(az sonra okuyacaklarinizin durustlugunden suphe edecekseniz simdi okumayi birakabilirsiniz.)
ben sıkıldım arkadaşlar. hayata dokunamamaktan, sadece kendim, ailem ve sevdiklerim için yaşamaktan sıkıldım.
benim hayattaki amacım "yırtmak" olmamalı. beni tatmin etmiyor bu. hayatımda her şey çok şükür yolunda. ama ben dünyada birşeyler akarken onlara bakmak istemiyorum.
"akmak" derken kast ettiğim: yanıbaşımızda bir savaş var, yüzbinlerce insan, çocuk ölüyor, annesiz kalıyor, insanların canı başka insanlar tarafından alınıyor.
arkadaşını aslan yerken mal gibi otlayan zebra gibi yaşamak istemiyorum.
bir şey yapmam lazım. benim gibi düşünen birçok da insan var biliyorum, tanıyorum da...
hepsi de okumuş, yazmış entelektüel, uzmanlıkları olan (her alanda) insanlar...
keza burada da var biliyorum böyle insanlar...
benim içim yanıyor artık... içimdeki boşluğu parayla pulla dolduramıyorum.
benden çok daha deneyimli insanlar vardır sosyal bir hareket/stk/dernek vs konusunda.
onlar da belki bişiler yazarlar... fikirler çarpışır ve belki gerçekten çok güzel yerlere dokunuruz.
bir çocuğun tek bir göz yaşını akıtmasına engel olabilirsek dünyanın en mutlusu olucam.
herkes farklı sektörlerde, farklı yerlerde, farklı networklere sahip.
neden bunları birleştirip güzel bir şeye dönüştürmeyelim?

(her türlü fikre, öneriye açığım...sadece suriyedeki savaşla sınırlamıyorum, ameliyat olması gereken bir yaşlı, kitaba ihtiyacı olan bir okul, veterinere ihtiyacı olan bir hayvana da yardım edebilmek amacım... Belki hepsine birden yetişemeyiz, ya da öyle bir şeye dönüşür ki hepsine birden yetişedebiliriz)


edit: böyle bi edit yapmak zorunda kalmak bile çok iğrenç, ama bazı .... ların beynine çakmassan anlamayacakları için yazayım.
BU DUYURU MADDİ BİR MENFAAT/PARA TOPLAMAK/DUYGU SÖMÜRÜSÜ YAPMAK İÇİN AÇILMAMIŞTIR TAMAMIYLA BİR BEYİN FIRTINASI TALEBİDİR.
HALA ÖYLE ANLAYANLAR VARSA THEY CAN ... THEMSELVES.

 

Dunyayi degistirmek istiyorsunuz.
Once kendinizi,sonra ailenizi,sonra cevrenizdekileri degistirin.Butun bu insanlari gercekten degistirebilirseniz bir bakmissiniz hepsine birden yetisiyoruz.

eksimeksi

isar denir buna. güzel.
suriyeliler demisken bazı fikirlerin varsa mesaj atabilirsin. onların icindeyim. yani bulundugum yerde o kadar çoklar ki biz onlara dahil olduk :)

1adam

amacım birisini değiştirmek değil aslında.
bi kıvılcımı ateşleyebilmek.
bilmiyorum yalnızca benim çevremde mi var ama benzer şeyler hisseden çok insan tanıyorum.
öyle bir şey olsun ki görenler "ben de içinde yer almalıyım" demeli. gizli bi ajandası, dini bi temeli, siyasi bi kolu olmamali.
komsusu ac iken tok yatamayan insanlardik hepimiz, simdi ise bencillikten birbirmizi bogazlama noktasindayiz.
olmasi gereken bu degil. en azindan ben buna inaniyorum.

rentts

Hissiyat bu işin başlangıcıdır. Hayal kur ve bu amaca ulaşmak için gereken konuma gel. Mesela başbakan cb ol.

lion de la Turquie

Sen böyle gidersin aga.
Hiçbir zaman aksiyona geçmeyeceksin.
Böyle lafta kalacak her şey.
Sende kıvılcım ateşleyecek potansiyel yok.

bigbadabum

Ne güzel dertler bunlar. Öncelikle bu dertle dertlenmenizin çok güzel olduğunu fark etmeli ve kendinizle gurur duymalısınız.

