Diyelim 200 m2 arsanız var. Hisseli, İfrazlı bir arsa ve vergisini ödüyorsunuz. Sonra buraya imar geliyor ve arsanızın 50 m2 sini bir parsele, diğer 150 m2 sini de yine üçe bölüp başka bir parselin farklı yerlerinde imar veriyorlar.

Sizce neden 200 m2 bir hisseyi tek parça imar vermek yerine 4 e bölüp, parsellerin farklı yerlerinden imar verirler?


 

Bunun adı 18.madde uygulaması hisseli araziler imar planina uygun sekilde imar uygulamasi yapilarak yasal kesinti yapilarak ( dop ) plan ile zemin fiili durum esitlenir.

Arazi alirken hisseli almamak ve plan ile fiili duruma bakılmamalı.

Fritz-X

hissedarlardan kimsenin hisselerimizi farklı yerlere verin demediklerine emin misiniz? birbirleriyle anlaşamayan hissedarların, kadastroculara bizim hisseleri ayırın dediklerini ve mümkünse bunun da yapıldığını biliyorum. ama bunun haricinde de arsaların yerleri, geçecek yollar, yapılacak parklar okullar vs planlamaları sonucunda değişebiliyor.

bu arada yanlış anlamamak için soruyorum. 200m2 arsanın mı birden fazla hissesi var, yoksa 200m2 daha büyük bir arsanın bir hissesi mi?

co2s2

@Fritz-X doğrudur. öncelik imar planındadır. yaptın imar planını ve sonra hissedarların parseldeki yerlerine göre paylaştırırsın. diyelim ayşe öksüz diye biri var ve 6000 m2 parselde 150 m2 hissesi var. Bu kişinin 150 m2 sini neden parseldeki üç farklı yere atar ki? Sokakların alanı bellidir ve aradaki boşluklara da kişilerin hissesine göre yeri verilir. O boşluklara farklı farklı kişilerin neden 40 m2, 50m2 , 20 m2 diye paylaştırılır? Ver Ayşe Hanımın 150 m2 sini sonra ondan küçüklere doğru devam et. Ya da benim kafam basmıyor herhalde. Şu 18. maddeye bakayım bir.

silver apple

@co2s2 bu hissedarların çoğu fakir fukara. anlamazlar, şöyle yapın böyle yapından. hepsinin 100 ile 250 m2 arasında yeri vardır. bildiğimiz kentlerdeki sokak tipine göre ev yaptırmak isterler. Bir de ifrazlı yerler burası. Yol payı, park, cami, artık neyse... düşecek oran öyle uçuk değildir.

200 m2 arsa bir kişinin. ve arsasını dört parçaya bölüp farklı parsellerde imarlamışlar. 200 m2 yi orasından burasından ifraza göre küçült de dört parçayı farklı yerlere atmak ilginç duruyor.

silver apple

o kadar küçük arsayı dörde bölüp sağa sola göndermek saçma olmuş. bunun yok mu bu bir itiraz yöntemi?

co2s2

200 metreyi dörde bölmek mantıklı değil, o parçalar tek başlarına yapılaşmaya uygun olmayacağı için belediye o şekilde bölmez parselleri.

Yanlış anlaşılan bir şey mi var acaba? Biraz daha detaylı anlatır mısın?

John Bloor

@co2s2 mahkemeye gideceğim. durumda bizim anlamadığımız bir şey var mı diye anlamaya çalışıyoruz ama bir cevap bulamadık.

@John Bloor vakt i zamanında 270 m2 tarlaymış. Sonra ifraz gelince 176 m2 ye düşmüş. ondan sonra imar gelmiş ve parçalara bölünmüş ve 23 m2 si de tekrar yola verilmiş. bunun dışında anlayabildiğimiz bir şey bulamadım. neden bir oraya bir buraya bölmüşler anlamadık. sonuçta bu arsanın tapusunda 176 m2 yazıyor ve kişisi belli tc si belli. hangi akla hizmet parça parça imar verilir anlamadık?

silver apple
1

mobil görünümden çık