(5) 

Karışık bir ev kiralama sorusu

parcaliham #1549875 
Merhaba,

Öncelikli deprem gündeminde böyle kişisel bir soruyla ilgili yazdığım için kusura bakmayın lütfen.

Yurt dışınde ev bulmamın zor olduğu bir dönemde, bir tanıdığım üst katını bana kiralayabileceğini söyledi. Aynı müstakil ev içerisinde, bir üst kat. Evin tek bir girişi var. Üst katının kızına ait olduğunu söyledi. Normalde kimseye kiralamadığı, boş duran bir yermiş. Ev kentin merkezinde değil. Kira ücreti de açıkçası kentin merkezindeki evlerden bir tık pahalı.

Biz Mart ayının sonuna kadar anlaştık.

1 ay kadar önce, kızının 20 Mart gibi gelebileceğini ve ev bulup bulamadığımı sordu. Ben de Mart sonuna kadar anlaştık biz ama ben ev bakıyorum, hızlandırayım süreci dedim.

Süreci hızlandırıp ev buldum ve 1 Şubat'tan itibaren başka bir ev kiraladım. Kendisine de 15 Şubat'ta anahtarı teslim edebileceğimi söyledim. Kızı ise ilk defa bu konuşmaya, aylar sonra dahil oldu ve Şubat'ın tüm kirasını alırım, hakkaniyetli olan bu, Mart kirasını da almayayım bari diyor. Aramızda kontrat falan yok, yazılı bir şey yok.

Siz olsanız ne yapardınız?

Bir yanımda ver tüm kirayı, git diyor. Diğer yanım da süreci hızlandıranın onlar olduğu için 15 Şubat'a kadar yarı kirayı verip gitmemi söylüyor.

ses tellerinde ödem sorunsalı

roket adam #1549873 
sevgili dostlar, çok konuştuğum işimde sonunda korktuğum başıma geldi ve konuşmak artık resmen acı veriyor. faranjitten dolayı olduğunu düşünürken ayrıca ses tellerimde ödem olduğunu da belirttiler ve dinlenmem gerektiğini ayrıca konuşma dersi alabileceğimi ilettiler.

heyecanlı, tempolu, yüksek sesli konuşan biriyim. bu durumu düzeltmek için ne yapabilirim? bunun dersi, online eğitimi vs var mıdır?
(1) 

psikiatrist nasıl seçilir?

duyurukullanıcısı #1549869 
özellikle iş dünyası ve overthingking üzerine çalışan birisini nasıl seçebilirim?

psikologa sonradan belki gitmek uygun olur diye düşündüm.

Trendyol HB N11 en temiz ne satalım?

havadakarada #1549868 
Sadece sahis şirketinin masrafını filan çıkarması için ayda 1-2 bir şeyler getirse yeter. Aklımda çok ürün var uğraştıracak maliyetli bir şeylere girmek istemiyorum. Böyle düşük getirili basitinden ne satsak güzel olur fikri olan varsa makbule geçer.
(2) 

Bina proje plani

hlt1985 #1549867 
Bir binanin proje planina erisebilecegimiz bir yer var midir? Bina sahipleri haric. Istanbulda ve 2017 yili yapilan bir bina
(2) 

Konteyner ev

fraise #1549866 
Depremde evlerini kaybeden ailelerimiz için konteyner ev alacağız fakat çok fazla çeşit var. İlk etapta yaza kadar idare edebilecekleri bir şeyler bakıyoruz.

Nerelere bakalım, neye dikkat edelim? Teşekkür ederiz şimdiden herkese.
(1) 

Almanya vize işleri?

croswell #1549865 
7 Mart tarihinde Almanya'da olmam gerekiyor fuar için. Geç onaylandığı için şu an vize olayına girebiliyorum da verirler mi emin olamıyorum. idata sitesinde 15 gün yazıyor.
Hiç alan oldu mu yakın zamanda?
(4) 

Depremde yıkılan binaların kaçı 2001 sonrası

pilavmaker #1549864 
bu konu hakkında bir haber bulamadım. bulan varsa kaynağı atabilir mi?
(5) 

son 3,4 yilda istanbul'da yeni acilan guzel yerler? -galataport gibi

buenosdias #1549862 
merhaba,

yabanci bir misafir gelecek. onu gezdirmekle mukellefim. 3,4 yil once nerdeyse heryeri gormus istanbul'da.

o tarihten bu yana galataport gibi yeni acilan guzel baska yerler biliyor musunuz?

tesekkurler.
(7) 

elektrik ve su faturasınız ne kadar?

