Şu istatistige katılanların %30 u evlilik icin imam nikahina gerek yok demis.

Laik muslumanlar bile bu imam nikahini mutlaka yapar diye biliyorum. Sizin bildiginiz, imam nikahsiz muskuman cift var mi; yaygin mi bunlar, yoksa istisnai mi?

Buradan sonuc cikartirsak, Bu abkete yanit veren, %30 dinsiz diyebilir miyiz?



twitter.com

 

çok yaygın değil, ama bir kişi biliyorum. arkadaşım müslümanım diyen seküler biriydi, yani ramazanda arada bir oruç tutan ama hayat tarzı olarak islamla çok alakası olmayan.. onlar dini nikah yaptırmadılar.

ayrıca diyanete göre resmi nikah yapıldıysa dini nikah elzem değil. cevap verenler bu bilgiye dayanarak da gerekli değil demiş olabilir.

bkz: kurul.diyanet.gov.tr

evanka

ben kendimi inanclı bir musluman olarak tanımlıyorum, dini nikah yaptırmadım. cunku nikah dinen= cevrenin senin birlikte oldugun kişiyi bilmesi ve eşin olarak tanıması. bitti. seramonisi falan yok

art vandaley

"Bu ankete yanit veren, %30 dinsiz diyebilir miyiz?"

Hayir, diyemeyiz. Sosyal bilimlerde pek cok konuyu "proxy" ile olcebilirsin, ama din konusunda, hele hele bu iki secenek arasinda (inancli veya tanritanimaz) proxy soru kullanamazsin. burada bireyin kendini nasil tanimladigi onemlidir/esastir.

lamartin

Dini nikah diye bir şeyin olup olmadığını araştırdınız mı hiç?

kisa

biz varız, annem&babam var çevremde de nerdeyse kimse yaptırmadı ki annemler 80li yıllarda yaptırmamışlar

melodi

Biz de yaptırmadık, arkadaş çevremde de var yaptırmayanlar. 80'li yıllarda annem babam yaptırmamış - ki annem ve ailesi bizlere göre çok daha inançlıdır-. Sonuçta nikah @art vandeley in de yazdığı gibi evlendiğin kişiyi topluma ilan etmek demek,dolayısıyla biz gerek duymadık.

aykaranlık

dini nikahi yapip, resmi nikahi yaptirmadiginizda nikahiniz gecerli sayilmiyor, fetva hatlarini arayip sorabiirsiniz. cunku resmi nikah olmadan devlet sizleri es ilan etmiyor ve serri kurallara gore devletin dedigine tabii olmalisiniz.

hatta bu yuzden Turkiye'de erkek diger sartlari saglasa bile, ikinci es alamiyor, cevaz verilmiyor. cunku ikinci esin sosyal haklarini koruyamazsin erkek es olarak vs.

bu yuzden imam nikahi biraz formalite gibi olabilir, yaptirmayanlar varsa gayet normal bi durum Muslumanlar icin.

kırmızıayakkabılıgargamel

Konuyla ilgili şu videoya bakabilirsiniz
youtu.be

karabasun

çevremde tek tük duydum. nadir yani.
bi de dini nikah biraz tuhaf geliyor bana yani inanan,müslüman biri için bile tuhaf geliyor. yani eğer her şeyi islam hukuku, kuralı ve koşullarına göre yaşamıyorsa. ne bileyim ofiste çalışıp, atıyorum okulda öğretmen olup dini nikah yaptırmayı bir zorunluluk gören biri garip geliyor. ritüel içinse ayrı tabi. yani bence şu anda yaptıranların da hepsi demiyorum ama büyük çoğunluğu ritüelden zaten, adettir diye yaptırıyor.
bir de sayıyı yükselten, 17-25 yaş arası inançlı gençlerin rahatça sevişme isteği.
yoksa sadece laik müslümanlar değil genel olarak normal evli çiftlerin sandığınız aksine illa yaptıralım dediklerini düşünmüyorum.

rewlack

yani neredeyse bildiğim yok :D

bu işler biraz adet meselesi. kına olayı 90larda neredeyse tamamen kalkmıştı, kırsalda yapılırdı. şimdi bir sektör olarak yeniden hortladı.
imam nikahı neden şart olsunki normal nikah yapılıyorsa? yani bu da biraz dönemsel eğilim gibi geliyor bana. benzer şekilde 90lar2000lerde falan azalmıştı yeniden çok önemsenir oldu sanki. %30 az bile geldi yani bana. bir 10 yıl önce daha yüksek çıkardı gerek yok diyenler.

yani demek istediğim şu an orta yaşı geçmiş evli çiftlere baksanız yeni evlenenlere göre daha azında imam nikahı görürsünüz.

jimjim

Biz yaptırmadık.

summatinyourteeth

2. Sorunuza cevap vereceğim nikah medeni bir akit, amaç evliliği topluma duyurmak. dini nikah daha çok kültür ile alakalı. Hayatımda 1 ilahiyat öğrencisi ile arkadaş olmuştum o da evlilik için dini nikaha gerek yok, resmî nikah yeterli derdi. Ben de öyle düşünüyorum ve müslümanım.

kestane gürgen palamut

Kayınvalidemle kayınpederim imam nikahı yaptırmamış, resmi nikah evliliğimizi kanıtlıyorken imam nikahına gerek duymadık demişti kv. 80 de evlenmişler valla bravo dedim. Biz eşimle yaptırdık aman milletle mi uğraşacağız diye.
İnanış olarak da, başı açık, Cuma günleri türkçesinden kuran okuyan, artık oruç tutamadığı için fitre veren vs bir kadın kendisi.

somethinginthewayshemoves

bizim de yok ama allahsiz degiliz :)

benim umrumda degildi ama hatun benden dindar, istedi ama yaptir(a)madik. Mevzu soyle gelisti: Turkiye'de evlendik ama zamansizliktan dini nikahi halledemedik. Yurtdisindayiz, burdaki camilerden birine gittim imami buldum, prosedur $150 nakit + 2 sahit ama sahitler erkek olacak dedi. Hayirdir ama neden illa erkek dedim, kadinlarin sahitligi sayilmaz dedi, peki dedim ciktim. Hatun arabadaydi, proseduru anlattim. Ayni soruyu o da sordu, sizin sahitliginiz sayimiyor bizim dinde musluman kardesim dedim, bana burada yazsam silinecek olan seyler soyledi. Mevzu da boylece kapandi :)

Bizim dinimiz insanlari dinden sogutmak ustune kurulu elhamdulillah..

cooperr

imam nikahi muhafazakarlar arasinda bile yaygin degil ki. sen nerede yasiyorsun aga?

baldur2
1

mobil görünümden çık