hürriyet sabah gibi gazetelerin uzantısı ama başlı başına ayrı bir gazete olanların genel bir adı vardı. neydi o? posta doğan grubunun ya da hürriyetin ne gazetesi oluyor mesela?




 

AMİRAL GEMİSİ?

Sir Anthony Hopkins

hürriyet'e amiral gemisi deniyordu.

kartel medyası bahsedilen şey.

blue eyes white dragon

Tabildot gazete

iddaaci

bulvar

jamswety

benim duyduğum da karteldi galiba

kımılkımıl

turkuaz? doğan?

prens zuko

sorunu anladım ama bu gazeteler için özel bir tabir hiç duymadım bugüne kadar.

ana gazetelerinde yer alamayacak şeyler olur, daha düşük kaliteli yayın yaparlardı eskiden. kalite düşüklüğünden kastım daha avama hitap eden bir dil ve yazar profili ve bir dönemin olmazsa olmaz promosyon savaşlarında verilen ürünler. tabii yayın gruplarının savaşlarında da daha sokak dili olan başlıklar/haberler/yorumlar olurdu bu gazetelerde.

posta, türkiye'nin en çok satan gazetesi olduğunda takvim'in; "ucuz gazeteler liginde son durum" başlığıyla ayrı bir tiraj raporu bölümü oluşturduğunu hatırlıyorum mesela. kendi gazetesine de "ucuz" (sadece fiyat kastedilmiyor bu tabirler!) deyip ana gazetesini (sabah) koruyan bir zihniyetle yönetilen/yayımlanan gazetelerdi bunlar.

bugün biraz daha kalite geldiğini düşünüyorum bu yayınlara. "biraz" dedim, ki bununla posta'yı kastettim. ara ara o geçer sadece elime. takvim vb ve anası babasıyla işim olmaz. ve biraz kaliteden kastım; daha ciddi yazarlar, daha ciddi haberler olması. ki bu süreç mesela birand'ın posta'da yazmasıyla başladı bence.

tetikçilik, kahvehane diliyle yayın yapıp o kitleye de ulaşmak amacıyla kurulan bu yayınlar, hiç öngörülemeyen bir süreci başlattı. sırf kağıda basılıyor, haber(!) veriyor, birileri köşe yazıyor diye birçok pespaye türedi. islami iddiasıyla çıkan yayınlar da yıllardır yayımlanıyor ve gazete kabul ediliyor. ciddi bir kesim, gazete aldığını, gazete okuduğunu düşünüyor. bence neyin gazete olduğu, en önemli şey. mürekkep ve kağıt yığını, günlük çıkan her şey gazete olmuyor.

runfor
1

mobil görünümden çık