YKS tedbirleri:
27 Haziran 2020 Cumartesi günü saat 09.30 ile 15.00 arasında ve 28 Haziran 2020 Pazar günü 09.30 ile 18.30 saatleri arasında aşağıda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere 81 ilimiz sınırları içinde bulunan vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları kısıtlanacak.
www.icisleri.gov.tr

81 İl Valiliğine İnternet Kafeleri, Salonları ve Elektronik Oyun Yerleri Genelgesi
www.icisleri.gov.tr

Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler Genelgesi
www.icisleri.gov.tr

***

Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi (Dev PDF)
covid19bilgi.saglik.gov.tr

***

20 Haziran ve 27-28 Haziran LGS ve YKS Tedbirleri Genelgesi
www.icisleri.gov.tr
- 20 Haziran 2020 Cumartesi günü 09.00 ile 15.00 saatleri arasında aşağıda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere 81 ilimiz sınırları içinde bulunan vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları kısıtlanacaktır.
- 27 Haziran 2020 Cumartesi günü saat 09.30 ile 15.00 arasında ve 28 Haziran 2020 Pazar günü 09.30 ile 18.30 saatleri arasında aşağıda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere 81 ilimiz sınırları içinde bulunan vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları kısıtlanacak.
- Gerek LGS gerekse YKS sınavlarına girecek adayların sınav binasına ulaşımlarının toplu taşıma ile sağlanması halinde kendilerinin yanı sıra bir yakını, özel araçlarla gelinmesi halinde ise araç sürücüsü ile birlikte bir yakını sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.
- Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarından (uçak, otobüs, tren, vapur, feribot vs.) biletleme yapmış olanlar sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.
- Bakkallar marketler açık, yürüme mesafesinde buralara gitmek serbest.

***

Açık Alanlarda Maske Takma Zorunluluğu (17 Haziran)

İstanbul: www.istanbul.gov.tr
Kamu kurumları ve özel sektör iş yerlerinin kapalı alanları ile toplu ulaşım araçlarında maske takılması zorunluluğu kararlarımıza ilaveten, ilimizde sokağa çıkan her vatandaşın açık alanlarda da ağız ve burunu kapatacak şekilde, usulüne uygun maske takmasının zorunlu olması kararı alınmıştır.

Ankara: www.ankara.gov.tr

Bursa: www.bursa.gov.tr

Maskesiz sokağa çıkma yasağı olan diğer 45 il:
Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak
+ (24 Haziran'dan itibaren Çorum)

Kırşehir'in bir kısmı: kirsehir.gov.tr
İzmir'de yer yer: www.izmir.gov.tr

* Diğer iller için kararların linkini aşağıya ekleyebilirsiniz, @fezagezgini birkaçını ekledi. Eksik varsa haber verin.
* Şehrinizle ilgili net bilgi bulamıyorsanız valilik web sitesinde, duyurular ve İl Umumî Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına bakabilirsiniz. (Valilik siteleri sehiradi.gov.tr şeklinde.)

***

Nikah Merasimlerinde Uygulanacak Tedbirler Genelgesi: www.icisleri.gov.tr

***

www.aa.com.tr
*65 yaş ve üstü vatandaşlar haftanın her günü saat 10.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.
*Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00'den 24.00'e uzatılmıştır.
*18 yaş altı ile ilgili kısıtlama, küçüklerin ebeveynlerinin refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalkmıştır.
*Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecektir.
*Nikah salonları 15 Haziran'dan, düğün salonları ise 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayacaktır.

***

HES kodu:
Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile,
2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile,
ya da E-devlet üzerinden alınıyor. www.turkiye.gov.tr

- Otobüs, tren, uçak, deniz otobüsü vs ile şehirlerarası seyahat etmek için 2 yaşından büyük her yolcunun HES koduna ihtiyacı var.
- 65 yaş üstünün ayrıca seyahat belgesine de ihtiyacı var.
- 18 yaşını doldurmamış olanlar yanlarında velileriyle seyahat edebiliyor.

hayatevesigar.saglik.gov.tr
"Bu kod sadece kullanacağınız şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında geçireceğiniz süre boyunca karşılaşacağınız bulaş riskini azaltmak amacına hizmet etmektedir. Covid-19 ya da temaslı olan vatandaşlarımız toplu ulaşım aracı kullanamayacaktır. Birlikte seyahat ettiğiniz diğer kişilerin sonradan Covid-19 testinin pozitif olması halinde sizi bilgilendirebilmemiz için kullanılır."