tellioglu #1549861 
suserler aile evindeyim 2 aydır. geçen ay elektrik 750 geldi, su bu ay 510 geldi (190 gelecek aydan kalan borç 320 bu ay) bu ay 320 yani. su nasıl bu kadar olabilir? elektrik nasıl bu kadar olabilir? evde sadece 2 kişiler. tüm gün çamaşır makinası çalışsa bu kadar olmaz heralde. sizde de böyle acayiplikler var mı?

yer: ankara
(4) 

işaretli kısımlar perde beton mu?

hlt1985 #1549860 
yoksa normal kolon mu?

www.hizliresim.com

www.hizliresim.com
(7) 

Deprem nedeniyle verilen ölü sayısı-Gerçek ölü sayısı

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet #1549859 
Şimdi deniyor ki atıyorum depremde 100 bin kişi öldü ama devlet bunu 50 bin olarak söyledi, böyle bir şey gerçekten yapılabilir mi? Yapılabiliyorsa eğer biri çıkıp kayıtlanan ölü sayısı ile ortada olmayan ve kayda geçmeyen insanları karşılaştırıp "peki beyler bu kalan 50 bin kişi nerede, misal x sokak y apartmanındaki Hanife Teyze ölü kaydında yok ama kendisi de yok, nerede bu Hanife Teyze" diye hesap soramaz mı? Yani bu bana "abi teşhis edilemeyenler de olabilir" argümanıyla da açıklanabilir bir fark gibi gelmiyor bu arada. Teşekkür ederim.
(1) 

deprem bolgesindeki toki konutlari

duyulmasi gerektigi kadar #1549857 
bu konutlarla ilgili haber, bilgi var mi? varsa paylasir misiniz?
(4) 

Yeni pasaport Turkey ibaresi

dakota #1549854 
Merhaba. 2022 Aralık ortası gibi çıkarılan pasaportta Republic Of Turkey mi Türkiye mi yazar? Hani artık Türkiye ifadesi kullanılacak demişti ya?
(14) 

dünya tarihinde en çok saat sıkışıp kalan kişi

semaforo de medianoche #1549853 
127 saat filmi vardı mesela dağcı adamın kanyonda sıkışıp kaldığı 127 saati anlatan ama depremde işte görüyosunuz enkaz altından 170. saatte sağ çıkan var hala 127'yi baya geçen örnekler gördük yani. bunun daha üst bir rekoru var mı acaba daha önce? şu yüzden soruyorum umudu nereye kadar korumak lazım önde bir örnek varsa en azından kafada biraz daha belirleyici olur. yoksa bizim vatandaşlarımız mı şu an (maalesef mi denir iyi ki mi denir bilemedim) rekoru kıran kişiler?

Sıfır araç?

blackidom #1549852 
marka model farketmez. bu marka şu bayiye git, ellerinde şu araç var dediğiniz bir yer var mı? (yer: istanbul)
(26) 

Türklerin Yunanları Sevmemesi

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet #1549851 
Yani ülkenin geneli için söylemiyorum tabii ben seviyorum mesela, ben herkesi seviyorum zaten benim için sorun yok, yani genellemeden konuşmak istiyorum ama bir yandan da genelliyorum tabii. Sorum şu: Abi biz Yunanları neden sevmiyoruz? Misal Yunanların Türkleri sevmemesini anlıyorum, yani İstanbul'un alınması falan geçiyorum ama gidip 15. yüzyılda Atina'ya girmişiz 19. yüzyılda çıkmışız, yüzlerce yıl adamların ülkesinde kalmışız, bu insanlar asimile de edilmemiş mesela Osmanlı'nın öyle bir politikası da yok, kendi kimliklerini korumuşlar. Bu şartlar altında ben Yunanların Türklere düşman olmasını anlayabiliyorum hak da veriyorum, bi ülke gelip benim ülkemi işgal etse ve 400 sene kalsa ben de düşman olurdum ama biz neden düşman olmuşuz, yani Kurtuluş Savaşı'nda olanlar eşit bir neden yaratıyormuş gibi de gelmiyor bana açıkçası, sanki onlar bizi sevmiyor diye biz de sevmiyormuşuz gibi olmuşuz. Böyle mi oldu acaba yoksa ben başka bir şeyi mi atladım? Teşekkür ederim.

Edit: Sorum genellemeye açık olduğu için sıkıntı yaratıyor olabilir, o nedenle şöyle düzenlemek istedim: Elimizde 10 Yunan ve 10 Türk var, bunlar birbirlerini sevmiyorlar, ben 10 Yunan neden sevmiyor anlayabiliyorum yukarıda saydım ama 10 Türk neden sevmiyor onu çözemiyor. Neden?
(2) 

Kısa vadede faiz ve dolar

dissendium #1549850 
Kısa vadede faiz mi mantıklı, dolar mı?

