Şimdi aynı soruyu islamiyet açısından soruyorum ve dinin kökenini merak ediyorum. Anlayacağınız üzere ateist bir çizgideyim.ama dinler tarihini nasıl köken aldığını merak ediyorum.
Bunu açıklayan belgesel kitap film tarzı önerilerinizi alabilirim.

tam bir önerim yok ama keyword vereyim araştır-oku: sümer mitolojisi, islam, kybele-sünnet, hacer ül esvet ve iştar, ay tanrıçası


İlişkileri biliyorum. Kabe - kibele, hacerül esvet- yere siyah taş olarak inmiş tanrı, ay tanrıçasının kızı - ellah
Ancak zeitgeistteki gibi detaylı araştırma ve çalışma henüz yapılmamış öyleyse çünkü internette bundan daha detaylı kaynak bulamıyorum.


islam'da anlatılanlardan daha önceki medeniyetlerin bahsetmesi islamın bunları onlardan aldığını göstermez bence. çünkü tek bir yaradan var ve yıllardır peygamberler aynı çağrıyı yaptı zaten. doğal olarak mısır'da veya başka bir medeniyette olaylar farklılaşarak kültüre geçmiş olabilir.


senin aradığın kişi muazzez ilmiye çığ ve eserleri.
al konu hakkındaki şu videosunu izle:
www.youtube.com
uzun hali:
www.youtube.com
okumak istiyorsan da buyur:
(bkz: kur'an incil ve tevrat'ın sümer'deki kökeni)


@tute
Maalesef tek bir yaradan yok. İslamda anlatılanlar daha önceki medeniyetlerde sözü geçenler değil, tersine önceki medeniyetler içerisindeki bazı kısımlar islamda anlatılanlar. Yani islamiyet (ve bazı diğer dinler) içerisinden belirli kısımları alıyorlar. Tek tanrı inancı da zaten bu şekilde ortaya çıkıyor, Sümer medeniyetinin çok tanrılı din yapısı içerisinden varoluyorlar.
Çelişkili bir ifade kullanmışsın, önceki medeniyetlerin bahsetmesi islamiyetin onlardan aldığını göstermez demişsin, ayrıca başka medeniyetlerdeki olaylar farklılaşarak kültüre geçmiş olabilir demişsin. Bence dinler de kronolojik olarak birbirlerini etkiledi. Örneğin birinde adı Gılgamış Destanıydı, ötekin bu Nuh Tufanı olarak yeraldı. Sırayla Sümer, Mısır, Roma ve diğer imparatorluklar geldi. Mısır döneminde Yahudilik ortaya çıktı (Musa ve Firavun, malum), Roma döneminde Hristiyanlık yayıldı (İsa'da bir yahudiydi). Ardından islamiyet boy gösterdi. Birbirine benzer ritüellere sahip, tek tanrılı olan bu dinlerin hep aynı coğrafyada ortaya çıkması sence bir rastlantı mıdır ?
Peygamberler yıllardır aynı çağrıyı yapıyorlar çünkü birbirlerini takip ediyorlar. İnsanı doğruya, ahlaki düzgünlüğe çağırdılar ki bu çağrı için dindar bir insan olmaya gerek yoktur. Humanist herhangi bir insan da bunu yapabilir.
@muratia4141
Dinlerin kökeni için şahsi fikrim sırayla geriye doğru giderek hangi medeniyetler, ne tür inanç şekillerine sahipler bunu araştırmalısın. İnsanın kurgu ve hayalgünü yeteneğinin neleri yarattığını görebilirsin.


İslam'ın Hristiyanlık ve Yahudilikle birçok benzer yönü var. Şöyle bir araştırma önerebilirim.
Paganlık kümesi içinde H ve Y'yi al. P alt kümesi içine H kesişim Y. P alt kümesinde H kesişim Y ve İ'nin ortak yönlerini al. Böylece H ve Y'nin P içinde kesiştiği yerler İ'nin P olan yönlerini verebilir.


bu konuda sedat veyis örnek'in ilkellerde din-büyü-sanat-efsane kitabını önerebilirim. Hatırladığım kadarıyla çok fazla bağlantıyla açıklıyordu.