***

3 Haziran tarihli Sağlık Bakanı açıklamaları:
www.aa.com.tr
Özet
"Hatırdan çıkarmamalıyız normalleşme süreci eski alışkanlıklarımıza dönüş değildir. Tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz."
- Sokağa çıkma kısıtlaması şimdilik bitti, gerekirse ileride tekrar kısıtlamaya gidilebilir.
- 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için önümüzdeki hafta bir düzenleme gelecek.
- Zorunlu olmadıkça hastanelere gitmeyin.
- Maske kullanın, kişisel temizliğe ve sosyal mesafeye dikkat edin.
- Korona salgını bitmedi, tedbirli davranın, hastalığın ciddiyetini unutmayın.

1 Haziran'da güncellenen Sağlık Bakanlığı covid-19 rehberi:
covid19bilgi.saglik.gov.tr

İstanbul toplu ulaşımında yeni normal dönemine ilişkin kararlar:
www.istanbul.gov.tr

İstanbul'da koronavirüs tedbirleri:
www.istanbul.gov.tr

İstanbul Büyükşehir Belediyesi aşamalı yeniden açılma halk sağlığı ilkeleri (içeride bireyler ve iş yerleri için ayrı maddeler var)
koronavirus.ibb.istanbul

***

18 Yaş Altı ile 65 Yaş ve Üzeri Kişilerin Sokağa Çıkma Kısıtlaması Genelgesi
www.icisleri.gov.tr

81 İl Valiliğine Lokanta, Restoran, Kafe vb. İşyerleri; Park, Piknik Alanları; Mesire Yerleri ve Giyim Pazarları Genelgesi
www.icisleri.gov.tr

1 Haziran'dan itibaren:
* Şehirlerarası seyahat yasağı tamamen kaldırıldı.
* Kamu personeli normal mesaiye başlıyor.
* Kreşler ve gündüz bakımevleri 1 Haziran'da açılıyor.
* 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek.
* 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulaması 18 yaşa indiriliyor ve 0-18 yaş grubunun tamamı, çarşamba ve cuma günleri, 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma sınırlamasına tabi olmayacak. Yani ikili sistem yok.
* 1 Haziran itibarıyla restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışındadır.
* Plajlar, milli parklar ve bahçeler, belirlenen kurallar dahilinde 1 Haziran'dan itibaren faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri 1 Haziran'da onlar da açılıyor. Hayvan satış yerleri 1 Haziran'dan, hipodromlar 10 Haziran'dan itibaren yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır. Spor tesisleriyle içlerindeki tesisler, gece 24.00'e kadar hizmet verebilecektir. Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığıyla ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırılmıştır. Sürücü kursları benzeri kurslar 1 Haziran'dan itibaren hizmet verebilecek. Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları 1 Haziran'dan itibaren belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecektir.

Kaynak: www.aa.com.tr

***

İstanbul il umumi hıfzısıhha meclisi kararları:
www.istanbul.gov.tr

Karar 11: Vatandaşlarımızın sahil bantları, mesire, piknik alanlarında; piknik yapmak, balık tutmak, spor, yürüyüş vb. faaliyet yapmaları ile İstanbul Boğazı, Haliç, Marmara Denizi, Karadeniz’i kapsayan İstanbul İli kıyı-sahil şeridi ve iç sularda her türlü amatör ve sportif amaçlı su ürünleri avcılık faaliyetleri 28.03.2020 tarihinden başlamak üzere virüsle mücadele sonuçlanıncaya kadar durdurulması

Karar 21: “sürücülerin mutlak surette maske kullanması, her bir müşterinin araca binişi ve inişinde ellerini mutlak surette alkol bazlı dezenfektan ile temizlemesinin sürücü tarafından sağlanması” tedbirlere mutlak surette riayet edilmesi, ilaveten taksilerin iki kişiden fazla yolcu taşımaması ve seyir esnasında camların olabildiğince açık tutulması

Karar 36: İl Hıfzıssıhha Meclisinin 06.04.2020 tarihli 21 No.lu kararının üçüncü maddesinin “ticari taksilerin iki kişiden fazla yolcu taşımaması” ifadesi, “ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” olarak değiştirilmiştir.

