bu literatür taraması fiziki olarak nedir bilen var mı? internette falan yazıyor da kaynak taraması falan anlamadım. bitirme ödevi vericem. internetten kaynaklar buldum onlardan ödevi yapıyorum. literatür taraması fiili olarak ne demek fazlaca kaynak bulmak demek mi? bilen varsa yardım etsin :(




 

O konuda daha önce yapılmış, ilgili çalışmaları derlemek toplamak ve artı-eksilerini karşılaştırmak demek. Örneğin, bir X problemini Y yöntemi ile çözüyorsan, X problemi ile daha önce hangi yöntemler kullanılmış, tarihsel gelişimi nasıl bu yöntemlerin, hangisi daha iyi sonuçlar vermiş, neden Y yöntemine ihtiyaç duyulmuş kısmının kaynaklar eşliğinde derlenip toparlanması; benzer şekilde Y yöntemi ile daha önce neler çözülmüş, hangi özellikleri ile biz onu X'e yakınlaştırıyoruz'un derlenmiş ve toplanmış hali.

aychovsky

yazdıklarının daha önceden yazılmış olup olmamasına bakmak
(bkz: aramaya inanmak) kısaca

erty_ksk

eyvallah da şimdi konu pek önermeye açık değil. çalışma yapılacak bir konu falan değil. kamu denetimi. bu çok düz, tanımsal maddesel bir konu. ben zaten yazılmış tezlerden kitaplardan kısım kısım alarak kendimce yazdım. haliyle daha önceden yazılmış ama farklı bir görüş getirilecek bir konu değil bu. bunda nasıl yapmam gerekiyor taramayı.

feritezgi

Niceliksel literatür deniyor bu duruma sanırım, o biraz daha karmaşık ama konu Kamu Denetimi olsun, o konuda daha önce yapılmış çalışmaları daralta daralta senin konuna inmen olabilir.

aychovsky

eyvallah aychovsky. niceliksel yazınca dediğin gibi çıktı bir şeyler. onlardan bulabildiklerimi eklerim.

feritezgi

aychovsky'nin yöntemi doğru olmakla birlikte sayısal bilimlere daha uygun düşmekte gibi sanki. sözel bilimlerde öncelikle literatürde yazılmış tüm kaynakların bir taramasını yapmak ve bunları kategorize etmek gerekmekte. ancak kamu denetimi dediğin zaman konu çok geniş. bu şekliyle araştırma yapmak zor olacaktır. daha spesifik hale getirmek gerekir konuyu. mesela kamu denetçiliği ve ombudsmanlık ya da bir kamu denetim yöntemi olarak iç denetim gibi (kamu yönetimi açısından yaklaştım ben, alan maliye falansa sayıştay denetimi vs olarak değişebilir, türetilebilir nicesi.). kategorize etmekten kastım makalelerin ortak paydalarını ve farklılıklarını ortaya koyabilmek . mesela "kamu denetçiliği ve ombudsmanlık" konusunu ele aldığımızda aychovsky (2016:35) , feritezgi (2016:66) kamu denetçiliğinin dönüşüm sürecini ab'ne uyum sürecinde değerlendirmişler, opium, 2012:44 ombudsmanlığı iyi yönetişim bağlamında ele almış, erty_ksk (2008:77) ise ombudsmanlığın farklı bir boyutundan hareketle askeri ombudsmanlık önerisinde bulunmuştur.
daha sonra genel olarak ilgili literatürü değerlendirmek gerekir, söz gelimi; "değerlendirmeye tabi tutulan çalışmalar incelendiğinde kamu denetiminin vücut bulmuş hali olarak ombudsmanlık kurumu karşımıza çıkmaktadır......... çalışmaların büyük bir çoğunluğunde ombdusmanlık kurumu için .... .. .. . . . . . . . .. hususları dikkat çekmektedir. literatür açısından farklı bir çalışma olarak erty_ksk, (2008) çalışması karşımıza çıkmakta, farklı bir uygulama alanı göstermesi açısından önem taşımaktadır.

bunlardan sonra senin çalışmanın literatüre ne gibi katkılar sunacağının anlatılması beklenir. tabi nedenleriyle birlikte.

opium

Konunla alakalı olan önceki çalışmaları derlediğn ve sonunda hangi noktada bu var olan çalışmaların eksik olduğunu söylediğğn, senin çalışmana neden gerek duyulduğunu anlattığın, ve son kısmında araştırma sorularına yer verdiğin kısım.

evc

Plagiarism

olay şu: sen bir makale ya da tez ya da herneyse yazıyorsan bazı kaynaklardan yararlanıyorsun ve gerektiğinde alıntı yapıyorsun. plagiarism denen şey metin içinde literatürdeki bir kaynaktan alıntı yapmışmısın yapmışsan da bunu kaynakçada göstermişmisin ona bakar. bizim üniversitenin kütüphanesi bu hizmeti veriyor mesela yazılım aracılığıyla. yazılım da literatürdeki bir kitaptan artarda 8 kelime aynı şekilde kullanılmış mı onu irdeliyor.

KidLazer

opium ben aychovsky'nin dedikleri ve senin dediklerinden sonra şunu anladım. benim konum iç denetim iç kontrol ilişkisi. ben google akademik gibi yerlerden bu konuyla ilgili tanımsal anlatımlardan ziyade görüş gibi birbirini destekleyen ya da karşıt olan makaleler bulucam. bunlara da atıfta bulunarak sonunda da kendi görüşümü dile getiricem. bir de peki bunu kaynakça gibi ayrı bi sayfada mı göstermem gerekir, kaynakça da ismi olsa yeterli olur mu?

feritezgi

çalışma olarak senden bir literatür araştırması- taraması istenmişse evet tanımlamalara girmeden dediğin gibi yapılması beklenir. ancak senden bir araştırma önerisi istenmişse tanımlamalara da girmen gerekecektir elbette. yapacağın çalışma gerek araştırma önerisi gerekse de tarama olsun fark etmeksizin atıfta bulunduğun her türlü materyalin kaynakçasının gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum ben. (son sorunu tam olarak anlayamadım :)

opium

:) ödevin sonunda kaynakça kısmı oluyor ya, bu makaleleri de orada yazsam yeterli olur mu yoksa literatür taramaları adlı başlık açıp ayrıca mı belirtmem gerekir. bu arada bilgiler için çok teşekkür ederim. eline sağlık :)

feritezgi
1

mobil görünümden çık