Bir ateistin inanç tarihcesi diye bir kitap var iletişim yayinlarinin yanlis hatirlamiyosam.


Allah zaman içinde pek çok kitap, sayfa ve peygamber göndermiş.
Birinde kendine Allah derken, cennet ve cehennemden bahsederken, atanız ilk insan Adem'dir derken diğerinde cennet yok, cehennem yok, ilk atanız şudur diyecek hali yok. Dinlerde değişenler sadece ibadetler olmuştur.
Dolayısıyla Sümerle, mısırla veya bir başkasıyla benzeşmesi gayet normal. Bu Mısır inancını alıp süsleyip pazarladığını göstermez. İki dinde aynı kaynaktan beslenmiş olabilir.


@kartallar yuksek ucar; evet tanrı hep ortadoğuya çalışmış. çünkü aynı olay örgüsü, kıssa ve din anlayışını vikinglerde, amerikada, asyada göremiyoruz.
bölgesel ve kültürel gelişiyor işte. sümer gelenekleri yahudi dini oluyor, oradan hristiyanlık çıkıyor ancak avrupa'da geliştiği için ortadoğudan kopuyor. akabinde yine yahudi dininden islam çıkıyor.
kuran'da orijinal bir kıssa yoktur mesela zülkarneyn dışında. hepsi incil-tevratta olan şeyler. bazı yerlerde ufak değişiklikler var örneğin islam'da kurban edilen ismail iken diğerlerinde ishaktır vs.


@kartallar yuksekten ucar
Pekala, dediğin gibi sadece ibadetlerin değiştiğini kabul edip, önceki medeniyetleri hiç işin içine katmadan musevilik, hristiyanlık ve islamiyet üzerinden gidelim. Bu dinlerde dini ritüeller farklı ve asıl inanç sistemi aynı olsun, nasıl ibadet ettiğin değil ne amaçla ibadet ettiğini merkeze koyalım ki bu da tanrı inancı, erdemli bir insan olmak, onun emirlerine uymak diyelim. Peki ya bu evrensel(?) dinlerin sürekli birbirleriyle çekişmesine, islamiyet için müslüman olmayan cennete gidemiyorken musevilik için de yahudi halkının ayrıcalıklı olmasına ne diyeceğiz ? Hani nerede kaldı sahiplenmek, kutsal değerler...? Özü aynı kalmış, hepiniz tanrıya (allah, yehova vb.) inanacaksınız ama aynı zamanda da kendi dininiz dışındakilerle rekabet mi edeceksiniz diyor ?


@antikadimag, Allah her kavme peygamber veya uyarıcı gönderdiğini, kimseyi uyarıcısız hesaba çekmeyeceğini bildiriyor. Yani hesap zamanı kimse "ben duymadım, bilmiyordum" diyemeyecek.
Ancak her kavimde de peygamberler başarılı olamamış. Çoğu inanacak kimseyi bulamamış, bir çoğuna da sadece bir kaç kişi inanmış. Hatta çoğunu "bozgunculuk çıkarıyorsun sen" diye öldürmüşler. İnsanların inancını, alışılmışını değiştirmek çok zor.
@burka, nasıl ibadet ettiğin önemlidir, zaten ibadetler hep benzer olmuş. Ancak birinde senede 30 gün oruç varken diğerinde 40 gün olmuş gibi. Önemli olan tabii ki ibadetin amacı ama yapma şekli de önemli. Örneğin ben iyi kalpliyim, insancılım diye namaz ibadetini yapmadan yırtamazsın.
Gelen semavi dinlere insanlar çıkarlarına göre müdahale ederek değiştirmişler. Herkeste tabii ki en güzeli benimki diyor, rekabet ondan geliyor. Şu an bile yazılı kaynaklar son derece sağlam olmasına rağmen 70 çeşit islam yorumu var ortada. Burada en doğruyu seçmek biraz insana kalıyor.
İnsanları en güzel din ile kandırıp birbirini öldürtürsün, elindekileri alırsın. Bu yüzden din diye ortaya konulan şeyi iyi irdelemek lazım...


