[sarki]
(8) 

ambient muzik

neynep #1174984
Meraba.
Ambient ya da elektronik-bilmemne denen türde müzikler var ya, mesela şu
soundcloud.com
ya da
soundcloud.com
ya da
soundcloud.com

Bu tip şeyler dinliyor musunuz?

Bu tür müzikler yapılıyor, biliyorum, müzik okullarında filan bi tür olarak geçiyordur belki ama bu müzik gibi değil gibi geliyor bana.
bi de -vizyonusuzluğuma verin- dinleneceğini hayal edemiyorum, ki konserleri filan varmış. Bazısı var ki 5 dakika boyunca elektrik süpürgesi sesi gibi, arada tin tin tin, zil sesi.
Nasıl sizin fikirleriniz?

 

hastası değilim ama bu moda girmek istediğim zaman dinliyorum, youtube bunun için derya deniz, dark ambient yazıp rastgele tıklıyorum

freebird5406_2

yahu ben bulabilsem dinleyeceğim de şöyle tribe sokacak bir şey bulamıyorum ki hiç. poppy manyağının videoları çok eğlenceli mesela. konserine gitmezdim herhal ama ambient bambaşka bi şey ya, nefis.

der meister

hayatta bazı konular ve durumlar var ki senden özel bir çaba bekler. bu tür müziklerde de aynı durum söz konusu. dinleyiciyi direkt bir duyguya zorlamaktan ziyade ona bir alan yaratma çabası vardır. sen de o alana ortak olursun. alanda ne yapacağın, duyduklarının sana ne hissettireceği sana bırakılmıştır. buna ilk başta yabancılık çekersin, zamanla uyum sağlarsın. dolayısıyla şu anda sana saçma gelmesi tabii ki gayet doğal, zira olaya nasıl yaklaşman gerektiğini bilmiyorsun. bunun vizyonsuzlukla alakası yok tabii, sadece yeteri kadar vakit geçirmemişsin. bir de tabii neyle dinliyorsun, nerede dinliyorsun, ne zaman dinliyorsun... bunlar hep önemli detaylar.

www.youtube.com

merakın varsa brian eno bu konularda neler demiş diye araştırabilirsin internette, o çok daha iyi anlamanı sağlar. gerçi konu sadece ambient müzik de değil sanırım, genel itibariyle popüler olmayan elektronik müzikten, daha doğrusu çoğu zaman akademik alanda kendisine yer bulmuş bir anlayıştan bahsediyorsun. tabii buna müzik değil demek biraz modern batı müziği tarihini çöpe atmak gibi bir anlam taşır sanırım. bu alt kültür bir üst kültürü doğrudan etkilemekte bu arada, bunun da altını çizmek lazım.

www.youtube.com

philus

Mesela nasıl dinlenildiği önemli tabii, dediğiniz gibi, alan yaratma çabası ise, bunu konserde ve diğer insanların arasında, o müzik icra edilirken yapılmasının istenebileceğini anlayamadım bi de.
Meditatif bi arkaplan sesi olarak alınabilir, çünkü her türlü ses bi his yaratıyor. (müzik olarak adlandırılır mı, tartışacak kadar hakimiyetim yok ama ses diyim) Farklı titreşimlerdeki suya kendini bırakmak gibi, anladığım kadarıyla.

Bi de, içinde azıcık bi melodi yürütenler dışında, neblim, bi makinenin sesi kaydedilerek yapılmış olanlar var filan.

Ben öyledir, değildir diyemem ama beynimizin müzik olarak algıladığı ile ses olarak algıladığını ayıran çizgideler belki.

neynep

brian eno müziklerini tavsiye ederim.

nothing in my way

açıkçası merak etmek bile bir şeydir. dikkatinizi çekmiş demek ki bu soruyu sormuşsunuz.

bu tür müziklerin canlı performansları oldukça özel açıkçası. müziğini gönderdiğim basinski'nin kilisede çalacağını görmüştüm yaşadığım yerde ama geç görmüşüm tabii, bilet kalmamış. ancak o müziğin kilisede çalması kişide güçlü bir etki bırakacaktır. ya da autechre diye bir grup var, 20-30 senedir müzik yapıyorlardır herhalde. konserleri zifiri karanlıktır, öncesinde de konseri düzenleyenler uyarır zaten. grup üyeleri dinleyicinin sadece müziğe maruz kalmasını ister. alanın akustiği de iyiyse kusursuz bir deneyim yaşıyorsunuz.

konserlerinin bir kaydı: www.youtube.com

şimdi bu müziği evde dandik hoparlörlerle dinlediğinizde alacağınız haz ile eski fabrikadan bozma, karanlık bir alanda dinlerken alacağınız haz arasında devasa fark var.

www.youtube.com

ha akademik alanda yapılan konserler sıkıcı geçiyor, ne yalan söyleyeyim. tabii görsel materyal ile de birleştirenler mevcut bu arada.

son olarak o bahsettiğiniz çeşitli seslerin kullanıldığı müziğin temeli de fransa çıkışlı musique concrète'e dayanır. gürültü çok önceleri kullanılmıştır ancak sample olarak ele alınıp o kayıtlardan kompozisyon yaratma kısmı o döneme denk gelir. sonrasında popüler kültüre de esin kaynağı olmuştur zaten.

www.youtube.com

philus

Ne yazık ki entel bir kız arkadaşımı kıramayıp böyle bir konsere gitmiştim.
Yarısında çıktım, konserin kötü olduğuna onu da ikna ettim. Dinlemiyorum.

Playground Love

reviews.headphonecommute.com bir süredir takip etmiyorum, bozdu diyorlar. fakat hala önemli ve şirin bir mecra.

iyi ambient müziği yapması çok, çok zor. vaktinde dinlerdim. fakat artık içerisinde yeteri kadar müzikalite olmadığını söyleyebilirim. bazı örnekleri odayı doldurmada, mood yaratmada ve uyumadan önce geceleri iyi gidebiliyor yine de.

mewthree
1

mobil görünümden çık