Örnek olarak fakir marka orta kalite bir saç kurutma makinesi 100 liraya satılıyor, buradan hb,Amazon, gg siteler ortalama %10 komisyon alıyor. Kargoyu satıcı ödüyor. Kira, vergi, iade masrafları, banka giderleri vb. Giderler oluyor. Bu fiyatta ki bir ürünü tamamen atıyorum 70 liranın altına mal edemez diyelim, O 30 liradan bu kadar kalemi çıkarıp baya satış yapması lazım Küçük satıcılar gerçekten bu kadar çok sayıda satış yapabiliyor mu?
Yani bu işten bu kadar maliyet ve riske girecek karları olabiliyor mu?
Bu işleri bilen biri cevaplarsa sevinirim, şimdiden sağ olun...

hesaplarinizin cogu dogru. cogu satici kar edemiyor. ya da kar ettigini saniyor.
bundan dolayi kücük satici her zaman zarar edip farketmeden iflasa dogru sürükleniyor.
kurutma makinesi gibi ürünlerde 5 lira filan kar orani varken, ayakkabi, canta gibi ürünlerde kar marji yükseliyor biraz daha.


Cevap için sağ olun, yani bazı ürünler gerçekten çok riskli gibi. Hele stok çalişıliyorsa.


Genel olarak kar marjları en muhteşem elektronik üründe bile %1 %5 arasında kalıyor. Kar etmenin iki yolu var. Birincisi maddi gücün olacak ve ülke geneli tüm stoğunu veya büyük bir çoğunluğunu kapatabileceğin bir mal bulacaksın. O zaman fiyatın belirleyicisi sen olursun. Ama burada bu malların yakın zamanda tekrar ithal edilip ülkeye girmeyeceğini veya çok daha yüksek fiyatlarla gireceğini bilmen gerek.
İkinci olarak dövize bağlı ürünler geliyor. Ama bu kumlardan farksız. Bugün düşük bir kurla stoğuna aldığın ürünler yarın döviz yükselirse kar marjında yükselir ama aynı şekilde döviz düşerse marjın düşer hatta zarara döner.
Bu arada komisyonlar dışında iade dönen kargo bedelinin gidiş dönüş ödendiği ürünler, kargoda hasar görüp kargo firmasının tazmin etmediği ama müşterinin tüketici hakem heyetine gidip bir güzel size parasını ödettirdiği ürünler de cabası.
Duygusuzromantik dediği gibi tekstil kısmında özellikle benzersiz yani sıradan mağazalarda bulunamayacak butik tarzı kıyafetler satıyorsanız marjları daha yüksek.


Sağ olun cevap için, gerçekten bir sürü derdi olan bir iş...


E-ticaretle uğraşan biri olarak yazıyorum bugün bu işi yapan her 10 kişiden dokuzu kar ettiğini sanıyor sadece para dönderip hamallık yapıyor. Sonunda da hüsran.


Adam 10bin liralik satis yapiyor, hesabina 6000 yatiyor. Komisyon, kargo bedeli, iade kargo kesintisi, gec gonderilen urun cezasi, vitrine urun ekleme ve diger reklam kesintileri zart zurt...
Pis is. Aglayan cok var.
Ayrica kar ettigini sanip zarar eden cok kisi var +1


E ticaret yapmıyorum ama şuan ön hazirligini yapiyorum. Ticareti bilmiyorsan e ticaretten de para kazanamazsin. Benim gördüğüm Trendyol gibi pazaryerlerine bağımlı olarak satış yapanlar ister ek gelir peşindeki al satci beyaz yakalılar ister çok güçlü üreticiler olsun batmaya mahkumlar. Kendileri hariç herkes para kazanıyor. Bunun en temel sebepleri niş ürünü olan ve yüksek kar marjı rakipsiz ürünü olan çok az satıcı var. Yani hem sürüm yapan hem rekabetten etkilenmeyen tasarımla önplana çıkan hem de kar marjı bütün görünür ve görünmez giderler çıktıktan sonra bile yüzde yüz kar bırakan ürünü olan çok az satıcı var. Sadece onlar para kazanıyor. Ya da Türkiye'den dünyaya e ticaretle toptan veya perakende ürün satmanın yolunu bulabilenler. Sadece paypal in yasaklanması bile bunu yapan bir çok kişinin önünü tıkadı.
E ticarette çok para var ama o çok parayı işin sahibi malın sahibi olarak kazananların sayısı çok az. O çok parayı aracılar kazanıyor. Gerçi Amazon Türkiye'de şuan sadece hazırlık yapıyor kumda oynuyor. İki sene sonra Trendyol gibi pazaryerleri de yurtiçi kargo gibi müşteriyi kanser eden firmalar da Amazon'un hamlelerinden ya çok darbe yiyecek ya da sadece kazanmayı bırakıp kazandırmaya da başlayacak. Trendyoldan haftada 1 buçuk milyon TL ödeme alan arkadasim bile battı. Çünkü ona bağımlı hale geldi.
Kendi yüksek talep gören ürünu olmayan ve kendi satış ağı olmayan herkes e ticaret bataklığına hevesle girip kaybolmaya mahkum maalesef.


Cevaplar için sağ olun, çok bilgilendirici yorumlar.
Heryer gibi bu işlerde karanlıkta genel çoğunluk için.
Dünya kadar faaliyet var ama kazanan hep pazaryerleri, küçük satıcı içn durum zor anlaşılan.