1 ayda Enpara 15 bin TL'ye 249 TL veriyor. 1 ayda dolar bu kadar kazandırır mı? Amaç paranın fazla erimemesi.

Ek soru

Faizle geçinmek gerçekten mümkün mü? 1 milyon TL'niz olsa 20 bin TL faizle geçinmeyi düşünür müsünüz?

Cevaplar için teşekkür ederim.

Iskenderun Deprem Bölgesi için Megafon İhtiyacı

skyonlife #1549849 
Herkese Merhaba

Deprem bölgesi için hem Afad hem diğer tüm ekiplerin kullanımı için megafon lazım. İzmir'den gönüllüler tarafından tedarik edilen 20 adet megafon maalesef ne idüğü belirsiz yaratıklar tarafından çalınmış. Yarın İskenderun'a İstanbul'dan gidecek ve yardım ürünü götürecek aracımıza yükleyip göndereceğiz.

Nakdi yardıma gerek yok,sadece megafon lazım,elimizdeki tüm bütçeyi başka ürünlere harcadığımız için satın alma yapamıyoruz. Bugün teslim etmek isteyen olursa İçerenköy, Kısıklı veya Dudullu Des Sanayi Sitesinden teslim alabiliriz.

İletişim için 0 507 964 41 81

Bağışladığınız ürünü götürecek araç bilgileri ve cep numarası paylaşılacaktır.İskenderunda ekiplere teslimi esnasında da bilgilendirileceksiniz.Herkese şimdiden teşekkürler.
(3) 

bina güvenlik sorusu

ted #1549848 
son depremde şaşırdığım şeylerden bir tanesi yeni binaların da yıkılması oldu. ev kiralarken açıkçası sadece yeni olmasına dikkat etmiştim. sektörde olanlar varsa istanbul'daki yeni binalar nasıl yapılıyor bilen var mı? son 2-3 senede yapılan, giriş katında dükkan vs. olmayan, çevredeki binalar ile arasında en az 3-4 metre boşluk bulunan ev genel olarak güvenlidir diyebilir miyiz? benim kiracı olarak evin nasıl bir zemin üzerine yapıldığını öğrenme şansım var mı?

Marl (Almanya) yardım kolileri kundaklandı iddiası

wiekannich #1549847 
www.instagram.com

Gerçekliğini teyit edip haberleştirebilecek kime ulaşabiliriz?

Beyin MR raporu

nonik #1549846 
yorumlayabilecek olan varsa özelden yazabilir mi?

teşekkürler.
(4) 

altında otopark olan bu bina güvenli midir

heroarchetype #1549845 
ahali selam. bir ev kiralamak üzereyim ben ve ailem için. binanın altında bir otopark var.

fotoğraftan kaynaklı olabilir ama yeterli kolon yok gibi geliyor. hepimiz paranoyak olduk. teknik bilgisi olan varsa konu hakkında yorum yapabilir mi?

ibb.co

ayrıca binanın güvenli olup olmadığına nereden erişebilirim? yapı kalitesini sorgulamak için güvenilir bir hizmet var mı?
(2) 

amazon.de gönderim limiti?

contavolta #1549842 
amazon.de'den çocuğumun ilk doğum günü için bisiklet tarzı bişey almak istiyorum. normal fiyatı 112 euro. kargo ve vergilerle 172 euro oluyor. satıcısı da amazon ürünün. ürünün burdaki fiyatı ile arasında 2 bin tl gibi bi fark oluyor. o yüzden amazon'dan almak mantıklı ama gelir mi diye soru işaretleri oluştu kafamda. daha önce alışveriş yaptım ama daha küçük meblağlardaki ürünler içindi.

sanki 150 euro diye bi limit var diye duymuştum. amazon'da gönderim yapılamaz falan diye bişey demiyor ama bu ürünü alsam ekstra vergi vs. ya da gümrükte takılma olayı olur mu?

teşekkürler.
(1) 

turkcell abonelik iptali

KidLazer #1549841 
merhaba,

henüz 1. ay faturamı ödediğim turkcell GSM aboneliğimi nasıl iptal ettirebilirim?
3 ay içerisinde başka sağlayıcıya geçemem diye aklımda kalmış.
Sözleşmeden ücret ödemeden ayrılmam mümkün mü? Yoksa parasını verip ayrılacağım dert değil.

