Yani işlevi nedir?
Sonradan upgrade edersek sıkıntı çıkmasın diye mi?
Overclockta daha fazla mi güce ihtiyacı oluyor bilgisayarın?

İkinci soru da resimdeki ekipmana sahip bir bilgisayar toplandığında 600W'lik bir kasa yeterli olur mu? Yoksa 700-750W civarına mi bakmak gerek?
(Resimde her sütun farklı konfigürasyonda olası toplayacağım bir bilgisayar)

 

kullandığınız her bir parçanın farklı güç ihtiyacı vardır, bugün gtx1660ti 430 W gerektirirken gtx 1080ti sli 850W gerektirir (sonrasında makineyi upgrade ederken genellikle yüksek güç ihtiyacı ortaya çıkıyor)
www.realhardtechx.com buradaki değerleri referans alıp %10 fazlası bir psu alabilirsiniz.

akiskan

Watt pcnin tükettiği guctur. PSU en önemsiz görülen parçadır. Ama. Kötüsü /yetersizi kesinlikle değiştirilir. En baştan hesabı yapın minimum bir üstünü alin.
PSU calculator yazın Google hesaplayın.

ycaycayca

Mesela eğer sen ekran kartına gereğinden az güçle beslersen, volt sabit olduğundan, gereğinden daha az akım vermis olacaksın. Daha az akım verirsen de o ekran kartı kendi performansında çalışmaz. Hatta çok az verirsen hiç çalışmaz.

Pili bitmeye yakın eski el fenerleri gibi enerji az olduğunda daha az ışık veriyor.

Hesaplama yapıyorsan bu arada ek bilgi: 500W diye satılan psu nün harcadığı enerji 500w. Kayıplardan dolayı çıkışı 500'den az olur o yüzden hesaplandığında her zaman 50w falan fazlasını al. Üste tamamla yani.

seksli harf

telefonu saati klavyeyi bile oradan beslersin gerekli olandan biraz fazlasi lazim. tum sistemi kotuma.yoksa yakarsin ya da bilgisayar durup dururken yanmamasi icin kendisini kapatir. sandik urun ve dusuk kapasiteli urun asla almayin. sertifikali urun alin 80+ gold. gibi gibi. bu arada yukarida makine guzel bu makine. kim kurduysa iyi kurmus.

turbo sadık

Diger arkadaslarin dedigi gibi, her bilesen guc tuketiyor ve bunlar sabit degerler degil. Genel olarak performans arttikca guc tuketimi de artar.

Mesela, en sagdaki sutunda, 3800x+2060S toplamda ve tam yuk altinda 373 watt tuketiyor. En solda ise 3700x+1660ti tam yuk altinda 295 watt tuketir. Tabi bilgisayarin diger tum parcalari da buna eklenince, yaklasik 150 watt da onlar kullanir.

outervision.com Bu siteden detayli bir sekilde guc tuketimini hesaplayabilirsiniz.

Genel olarak bu toplayacaginiz sistemlere 500 watt civari bir guc kaynagi yeterli olur. Ama guc kaynaginin kaliteli olmasini oneririm. Mesela dandik %70 verimli bir 500 watt guc kaynagi alirsaniz, bunun saglayabilecegi guc en cok 350 watt olur. 600W'lik bir kasa demissiniz, sanirsam guc kaynagini kasaya dahil almayi dusunuyorsunuz ama bunu pek onermem. Genelde onlar pek kaliteli olmuyor ve kalitesiz bir guc kaynagi sistemde dengesizlikten tutun tamamen yakmaya kadar turlu sorunlara sebep olabilir. O yuzden iyi bir markadan iyi bir model almanizi oneririm.

Mesela Corsair'in CX ve TX serilerine bakabilirsiniz, TX serisi gayet iyidir, CX ise bir tik alti. Be Quiet'in pure power 11 serisi de guzeldir. Bu kaliteli modellerden alacaginiz 550 wattlik bir guc kaynagi sistemi rahatca calistirir.

Haldamir
1

mobil görünümden çık