Merhaba

Hobi amaçlı saksıda domates,biber, hıyar yetiştirmek istiyorum. Balkon güneş alıyor. Tohumları çinlendirmesini falan öğrendim ama merak ettiğim bir kaç konu var.

1- Mesela bir hıyar fidesini büyük bir saksıya diktim. Bir fideden kaç kg hıyar çıkıyor? İlk çıkanları topladıktan sonra bir daha hiç meyve vermiyormu yoksa 3-5 günde bir bir hıyar verebiliyor mu?

2- Nasıl bir saksı tercih etmeliyim? Bir saksıya kaç fide dikilir? Yuvarlak 30 cm çap 30 cm derinlik olan saksılardan alıp her saksıya bir fidemi dikeyim yoksa uzun dikdörtgen şekilnde olanlardan alıp 3-4 tane fideyi bir saksıya mı dikeyim?

3- Gübre konusu nasıl oluyor? Dikeceğim toprağa karıştırıyorum sonra zaman geçtikte fideninb dibine mi döküyorum?

Teşekkürler

 

Ben gecen sene terasin altinda on on iki buyuk saksida farkli domates yetistirdim, hic domates almadim disaridan.

Acemiler icin buyumus ancak meyve vermemis fide alin derim. Domates cok isigi seviyor ama yukaridan hic yagmur yememesi lazim. Balkonun ustu kapaliysa harika olur.

Bir kere iyice gubreleyin, domates gubreyi seviyor. Isirgan otundan inanilmaz etkili bir gubre yapimi sekli var. Bu konuyu arastirin.

Cok sulamayin.

Dusen, yesil kalmis domatesi camin onune koyup kizartin, atmayin sakin.

Biberde basarisiz oldum ben gecen sene cok gec diktigim icin. O konuda yorum yapamayacagim. Salatalik da hic yetistirmedim.

buf-e kür

Ben geçen sene biber yetiştirdim. 1 Şubat'ta tohumu ektim yanlış olmasın temmuz muydu Ağustos muydu ilk meyveyi almam (kızarması çok sürdü). Bu dediğim acı biberdi, tatlı biber daha çabuk büyür ama yine de çok ürün almanız zor tohumdan yetiştirirseniz. Fide almanızı öneririm. Domates daha çabuk ürün veriyormuş, ben de fideyi son yerine aktardım bugün, bakalım meyve alabilecek miyiz.

slow like honey

Biber iki tane konabilir dediğiniz saksılara (acı biberde 3 tane bile konur) ama domates ve hıyar için (domates bodur varyete değilse) 1 saksıya 1 tane daha uygun olur sanırım.

slow like honey

1-Hıyarın (meyvenin) cinsine göre, yetiştirme ve gübreleme/sulama yöntemine göre farklılıklar olur. Profosyonel tarım yapanlar belirli bir kg aralığı verebilirler ama biz hobiciler için rakam vermek çok zor.

Sezon boyunca çiçek açtığı sürece o çiçekler meyveye döner, hobi olarak yaptığımızda tek ya da iki seferde hasat olmuyor pek. Meyve büyüdükçe koparıyoruz küçüklerin büyümesini bekliyoruz.

2- Sebzenin türüne göre sıra aralığı 40-60 cm hatta bazen 80-100 cm kadar açık olmalı, çok sık dikim yapılmaz. Fideyi diktiğinizde "ulan aralar çok boş kaldı" diyebilirsiniz ama bu fideler büyüyünce dolacak o boşluklar.

Toprak litresi çok önemli, 30x30 çok küçük bir saksı. Tek tek her sebze/meyve için kaç litre saksı gerekli yazan bir liste vardı, bi aramayla bulunabilir. Yanlış hatırlamıyorsam hıyar için 20 litreydi mesela.

3- Gübre hesabı çok önemli, iyi geliyor diye gübreye hesapsız dayanırsanız hiç meyve vermeden dev gibi bitkiniz de olabilir, meyveler gereğinden fazla irileşip yarılabilir de.

Aslında gübrenin de ince hesabı var, gram gram. Bu sene ben 5 lt suya ilk zamanlar bir kapak, 3-4 hafta sonra 2 kapak, daha sonra 3-4 kapak 20-20-20 gübre atarak çalkalayıp haftada bir kez gübreli su veriyorum, kapak hesabını aşağı yukarı gramajı hesaplayarak yaptım.

Aslında şimdi aklıma geldi, bir iki tane fideyi test için ayırıp daha yüksek oranda gübre verip deneyeyim sonuçları.

Son olarak tohum çimlendirmek için çok geç kaldınız, hazır fide alıp dikmek için en uygun mevsim. Ben tohumdan çimlendirip yetiştiriyorum fidelerimi.

John Bloor
1

mobil görünümden çık