örnek veya fotokopi almak için taraf veya vekil olmak gerektiğini biliyorum. yakınlar ''taraf'' olarak kabul ediliyor mu?

yakınlar alamaz, avukatı yada şahsın kendisi bütün evrakları (kanıt gösterilen belgeler hariç) alabilir


tarafların 1. dereceden yakınları alır. aldık oradan biliyorum.


Mahkeme kalemlerinde yapılan her şey yasal değil. "Birinci derece kan hısımları alır" gibi bir hüküm HMK, CMK ya da yönetmeliklerde yer almıyor. Dosyadan örnek almak için hukuk muhakemesinde davacı/davalı/müdahil... veya vekili (avukatı) olmak gerekir. Ceza muhakemesinde ise şikayetçi/şüpheli/sanık/suçtan zarar gören... veya avukatı olmak gerekir.
Yakınlar "taraf" değildirler.


şöyle söyleyeyim, aldığımız soruşturma dosyasıydı. taraf hastanede olduğu için bi dilekçe yazıp imzalamıştı dosyanın incelemem için kardeşime verilmesini talep ediyorum gibisinden bişey. kardeşi de gidip almıştı.


Dene bi istersen, devletin yeknesan bir hukuku yok .uygulama hakimden savcıya degisiyo bazen, kimisi burokrasiye fazla takılıyor kimisi umursamiyor .


ben stajyerim, büroda 3 tane avukat var. onlar bu bizim müvekkilin başka bi dosyası, dilekçeyi yazmasına yardım et gitsin alsın dediler. ben de yazdırdım. öğleden sonra havale ettirip alacaktı. sesi soluğu çıkmadığına göre aldı herhalde.
@cabiday senin dediğin de çok doğru. mesela geçen iki farklı mahkemeye vekalet götürdüm, biri dilekçe yaz öyle getir derken diğeri hakime bile imzalatmadan direkt kaydetti uyap'a
