yaptırımı nedir? ev çok sorunlu. gider tıkanıyor sözde eşyalı ama çamaşır makinesi vs. bi türlü bağlanamadı bana fazla büyük ısınmıyor vs. vs. ev yokluğundan kiraladım ama şimdi birkaç alternatif var. sürenin dolmasına daha çok var. sözleşme yıllık ben oturalı ay oldu




 

Öncelikle avukat değilim. Ama birçok şeyin akla yatkın olarak çözülebileceğini düşünüyorum. Karşılaştığınız ev sahibine ait problemleri liste yapıp noter yoluyla ev sahibine bunların 15 gün içinde giderilmemesi halinde sözleşmeyi haklı olarak fesih edeceğinizden ve depozitonuzu da ivedilikle ödemesi gerektiğinden bahseden bir protesto gönderin. Ardından da nasılsa yaptırmayacak siz de gönül rahatlığıyla çıkarsınız. Zaten protestoyu gösterdiğinde kimse böyle bir davayı almaz.

prodeq

genelde sözleşmelerde erken çıkınca sözleşme bitimine kadar olan kirayı kiracı öder gibi bir şeyler görmüştüm. ama genelde ev sahipleri kış ayları yani kasım-mart aralığında evden çıkınca yeni kiracı bulma olasılığı çok düşük olduğu için arıza yapıyorlar. diğer aylarda genelde bir sıkıntı olmuyor.

morcivert

"Kira kontratının ne kadar kaldığının önemi yok. Çıkacağın tarihten 2-3 ay kadar önce bildirim yaparak tazminat vs ödemeden çıkabiliyorsun" demişti bir arkadaşım. Konuyu araştırmanız faydalı olabilir

Novice

Bu konu biraz muallak.

2-3 ay denmiş mesela. 2 ay mı 3 ay mı? Bunu neye dayanarak söylüyorlar belli değil. Normal şartlarda ev sahibi sözleşmenin sonuna kadar kirayı isteyebilir. Ancak 'makul bir süre' önceden haber verilir ise sözleşme erken bitirilebilir deniyor.

himmet dayi

öncelikle ev sahibi sürenin sonuna kadar kira bedelini isteyemez.
öte yandan çıkarken ev sahibini mağdur ettiğinde bir gerçek.

dolayısı ile 2-3 ay önceden haber vererek +1 kira vererek el sıkışabilirsin.

yasada makul süre diye bir ifade var.

diyelim sen sözleşme bitiminden 6 ay önce çıktın, adama 2 aylık kira verdin lakin adam çat diye kiracı buldu ve hiç kayıp yaşamadı, o iki kirayı iade etmek durumunda.

you and whose army

Yasaya göre kontrat süresinden önce evi boşaltma durumunda ev sahibi dava açarak mahkemeye giderse, mahkeme bilirkişi atayarak o evin kaç ayda kiraya verilebileceğini tespit ediyor. Atıyorum bu süre 2 ay ise o 2 aylık sürenin kira bedelini ödemekle yükümlü oluyorsunuz. Birde mahkeme masraflarını vs ödersiniz muhtemelen. Bunun dışında kontratta, kontrat süresinin sonuna kadar kalan ayların kirasını ödemek gibi bir koşul yazsa bile yasal olarak hükümsüzdür.

Evin sorunlarının belirtildiği ve bunların giderilmesi için noterden ihtar çekmek iyi bir yol, yanılmıyorsam kira ödemenizi bile durdurma hakkınız oluyordu.

FAtE

Kira sözleşmeleri yıllıktır. Siz aslında bir yıllık borcun altına girip aylık ödüyorsunuz. 2 ay oturup geri kalan 10 ayı talep edebiliyor mülk sahibi. Standart kira sözleşmelerinde bu durum "borcun kalanı muacceliyet kesbeder" şeklinde belirtiliyor.

Artık bu durum meskenler için 2012, iş yerleri için 2020 yılında kalktı. Mülk sahibi bu parayı talep edemiyor. Siz işinizi sağlama almak adına sözlü olarak durumu bildirin. Sonrasında en az 1 ay öncesinden noterden resmi bildirim yaparak evi aldığınız gibi teslim edeceğiniz tarihi bildirin. son kirayı ödemeyin (1 kira depozito bedeli verdiğinizi varsayıyorum) Boşaltma tarihinde evi fotoğraflayıp (verdiğim ev böyle değildi inkarına karşılık aslında eve girerken de fotoğraflamak önemlidir) demirbaşları, eşyaları listeleyerek tutanakla da anahtarları teslim edin.

phonex
1

mobil görünümden çık