Selam arkadaşlar,
yeni aldığım telefonu teknik sorunları nedeniyle teknosa' ya aide etmiştim. Onlarda servise gönderdiler ve 15 gün sonra arayıp, aynısının yenisi ile değiştirebileceğimi söylediler. Fakat telefonsuz kalamayacağım için bu süre içinde bir başka telefon almıştım.
Sorum şu; ben bu telefonu almasam da, para iadesi istesem hakkım var mıdır?
Teşekkürler

 

Ayipli (hatali) urunu iade etme, paranizi alma hakkiniz var yasal olarak.

isott

Teknosa süründürür de süründürür. Israr edin para iadesi için. Maalesef yapamıyoruz derlerse tam olarak şunu diyeceksiniz. "Beyefendi 6502 sayılı Tüketicinin Korunmasına Dair Kanun'un 11. Maddesi uyarınca sözleşmeden cayma, ayıp oranında indirim, değişim seçimlik hakkı sizin tasarrufunuzda değil, bende bulunmaktadır ve ben çek, indirim, değişim değil para iadesi talep ediyorum. Eğer bu kanunu uygulamıyoruz diyorsanız getirin firma yetkilinizi kanunu uygulamadığınıza dair bir tutanak tutalım. Firma politikanız olduğunu da özellikle belirtin ki tazminat hakkım da doğsun."

Bunları kararlı bir halde avukat izlenimi oluşturacak şekilde söylersen tutuşur yüzde 90 yetkili özür dileyerek iade yapar. Yok yine diretirlerse de "Beyefendi şu anda bu kanuna karşı gelerek suç işliyorsunuz ve bunun cezai müeyyidesi vardır. İş bu raddeye gelecekse firma ve yetkili olarak başınız ciddi şekilde ağrır. Siz bilirsiniz, çağırıp polisi bu tutanağı tutturalım mı? Sürekli bu işlerle uğraşıyorum ben!"

Tebrikler. Bir adet iade işleminiz gerçekleşti. :)

Artık insanlarla bu tarz işlemlerde çok fazla tartışmıyorum ben. 2 dakika net araması ile ilgili maddeyi bulun, madde numarasını ve kanunun adını belirtin. Seve seve alıyorlar iadeyi.

İlgilenirseniz de ilgili madde şu:

6502 sayılı Kanun Madde 11 ;
“Tüketicinin seçimlik hakları
MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.

(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.
(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.
(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.”

mimarbasi

@mimarbasi harika cevabın için sağol, yarın kesin deniyorum, eyvallah

citanin ete doydugu an

@citanin ete doydugu an Ne demek :)

mimarbasi
1

mobil görünümden çık