Bu konuda sizlerden öneri bekliyorum. İstanbul'dayım, şehir olarak imkanlarım fazla ama nerden başlar ne yaparım bilmiyorum. Maddi durum idare eder, kursu falan karşılayabilirim. Her türlü öneride bulunabilirsiniz, hem genel kültür hem hobi konusunda. Çok basiretsiz davranıyorum istiyorum ki biri bana şunu oku şu kursa git desin. Nereden başlayacağımı kestiremiyorum. Bir de kendi içinde küçük bir çevrem var aktif ve dışadönük birisi değilim.
Sonuç olarak ufkumu nasıl genişletirim, neler okumalı neler yapmalı ve nereden başlamalıyım? Her türlü fikrinizi yazın lütfen. Şimdiden teşekkür ederim.

şu kesin okunmalı, bu kesin izlenmeli gibi söylemler yanlış geliyor bana. herkesin ilgi alanı, kişiliği farklı. neleri sevdiğini keşfedip o alanlara yönelmen daha zevkli ve verimli olur bence. benim mesela yıllaaardır listelerimde çürüyen filmler, kitaplar, albümler var bunları mutlaka bilmeliyim diye zamanında eklediğim. büyük ihtimalle daha uzun yıllar orada çürüyecekler. ama sevdiğim alanlardakileri bir çırpıda bitiriyorum, üzerine konuşacak şeyim de oluyor ilgimi çektiği için. ya da uzun zaman yeni bir dil öğrenmeliyim diye dolandım hiçbir icraatte bulunmadan ama sonra gerçekten ilgimi çeken bir kültür keşfettim ve bu sayede o yeni dili öğrenmeye başladım. herkes için böyle olmayabilir ama sevdiğin şeyi bulup onunla uğraşman çok büyük fark yaratıyor bence.


arkadaş çevren çok önemli bir faktör. bence ilk olarak yaşayış tarzlarını beğendiğin arkadaşlarında daha çok vakit geçermiye başlayabilirsin. onlarla sohbet muhabbet bir şeyleri değiştirmek istediğinden bahsedebilirsin. iş güç var mı bilmiyorum ama çalışıyor olmak işe yarayabilir. zamanla ilgi alanlarını keşfedersin. zorla kitap okuyup film izlemekle kültürlü olunmaz. gündemi takip edebilirsin. beğendiğin seminerlere vs gidebilirsin. yavaş yavaş olacak şeyler bunlar hep. bir yerden başlamak gerekiyor ama.


Bence top100 filmleri izleyerek & klasikleri okuyarak başlayabilirsin. Bunca insan yanılmıyor; çoğu gerçekten iyi ve sana çok şey katar.


kitap okuyacaksan kitaplar seni mutlu olduğun yere götürüyor. bestseller denen çöplerden ziyade ödül almış (pulitzer, nobel vs) eserlere yönelmeni öneririm. bunun için de maddi duruma bile gerek yok, bir halk kütüphanesi üyeliği yeterli. internette yazarların önerdiği 25/50 en iyi kitap gibi listeler var, bunlardan yola çıkıp kendine bir yol haritası çizebilirsin.
edebiyat haricinde bir şeyler okuyacaksan (mesela felsefe, bilim vb.) bir sürü yabancı web sitesi var takip edebileceğin.
müzik ile ilgileniyorsan bana kalırsa bir enstrüman çalmadan o müziğin içine çok da giremiyorsun. böyle bir hobi edinebilirsin.


Ben de aynı hislerdeyim. Ve senin aksine benim çevremde kendini bir iki alanda tam geliştirmiş çok insan var. Biri şarkı söylüyorsa diğeri enstrüman çalıyor filan. O yüzden cevapları okudum ama şahsen film izlemenin insana o kadar da bi şey katmadığını düşünüyorum. Bizim arkadaş ortamında deliler gibi beyin fırtınası yaptığımız film sayısı 3-4ü geçmez o da filmi beraber izleyip hemen ardından konuşmuşuzdur. Yoksa kendim, kaliteli filmler de izlemiş olsam kendimi geliştirdiğimi düşünemiyorum. Bu benim şahsi görüşüm tabii.
Herhangi bir bilim alanında okumalar yapabilirsin. Stephen Hawking'in Zamanın Kısa Tarihi mesela. Tarih seviyorsanız sanat tarihi, dünya tarihi vs veya antropoloji, sosyoloji, ortaçağ felsefesi, X filozofunun kitapları, opera severseniz belli operaların hikayeleri, yazarlarının geçmişleri, klasik müzikte de aynı şekilde ya da şifalı bitkileri öğrenebilirsiniz vsvsvs.
Kendini geliştirmiş insanlar benim gözümde, herhangi bi alana hakim olan insanlardan oluşuyor. Hani vardır ya "x konusu şu kişiden sorulur" denebilecek insanlar. Böyle ilgi alanınız olacak bi şeylerde okuma yaparak başlayabilirsiniz.
O değil aynı şeylerden yakınıyordum da buraya yazana kadar hiç düşünmemiştim bunları.


bence bu düşünce seviyesine gelerek yolculuğa çoktan başlamışsınız. öncelikle iyi bir ingilizce öneririm. ingilizce öğrenmeniz bakış açınızı genişletip ufkunuzu açacaktır. bunun yanında teknik bir konuya da eğilmeniz iyi olur. elektronik vs gibi.


Okurken kendimi gördüm resmen. Yaş, düşünce, arkadaş çevresi vs. hepsi tutuyor :D
Uzun süre ben de bunları düşündüm; ama benim çözüm arayışım tembelliğim ve maymun iştahlılığım yüzünden sonuca bir türlü varamadı. Ne bileyim 4 yıl önce falan aklıma esti gittim ukulele aldım mesela ( ucuz olduğu ve nispeten kolay çalınabildiği söylendiği için); ama 2-3 basit şarkı öğrendim sonra attım bi kenara duruyor öyle. Seni bilmem ama bende bu bişeyleri ilerletme için çalışma azmi yok. Kitap okuyacak takatim bile kalmadı, bütün günümü internetten çöp bilgiler edinerek geçiriyorum. Çerezlik şeyler yani.
Film ve kitap olayı için de yukarıda bi arkadaşın dediği gibi düşünüyorum. Kendini geliştirmekten kastın ne tabi bu da önemli. İnsanlarla konuşacak bir şeylerin olsun istiyorsan eğer, çevrendeki insanların da seninle aynı zevk anlayışına sahip olmaları gerekiyor. Demişler ya hani bildiklerin karşındakinin anlayabildiğini kadardır diye, o hesap.
Tabi bi de olayın şey yönü var. İnsan, biri neler yapıyorsun diye sorduğunda işte şunu şunu yapıyorum diye söyleyebileceği hobilere vs sahip olmak istiyor.
Bence, söyleyebilecek şeyler edinmekten çok yaşayışını değiştirecek şeyler asıl kendini geliştirmek oluyor. Film izliyorsun, bir süre etkisinde kalıyorsun, sonra unutulup gidiyor. Tabi sen farketmeden onları içselleştiriyor da olabilirsin, bilemiyorum.
Oha çok uzun yazdım, biriktirmişim içimde baya :D
Neyse sözün özü ben de bir bok bilmiyorum kardeş :D