Karar 41: İlimiz sınırlarından kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışların, 19 Mayıs 2020 Salı günü saat 24.00’dan 03 Haziran 2020 Çarşamba günü saat 24.00’a kadar 15 günlük bir süre için geçici olarak (18.04.2020 tarihli İl Hıfzıssıhha Meclisi Karar No 27’de belirtilen istisnalar hariç olmak üzere) durdurulması

***

65 yaş üzeri seyahat izni
www.icisleri.gov.tr
* 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlara 21 Mayıs Perşembe günü saat 09.00’dan itibaren en az bir ay boyunca dönmemek kaydıyla tek yönlü olarak istedikleri yerleşim yerlerine gidiş izni verildi.
* 22 Mart tarihli genelge ile sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımıza (üç yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği olanlar ile böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalar hariç) seyahat izin belgesi almak ve gittikleri yerlerde en az 30 gün kalmak şartı ile istedikleri yerleşim yerine gidebilecek. Bu kapsamda, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza seyahatlerinde bir kişi refakat edebilecek.
* 65 yaş ve üzeri vatandaşlar; Seyahat İzin Belgesi taleplerini, 21 Mayıs Perşembe günü, saat 09.00’dan itibaren elektronik ortamda E-Devlet, İçişleri Bakanlığı, E-Başvuru Sistemi ve Alo 199 Vefa Destek Hattı üzerinden yapılabilecek.
* Düzenlenen Seyahat İzin Belgesi tek yön geçerli olacak ve seyahat izin belgesi olan 65 yaş ve üzeri vatandaşların, en az 30 gün boyunca gittikleri yerleşim yerinde kalmaları esas olacak.(65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza seyahatlerinde refakat eden kişiler 72 saat içinde geri dönebileceklerdir.)
* 65 yaş ve üzeri olan vatandaşlar gidecekler yerlerde de 22 Mart tarihinde yayınlanan genelge kapsamında sokağa çıkma kısıtlamaları devam edecek.

***

Berber/Güzellik Salonu/Kuaförlerin Açılması Genelgesi
www.icisleri.gov.tr

***

Soru: Sokağa çıkma yasağında sokağa çıkıp bisiklete bineyim mi?
Cevap: Binmeyin.

Soru: Sokağa çıkma yasağı sırasında arabayla hareket edeyim mi? Ceza yazarlar mı?
Cevap: Etmeyin. Yazabilirler.

Soru: Şimdi sokağa çıkma yasağı var ama marketler açık. Arabamla çıkıp komşu semtte markete gidebilir miyim?
Cevap: Gitmeyin.

Soru: Sokağa çıkma yasağının kapsamı ne kadar?
Cevap: icisleri.gov.tr adresinin yanı sıra bütün haber siteleri de bu cevabı sayfa sayfa yayımlıyor. Okuyun.

(((Soru: Maske için SMS'le kod geldi ama bulunduğum şehirden farklı bir şehir yazıyor. Ne olacak?
Cevap: Bugün (28 Nisan) bizzat deneyimledim, SMS'te yazandan farklı bir şehirde olsanız da TCKN ve gelen kodu kullanarak bir paket maske alabiliyorsunuz.
Soru: Maskem gelmedi, kod gelmedi, ikinciye maske gelecek mi, maskeyi iş yerimizden mi verecekler vs?
Cevap: Vallahi kimse bilmiyor, ortama kaos hakim.
Soru: İkinci paket maskeleriniz geldi mi?
Cevap: Çoğumuza ilk paket bile gelmedi.)))
Edit: Kaosu çözemediler, maske satışı başladı.
www.milliyet.com.tr

Soru: Haftalardır evden çıkmıyoruz, arabamızla/taksiyle akrabalarımızı ziyaret edelim mi?
Cevap: Etmeyin.

Soru: Görümcem çocuğumu özlemiş, bize gelsin mi?
Cevap: Gelmesin.

Soru: Hiç belirti göstermiyorum, yine de korona taşıyıcısı olabilir miyim?
Cevap: Olabilirsiniz.

Soru: Bu sabah iki kere öksürdüm. Hastaneye gidip korona testi yaptırayım mı?
Cevap: Yaptırmayın.

Soru: Nefes almakta zorlanıyorum. Hastaneye gidip korona testi yaptırayım mı?
Cevap: Eğer öksürüyorsanız, ateşiniz varsa ve nefes almakta zorlanıyorsanız, cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Soru: Şehirlerarası/uluslararası seyahat kısıtlaması ne zaman biter?
Cevap: Biz de bilmiyoruz.

