bir ceza davası ile ilgili bilirkişi raporu yazıyorum. asliye ceza mahkemesi. kamu davası. davacı K.H. diyor, o tamam. lakin dava dosyasında davalı olan kişiden bazı yerlerde "davalı", bazı yerlerde "şüpheli", bazı yerlerde de "sanık" olarak bahsediliyor.

hangisi daha doğru? tüm raporda aynı kelimeyi kullanmak istiyorum, bir yerde sanık, bir yerde şüpheli diye bahsetmeyeyim.


 

dava açıldıysa sanıktır.
dava açılmadan önceki aşamada, soruşturma aşamasında şüpheli diyorlar.

alice practice

polis tutanaklarında ve savcılık evrakında şüpheli diye geçer, dava açıldıktan sonra mahkeme evrakında sanık denir. davalı denmez, özel hukukta olur davalı. sen sanık yaz.

loser blueser

evet şimdi dikkat ettim. emniyet ve savcılık tutanaklarında şüpheli diyor. duruşma tutanaklarında sanık diyor. benden önceki bilirkişi raporlarında davalı demiş diğer bilirkişi arkadaşlar.

peki karşı tarafa davacı diyoruz değil mi?

ya şöyle açık açık sorayım. dava vergi kaçakçılığı. vergi dairesi incelemiş, kaçakçılığı tespit edip savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, savcı da kamu davası açmış.

bilirkişinin teki "müşteki: x vergi dairesi" demiş, altına da "davacı k.h." demiş. bu ikisini de (hem müşteki hem davacı) yazmalı mıyız?

kibritsuyu
1

mobil görünümden çık