üniversiteye gitmek istiyorum ancak 4 yıl boyunca çalışırken iyi bir şekilde idame ettirebileceğim bölümleri kestiremiyorum. sınav konusunda bir endişem yok, elbette ilk 5000'e giremem ama 10000'e girme konusunda sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum. ana dil seviyesinde ingilizcem var. kişisel ilgimden dolayı da hiç kod bilmememe rağmen ingilizce ve bu ilgi sayesinde kod okuduğumda neler olup bittiğini biraz olsun anlayabiliyorum. bir taraftan da yurt dışında iş bulmam konusunda stratejik değeri olan bir bölüm seçmeliyim. bu şartlar göz önüne alındığında yapabileceğiniz bir bölüm önerisi var mıdır?

para var mı peki ?


Mezun olduğunda 29-30 yaşında olacaksın. O yaşta aynı mesleğe sahip daha tecrübeli ve donanımlı rakiplerin varken türkiyede bile doğru düzgün iş bulman zor. Ama üniversiteyi yurt dışında okuyabilirsin. Yaşından dolayı vize sıkıntısı yaşar mısın bilmiyorum.


özel bir birikmişim yok. o yüzden iş/okul beraber gitmek zorunda. mezuniyet yaşımla alakalı bir endişem yok, zaten iş dünyasındayım ve belli bir tecrübe/donanımım var ve artıyor da, sadece spesifik bir alanda değil. geç mezun olmaktan korkmuyorum, iş görüşmelerinde rakiplerimi tokatlayabileceğimi biliyorum.


okulu falan boşver. ingilizce dersi vererek para kazanmaya çalış. o arada yazılım öğren. tabi ilgin varsa. yurtdışından bi iş bulup çalışma izniyle rahat rahat yaşarsın. tabi bu en az 1.5 2 yıl sürer.


benzer durumdayım üstelik ingilzicem yok :D ancka deneyerek gör ve okulu aksatma. okduğum okulda devam zorunluluğu yok mesela. tabii devam etmeden zor bitirilir ama olur yani. bir de aklında varsa olumsuz yorumlardan dolayı vazgeçme. git kendin göre kafana yatmazsa vazgeç. sonuçta okulun bir faydası olmasa bile 5 yıl sonra lise mezunu 30 yaşında biri mi olmak istersin üniversite mezunu mu? o yüzden başla bence.


yurtdisinda is bulmanin en kolay yolu yazilim muhendisligi. bunun icin de diploman olmasina gerek yok. eger yeterince iyi bir yazilimciysan, sana is teklifi yapip sponsor olacak bir sirket bulabilirsin. isleri kolaylastirmasi acisindan belki 2 yillik bir yazilim programi olabilir. ama onemli olan programlamayi seviyor musun? bunu yapabilir misin?


Bu saatten sonra diploma diye yırtınmak birşey kazandırmaktan çok kaybettirir. Diploma gerekli mi elbette ama uzaktan eğitim yoluyla halletmeye bak. İlgi duyduğun alanlara ilişkin bölümleri uzaktan eğitimle oku.


Birkac sorum olacak:
1- Neden universite diplomasi istiyorsun?
2- Anadil gibi olan ingilizce nereden geliyor?
3- Mevcutta nasil bir iste calisiyorsun?
Yorumlarindan gordugum kadari ile kendini taniyan/bilen birisin. Yurt disina gideceginden de hic suphem yok. Bence senin aklinda birkac bolum kesin var. Sadece buradan onlar ile ilgili birkac sey duymak istiyor gibisin.
Bolum onermem gerekirse Data Science'a yonelebilecegin bir bolum olabilir. Ilk 10.000'e girip rahat okuyacagin ve bu alana hizmet eden bolum onerim ise "yonetim bilisim sistemleri" olur idi.


Bence özgüvenin fazlasıyla yüksek. Bu kötü bir şey mi? Hayal kırıklığına uğratabileceğinden kötü. Bence yazılım ile ilgili kaynaklar edin. Başlangıç seviyesinde kurslar al. Online kurslar da bulabilirsin. Epey kod yazmış biri olarak İngilizce bilmenin yazılıma katkısı olur mu diye düşünüyorum. Yabancı internet sitelerinde bu alanda araştırma yaparken zorlanmazsın en fazla. Yaşın 25 bence hiçbir şey için geç değil. Çok gençsin. Hem çalışmaya devam edip hem de yazılım öğren. Sonra kendini update ederek fırsatları kovalarsın.


@crucio; orta vadeli bir hamle yapmaya çalıştığım için yeterince iyi olabileceğimi sanmıyorum o süreye. ama bunu bir diplomayla desteklemek olumlu bir hareket olarak geliyor. programlama daha önce deneyimim olan bir alan değil ama bu disiplinsizliğe rağmen yakalayabilirsem eğer robota bağladığım anlar da oluyor iş alanında.
@ofey; ingilizce üniversite seviyesine kadar olan öğretim kurumları, çeşitli uluslardan arkadaşlar/etkinlikler ve ingilizce içeriğe maruz kalmadan geliyor. üniversite diplomasını bir bakıma temel olması için istiyorum, linkedinde baktığım tüm ilanlarda bachelor's degree maddesi sabit gibi. mevcutta teknik destekle alakalı bir pozisyonda çalışıyorum.
bilgisayar bilimleri/yazılım bölümlerine alakam son zamanlarda yazılım mühendisi ve benzer rollerdeki arkadaşlarımın bir bir amazon ve apple tarafından işe alınmasından artmış durumda. endüstri mühendisliği gibi business içerikli mesleklere de kayabilirim ama gördüğüm kadarıyla orta vadede yurt dışında bir şirket tarafından sponsor olunmasının en kesin yolu yazılımla alakalı pozisyonlar gibi duruyor.
@rakidabalikolsa; özgüvenim yüksek değil, eksik yanlarımı çok net bir şekilde biliyorum hatta. ama bu üniversiteye gitmediğim yıllarda da boş kalmadım, global ölçekte 2 tane firmada çalıştım. dolayısıyla kurumsal iş dünyası hakkında gözlemcilikten de gelen güzel temellere/fikirlere sahibim. bir iş görüşmesine girdiğimde interviewara nasıl oynarım, kendimi nasıl parlatırım/satarım onu biliyorum. dans etmeyi öğrettiler azizim anlayacağın.
ingilizceyi rotamda bir ana etken değil, yardımcı etken olarak görüyorum. yardımcı etken olarak almancayı da gene öğrenmeyi düşünüyorum mesela. ayrıca kendi düşünce sistemimi başkalarına aktarmakla uğraşmak istemiyorum, her farklı öğrenme yöntemine adapte olup öğretmeye çalışmak bana göre değil. bir şeyleri anlatma seviyem güzeldir ama salağa anlatır gibi anlatamam. o yüzden, ingilizce dersi vermek bir seçenek değil.