Neler yapabileceğimize gelince... Önce kendimizdeki kötü yanları bulmalı ve düzeltmek için üstün bir çaba harcamalıyız. Kendimizle birlikte çevremize de iyilik ve güzellik dağıtmalıyız. Bu uğurda davasına inandığınız bir siyasi partiye üye olup bu dava ve insanlık uğruna mücadele verebilir; gelecegeisiktut ve @umutlucocuklardernegi gibi yardıma ihtiyacı olan çocuklara -tek bir ayakkabı bile çok şey değiştiriyor onlar için- yardım edebilir; gönüllü sesli kitap okuyup İBB Sesli Kütüphaneya da GETEM'e gönderebilir; ideolojik bir eyleme katılabilir; bir vakıfa destek olabilir; hayvanlara yardımcı olabilir; sokak çocuklarına afili bir yemek ısmarlayabilir ya da daha pek çok iyilik fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Yeter ki yalnızca dilde kalmasın bu fikirler ve hayata geçirilebilsin. Kutlu olsun.

fragile lady

ihtiyacharitasi.org

Senin gibi içi yananların katılıp var ettiği bir oluşum. Ne güzelsin, böyle kal...

yaren

@fragile lady
dedigin seyleri hayvanlara, cocuklara zaman zaman ihtiyaci olanlara yardim etme olaylarini elimden geldigi kadar zaten yapiyorum(bunlar soylenmez de yeri geldigi icin bahsediyorum) amacim kollektif bir seyler yapabilmek. Siyasi parti haric verdigin diger onerileri de degerlendiricem cok sagol...
@yaren
evet bunu gormustum daha once ama unutmusum, cok sagol hatirlattigin icin...
onu da inceliycem

rentts

@jrr
belli bi amacim su an icin yok, fikir alabileyim diye zaten sizlere danismak istedim.
zaten asil aradigim sey "amac" tan cok kollektifve saglikli isleyebilecek bir "yontem"

rentts

Rentts, İzmir'de miydin sen? Çokça gönüllü oluşumla tanıştırabilirm seni. Birinden birini illa ki yakın bulursun kendine.
Ayrıca yıllardır bu tarz çalışmaların içindeyim. Minimum ikincil travma ile neler yapabileceğin konusunda deneyimlerimi paylaşabilirim istersen.

Phoebe

@sour
tüm dernekler hakkında nedendir bilmiyorum bir önyargı var...
lösev dahil...
o yüzden onlara dahil olmak konusunda şüpheliyim...
"ne soruyosun?" sorusuna cevabım yok...
"ne yapabiliriz?" ve "nasıl" diye beyin fırtınası yapmak istedim sadece...

rentts

Yalnız değilsin. Çoğumuz hayatın hay-huyu içinde kaybolup gitsek de, azımsanmayacak kadar insan bu şekilde duyarlı yaşayabiliyor. Bu işin birkaç yolu var; kendin bir şeyler başlatabilirsin, başlamış bir yerlere üye olabilirsin. İstediğin aktivist olmak mı, yoksa organizasyonda çalışmak mı; bunları bir düşünebilirsin.

Bazı insanlar derneklere güvenmiyor, 'Verdiğim para derneğin yöneticisine mi gidiyor' diyerek bağışlamak istemiyor. Bir arkadaşım da, nasıl buluyor bilmiyorum, birçok ihtiyaç sahibine ulaşabiliyor ve Facebook'ta durumlarını ve ne kadar gerektiğini paylaşıyor. Açıkçası, tanıdıklarım derneklerden çok, bağımsız ve kendi başına didinen bu arkadaşa daha çok güveniyorlar. Ben de nasıl bu şekilde ihtiyaç sahiplerini bulduğunu merak ediyorum ve ona sorabilirim.

Bunun ötesinde organizasyonlara katılmak için kendine bir hassaslık alanı belirlemek uygun bence. Çünkü o organizasyona üye olduğunda, oralarda uğraşan kişiler 'Boş zamanımda bununla uğraşıyorum' kişileri değil; 'Bu dünyanın en önemli meselesi ve ben bunu şiddetle savunurum' insanları. Sen onlardan olmak zorunda değilsin ama olabilirsin de, bir süre dernej faaliyetlerine katılarak iç yapısını gözlemleyebilirsin. Eğer kişisel çıkar çatışmaları olduğunu görürsen, oradan topuklarsın. Dernekleri daha organize ve planlı buluyorum ben kişisel olarak. Bir hocam afet lojistiği konusunda çalışıyordu ve o dernek Haiti depreminde gönüllü olarak çalıştılar. Örneğin, onlardan deprem yöresindeki insanlara şişe şişe su getirilmemesi gerektiğini öğrendim. Çünkü su kısıtlı ve şişelerle götürsen bile yetmiyormuş bir noktadan sonra. Afet yöresindeki insana sudansa, su arıtıcı cihazların götürülmesi daha uzun süreli fayda sağlıyormuş ve böylece bir şişe su içmek yerine herkes göldeki suyu elindeki küçük bir malzeme ile arıtıp içebilir hale geliyormuş. Bu tarz işlerin böyle püf noktaları var ve ben toplu mücadeleye inanıyorum.

