Merhabalar,
Son zamanlarda ezan sesi gittikçe arttı mı acaba? Bana mı öyle geliyor? Zaten aşırı bağırarak okunduğu için rahatsız edici idi ama şimdi volüm olarak bir hayli yükseldi sanki. Bizim sokakta camii var (nerede yok ki) o yüzden ben 5 vakit takip ediyorum, gece uyandığım oluyor. Yakından "dinliyorum" yani. Ama son zamanlarda sesin seviyesinin artırıldığını düşünüyorum. Yanlış mıyım?



 

gece uyanıp dinlediğin sabah ezanıdır. sabah ezanını biraz daha yüksek volumle okuyorlar. bu yüzden belki rahatsız edici gelmiş olabilir. ama aslında doğru okunduğu takdirde sabah ezanı çok rahatlatıcıdır da öyle güzel makamıyla falan okuyan müezzin pek kalmadı sanırım. diğer vakitlerde ben herhangi bir farklılık fark etmedim. muhit istanbul maltepe.

olkol

ben ses seviyesinde hiçbir değişiklik hissetmiyorum. bizim sokaktan ve evden cami sesi de duyulmuyor mesela evin öyle çok aşırı yakınında cami yok, yani "nerede cami yok ki" söylemin biraz yanlış. ayrıca kişi sayısına göre cami olacak tabi, bu resmen "her yer okul" diye söylenmeye benziyor. ülkede müslüman nüfusu fazla, çoğu da camilere gitmek istiyor. hadi gençler neyse de 80 yaşına basmış ve hala camiye gitmek isteyen dede kilometrelerce yürüyemez ki.

sanki biraz abartıyorsun gibi yani.

ben de namaz kılmam oruç tutmam vs ama herkes birbirine hoşgörülü olacak. yazın sahilde bira içtiğimiz için laf edenler oldu, deliye döndük. sonra sustular. biz de camilere ezanlara laf edersek onlar da haklı olarak sinirlenir.

gerçi son zamanlarda ses seviyesinden rahatsız olmaya başladıysan da bu konuda haklısındır, kimseyi rahatsız edecek kadar ses açılmamalı tabiki. belki sizin caminin imamı kafasına göre iş yapıyordur, sesi daha açayım da herkes dine dönsün falab kafasındadır ne bileyim. çevrendeki insanlarla durumu konuşup onlar da sesten rahatsız oluyorsa imama şikayetinizi iletebilirsiniz belki. ya da muhtara veya belediyeye.

istanbul kanatlarimin altinda

Yanlışsın. Hatta bizim buradaki caminin sesi kısıldı.

buff

Şikayet imkanı asla yok, nasıl böyle bişey düşünebilirim ki. Bi kere ben bundan rahatsız oluyorsam, Müslüman değilimdir, Müslüman olmayanın da bişeyden rahatsız olması ne kelime, yaşamaması, ya da Müslüman olması lazımdır. O yüzden "bu rahatsızlığın kaynağına gidip iletişim kurma" düşüncesini bir kenara bırakalım.

"Herkes birbirine karşı hoşgörülü olacak", maalesef hayatta karşılığını bulmayan bir cümle. Daha doğrusu, güçlü çoğunluğun, karşı tarafı "insanlık" açısından uyarma, "hani sen de az değilsin" gibi. Neyse. Benim şahsi fikrim, bira içenler kendilerine içiyorlar, ama din bireysel değil kitle ve cemaat hareketi olduğu için, dışarı dışarı, inanan, inanmayanı kapsayacak uygulamları oluyor. Ezan gibi. Anlatabildim mi, yani daha toplulukça, duyurmacı, yayılmacı bi mantığı olduğu için o ses merkezden dışarı duyurulmak isteniyor.

Bu hiçbir çözümü olmayacak bir konu, çünkü inanan ve inanmayan arasındaki zıtlık ve düşmanlıktan ötürü, (biri, diğerini "yanlış" gördüğü için) ama dinlerin yayılma amacından ötürü nötr insan üzerine yayılmacı karakteri yadsınamaz bence.
O yüzden de kendi fikrinin yanında olmayanı düşman tanımlamaya müsait bir sistem. O yüzden de ezan sesi sonsuza kadar yükselebilir. Çünkü bir müslüman bundan rahatsız olamaz.

neynep

Bizim oradaki camiyi 2-3 sene oncesine kadar duymaZdik. Artik bangir bangir masallah.

Istiklal caddesinde de mesela, eskiden aga cami duyulmazdi pek, gecen gittigimde ezan basladi biraz yakininda, kulaklarimi kapattim o kadar yuksekti ses.

kuehles blondes

"Sizin camiyi bilmem ama burada böyle" var, bi de "Yanlışsın". :)

neynep

"Herkes birbirine karşı hoşgörülü olacak" mı? ahahah.

benim içtiğim biradan kime ne allahaşkına hayatımda böyle sapan bir karşılaştırma duymadım. parasını veren ben, o maddeyi vücuduna sokan ben (vücut da benim bu arada), sonra pisliğini temizleyen de ben olduğuma göre bunda hoşgörü duyulacak nokta nedir?

piremses

@istanbul, her yerde cami, söylemi doğru olmamış, haklısın.

@piremses, bira içenler onlara göre yanlış olanı yaptığı için, bu mantıkta senin "kendin için, kendi kendine, kendini ilgilendiren, kendi sınırında yaptığın bişeye" bile müdahale etme mantığı olduğu için, bunu yapmamak, hoşgörü sayılıyor.

neynep

Sesini aşırı açıyorlar +1, ezan okunan bir caminin yanından geçerken yanındakiyle konuştuğunu duyamıyorsun.

