
Buna karşıyım. Yavrularımı da bu şekilde büyütmemeyi planlıyorum.


Aslında bilimsel bi dayanağı var mıdır diye soracaktım :) kendi kendime kafamda da tartışırken yazıvermişim:)


Pembenin kadin rengi olmasi modayla basladi. Yanlis hatirlamiyosam oncusu eleanor roosevelt'ti. Ondan once kiz-erkek bebek renk farkliligi yoktu
Bunla ilgili bi belgesel izlemistim ama nerdedir bilemiyorum


Duzeltme: mamie eisenhower


Renklere yuklenen cinsiyet, duygu gibi kavramlari birakin, dogada hangi renkleri algilayip fark ettiginiz bile kulturel.


cinsiyetçi yaklaşımın eseri. 'Kız gibi pembe mi giyecen' diyen babaların eseri. Tüm kızlar barbie gibi olmalı sanan annelerin eseri. Aşırı derece karşıyım. Bilimsel bir karşılığı yok %100 kesin bilgi.


aklına gelen akıl işi olan her şey bizim öğretilerimiz. sadece renkler değil ki.
mesela güç denince aklımıza kol gücü kas vs. gelir. erkeklerin şiddete meyilli olduğunu ya da daha ''üstün'' olduklarını buna bağlayan sayısız ''pozitivist bilim'' insanı var.
iyi de güc kavramına kim anlamını verdi? - bak gene biz.
kültürel, sosyal, toplumsal inşalar bunlar.
çocuğumu rengarenk giydirmeyi ve onun istediği her oyun ve oyuncakla oynamasını istiyorum.


Bu konuda calismalar yapiyoruz. Yalnizca Turkiye'de degil tum dunyada bu konuda sikintilar var. Cocuk yetistirirken dikkatli olmak gerekli. Ornegin erkekler bile toplumdaki zorunlu cinsiyet rolleri nedeniyle baski altinda hissediyor. Su sekilde ornek vereyim. Kadina siddet kotudur diyoruz ama benim oglum cok guclu ablasi diye cumleler kurunca da cocukta devamli gucunu kanitlama surecini baslatiyoruz. Bu guc de kimin uzerinde denenecek? Gucsuz olanin uzerinde tabi ki. Sonra karisini dovuyor adam cocugunu dovuyor hatta annesini babasini.


Doğada pembe-kız/mavi-erkek'in geçerli olduğu bir yer biliyorum, belki farklısı vardır: mahabbet kuşları. Burunları pembe-eflatun-mor gibi ise dişi, mavi ise erkek olurlar. Bunun dışında, doğada böyle bir şey olup olmadığını bilmiyorum.
Bizdeki yansıması ise tamamen popüler kültür örneği. i was made for you'nun gönderdiği bağlantılardaki açıklamalar zaten süper açıklamış durumu. Ancak, bu durum toplumsal cinsiyetten biraz daha öte bir konu. Bu 20 yy.ın ilk yarısı, özellikle ilk 20 civar yılı (Büyük Buhran'dan öncesi) reklamcılık sektörünün gümbür gümbür başladığı yıllar. Reklamlar ortaya çıkışı ile nasıl etkili olmuşlarsa, toplumsal norm olarak kabul görmüşler ve bugün de halen korunuyorlar. Pembe-kız/mavi-erkek bunlardan biri (gerçi bu biraz geç kalmış bir örnek, bu en son tutanı hatta) ama en kabak gibi ortada olanı Noel Baba. Noel Baba'ya ilham olan St. Nicholas sadece iyilik yapan bir insanken, kıyafetlerinin kırmızı-beyaz olması bu yıllarda Coca Cola'nın yaptığı reklamların sonucu. O yıl yapılan çoğu şey toplumsal norm olarak yerleşmiş.
