var mı böyle şeyler cidden? istedikleri ülkelerde liderleri indiren kaldıran falan? yok "x lideri abd getirdi ve hala başta kalmasını istiyor" vs vs

bana saçma ve komik geliyo ama neden olmasın sorusu da bi kenarda duruyor hep.

bazen komplo teorileri üzerine yapılmış belgesellere denk geliyorum. ama onlar daha çok ilaç, gıda, petrol, bilim, para vs üzerine üretilmiş teoriler.

politikada da doğrudan böyle hamleler yapan "dünya baronları" mıdır nedir, böyle kişiler ya da oluşumlar var mı?

(mesela istedikleri zaman bir ülkedeki seçim sonuçlarını değiştirebilen ya da x partinin liderini başa getiren...)

 

evet var ben inanıyorum.

duhan

o kadar net olduğuna inanmıyorum, ama şu sıralar bir ekonomik tetikçinin itirafları kitabını okuyorum. Komplo teorisi gibi ama bir kısmı bile gerçekse -ki gerçektir bence- olabilir.

mesela akp hep yol yaptık havaalanı yaptık diyor ya, bu kitapta "biz onlara kredi veriyoruz, havaalanı bilmemne ihalesini amerikan şirketleri alıyor o para geri dönüyor, üstüne verdiğimiz krediyi de faiziyle geri alıyoruz! böylece hükümet de para geldi bunları yaptık diye halkın gözünde olumlu bir imaj çiziyor" diyor. Mantıklı. Seçimleri böyle manipüle edip menfaat sağlayan kişiler-şirketler olabilir.

rodriguez2

bir masada toplanıp "la oğlum bu tayyip bebesini ben sevmiyom la, indirek bunu ha" demiyorlar tabii ama elinde çok büyük güç bulunduran gruplar var tabii. ya en basitinden şöyle söyliyim, coca cola mesela fifa'nın sponsoru. fifa, onların istemediği bir şeyi kolay kolay yapamaz. fifa da dünya futboluna yön veren organizasyondur. bunun gibi. minimal ölçekteki şeyleri daha büyük kurumlara, organizasyonlara uygula. sen nasıl ki 15 yaşındayken babandan harçlık istiyordun ve onun "olmaz" dediği %90 ihtimalle olamıyordu, şimdi de işi yöneten adamların desteğini almadan amacına ulaşamıyorsun.

bu amacın da dünyayı ele geçirmek falan olduğunu sanmıyorum. iktidar hırsı işte. kendi istediğin şekilde yön vermek. dünyayı bir grup yönetsin veya yönetmesin, senin benim hayatımızda değişiklik olmaz mesela. kim neden uğraşsın bizimle anasını satiyim. ama işte genel olarak bi kitle var tabii. adamın 20 tane televizyon kanalı var örneğin. şimdi sabah akşam ülkede sen buna maruz kaldığın zaman ne olur? nasıl bi algı oluşur? bunun gibi şeyler.

der meister

en basitinden futbolun en üst mercii FIFA'da bile yolsuzluklar, kara para aklamalar, dünya kupasında x stadtaki maçların biletlerine yapılan manipulasyonlar, ayrıca sporun en güvenilir kuruluşu olması beklenen Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA)'nın bile hukuksuzluk içinde olduğu bir dünyada; enerji, ham madde, teknoloji, genel politika kollarındaki yolsuzlukları var sen düşün. E tabi bunları gerçekleştiren dünyanın ağır topları da bence mevcut.

makarnavodka

Abi parayi kontrol eden her seyi kontrol eder. Mucizevi bicimde destek olup başkan yapmasina gerek yok. 3 5 yatirim matirimla ya da tersiyle bi ulkeyi sikebiliyosan yada rahatlatabiliyosan o ulkeyi yonetirsin. Baskan kim onemsiz, ona istediğini yaptirirsin zaten

ghilleinthemist

evet var açıkçası. mesela inside job adında tamamen gerçekçi ve komplo teorisi üretmeyen, 2008 finansal krizinini anlatan bir belgesel var izlemeni tavsiye ederim. orada ayrıca wall streetin beyaz saraya olan etkisi çok açık bir şekilde yüzüne vuruluyor insanın. öyle kurtlar vadisindeki gibi tapınak toplantılarına innamasam da paraya sahip olan adamların bir düzen içinde dünyayı yönettiğine inanıyorum

cokponcik

@rodriguez verdiğin örnek bahsettiğim konuya dair bir şey aslında. demek ki destek var