"yok knka" tarzı cevaplar verilmezse çok sevinirim. başından geçmiş ya da hukuk bilgisi olanlardan yanıt alabilirsem süper olur.
(1) 

hdmi sorun

duyurukullanıcısı #1549840 
5 gün bir yere gittim geldim her zaman kullandığım laptop-ekran ikilisi çalışmamaya başladı

ekranda sinyal yok uyarısı alıyorum.

aynı kablo başka laptopda çalışıyor yani ekran ve kabloda sorun yok
laptopbu tv'ye aynı kablo ile bağlıyorum yine görüntü yok

bu laptop 5 günde bir hale girdi herhalde görüntü aktarımında sorun var.

ne olabilir?
(5) 

Araç kaloriferinden zehirlenip vefat eden tır şöförü

ditu #1549833 
İlk günlerde bölgeye yardım götüren tır şöförü gece kendi aracının içinde uyurken kaloriferden zehirlenip vefat etti haberlerini okumuştum. Kaloriferden nasıl zehirleniliyor? Klima gazı gibi bir gaz yok içinde. Teknik olarak nasıl gerçekleşiyor bu olay ?
(16) 

Hatay ve Hataylılar neden bu kadar çok seviliyor?

anais #1549829 
Türkiye’de başka bir şehir ve sakinleri için bu kadar sevgi gösterildiğine şahit olmadım. Hatay sevgisinin nedeni ne?

İkinci sorum Hatay’daki gayrimüslim nüfusun diğer Anadolu şehirlerine göre yoğun olmasının sebebi nedir?
(9) 

Ruhsuzluk, duyarsızlık ve duygusallık problemi

siyah giyen adam #1549827 
Hocalarım iyi geceler öncelikle, biliyorum benimkisi de mesele değil bunca şey yaşanırken ama ricam lütfen yargılamayın, çünkü ben de farkındayım bir şeylerin yanlış gittiğinin.

beni duygusal değil fakat mantıksal olarak rahatsız eden bir durumum var. Geçtiğimiz gündeki korkunç deprem gibi toplumsal felaketlere karşı duygusuzluk, ruhsuzluğum hakim. Tabii ki üzüldüm, iyi niyet temennilerinde bulundum ama hayatıma da hiçbir şey olmamış gibi devam ettim, filmleri dizileri izledim oyun oynadım vb.

Yani duyarsız olduğumu fark ettim. Sosyal medyada hiçbir linç kampanyasına katılmadım mesela, cüzi miktarda elimden gelen bağışı ahbap’a yapıp geçtim, kitap okumaya ya da fifa oynamaya devam ettim. Akranlarım ellerinden geleni yapıp yardım paketleriyle kolilerle uğraşırken yan gelip yattım.

Velhasıl bu duygusuzluk beni kendimden iğrendiriyor mantıksal olarak. Yani duygusal, vicdani olarak hiçbir şey hissetmiyorum. Vicdanım sızlamıyor. Ama hissetmem gerektiğini biliyorum mantıksal olarak. Çünkü insanı insan yapan temel şeyler bunlar. Sadece kendi başıma geldiğinde, ateş düştüğü yeri yaktığında farkındalık hissine sahip olmamın bir manası olmadığını olmayacağını biliyorum. Ama ne yazık ki bunca insan hayatını kaybediyor ve sanki sadece ürkütücü bir sayıdan ibaret kalıyor ölen insanların sayısı.

Duygusal ve acıklı müzikli editler karşısında duygulanmış olmam ve depremzedelerle dalga geçen kişilere karşı nefret hissi duymuş olmam dışında sıfır duygu belirtisi, millet doğal olarak adeta anksiyete geçirirken benim böylesine duyarsız olmam bir ruhsal hastalık belirtisi midir sizce? Sadece bu felaket değl çoğu toplumsal felaket karşısında duyarsız bir duygusuzluk hissediyorum. 2 senedir orta depresyon nedeniyle Lustral kullanıyordum 100 mg fakat çok hafif bir ilaç olduğu için insanı bitki gibi yapacağını düşünmüyorum bir prozac değil sonuçta.
(3) 

empati

alexaalexa #1549826 
hepimiz gibi ben de depremden psikolojik olarak cok etkilendim uzakta yasamama ragmen. gunluk hayatima odaklanmakta gucluk cekiyorum ve biliyorum ki bu normal bir sey. ama zihnim garip buldugum bir sey yapiyor, belki de cok empatiden kaynakli, kendimi sanki haddinden fazla oradaki insanlarin yerine koyuyorum. ornegin enkaz altindan birini kurtariyorlar, televizyonda izleyip mutluluktan aglarken bir yandan ben enkazdan ciksam etraftakilere ilk ne soylerdim diye dusunuyorum. ya da enkaz altinda bir cocuk kurtarilmayi beklerken gonullulerden bir sarki calmalarini istemis, hemen ben hangi sarkiyi isterdim diye dusunuyorum. depremzedelerle roportaj yapiyorlar, sanki deremzedeymis gibi hayali bir roportaj verirken buluyorum kendimi. bu cok anormal bir sey, oyle degil mi sizce de? benzer bir sey yasayan var mi?
(7) 