Soru: Komşu şehre gidip çocuğumu/kardeşimi/babamı alıp gelmek için yola çıksam yoldan çevirirler mi?
Cevap: Seyahat izin belgeniz yoksa çevirirler. Üstüne de ceza yazarlar.

Soru: Seyahat belgesi almak için ne lazım?
Cevap: www.turkiye.gov.tr

Soru: Kargo şirketleri çalışıyor mu?
Cevap: Evet ama gereksiz alışveriş yapmamayı tercih edin.

Soru: Parkta, sahilde yürüyüş yapsam başım derde girer mi?
Cevap: Girer. Yürümeyin. Ceza yemeseniz bile kendinizi ya da başkasını riske atmayın.

Soru: Marketten aldığım şeyleri dezenfekte etmek için çamaşır suyuna sokayım mı?
Cevap: Hayır.

Soru: Aldığım sebze meyveyi sabunla yıkayayım mı?
Cevap: Hayır. (Ek: Sebze meyveyi sirkeyle yıkamak virüslere -dolayısıyla koronavirüse- karşı işe yaramıyor ancak isterseniz beyaz sirkeyle yıkayıp sonrasında bol suyla durulayabilirsiniz.)

Soru: Aldığım dezenfektan sahte mi? Üretim yeri yazmıyor, kullanırsam ölür müyüm?
Cevap: İçindekiler yazıyorsa alkol oranına bak. Alkol oranı %60'ın üzerindeyse iş görür. İçmezsen ölmezsin.

Soru: Karantinada sevgilimle/flörtümle/yürüdüğüm insanla dışarı çıkıp nerede buluşabilirim?
Cevap: Çıkmayın.

***

En çok sorulan sorular ve cevapları sizin için derledim sevgili duyuru. Unuttuğum soru-cevap varsa aşağıya ekleyin, ben de buraya eklerim.

Notlar ve kaynaklar:

www.who.int WHO, sebzeyi meyveyi normal yıkamanız yeterli diyor. O yüzden haber sitesi kaynaklarını kaldırdım. "Fruits and vegetables are essential components of a healthy diet. Wash them the same way you would in any other circumstance. Before handling them, wash your hands with soap and water. Then, wash fruits and vegetables thoroughly with clean water, especially if you eat them raw."

www.cdc.gov CDC dezenfektanda alkol oranı %60-95 arası olmalı diyor, cevabı ona göre düzenledim.

Faydalı linkler:
Sağlık bakanlığı bilgi kitapçığı covid19bilgi.saglik.gov.tr
Evde karantina kuralları covid19bilgi.saglik.gov.tr
Tıbbi maske kullanımı covid19bilgi.saglik.gov.tr
Kapalı işyeri/ofislerde alınacak önlemler covid19bilgi.saglik.gov.tr

*Yeni cevapları en üste eklemeye başladım.*
*Duyuruyu son güncellediğim tarihi başlığa ekliyorum.*

 

Soru: Parkta, sahilde yürüyüş yapsam başım derde girer mi?
Cevap: Girer. Yürümeyin. Ceza yemeseniz bile kendinizi ya da başkasını riske atmayın.

Soru: Marketler 9-14 arası açık mı?
Cevap: Resmi açıklama var. Evet açık. Ama bulaşık deterjanı almak için 3 gün daha bekleyin. Luppo için markete gitmeyin.

himmet dayi

eline emeğine sağlık, her gün defalarca aynı soruların sorulmasından valla bıktım.

soru: marketten aldığım şeyleri dezenfekte etmek için çamaşır suyuna sokayım mı?
cevap: hayır.

soru: aldığım dezenfektan sahte mi? üretim yeri yazmıyor, kullanırsam ölür müyüm?
cevap: içindekiler yazıyorsa alkol oranına bak. alkol oranı %70'in üzerindeyse iş görür. içmezsen ölmezsin.

pati

@pati, senin sorunun devamına bir soru daha ekledim, aklına sağlık :))

kobuzchu kiz

Paylasim icin tesekkurler fakat bu sekilde bir duyuru yapilacaksa cevaplara kaynaklarin eklenmesi lazim. Kim olarak tavsiye veriliyor belli olmali.