@sour
Zaten çürütmeye çalışmıyorum bu bir inanç işi, biz herşeyi bilemeyiz der çekilir insanlar. Hristiyan bir kadına "İşte bak, milyonlarca yıllık dinazor fosilleri var. Bilimsel olarak yaşları kanıtlanmış, yani dünya ve insanlık sizin inandığınız gibi birkaç bin yıllık değil" diyorlar, "Tanrı o kemikleri oraya bizim inancımızı sınamak için koydu, bu bir test" diyor.
Öte yandan insanları da anlamaya çalışıyorum, değişim çok zor ve kabullenmesi zor bir süreçtir. Düşünsene, hayatın, evrensel değerlerin ve kutsallığın (ne dersen de) temelinin aslında varolmadığını, ortada bulunan çelişkileri sunuyorsun ve reddediyorlar çünkü çok korkutucu birşey. Tüm hayatının temellerini oturttuğun birşey olmazsa öyle karamsar bir boşluğa düşersin ki.
@kartallar yuksek ucar
İşte gene aynı noktaya geliyoruz; insan tasarısı, toplumları kontrol etme, güç elde etme, yönetim vb. Senin dediğin gibi işin başlangıcında da bir zümre, topluluk tarafından ortaya çıkarılmış olabilirler. Ben kendime şu soruyu sorarım "Şayet ben hiç dinin olmadığı, herhangi bir din ve inanışı öğrenme imkanım olmadığı bir toplumda doğsam. Yetişkinliğe erişsem, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı gelişmiş bir insan olarak yaşasam. Birgün, durup dururken bana ilahi bir mesaj gelir miydi ?"
Bu sorumun pek çok yanıtı mevcut, "Tüm kavimlere peygamber gönderildi, son din islamiyet gibi gibi". İşin inanç sistemi olduğunu kabul ediyorum, binlerce yıldır süregelen inanışlar elbette insanların hayatlarında yer alacaktır. Bu çok doğal ve aksi düşünülemez. Ancak bilgiye erişilebilen günümüz modern toplumunda, bu inanışlardaki çelişkileri gören insanların da sorgulayıp eleştirmemesi bir o kadar anormal olurdu. İnsan denilen canlı, doğadaki bir memelidir. Dünya da altı üstü bir gezegendir.


Mircea Eliade ve Joseph Campbell öneririm. Doğrudan islamla alakalı değil ama ortadogu dinlerinin etkileşimini göstermesi açıdan önemli.


@kartallar yüksek ucar - yahudilerde oteki dünya ve cennet cehennem inancı isa gelene kadar yoktu.
Hırıstıyanlar kensi arasında tanrının kim olduğu, isanın oğlu olup olmadığı ve isanın dirilip dirilmeyeceği konusunda hemfikir değiller.
Muhammed in mirac gibi mucizelerimin kokeni için mahabbarata yı okumanızı öneririm.


Bu işleri çok tartışmanın manası yok. Neticede hepsi gidip inanca dayanıyor.
Allah herkese doğru ile eğriyi ayırt edecek kadar akıl vermiş, akıl edip bulmak lazım. Bu din işleri bana göre değil diyenin de kendi bileceği iş.


@burka işte tamam tüm bunların benzemesi tek bir yaradandan geldiği içinidir. hayır değişerek islama geçmiş demedim. şimdi tarihte bazı olaylar olmuş. islam da bunlardan bahsediyor. ancak daha önceki medeniyetlerde bunların farklı şekillerde izleri olabilir.
kurtuluş savaşı mesela. yunan tarihi farklı anlatır, ermeni tarihi farklı anlatır, türk tarihi farklı anlatır. bir olaydan farklı medeniyetlerde bahsedilmesi onlardan etkilenip alındığı anlamına gelmez ki. bu yüzden kur'an'da bahsedilenlerden olaylardan daha önceki medeniyerlerin de bahsetmiş olmasında hiçbir sıkıntı yok bence.
kur'an'da bahsedilen bir şeyden başka medeniyetler de bahsetmişse bunun onlardan alındığı iddia ediliyor. ama diğer türlü daha önce hiç kimsenin bahsetmediği bir şeyden bahsedince de başka bir yerde denk gelinmediği için uydurma olduğu iddia ediliyor. yani eleştiri getirmek istenince her türlü getirilir.