Eğer kişisel çıkar için değilse, bence siyasi parti üyeliği de bunun için uygun. Tabii ki senin kişisel görüşlerine uygun olması önemli. Genelde ve büyük partilerde daha çok çıkar çatışması olsa da, eğer görüşün o yönde ise yerel yönetimlere katılarak o yöre için yapılan plan ve projelere, en kötü taslaklarına katılabilirsin. Bazı partilerin yerel merkezlerde bu tarz şeyler için uğraşıldığını çok gördüm. Belediyenin aş evleri gibi projelerinde gönüllü, vb. olabilirsin.

aychovsky

yazdıkların bana samimi gelmedi. niye bu kadar sinirlendin. daha dün şehit ailelerine para topluyoruz diye bir kaç dallama çaldı kapımı. onların üslubuyla senin üslubun birbirine çok benziyor. böyle üslupların bende dolandırıcı izlenimi bıraktığını söylemem niye sizi kızdırdı ki? bu tür yaklaşımlar bana dolandırıcıymış izlenimi veriyor.
öylesiniz demiyorum dikkat edin.

değilseniz ne mutlu size.

sorunuza cevap olarak öneride bulunmuştum size ama cevabımı silmiş mod.lar.

for day to break

Çok haklısın, iİyileştirilmesi gereken çok fazla konu var. Yalnız iyileri de görebilmek önemli herşey tümden kötü değil. İçim yanıyor demişsin bunu onun için yazıyorum. Moral bozukluğuyla değil umutla ilerlemek daha iyi sonuç veriyor.

Düşünen, empati kurabilen her insan seninle aynı duyguları düşünceleri paylaşıyor. Senin de çevrende var, benim de, onun da. Burada da var. Çokça. Ben mi kurtaracam, sen mi kurtaracaksın diyenler de var elbet.

Benim önerim resmi gazete bekçiliği yapmak. Bizi birebir bağlayan bize zararlı kararlar alınmadan önleyebilmek en akıllıca hareket olur diye düşünüyorum. Sosyal devlet kavramını hayata geçirmek; saydığın, gördüğün olumsuzlukları kökten çözer. O zaman "birleşelim birşeyler yapalım"ı başka konular için konuşmaya başlarız. Hepimiz paşa paşa vergilerimizi verirken neden hastalar yardım dileniyor, neden okullara kitap, çocuklara oyuncak, hayvanlara yemek düşünüyoruz. Bunlar atla deve rakamlar değil tüme bakınca değil mi?

Arka bahçemizde zeytinler kesilirken, fındıklar komşuya yok pahasına satılırken, bütün şehir yasasıyla meralar talan edilirken, şeker pancarı oyunu oynanırken sularımız satılırken biz gezi parkımıza dokunma diye dellendik.

Ben üç çocuk annesiyim. Çocuklarıma bırakacağım dünyanın daha yaşanılır olmasını istiyorum. Rızklarından çalınmasına kızıyorum. Çünkü atalarım diş tırnak çalıştılar, biz de öyle. Hepimiz ürettik, vergimizi verdik. Fındık, zeytin ülkesinde fındık yağı alırken, zeytinyağı alırkebüç kere düşünmek zorunda kalmak çok saçma değil mi?

Bu büyük bir iş. Öyle kolayına olacak bişi değil. Olur olmaz bilmiyorum. Umarım olur. olana kadar yapılabilecek şeyler gönüllü çalışma gruplarına katılmak.

Ben eğitime destek ayağında çalışıyorum. Eğitim ayağını seçmemin birkaç nedeni var. İki kişilik toplumda bile hayatın basit olanın seviyesinde ilerlediğini bilmek; düşünen sorgulayan insanların doğruyu bulableceğine inanmak, aldığım eğitimin diyetini ödemek...

Suriyeli konusu önemli. Gelen çocukların büyük çoğunluğu travma yaşamış çocuklar. İlkokul çağındakilerin yarısı lise çağındakilerin hemen hiç biri okula gidemiyor. Politik olarak gelmeselermiş denilebilir o ayrı mesele. Şimdi buradalar ve birlikte yaşacağız gibi görünüyor. Bu konu önemli, üzerine eğilmek gerektiğini düşünüyorum.

hayat aklini konusacak bir filozof uret

@for day to break
lütfen cevap yazmayın...
böyle bi duyuruya "camiye git orda anlat bunları para toplarsın" diyen bir insanda zerre iyi niyet olduğunu düşünmüyorum.
iyi niyetli olmayan insanlar uzak dursun lütfen.

rentts
1

mobil görünümden çık