dunal

@dunal, temizlik sorusu için birbiriyle çelişen iki kaynak ekledim. Geri kalanının kaynağı zaten İçişleri ve Sağlık bakanlığı duyuruları, broşürleri, WHO ve CDC açıklamaları. İnsanlar onları okumadan sürekli buraya sorduğu için böyle bir derleme yaptım zaten. Fakat eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz kaynakları paylaşırsanız eklerim.

kobuzchu kiz

MARKET ve BAKKALLARLA İlgili Resmi Açıklama:

www.icisleri.gov.tr

a.2- Sokağa çıkma kısıtlaması/yasaklamasının olduğu 23.04.2020 Perşembe ve 24.04.2020 Cuma günleri marketler ve bakkallar 09.00-14.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altında bulunanlar hariç olmak üzere) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market ve bakkallara gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında marketler ve bakkallar evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir.

Münir

dezenfektan konusunda da yüzde 60 deniyordu hani?

proletarier aller lander vereinigt euch

23-26 Nisan Tarihleri arasında Lokantalar evlere sipariş getirebiliyor. yemeksepeti vb. açık.

www.icisleri.gov.tr

2. Açık Olacak İşyeri, İşletme Ve Kurumlar

c) Ramazan ayı münasebetiyle, sokağa çıkma kısıtlaması/yasaklamasının olacağı günler olan 23.04.2020 Perşembe, 24.04.2020 Cuma, 25.04.2020 Cumartesi ve 26.04.2020 Pazar günleri, sadece evlere paket servis şeklinde olmak üzere lokanta ve restoran tarzı işyerleri,

fezagezgini

Hay allah senden razı olsun. Aynı sorulardan içim kıyılmıştı artık. Ellerine sağlık.

kedili madam

hala aynı soruları soranların olması üzücü...
edit: bunlara ciddi ciddi cevap yazılması da üzücü.

pati

Elinize sağlık

cliquot

1-3 Mayıs Sokağa Çıkma Yasağı ile İlgili

www.icisleri.gov.tr

a.1- Ramazan ayı münasebetiyle, sokağa çıkma kısıtlamasının öncesinde 30.04.2020 Perşembe günü market, bakkal ve manavların çalışma saatleri 08.00-23.00 olarak belirlendi.

a.2- Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 01.05.2020 Cuma günü market, bakkal ve manavlar 09.00-14.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Vatandaşların (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altında bulunanlar hariç olmak üzere) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız araç kullanabilir) ikametlerine en yakın market, bakkal ve manava gidip gelebilecek. Aynı saatler arasında market, bakkal ve manavlar evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecek.

a.3- 02.05.2020 Cumartesi ve 03.05.2020 Pazar günleri market, bakkal ve manavlar kapalı olacak.

b) 01.05.2020 Cuma, 02.05.2020 Cumartesi ve 03.05.2020 Pazar günleri, ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı işyerleri (Bu işyerlerinde sadece ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapılabilir.) açık olacak.

01.05.2020 Cuma günü vatandaşların dışarı çıkamadığı saatler ile 02.05.2020 Cumartesi ve 03.05.2020 Pazar günleri tatlı satış amaçlı işyerleri sadece evlere/adrese servis şeklinde satış yapabilecek.

c) Ramazan ayı münasebetiyle, sokağa çıkma kısıtlaması olan 01.05.2020 Cuma, 02.05.2020 Cumartesi ve 03.05.2020 Pazar günleri sadece evlere paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere lokanta ve restoran tarzı işyerleri,

fezagezgini

çıktısını alıp her sokağa 3-5 tane asmak lazım bu metnin.

metrobusdelisi

Bunu çok güzel derleyip toparlamışsınız hatta şeyi de ekleseydin "marketten aldığınız ürünleri dezenfekte ediyor musunuz, ediyorsanız nasıl?". Her hafta illa ki biri çıkıp soruyor.

Ama çok enteresan ki burdaki sorular hala duyuruda sorulmaya devam ediyor. Millet (aramaya inanmadıklarını biliyoruz zaten de..) bi kafayı kaldırıp yukarı bakamıyor galiba..

superfluid

Merhaba, ayrı soru da açtım ama burada da sormak isterim. 43 gündür kapının onu veya market dahil sokağa çıkmadım. Ayakkabı giymedim öyle diyeyim. Hafta içi de sahil ve parklar kapalı mi? Hafta ici aksamustu - aksam saatlerinde, maskeyle, yuruyus yapsak veya bisiklete binsek haftada bir kac kere, bencillikle sucladigim insanlar gibi mi davranmis oluruz? Bunu düşündüğüm için bile kendimi suçlu ve bencil hissediyorum ama, azıcık da olsa yürüyüş yapmak veya bisiklete binmek çok mu yanlis? Ne dersiniz?

