
Resimdeki devrede süperpozisyon teoremini nasıl uygularız?
eşdeğer direnci hesaplarken hangi dirençleri birbirine seri ve paralel ?

sketchtoy.com
böyle değil mi olay? 7 sene geçti valla üzerinden. ancak böyle aklıma geliyor.


sırayla kaynakları devre dışı bırakacaksın. gerilim kaynakları kısa devre, akım kaynakları açık devre kabul edeceksin. devrede tek kaynak olduğundan eşdeğer direnç ve akım hesaplama oldukça kolay olacak. en sonunda hangi kolun istiyorsa artık o koldaki bulduğun iki ayrı çözümden akımları topladın mı 2 kaynak devredeyken akan akımı verecek.
edit: yanlış düzeltildi.


@seksli harf' in açıkladığı yöntem doğru fakat gerilim kaynakları kısa devre, akım kaynakları açık devre yapılır diye biliyorum.


@seksli harf'in açıkladığı yöntem doğru fakat @kabloescobar'ın dediği de doğru.


thevenin/norton'daki davranışla karıştırdım o zaman. :)


norton ve thevenin'de de aynı yöntem geçerli.


@kabloescobar @seksli harf karşısında 2-1 öne geçmiş durumda.


yok sadece dediğim yanlış anladı. thevenin gerilimi bulunurken ilgili eleman devreden alınıp uçlar açık devre alınır, norton akımı bulunurken ilgili eleman yine devreden alınıp bu sefer uçlar kısa devre gibi kabul edilir. bu sebeple "davranış" ibaresiyle belirttim.
ayrıca norton/thevenin'de kaynakları devreden çıkarma diye bir şey söz konusu değildir. bu yüzden süperpozisyon n/t'ye göre daha uzun süren ama daha basit işlemler gerektirir.


bildiğim kadarıyla norton ya da thevenin'de eşdeğer direnci bulmak için akım kaynaklarının açık devre, voltaj kaynaklarının da kısa devre yapılması gerekiyor.
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org


aman öf!
aranızda çözün işte meseleyi.


:D


@attirmayin makedonun kafasini ortada mesele yok ki. :) arkadaş karıştığım bir kısmı düzeltti doğal olarak sen niye diego'luk yapıyorsun. :D:D


Eğer devrede bağımlı kaynak yoksa dediğin gibi kaynaklar tek seferlik kaldırılıyor Rth bulunuyor. Superpozisyonda olduğu gibi sırayla hepsi kaldırılmıyor. Benim ilk etapta karıştırdığım nokta devreden çıkarttığımız elemanın üzerine düşen gerili bulurken o eleman uçlarını açık devre, üzerinden geçen akımı bulurken o eleman uçlarını kapalı devre kabul ediyorduk. Yani akım - kapalı devre / gerilim - açık devre şeklinde kalmış kafamda.
Üstünden baya geçti yanlış hatırladığım olabilir elbet.


bak hala...


@attirmayin makedonun kafasini çözdük meseleyi. :)
@seksli harf tamamen açıklamışsın olayı, eyvallah.
