Diyelimki tek renk (mavi) bir duvarın yakından fotoğrafını çekiyorsunuz. İlk çektiğiniz foto günlük güneşlik bir saatte ikinci çektiğiniz foto bulutlu bir saatte. Bu iki fotoda duvarın rengi birinde koyu mavi birinde açık mavi çıkacak. Şimdi bu iki fotoyu bilgisayarda işleyip en dominant renginin RGB kodunu bulduk diyelim. Bu kodlardan fotoğrafların çekildiği andaki ışık şiddetini bulma şansımız varmı? Yada bu RGB kodları ortamın ışık şiddetini kaydetmiş olurmu (Zor soru)




 

Bence mümkün değil. Aynı ışık altında çekilen iki fotoğrafta bile makine kaynaklı fark yaratılabilir. Yani ışık açısından mükemmel sterillikte bir ortam, makine açısından da her iki fotoğrafta tamamen aynı ayarlar olduğunu varsaysak bile elimizde başka verilerin de olması lazım.

Daha önce ölçümü yapılmış belli bir ışık şiddeti değerinde çekilmiş fotoğrafın nominal olduğunu varsayıp birim ışık şiddeti değişiminde bunun RGB koda etkisini tespit etmek lazım. Ancak bu şekilde RGB koddaki değişimden geri gelerek kaç lüks değişiklik olduğunu bulabiliriz gibi ama bence bu durum şartları aşırı zorlamak oluyor.

Burada bir "kaos teorisi" görüyorum. Çok fazla parametreye aynı anda hakim olmak bana çok kaotik geldi.

himmet dayi

ortamı aydınlatan ışığın mavi dalgaboyu için evet. ancak bu denklemi tamamlayabilmen için shutter speed, diyafram, sensor iso, sensörün o dalgaboyundaki duyarlılığı hatta lensin spektral grafiği üstüne bir de o fotoğraf makinasının nasıl bir prosesden geçirdği, white balanca yaptığı gibi gibi ekstra bilgileri de hesaba katmalısın.

bu ortamın kırmızı ağırlıklı bir dalgaboyunda aydınlatıldığını düşünelim bu durumda mavi duvardan çok az yansıma olacağı için kamera görmeyecektir.

orpheus
1

mobil görünümden çık