mugumgumus

Bu arada park sahil kapalı olabilir, caddede yürüsek bisiklete binsem aşırı bencillik mi olur demek istedim.

mugumgumus

@mugumgumus sahil ve parkların hafta içi durumunu valilikler belirliyor galiba, ben de emin değilim ama hava da düzelirken çıkıp hava alma isteğini çok iyi anlıyorum :(

kobuzchu kiz

65 yaş üstüyle ilgili verilen linki içişleri bakanlığının linkiyle değiştirebilir misiniz? Anadolu ajansındaki okuduğunu anlamayan, Türkçe bilmeyen editörler anlaşılmaz bir metin yazmış. Sanki 65+ grubu sadece sokağa çıkma yasağı uygulanmayan 57 ilde sokağa çıkabilirmiş gibi bozuk cümleler kullanmışlar.

www.icisleri.gov.tr

Soru: 65+ ve 20 yaş altı vatandaşlar ne zaman sokağa çıkabilecekler?
Yanıt: Tüm illerde geçerli olmak üzere, 65+ yaş grubu 10 Mayıs Pazar günü, 11.00-15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecekler. İhtiyaç duyulan hallerde refakatçileri de eşlik edebilecek. 14 yaş ve altı 13 Mayıs Çarşamba günü, 15-20 yaş grubu 15 Mayıs Cuma günü 11.00-15.00 arası aynı şartlarla dışarı çıkabilecekler.

mikro patlama

SORU: Sokağa çıkma yasağı bu haftasonu da var mı?
CEVAP: Ramazan sonuna kadar (24 il için) haftasonları sokağa çıkma yasağı devam etmektedir.

Münir

Yine benzer sorularda artis var, ustelik bu faq anasayfada sabitli oldugu halde.. Okumadan ayni tip soruyu 83. kez soranlar sutlansa keske.

hehehe

SORU: 18 Mayıs tarihinde kargo firmaları da çalışıyor ancak bu firmaların sadece adrese teslimat ve adresten alım şeklinde mi çalışacağı belirtilmemiş.

Marketler gibi çalışıp şubelerde paket kabulü ve teslimi yapacaklar mı? Yoksa şubeler müşterilere kapalı mı olacak 18 Mayıs'ta? Bilen cevaplayabilirse sevinirim.

Edit: Ayrı soru olarak açtım, cevabı öğrenebilirsem editleyeceğim burayı da.

savidan

Bayramda uygulanacak yasağın detayları genelgede yayınlandı.

www.icisleri.gov.tr

özetle: arife günü, Kısıtlamanın olduğu 23.05.2020 Cumartesi günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek,

a.3- 24.05.2020 Pazar, 25.05.2020 Pazartesi ve 26.05.2020 Salı günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler ile online satış yapan işletmeler kapalı olacaktır.

b) 23.05.2020 Cumartesi, 24.05.2020 Pazar, 25.05.2020 Pazartesi ve 26.05.2020 Salı günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş yerleri açık olacaktır. (Bu iş yerlerinde sadece ekmek, unlu mamul ve tatlı satışı yapılabilir.)

lokantalar paket servis yapabilecek 4 gün boyunca.

fezagezgini

H.sonu yasağı resmi kararnamesi :)
www.icisleri.gov.tr

superfluid

Merhaba
Seyahat yasağının 1 haziranda tamamen kalkıyor olması demek otobüs ve tren seferlerinin de başlayacağı anlamına mı geliyor yoksa sadece şahsi araçlar için mi geçerli?
Bir de seyahat izin belgesi artık gerekmeyecek mi 1 hazirandan itibaren?