Geçen dışarıdayken, yurt dışından işle ilgili biri aradı. Konuşmak için kapalı bir yer aradım, bulamadım. Ezan bittikten sonra konuştuk, çünkü seslerimiz birbirimize gitmiyordu. Bu sırada yanlış giden işler oldu tabii.

Bu kadar bağırtmanın gereği yok. Biraz kısılsa, normal seviyeye getirilse iyi olacak. Ama gösterişi seviyorlar.

peggy

diğer yandan bunları da böyle sanki çok medeni bir ülkedeymişiz gibi tartışmamız sitcom dizisinde gibi hissettiriyor beni :) ülkenin tamı tamına yarısının bağnazlık derecesinde dindar olduğunu düşünürsek, bu duyuruyu gördükleri anda "dinsizler imansızlar, ezan sesinden rahatsız olmak ha? kafaları kesilmeli bunların" diye düşüneceğine eminim. o yüzden iş biraz bize düşüyor, biz mümkün olduğunca, elden geldiğince ekstra hoşgörü göstereceğiz ve örneğin ezandan rahatsız olsak bile çok dillendirmeyeceğiz ki; onlar bize iyice gıcık olmasınlar ve zaten bize karışmaya hakları bile olmayan konularda (bira içmek, mini etek giymek, kızlı erkekli takılmak, ilerisi için konuşursak türban takmamak vs) seslerini çıkarmasınlar.

benim fikrim böyle

istanbul kanatlarimin altinda

sanki clubtaymışsın gibi yanındakini duyamayacağın seviyeye gelmiş gibi geldi bana da.
saçma bi cümle kurdum :)

cekilmis gayfe

Evet, @istanbul, tam aynı fikirdeyim, açıkladığım sebepler sebebiyle. "Taşı bana atın" demek gibi, çünkü inanç oldu mu, anlayış olamıyor. Sistem öyle çalışmıyor.

Şu çocuk tecavüz meselesi gibi; birileri orda "yahu böyle şey olmaz" diyor, diğerleri din sebepli oldukça bir şeylerin ne kadar doğru olduğu mesajlarıyla yükleniyorlar cuma hutbesinde.

neynep

İstanbul Gayrettepe'de bir süre kaldığım eve, 3-4 ay aradan sonra geçen gün tekrar gittim.
Kaldığım süre boyunca duymadığım ezan sesi, kapı pencere bu soğukta her yer kapalıyken evin içinde yankılanmaya başladı.
Ne oluyoruz diye pencereyi açıp baktım hakikatten.

Bazı yerlerde artmış olabilir ama bu hocanın bile insiyatifi olabilir.

quaker

ezan sesinde bir değişiklik olmadı bizde. en yakın cami 600 metre, ondan da olabilir ancak sizinki rahatsız edici boyuttaysa kesinlikle diyanet işleri'ne bildirin kıstırsınlar. onun da kuralı kaidesi var, 65dB'den yüksek olamıyormuş.

t24.com.tr

edit: düzeltiyorum 300 metre diğer yönde bir cami daha var.

kaichi

Gece ezana uyanıyorsan sizin hoca bir değişikmiş. Sabah ezanı artık 7'de okunuyor neredeyse. İnsanlar o saatte işlerine doğru yola çıkıyorlar. Güneş 8'de doğuyor olabilir ama gece filan değil. Onun dışında yükseldiğini fark etmedim. Ezan duymuyorum bile sabah dışında.

Lim5

@kaichi, kural kaide, orada dursun diye var. Bunun bi adı var mı ya, hani herşey var gibi, ama aslında pratikte yok.
Dediğim gibi, mesela gitsen şikayet (haaşaa, dimi) etsen, ne haddine senin açık başınla, tabii ki rahatsız olursun münafık, bu şeytanı rahatsız eder vs vs.. Yani sistem tam kapalı. Çaresi olan bişey değil.
Uygulamada hiçbi sonucu olmayacak bişey.
o sınırı aşmak, aşmamak, ne kadar duyurmak istediği, ne kadar ALLAH SEVHGİSİ olduğu ile ilgili.

neynep

ben arada namaz kılan, kendini müslüman olarak tanımlayan biriyim.

bizim caminin sesi son zamanlarda artmadı, her zaman inanılmaz fazlaydı. şöyle ki, yazın kapı/pencere açıkken evin içindeki televizyonun sesi duyulmuyor.

ve bu konuyu yobaz teyzemle ve eniştemle tartışma gafletine düştüm.

argümanları şunlar;

-yaşlılar duymuyor, onlara yazık değil mi?
-herkes saygı duymak zorunda.(en çok tav olduğum nokta bu, ulan sen duymuyorsun?)
-chplisin.

ve ülkenin en az yarısı böyle düşünüyor :/

cikmaz sokaktan cikagelen cocuk

@çıkmaz sokak, Müslüman olup inanırken objektif bakabilmenize şaşırdım ve oldukça saygı duydum. İnanın benim rahatsızlığım tarafında şeyler söylediğiniz için değil, bu kadar güçlü, (teorinin niyeti böyle olmasa da, pratikte) kendinden olmayanları dışlayan bir düzene yansız bakabildiğiniz için.

neynep

@neynep turkiye'de makul insan bulmak zor. sadece din ekseninde bakmayalim. cok radikaliz ve maalesef bu kisa zamanda asilabilecek bir problem degil.

cikmaz sokaktan cikagelen cocuk

Bir söz var; namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmazmış derler, diye. Ben şahsen pek duymuyorum. Selaların okunduğu makamı sevdiğim için bir tek onu duyuyorum, algıda seçicilik olmuş sanırım.

Ancak böyle bir şey genel olmasa da bölgesel olabilir ve bu da yanlış bir şeydir.

Euxinos007
1

mobil görünümden çık