türkiye de ikamet eden kırgızistan uyruklu yabancı bi arkadaşım var. internet üzerinden rusça ingilizce çeviri işi için birisi ile anlaşmışlar.
çeviriye konu iş çeşitli anketlerin ingilizceden rusçaya çevirisinin yapılması.
bunlar toplam 1250 tl bi fiyatta anlaşıyorlar, kişi 500 tl ön ödeme yapıyor iş bittikten sonra tüm dosyaları teslim etmesini kontrol ettiriceğini ve bi sorun yoksa kalan ödemeyi yapacağını söylüyor.
bundan sonrası bugün ödeyeceğim, cuma gönderiyorum, kaynım rahatsızlandı bakamadım perşembe yollamış olacağım gibi devam edip kalan ödemeyi yapmıyor.
en nihayetinde bunlar sonunda telefonda birbirlerine hoş olmayan şeyler söylüyorlar.
karşı tarafta kontra olarak cocuga gelmiş whatsapptan
"ben sana 500 tl hesap numarasına, kalan ücretide peşin olarak elden verdim sen işi teslim etmedin sana ödediğim toplam 1250 lirayı iade et"
gibi birşey yazmış. bitanede dilekçe eklemiş nitelikli dolandırıcılık vs. işte seni şikayet edeceğim gibi.
şimdi arkadaş bunun üzerine hem çok iyi türkçe konuşamaması hem de yabancı olmasından kaynaklı korkmuş. ücretini alamadığı gibi yarın aldığım parayıda geri ödeyeceğim diyor.
yani cocuk 20 gün boyunca çalışıp emek verdiği bi iş için hem ücretini alamadı hem dolandırıcılıla suçlandı.
ben kişiyi aradım güzel güzel konuştum, eleman cevap bile vermeden beni engelledi.
bu durumda yapılıcak birşey var mıdır, ben diyorum ki bırak versin mahkemeye ne yapıyorsa yapsın 500 tl bu arkadaş içinde büyük bi para.
ortada whatsapp konuşmaları var, işte şu gün ödeyeceğim bugün ödeyeceğim vs. bunlar yasal bi anlam ifade ediyor galiba.
ben sinirlendiğim için yanlış yönlendirip başına iş açmakta istemiyorum ama konuda bi türlü içime sinmiyor bilgisi olan varsa eğer bi tavsiyeniz olabilir mi bu konuda teşekkür ederim.

Serbest tercümede çoğunlukla faturasız iş yapıldığı için bir yere şikayet etmesinin bir faydası olacağını düşünmüyorum. Şikayet edilse bile "eksik borç" kavramından dolayı o da suçlu bulunabilir.
Benim fikrim bir gündem oluşturulması veya yetkili birine benzeyen bir abi gibi bir tanıdığı varsa o müdahale etmeli.
Çevirmen gruplarından birinde görmüştüm. Serbest çevirmen bir kızın ödemesini tercüme bürosu ödememiş, kız da gruba yazmıştı, grubun yöneticisi de büroyu arayıp konuşmuştu, sanırım kızın parası o şekilde ödenmişti. Buna benzer bir şey yapılabilir.
Bu arada elden verdiğini söylüyorsa adam, bunu ispat etmek zorunda bence.


watsapp konuşmaları vs. varsa bırakın olay mahkemeye intikal etsin. yabancı diye pısmasın. gerekirse durumu facebooktaki çeviri gruplarına yazsın, oradan yardım eden, kendisine tercümanlık edecek olan illaki çıkar. olayı "çevirmen dayanışma" facebook grubuna yazın bir de, orada mutlaka yön yordam gösterecek tecrübeli arkadaşlar vardır.
ayrıca yine mevzubahis gruplarda bu şahsı ifşa edin, kimse çalışmasın bir daha.


olay ne olur bilmem. umarım hakkaniyetle çözülür.
benim önerim size. siz siz olun, bir kere fikrinizi söyledikten sonra ısrar etmeyin. o ikisi iyi olur, siz -çok afedersiniz ama- göt gibi ortada kalırsınız. hakkını savunmaya çalıştığınız kişi sizi ilk silen olur.
fikrinizi söylemişsiniz, bence de haklısınız. ama ısrar etmeyin. bırakın ne bok yerse yesin.


işi veren kişinin adınıs oyadını biliyordur arkadaşın, adamı aratın internette, sosyal mecralarda. neci olduğunu bulun. okuyorsa (muhtemelen lisansüstüdür) danışmanına, çalışıyorsa patronuna durumu anlatın. bırakın kendi b.kunu temizlemeye çalışsın.
ayrıca davayla korkutmuş arkadaşınızı, hiçbir şey yapamaz. elinizdeki whatsapp konuşmalarını tutun yeter. onlar yeterli delil sizin için. arkadaşınızın içi rahat olsun.
arkadaşınızın kafasını en çok kurcalayacak mevzu, yaptığı iş için fatura kesmemeiş, vergisini ödememiş, bu başına problem olur mu diye olurdu. onda da 10küsür bin tl ye kadar ki kazançlar vergilendirilmiyor. ondan da arkadaşı9nızı rahatsız edecek bir şey çıkmaz yani


faturasız iş yapılmış kimse kimseyi şikayet edemez. Korkutmak için ayak yapıyor eleman. Ha siz de parayı alamazsınız o ayrı.