Bunlarla ilgili detaylı bilgi bulamadım.

bir fincan kahve ile film izlemek

evet otobüsler bilet satışına başladı bile, aynı şekilde tcdd de bilet satışlarına başladı, şu an için uçak ve tren bileti alırken hes kodu sorgulaması yapılıyor. uçaklar zaten satışa başlamıştı.

herhangi bir izin belgesine ihtiyacınız yok ama dediğim gibi hes kodu almanız gerekiyor o da sms ile filan alınabiliyor.

aziz dostum jack

Anlamadığım nokta, kreşler 1 haziranda açılıyor ama çocuklara sokağa çıkma yasağı var, nasıl gideceğiz kreşe ışınlanarak mı?

theconqueror

@theconqueror şuraya bütün bilgileri içeren linkleri ekliyorum, onları bile okumaya üşeniyorsunuz. Üzülüyorum.

www.icisleri.gov.tr
"Daha önce yayımlanan genelge ile sokağa çıkma kısıtlaması tabi olan çocuklar ve gençlerin ihtiyaca göre bakıcı, aile büyüklerine, kreş veya gündüz bakım evlerine gidebilecek, veli/vasilerinin nezaretinde yolculuk yapabilecek."

kobuzchu kiz

30 Mayıs 2020-81 İl Valiliğine Lokanta, Restoran, Kafe vb. İşyerleri; Park, Piknik Alanları; Mesire Yerleri ve Giyim Pazarları Genelgesi

www.icisleri.gov.tr

Ekşici arkadaşlar en çok sahil niye kapalı diye üzülüyordu , artık yürüyebilirler, diğer detaylar genelgede mevcut.

Daha önce genelge ile kısıtlanan park/bahçe, rekreasyon alanları, piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında (plajlar) piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma vb. faaliyetlere (yerleşim yeri içi park/bahçelerde mangal yapmak hariç olmak üzere) belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak 1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren başlanacak.

fezagezgini

06-07 Haziran Sokağa Çıkma Yasağı Genelgesi

-05.06.2020 tarihi saat 24.00 ile 07.06.2020 tarihi saat 24.00 arasında aşağıda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere Büyükşehir statüsündeki Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak olmak üzere toplam 15 ilimiz sınırları içinde bulunan vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları kısıtlanacak.

www.icisleri.gov.tr

a) Sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde 05.06.2020 Cuma günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler saat 23.00’a kadar faaliyetlerine devam edebileceklerdir.

Kısıtlamanın olduğu 06.06.2020 Cumartesi günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız (65 yaş ve üzeri ile 18 yaş ve altında bulunanlar hariç olmak üzere) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir.

c) Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 06.06.2020 Cumartesi ve 07.06.2020 Pazar günleri, sadece evlere paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere lokanta ve restoran tarzı işyerleri,

fezagezgini

6-7 Haziran yasağı iptal edildi.

twitter.com

fezagezgini

yasak kalktı haha. kalk, çök:)

nothing in my way

+65 pazar günü çıkabilecek mi?

SiyamkedisiZorro

daha önce duyuruda da yazıldığı üzere, 65 yaş her pazar 14-20 arası çıkabiliyor.

cumhurbaşkanı açıklamıştı.
www.aa.com.tr

fezagezgini

www.aa.com.tr

C.B. açıklamaları:

* 65 yaş ve üstü vatandaşların haftanın her gün saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.
*Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00'den 24.00'e uzatılmıştır.
*18 yaş altı ile ilgili kısıtlama, küçüklerin ebeveynlerinin refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalkmıştır.
*Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecektir.
*Nikah salonları 15 Haziran'dan, düğün salonları ise 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayacaktır.

fezagezgini

199'dan aldığım detayları ekleyeyim.

- 65 yaş ve üstü vatandaşların haftanın her gün saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.
Detay: şehirlerarası seyahat hala yasak, hala izne tabi. gidilen yerde de en az 1 ay kalmak gerekliliği devam ediyor. aynı şehirde ilçeler arası seyahat kısmı net değil, bu konuda çok soru geldiğini, bu hafta içinde açıklanacağını söylediler. yani sadece pazar günü 14:00-20.00 arası olan izin, her gün 10:00-20:00 arası olarak güncellenmiş sadece. gidilebilecek yerlerin sınırları hala aynı.

- 18 yaş altı ile ilgili kısıtlama, küçüklerin ebeveynlerinin refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalkmıştır.
Detay: "ebeveyn" denilen kişi sadece anne, baba, veli veya mahkeme kararı ile tayin edilmiş vasi olabiliyor. yani kardeş, teyze, amca, anneanne, dede falan ebeveyn sayılmıyor. çocukların anne, baba, veli ve vasi dışında herhangi bir şekilde seyahat etmeleri de, sokağa çıkmaları da hala yasak. izin bile alınamıyor. özel durumlar için doğrudan kaymakamlık veya valilik ile görüşmek gerekiyor.

bunlar 199'daki yetkilinin verdiği bilgiler. bunun dışında zaten detay öğrenebileceğimiz herhangi bir yazılı kaynak yok.

kibritsuyu

Maskesiz sokağa çıkma yasağı olan iller: toplam 45 il

İstanbul, Ankara, Bursa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak

Adıyaman
www.adiyaman.gov.tr

Afyon
www.afyonkarahisar.gov.tr

Amasya
www.amasya.gov.tr

Ardahan
www.ardahan.gov.tr

Aydın
dosyaism.saglik.gov.tr

devamı gelecek..

