Özellikle şu covid yüzünden eve kapandığımız, okulların da olması gerektiği gibi çalışmadığı dönemde, çocuğa hakettiği eğitim öğretimi veremiyoruz.
Ufak yaşından beklenmeyecek olgun, yardımsever, görev bilincinde davranışları, daha 5 yaşını doldurmadan, kimse öğretmemesine rağmen yarım yamalak yazı yazıp, elinde kitap birçok kelimeyi tanıyıp okumaya çalışması, netflix vb içerikleri orijinal İngilizce seyredip, İngilizce ifadeleri sorup öğrenme çabası, kreşte öğrenmiş olduğu birbirinden çok faklı konu, kavram, etkinlikleri günlük hayattaki durumlarda birbiriyle ilişkilendirip, çok isabetli yorumlayıp kullanması ve benzer bir çok durumda sürekli hayıflanma içindeyim.
Çok yorucu iş yaşamı yüzünden çocuğa istediğimizden çok daha az zaman ayırabiliyoruz. Bu zamanda da plansız programsız, o anki kafamıza göre, bir gün kitap okuyalım, bir gün bisiklet sürelim, bir gün şu kitaptan etkinlik yapalım gibi rastgele şeylere girişiyoruz.
Her sağlıklı ve eğitim imkanına sahip çocukta çıkarılmayı bekleyen cevheri çıkarmak gerek. Umduğumun onda biri faydayı bile sağlayabilsem benden mutlusu olmayacak.
Bu amaçla eğitimi için nasıl bir yardım alabiliriz? Anlamlı, amaçlı eğitim için pedagojiden anlamayan anne babaya yol-yöntem gösterecek bir uzmana başvursak bir işe yarar mı? Çünkü uzman düşününce eski dersaneler, yeni apartman okullarındaki, asgari ücretli rehber öğr. kızcağızlar akla geliyor ve pek fayda beklemiyorum.
Teşekkürler.

gelişim testleri yaptırabilirsiniz ne kadar ileri görmek için ilk aşamada. Sonra karar verirsiniz. Yazmayı öğrenme kısmında pek çok taraf var okul hayatında sıkıntı olabiliyor erken öğrenmek de. Bir karara varmak lazım.


ben de az ilgili ebeveynler tarafından büyütülüp -belki millet "abartma lan" diyecek ama- "kendi kendimi yetiştirdim". o durumu biliyorum. benim şansım evde beni besleyecek çok kaynak vardı. okumayı öğretin. okuduğunu anlamayı öğretin. sonra evde sağa sola güzel kaynakları "bırakın". gerisi oluyor. adamın beyni zaten boş bidon; doldursun doldurabildiği kadar.
aile bağlarınız hakkında garanti veremiyorum tabi bu durumda.


uzman değil, sadece bir ebeveyn olarak yazıyorum. Çocuğunuzu şu anda kendiniz destekleseniz bile ileride okul hayatı başlayınca standart müfredata dalıp gidecek. çevremde birkaç arkadaşım wics-r denen testten yaptırdı çocuklarına( ben karşıyım hiç düşünmedim, büyük kızım bahsettiğiniz profile çok yakın ancak bunu bir skora bağlamayı uygun görmedim) arkadaşlarımın sonuçları arasında bazıları için ileri zekalı tabir edilen çocuklar oldu, ancak sonrasında TR de bunu destekleyen bir eğitim kurumu olmadığından okullarına- aynı sınıflarına gitmeye devam ettiler. İyi bir eğitim kurumunda kendisini geliştirmesine fırsat verirseniz gerisi kendi kendine gelecektir diye düşünüyorum.


eğer farklı eğitim aldıracaksanız o eğitim kurumları ile görüşüp gerekli belgeleri (çoğu zaman zeka testini de içeriyor ama görüşmeden yaptırmamanızı öneririm -ek bilgi: altı yaşını doldurmamışsa wisc-r uygulanmaz-) toplamaya ve değerlendirmeye başlayabilirsiniz. ancak herhangi bir okulda okuyacaksa bu süreçlere girmenin çocuğa ve size eziyet olmaktan başka sonucu olmaz.
ancak her ne karar verirseniz verin (tahminimce zaten yapacaksınız bunu ama yine de söyleyim) gelişimine destek vermelisiniz anne baba olarak. ilgisi neye yönelikse ona ulaşmasını sağlamaya çalışabilirsiniz.
bir önemli nokta var: çocuk herhangi bir konuda yetenekli/başarılı olduğunda aileler bu gelişimini destekleme olayını abartıyorlar. çocuğu ders nitelikli etkinliklere boğuyorlar, oyunları hep bi eğitici yanıyla oynuyorlar. çocuğun çocuk olduğunu unutmayalım lütfen. isterse zeka yaşı yaşıtlarını iki katı olsun, her çocuğun saçmalamaya ve oyuna ihtiyacı var.
mutlu huzurlu günleriniz olsun ^^
