Annemin dükkanının yanında 1 komşu dükkanı var. 5 sene önce orayı bir tanıdığa oldukça ucuz bir miktara kiralamıştı
hem sürekliliği olsun hem tanıdık diye. Annem 2016 ekiminde kiracıya yeni sene ücret 1000 lira öyle anlaşalım demiş.
Adam ses etmemiş, he dedi diye anlaşıldı tabi ve yazılı sözleşme yapılmadı. 2017 ilk ödemede abimiz sadece tefe tüfe zammı yapmış, 750 lira yapmış kirayı.
annem arttırmasını istiyor, adam arttırmam diyor. şimdi soru şu,
fiyat arttırımını reddeden kiracıya karşı haklarımız neler? Diyelim her şeyi reddetti, yeni seneyi beklemeden
çıkartabilir miyiz? işler nasıl yürüyor?
şimdiden teşekkürler...

işyerlerinde herhangi bir zam sınırlaması yok, mal sahibi istediği oranda arttırım yapabilir (sözleşmede kira zammı ile ilgili bir hüküm yoksa). noterden yazılı ihtarname gönderin kira ücreti 1000 tl'dir, aksi takdirde eksik tutar için icra takibi başlatılacaktır vs. diye. bunu hukukçular daha iyi bilir, kira eksik yatırıldığında yapılması gerekenleri. ancak üfe artış oranı sadece konutlar için geçerli, kiracı kafasına göre üfe'ye göre zam yaptım diyemez.


gidin sözleşmenizle beraber bir avukata danışın.


Taraflar arasında akdedilen sözleşme gereği yıllık arttrım miktarı ne olarak anlaşıldı ise onun üzerinden arttırım yapılır. Eğer kişi kiraları günü gününe ödüyorsa ve sözleşmeniz uzun süreli ise süre dolmadan çıkaramazsınız.
Ancak eğer isterseniz kira arttrırım(denkleme) davası açabilirsiniz. Bilirkişi marifeti ile yeni bedelde anlaşılıp hakimi ikna edebilirsiniz. Önce ihtarname çekmeniz lazım. Daha sonra dava.
Eğer kiralayan ile aranızda sözleşme 1 yıllıksa kira bitmeden 1 ay evvel ihtar çekmeniz lazım. Çıkmazsa tahliye davası açabilirsiniz.