(+42 linki de ekleyeceksen yazayım hepsini, gerek var mı bilmiyorum)

Edit: İzmir'de maske zorunluluğu. Anladığım kadarı ile tüm şehri kapsamıyor. ilçe ve cadde listesi var.

www.izmir.gov.tr

fezagezgini

@fezagezgini ya vallahi eline sağlık. Yok, yazma hepsini. Ben de telefondan bilgisayara geçince yukarı şehirleri yazıp linkler aşağıda derim :)

kobuzchu kiz

sınav nedeni ile sokağa çıkma yasağının resmi linki.

www.icisleri.gov.tr

Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarından (uçak, otobüs, tren, vapur, feribot vs.) biletleme yapmış olanlar sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.

fezagezgini

En kapsamlı duyuru düğünsüz olur mu ?

www.icisleri.gov.tr

fezagezgini

Arkadaşlar, iç işleri bakanlığını aradım cevap alamadım. Polis merkezini aradım yine cevap alamadım. 28 Haziran Pazar sabah saat 08:00’da kendi özel aracımla Bodrum’dan İstanbul’a seyahat edeceğim. Yalova - Pendik feribotu 28 Haziran 20:00’a biletim var. Önceden almıştım. Pendik’ten de ikametgah adresime (10 dakika) geçeceğim. Yani pazar günü sabah 08:00’da yola çıkacağım 20:00’da Yalova’ya geleceğim. Oradan da İstanbul’a geçeceğim. Şimdi genelge diyor ki, feribot bileti olanlar sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak. İç işleri bakanlığını aradım öyle bişey olamaz sokağa çıkamazsınız diyor. Polis merkezini aradım. O gün sokağa çıkana ceza yazılacak diyor. Kimse genelgeye göre yorum yapmıyor. Bu durumda ben ne yapabilirim? Kimden bilgi alabilirim.

gkn

çok enteresan hocam. peki siz genelgede böyle böyle yazıyor dediğinizde nasıl bir cevap aldınız ? genelgedek bilgiyi yalanladılar mı

o kadar kişi uçak bileti otobüs bileti aldı

alo199.nvi.gov.tr

alo199'a sormayı deneyebilirsiniz.

fezagezgini

Genelgede böyle yazıyor isterseniz açın beraber bakalım dedim. Siz genelgeyi suistimal etmenin yolunu aramışsınız dedi :)) ayrıca İDO’nun kendi sitesinde de şöyle yazıyor. 27-28 Haziran’da feribot bileti alanlar sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacaktır diyor.
www.instagram.com

199’u arayayım bakalım.

gkn

çok dert etmeyin bence, genelgenin çıktısını veya linkini telefonunuzda tutun, durdururlarsa gösterirsiniz.

aziz dostum jack

YKS ile ilgili sokağa çıkma kısıtlaması (yeni genelge)

www.icisleri.gov.tr

İnternet kafe, oyun salonları vb 1 Temmuzda açılıyor

www.icisleri.gov.tr

fezagezgini

Ağız ve diş sağlığı merkezleri hakkında bir gelişme var mı acaba? Açılacakları tarih belli mi? Aradım taradım detaylı bilgi bulamadım.

bir fincan kahve ile film izlemek

@bir fincan kahve adsmler ile ilgili net bir şey bulamadım ben de. ama bir kaç şehire baktım www.mhrs.gov.tr mhrs randevu sistemi üzerinden, adsm değilde bazı hastanelerde diş için randevu alınıyor. (adsm ile hastanedeki diş polikliniğinin bir farkı var mı bilmiyorum. ama ilginçtir ki misal mersine baktım, genel diş randevusu için sadece 4 ilçedeki devlet hastanesi çıktı. ilde çıkmadı.

istanbulda hiç çıkmadı. ankarada adsmde çıktı. ilden ile değişiyor galiba.

fezagezgini_4
1

mobil görünümden çık