@der meister elbette tabanla uğraşmazlar. manipülasyonların da farkındayım. medya ağına sahip olunca algılarla oynayabilirsin tabi. mesela cnn'in körfez savaşı sırasında yaptığı yayınlar, ırak'a girmeden önce yalan haberler yaparak bush'a koz vermeleri ve cia'den sipariş haber yapmaları buna bir anlamda örnek ama bir ülke liderini değiştirmek, özellikle rte hakkındaki fikirleri bana daha ilginç geliyor. burada yaşadığım içindir belki.

mesela gezi sırasında yabancı basın saatler canlı yayın yaptı. hala akp'ye karşı yazılar yayınlanıyor. (güncel fikirlerini tam takip edemeiyorum ama yakın zamana kadar böyleydi) ve buna rağmen hala rte başta. bunu merak ediyordum ama tam soramadım . soracağım soruyu netleştiremedim. yazmak komik geldi biraz da.

kupigometa

@acemi doğrudur. mesela elektrikli arabanın 1880 lerde yapıldığı örneği de var.

@cokponcik bakacağım sağol ;)

kupigometa

@want doğrudur tabi öyledir de cezbedici konular olunca derinlemesine merak ediyorum. film, belgesel, kitap...? yolla pampa tez gelsin.

kupigometa

komplo değil ki bu durum, gücü olan düdüğü çalıyor. daha geçen gün daha ilkokulda seçim için rüşvet dağıtan çocukları içeren duyuru vardı burada.

80lerin ortasıydı galiba 5 büyükler oturup özelleştirme kararı almışlardı. ingiltere önermişti kabul edildi diye hatırlıyorum. haber o zamanın dünya gazetesinin dikkat çekmeyen bi kıyısındaydı, dün gibi hatırlıyorum. haberi okuyunca "hadi canııım" demiştim. yıl 2015, sonuç ortada.

siyasiler neden dışarıda eğitim alıyorlar, her seçim öncesi gidip gidip geliyorlar... dediğin gibi doğrudan hamleler bu şekilde olanlar. spordaki örnekleri verilmiş, her alanda durum benzer şekilde. örümcek ağı gibi... 5-6 yıl önce ingiltere prensi gelip kasa kasa domatesleri "bizzat" aldı kaz dağlarından. bilgisayar devi bill amcanız kutuplarda tohum biriktiriyor, saklıyor. kokusu çıkacak da hemen olmaz sanıyorum. şimdinin bu sinsi hazırıklarını çocuklarımız kim bilir nasıl yaşayacaklar...

tarihe bakınca da aynı şeyi görüyorsun zaten. her şey, her karar güç üzerine kurulu.

(eskiden parası olanın düdüğü ötüyordu, şimdi güç bilgide. bence bilgiyi elinde tutanın düdüğü ötüyor.)

hayat aklini konusacak bir filozof uret

Ilk bikac cevabi okudum
Kitlelerin ayni ya da benzer seyi dusunmesini saglamak o kadar da zor degil. Propaganda uzuuuuun sureden beri icimizde. Bizim ulkeyi kenara koyarak konusuyorum:

Sigaranin cok hos hanim ve beylerin elinde gorulmesi
Hollywood filmlerinde siyah baskan ve hatta tanri olmasi
Futbol fiesta fado uclemesi

Bi gorsel varki, dunya 6-7 holding tarafindan yonetiliyor diye. Biri coca cola yazmis, holdingin alt sirketlerine baktin mi bi ebem yok aralarinda (hele unilever falan asmis bu konuda). Bu tarz buyuk sirketlerin propaganda yolu ile fikir asilamasi gayet mantikli geliyor mu, evet geliyor. Ama komplo teorisi uretmiyorum bu konuda.

la noix

@la noix in söylediklerine katılıyorum ve ek olarak da

"the century of the self" belgeselini tavsiye ederim. bu algı yönetimini güzel anlatan bir yapıt.

cokponcik
1

mobil görünümden çık