"Siyah olduğu sürece her müşteriye İSTEDİĞİ" renk arabayı satabilirim."

Henry Ford!

Niye demiş bunu? ne demek istemiş. bi nane anlamadım.

 

ya çok basit bir neden var ortada ya da çok karışık. ben karışığı bulduğumu sanıyorum, çok basit bi şi çıkarsa şaşırmam ama

şimdi, siyah boya diğer boyalara göre daha hızlı kuruduğundan ve de bu üretimi hızlandıracağından bizim henry böyle bir karar almış. zaten basit amaçlara yönelik üretilen ford model t'nin üretim zamanı biraz daha kısalmış..

yani henry bence bu sözüyle, diğerlerinden daha fazlasını daha hızlı ürettiğim sürece sektörün lideri olurum demek istemiş..

dambil

espri yapmis biraz da. herkesin istedigi renk siyah olsa daha cok araba uretirim, daha cok kisinin arabasi olur, daha cok kazanirim demek istemis, dambil'in dedigi nedenden oturu. ayrica siyah renk daha ucuz ve dayanikliymis.

ermanen

ben de zencilere her renk araba satılabileceğini anladım. çok anladım.

serseri marti

(bkz: fordizm)
en basitinden anlatmak gerekirse mass production denilen kavram nedeniyle çok ama tek tip üretim yapıyor ford amca. o nedenle de herkese araba üretiyor ama çeşitlilik yok. yani sadece siyah üretiyor, pembe isterseniz yok (kim pembe araba ister onu da bilmem) bunu da şakayla karışık bir şekilde dile getiriyor.

merry shelly

Bu lafın söylendiği tarihte bi şeyler olmuştu, henry fordda köpek gibi bi adam çok da zeki bu laf da hem bir gerçekliği dile getiriyor hem de espri yapıyordu.

meri şelinin dediğiyle alakası var hatta bu lafın hikayesini de okumuştum bir kitapta yer veriliyordu, unuttum ama.

Karluk

"müşteriler siyah isterse, her müşteriye istediği renk araba satabilirim" demek istemiş galiba:D

khan shabbir

ne zaman dediği de önemli. henry ford'un ilk zamanlarında fabrikasında sadece siyah araba üretiliyordu. ondan demiştir

bu adamdan önce araba yapmak zor ve zahmetli bir işmiş. mantık aynı olsa da yapım olarak, etrafında 10-20 işçi arabayı olduğu yerde yapıyorlarmış ve çok kısıtlı imiş bu yüzden yapılan araba sayısı. bu adamın yaptığı şey ise, arabanın bir montaj hattı üzerinde yapılmasını sağlamak. bir arkadaşı ile beraber kısaca verimlilik mühendiliği yapıyor ve hemen kitle üretime geçiyor. yapılan arabalar ise başa dönelim. hepsi siyah.

efe

o dönemler yanlızca siyah araba ürettiği için "siyah istedikleri müddetçe" her müşteriye istediği renk arabayı satabilirim demiş. latife yapmış keraneci.

sijwocaq
1

mobil görünümden çık