Merhabalar,
Tartışmaya konu olan mühür nedir, ben hicbir secimde -sanırım dikkatsizligimden- ne zarfta ne de kağıtta kendi bastigimdan başka bir mühür gördüğümü hatirlamiyorum.

Bilenler anlatir mi rica etsem?

 

Zarfın dış tarafında (kapak olmayan yerinde) mühür vardı.

dissendium

Pusulanin da arkasinda sandik kurulu tarafindan basilmis muhur bulunur.

luchetti

Cevaplar icin tesekkurler,
Pusulalar sabahtan toplu mu muhurleniyor yoksa oy verenler kabine gecerken tek tek mi muhurlenip veriliyor?

Sandık kurullarına fazla fazla pusula verilmiyor mu zaten?

Benim bildiğim, oy hırsızlığı bu fazla pusulalar biriktirilerek sandik başkanı secim kuruluna giderken cuvali aciyor ve değiştiriyor.

Mühür olmamasi ne anlama geliyor? Pusulalar mi sahte yoksa fazladan dağıtılan kullanilmayan Pusulalar mi?

Sebebi ne olabilir yani?

pembepatiklipaticik

şimdi şu durumların veya benzerlerinin engellenmesi içindir;

mesela oylaru belirlemek istiyorsunuz, o zaman bir adet pusulanın aynısından ve tercih mühüründen elinize alıp, istediğiniz oydan pusulalar üretiyorsunuz, bunları da oy vereceklere dağıtıp, içeriden aldıkları boş pusulaları getirmeleri durumunda anlaştığınız herhangi bir konuda karşılığını veriyorsunuz; para olur, iş olur, işten çıkartılmama olur, artık aklınıza ne gelirse.

Ayrıca, yine bu sayede değişiklik yapabileceğiniz pusulalarda göze batmadan sisteme girmiş oluyor. Al birini ver diğerini.

Son olarak, zaten o mühürün kendisi dışarıdan gelmediğinin tek kanıtı ve mühürün zaten yegane amacı bu iken; dışarıdan geldiği kesin değilse mühürsüz de kabuldür demek, abes ile iştigaldir.

cursor

@cursor
Yani ya sandık başkanı mühür basmayi unuttu ya da birisi fotokopi vs cogaltip cebinde getirdi doğru mu?

Farzedelim ki x partisi il başkanı çalışanlarına dediğini yaptırdı, yani dışardan sahte pusulayi cebinden sandiga atti.
Gerçek yani mühürlü pusulayi cebinde saklayip il başkanına verdi.

Peki sonra?

Cuval Sandık baskaninda, secim kuruluna goturulme asamasinda actirip rakip partininkini cikarip yerine kendisininkini mi koyuyor?

pembepatiklipaticik

ne gereği var. içeri gönderdikleri garibim karşılığını almak için bunların verdiği oyu attı ve içeriden boş ve gerçek pusulayı getirdi mi, getirdi. Sonrasında o topladıkları pusulalar çöp olur. zaten istedikleri oy girdi.

İçerideki pusulalarda daha sabahtan mühürlenmez ise tabiki bu işlem çok daha kolay olur, veya arada atlanmış diyerek yine kabul olur. Sonuç olarak dışarıdan pusula sokmanın yolu içeridekilerin de işaretsiz olması veya işaretsizlerin de geçerli sayılmasıdır.

Ha bir de merak etmeyin, bazı videolarda da görüldüğü gibi, sandıklarda çıkan, o mühürsüz pusuları da mühürleyip ysk ya gönderdiler.

cursor

Yani muhursuz pusulanin tek amacı satılık metozori oyları garanti altina almak. Oy hırsızlığı değil doğru mu?

pembepatiklipaticik

Hayir dogru degil, bakin 1.5-2 milyon oydan bahsediliyor. Bugune kadar yapilan secimlerde -en azindan son iki secimde oy ve otesinin raporu var- hilelerin sinirli kAldigini gorduk. Bunun en buyuk garantisi bu muhur olayi idi, zira o muhuru bulmak basmak oyu gecerli hale getirmek kolay degil. Artik isterse 40 milyon nereden geldigi belli olmayan zarf atilsin gecerli olacak. Inanilmaz bir sey bu. Oy vermenin bir anlami yok o zaman, oyunuz tamamen degistirilip, yerine yepisyeni damgasiz zarflar konabilir. Yani illa sizin satmaniza falan gerek yok, biri turkiyedeki sandiklarin tamamini degistirip yeni oylar koyabilir ve gikiniz cikamaz.

kassiopeia

teknik olarak mühürlü pusula mühürsüz pusula ile oy çalınması mümkün değil. ortada hukuksuzluk var mı yok mu tartışılır.
dışarıdan istedikleri oyu getirip atsın demiş birisi. komik. yahu orada 4 tane müşahit var, ve dışarında oy atıyorsun sonra sandığın içindeki oyu alıyorsun he mi? bu nasıl kafa? ha diyelim ki oyları ysk da değiştirdiler o zaman da ıslak imzalı sonuçların olduğu liste ile örtüşmez. dolayısıyla teknik olarak oy hırsızlığı imkansız!

aklimdakisorular

@pembepatiklipaticik

Oy hırsızlığı değil demek bayağı bir polyannacılık olur. İçeriye kontrolsüz olarak pusula girmesinin önü açıldığı için, atılması için zorlanan oylar, sayım yerinde değiştirilen oylar, toptan değiştirilen çuvallar, yani dışarıdan oy sokmanın her türlü yöntemi daha olası hale gelir. Sonuçta pusulanın seçmene verilen pusula olduğuna dair tek güvenlik önlemini ortadan kaldırıyorsun.

cursor
1

mobil görünümden çık