
ne noter ne tapu tarihi. müteahhidin inşaat ruhsatı için başvurduğu tarihten sonra 5 yıl içinde iskan alma zorunluluğu var, değilse yapı iskansız-kaçak yapı haline geliyor.
inşaat bittiyse yeniden inşaat ruhsatı almayacağı için hak kaybı yaşarsınız.


sözleşme sonrası hazırlanan projelerin belediyede onaylanmasından sonra inşaat ruhsatı yazılır. 5 yıl süre bu inşaat ruhsatının yazıldığı gün başlar.
mesela, bana gelen işlerde genelde sözleşmeden sonra kurumlardan evrak vs toplanması, projelerin hazırlanması vs derken ruhsat alana kadar ortalama 2-3 ay geçiyor. tüm evraklar hazır olsa bile projelerin onaylanıp ruhsatın yazılması min 1 aydır.
dolayısıyla (öngörüdür bu) sizin muhtemelen 5 yılınız nisan-haziran 2018'de dolacak ve eğer dediği gibi bu ay iskan alacaksa sorun olmayacaktır.
5 yıl dolarsa tekrar proje vermesi gerekir.


Teşekkür ederim bilgiler için. Peki tekrar proje verilmesi gerekirse bize bir masraf çıkar mı? O süreç nasıl işliyor biraz bahsedebilir misiniz rica etsem?


Yapı ruhsatına ilişkin genel hükümler
MADDE 54 – (1) Kanun ve bu Yönetmelikle getirilen istisnalar dışında yapı ruhsatı alınmaksızın hiçbir yapının inşasına başlanamaz.
(2) Ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içinde inşasına başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve süresi içinde ruhsat yenilemesi yapılmayan yapılar, ruhsatsız yapı olarak değerlendirilir.
(3) Ruhsat süresi içinde yapılan başvurularda ilgili idarelerin ruhsatı yeniledikleri tarihe bakılmaksızın ruhsat, ilk ruhsat alma tarihindeki plan ve mevzuat hükümleri kapsamında beş yıl uzatılarak yenilenir. Süreye ilişkin ruhsat yenileme en çok iki kere yapılır.
(4) Süre uzatımı başvurusu yapılmayan yapılarda idareler, ruhsat süresinin dolduğu tarihten itibaren en geç 30 gün içinde yapı yerinde seviye tespitini yapar.
(5) Ruhsatı hükümsüz hale gelenlerin inşasına devam edilebilmesi için yeniden ruhsat alınması zorunludur.
(6) İlk ruhsat düzenlendiği tarihten sonra hangi amaçla olursa olsun yapılan her ruhsat işlemi ile beş yıllık süre yeniden başlar. Yapı ruhsatı alındıktan sonra mahkemelerce, Bakanlıkça veya ilgili idarelerce durdurulan yapılarda durdurma süresi ruhsat süresine ilave edilir.
(7) Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanmasına rağmen ruhsat süresi içinde yapı kullanma izni düzenlenmemesi nedeniyle ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılara, denetimi yapan fenni mesul mimar ve mühendisler veya yapı denetim kuruluşları tarafından denetim raporu hazırlanmak ve ilgili idare tarafından dosyasında ve yerinde, inceleme ve tespit yapılmak koşuluyla yeniden ruhsat düzenlenmeksizin yapı kullanma izin belgesi verilir. Mevcut yapılarla ilgili özel bir hüküm getirilmeden imar planı değişikliği yapılan alanda kalan yapılar da ilk ruhsat alındığı tarihteki plan hükümleri dikkate alınmak suretiyle bu hükme tabidir.
Ek: Proje maliyetleri müteahhit ile proje müellifleri arasındadır.
