[q]
(4) 

Boşanma ve Velayet

sabuun #1021530
Kendisini öldüresiye döven kocasından ayrılacak olan kız kardeşimi yanıma taşınması konusunda ikna ettim. Çocukların velayetini alan taraf, çocuklarla birlikte başka bir şehre taşınabilir mi? Dava esnasında ve sonrasında bu konuda neler yapılabilir?




 

bilmiyorum da avuçlarımı sıktım bi an. Allah yardımcınız olsun.

babaya görme hakkı vermezlerse bi sıkıntı kalmaz sanki. vermesinler zaten eşşoğlusuna

sameidiot

geçmiş olsun. hemen boşanma davası açarak aşağıdaki tedbirlerden kendisi için uygun olanını talep edebilir. bir avukatla ilerlemesini talep ederim. eğer imkanı yoksa, bulunduğu baronun "adli yardım" bürosuna başvurabilir.

eğer karşı taraf bu tedbirlere uymazsa hapis cezasına çarptırılır. ama öncelikle acilen bir karakol şikayeti ve sonrasında boşanma davası.

istanbul'da ise aşağıdaki linkten ulaşabilir bürolara.

www.istanbulbarosu.org.tr

İşyerinin değiştirilmesi,
Kişinin evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi,
4721 sayılı Türk Medenî Kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması,
Korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi,
Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmama
Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilme
Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmama
Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılma, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılma,
Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmama,
Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermeme,
Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmeme,
Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etme,
Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmama,
Alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmama,
Alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlama,
Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlama, gibi koruyucu ve önleyici tedbirler alınabilir.

dahili meddah

merhaba. uzaklaştırma kararı olmadan sadece velayet alınırsa, hakim belirli günlerde çocuğun babasıyla görüşmesine karar verir. o günlerde çocukla baba görüştürülmezse bir sürü sıkıntı olur, anne "çocuklarımı şiddetten koruyayım" derken "babasından kaçıran" biri gibi görünür. yani çocukları şehirdışına çıkarmak aslında yasak değil ama böyle sonuçları var.

o yüzden, öncelikle uzaklaştırma kararı alınıp, velayet talepli boşanma davası sonra açılsın. böyle olması zaten boşanma davasını da kolaylaştıracak.

çok karıştırdım özet geçeyim,
1. önce uzaklaştırma kararı alınsın.
2. uzaklaştırma kararı belli süreler için verilir, mesela 6 ay.
3. o karar çıkar çıkmaz hemen boşanma davası da açılsın ki, 6 aylık süre bitmeden boşanma davasında velayetle ilgili bir karar da çıkmış olur.
4. uzaklaştırma kararı verilmiş olması, zaten boşanma davasını da kolaylaştıracaktır. eğer darp raporu vs varsa onları da mutlaka sunun mahkemeye.

dagny taggart

Hepinize çok teşekkür ederim. Olayı biraz daha detaylandırmak için şunu söyleyeyim:
Olayın akabinde darp raporu alındı ve emniyete başvuruldu. Darp raporunun dışında, darp edildikten sonra kız kardeşimin telefonunun kırılarak iletişiminin engellenmeye çalışılmış olduğu da kayıtlara geçti. Darp olayı, bunun kadar ağır olmasa da 2 sene önce tekrar yaşanmış ve kız kardeşim yaklaşık 6 ay benimle kaldıktan sonra ne kadar razı olmasam da tekrar uzlaşmaya gitmişti. Bu darp raporu da emniyet kayıtlarında var. Ayrıca kişinin, bizimle ilgisi olmayan başka bir darp olayından hapis yatmışlığı da var.

Olay yaşanalı birkaç gün oldu ve henüz boşanma davası açılmadı. Emniyet tarafından bir aylık uzaklaştırma kararı alınmış durumda. Yukarıda verilen cevaplara istinaden, sıradaki işlemin dava açmak olduğunu anlıyorum. Fakat, kız kardeşimin bu süre içinde orada bulunması yüzünden içim rahat değil. Onu ve yeğenlerimi yanıma getirdikten sonra davanın açılması bir sorun yaratır mı bilemiyorum. Tekrar teşekkürler.

sabuun
1

mobil görünümden çık