Iyi geceler, sizce beklenen istanbul depreminden sonra ıstanbulda yaşam hala devam eder mi, depremden sonra hangi şehir daha çok populer olur. Çoğu göçler ne tarafa olur, istanbula daha yakin diger sehirler mi yoksa hali hazırda buyuksehir olan izmir Ankara gibi buyuksehirler mi?




 

Herhangi bir değişiklik olacağını düşünmek saflık olur. Ayrıca deprem öyle korkulduğu kadar yıkım yapmayacak. İbb araştırmasına bakabilirsiniz.

catch the arrow

Kayseri yeni kültür-sanat ve organizsyon merkezi bir megakent olur.

Abi istanbul'a atom bombası düşmeyecek. Bir şey olmaz, şehrin dümdüz olacağı falan 20 yıldır söylenen şey. Hala bir halt olduğu yok. 20 senedir istanbul depremi üzerinden ne primler kasıldı, ne ekmekler yenildi.

eazy

ibb araştırması pek gerçekçi gelmedi.

sutlu nescafe

İstanbul'a atom bombası düşse bile aah boğaz, ah istanbul diyecek 15 milyonluk acayip bi kitle var. Bu kitlenin anne babaları uzaktan geldiği için onlar dönebilir belki ama yeni jenerasyonun bir yere gitme olasılığı artık 0.

roket adam

Şöyle bir gerçek var. Depremler periyodik olarak tekrar ediyor ve deprem olduğunda yeterince enerji boşaldıysa o bölgede uzun bir süre deprem olmuyor. İstanbul depremi olduktan sonra aslında orası enerjisini boşalttığı için uzun bir süre deprem olmayabilir ve şehir güvende olabilir. Başka bir şehre gitmek bu sebeple mantıklı olmaz. Bir de Türkiye'nin fay haritası belli. Şu an bile deprem riskinin çok düşük olduğu iller belli. Ama buna rağmen insanlar o şehirlere sırf deprem olmaz diye gitmeyi düşünmüyor. İstanbul depremi olursa da insanlar çok zarar görmedikleri sürece göç etmeyeceklerdir.

dissendium

Ben yer bilimci, deprem uzmani filan degilim ilk olarak bunu söyleyeyim. Gölcük depremzedesiyim sadece.
Hiç bir sey olacagi yok diyenler nasil öyle düşünüyor bilemiyorum ama isterim ki gerçekten hic bir sey olmasin. Ancak bi kac vakit once, durup dururken bir binanin çöktügu onca insanın öldüğü istanbuldan bahsediyoruz. Ne yazik ki istedigimiz gibi olmasi cok zor geliyor bana.
Yaşam devam ediyormuş gibi olur. Mutlaka gitmeyen insanlar da olacaktir ama kalanlarin yasami hic kolay olmayacaktir. arkasina bakmadan orayi terk etmek isteyen insan da cok olacak.
Küçücük golcukte bile insanlar ev is es dost demeden aninda gitti ve geri gelmedi. Gariptir baska anadolu sehirlerinden gidenlerden daha fazla insan geldi.
Bizim aile oralı oldugu icin, akrabalarimizi kaybettigimiz icin, buyukanne buyukbaba oldugu icin (onlarin evi yıkılmadi en azindan), hic bir alternatifimiz yoktu, gidemedik. evimiz de tuz buz olmustu. Ancak bir sene sonra bi ev bulup tasindik ama nerdeyse bir sene de esyamiz olmadi.
Insanlar onca zaman cadirlarda yasadi. Dev gibi cadir kentler vardi. Bu ayrintilar yaz yaz bitmez de.
Göçün yogunluklu bi şehre ya da bolgeye olmasi da dengeleri alt ust eder. Trakya iyi seceneklerden biri ama is kapasitesi belli ve dolu. Memleketi olan memleketini tercih eder herhalde. Kalan garibanlar da kendilerini bekleyen sefalet icinde ne kadar durabilirse istanbulda durmaya devam eder.
Okula her gun kendi evinin enkazi onunden yurumus gitmis biri olarak da diyebilirim ki orda kalmak da (istanbulda yani) iskenceden farksiz olur.

a perfect lie

Başınıza gelenlere üzüldüm, gerçeğe yakın düşününce sizin söylediğiniz sonuca varıyorum, Deprem sonrası gidecek yerim olsun istiyorum. Tüm yatırımlarımız burada, başka bir büyükşehirde evimiz olursa, sağ kalırsak oraya gideriz diye düşünüyorum. Iste o sehire karar veremedim.Allah yardımcımız olsun.

rumpleteazer

iatanbulda 7 büyüklügünde bie deprem oldugunda 50000 e yakın insan hayatıbu kaybedecek, 1 milyondan fazla insan barinma ve yiyecek ihtiyaci olacak. afad ün öngörüsü böyle.

proteus

yüzde hesabı yaaparsaniz sikinti yok. 15 milyon insan olsa istanbulda ölüm orani binde 3-4 barinma ihtiyaci %6 olur, bunda ne vae diyebilirsiniz. hem izmit değreminde hem de van depreminde gönüllü idim, krüz merkezlerinde görev yaptim. meselenin ciddiyetini anlamayanlari gördükce insanliga inancin kalmiyor.

proteus

İstanbulun merkezinde olup da 40-50 yıllık hatta daha yaşlı binalar yıkılacak büyük ihtimalla, buralara ordu bile zor girer o karmaşada.

Şu an binalar ayaktayken bile sokaklara arabayla girip de ilerlemek zor, değil enkaz altındaki canlıları çıkartmak, cesetleri çıkarmak bile aylar sürecek.

Belki de bir süre sonra çıkarmak için uğraş verlmeyecek kireç toprak atılıp gıyabi namazlar kılınacak.

Sonrasında ne olacak?

Şehrin ortasında yıkılan bu semtlerin üstü toprak kapatılıp öylece bırakılmaz herhalde, en değerli yerler. Mutlaka kısa bir süre içinde yeni bir yapılanmaya gidilecektir.

Zaten bi ayağı memlekette olup da ha bugün ha yarın geri dönerim diyenler arkasına bakmadan gider, emekli olunca giderim diye bekleyenler de emekliliği beklemeden gider.

Peki ben ve benim gibi İstanbul dışında hiç bir gidecek yeri olmayan ne yapacak?

Tamam depremden korunmak için yeni binaya taşındım, depremden uzak bölgeye taşındım. Ama milyonlarca insan yıkıntı altında kalmasa da etkilenecek depremden.

Kaç gün elektrik su gaz alamayacağız acaba? Gıda sevkiyatı nasıl olacak, kışın olursa ısınma problemi çok büyük eğer gaz kesilirse.

Dur en iyisi bir tane olan küçük tüpü iki yapayım, acaba abartıp bi odun sobası mı alıp koysam bi kenara? Bir kaç çuval da odun kömür saklasam, bir iki haftalık da bakliyatı kullanım tarihine göre döngüye sokarsam su hariç depreme hazır olurum herhalde!!!

John Bloor

Salgın başında Migros’ta makarna bırakmayan kafa yapısı hala yaşıyor.

catch the arrow

Catch the arrow, önlem alanlar neden suçlanıyor ki anlamadım. Önlem alanlar makarnaya koşanlara aynı seviyede mi sizce?

rumpleteazer
1

mobil görünümden çık