim var gibi dusunuluyorsa yanlis o. kimse kimseye sen ocun bucusun diye yaklasmaz, yaptiklari isler belli zaten bakkallik, restoran, kebap falan iki toplum da oralardan ekmek yiyor cogunlukla. Gocmen gocmenle yasiyor daha cok, haliyle yakin temas kacinilmaz, birbirlerinin isletmelerinde calisiyorlar, ayni ortamdalar cogu zaman, baskin dil Turkce oldugundan Turkce konusuluyor daha cok. Kucuk Turkiye gibi iste cogu Kurt Turkce biliyor Turkce konusuyor Turkiye'de de. Ha tabi ki iltica vs ile gitmis asiri Kurtcu kesim cocuguna ogretmez o ayri. Ama o kesimin cocuklari ne kadar Kurtce biliyor o da ayri mesele:)

neverletyougodown

Cogu evde "anadil" Türkce yine de. Hatta Kürtce sadece anne-baba arasinda konusuluyor, cocuklarin anlamamasi istenilen konularda. Politik aileler de dahil.

Evde sadece Kurtce konusanlari ise hic duymamistim, duyuru sebebiyle ogrenmis oldum.

buf-e kür
1

mobil görünümden çık