İmar Barışı ve Depremin Sonucu

Mistyimage #1549823 
Muhalefetin söylemlerinden ve sosyal medyadan gördüğüm kadarıyla depremin kötü sonuçları imar barışına da bağlanıyor. Benim bildiğim kadarıyla bir bina imar barışından yararlansa bile çürük ise kentsel dönüşüm yasasına dayanarak bir kişi bile istese yıktırılabiliyor. İkincisi imar barışından yararlanmasa bile iskansız binalara belediyeler sadece ceza kesiyor ve re'sen yıkmıyor. Benim bilmediğim bir şey mi var?
(12) 

Sesi tamamen kesen kulak tıkacı

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet #1549822 
Evin yakınında bi inşaat başlayacak ve muhtemelen gündüzleri baya ses olacak, evden çalışan biri olduğum için bu sese maruz kalmak istemiyorum. Misal salonu uzaylılar bassa ben çalıştığım odadan bunu duymayayım istiyorum, böyle bi kulak tıkacı var mı önerebileceğiniz? Teşekkür ederim.
(1) 

Kıbrıs'a giderken bavulda monitör götürsek

nefertarii #1549821 
Sıkıntı olur mu? Kardeşim için bir monitör alıp götürmek istiyorum. Ama gümrük şu bu sıkıntısı olur mu? 23 inch ve üzeri bir monitörden bahsediyoruz.

Teşekkürler.
(4) 

inşaatçılar , inşaatlarda paslı demir kullanılması tehlikeli değil mi?

summerof69 #1549818 
Bizim sokağa bir inşaat yapılıyor ve güya müteahhit de burada kalacakmış. Ama günlerdir sokakta, açıkta duran demirler tamamen paslandı. ki geldiklerinde de paslıydı.

Acaba paslı demir kullanmak binaların riskini fazlasıyla arttırmıyor mu? Kendi oturacağı evin demirine neden dikkat etmesin?

not: kendisi önceden imammış, şimdi müteahhit olmuş.
(1) 

Bina Sağlamlık Kontrolü Kime Yaptırılır

andy kaufman #1549817 
Selamlar,

Annemlerin oturduğu ev İstanbul’da 30 yıllık yaklaşık.

Acaba binanın sağlamlığını kime, hangi firmaya test ettirebilirim.

Mal sahibiyiz ancak yaklaşık 40 daire var. Herkesin onayı şart mı? Yoksa biz kontrolcüyü tutup ödemesini yapıp, direkt binaya sokabilir miyiz.

Bir de tahmini ücretler nedir sizce. Ya da belediyenin böyle bir hizmeti mevcut mu? Nasıl alabiliriz bu hizmeti, tüm binanın onayı şart mı?

Sevgiler.
(3) 

Tübitak başvuru durumu olarak "BE Görüş İstenmiş" l

northern eagle #1549815 
Tübitağa bir hafta önce önemli bir patent çalışmamla ilgili başvuru yaptım ama dönüş yapılmadı onun yerine başvuru durumu olarak "BE Görüş İstenmiş" diyor. Bu ne demek?
(5) 

Enkaz altına hava giriyor mudur?

ya ben lan neyse #1549813 
enkaz altındaki insanlar havaya nasıl ulaşıyor?
(2) 

Bilgisayar önerisi

unseal #1549811 
Merhaba. Bir dizüstü bilgisayar sahibiyim, 10 yıldır benimle. Yakın zamanda bir bilgisayar değişikliğine gidebilirim. Bu 10 yıllık süreçte bilgisayarını kaç kere evin hatta masanın dışında kullandın deseniz iki elin parmaklarını geçmez sanırım. Masaüstü bilgisayar düşündüm ama 2023 yılında bile Masaüstü bilgisayarların hattı sayılır büyüklükte olması, kablo kalabalığı vs. bana aşırı saçma geliyor. All in one cihazlara bakıyorum çoğu çöp gibi. Bu türde alınacak tek cihaz imac midir hangi cihazları tavsiye edebilirsiniz.

Deprem Bölgesi Hasarlı Ev Durum Bilgisi

halboyle #1549808 
Deprem bölgelerinde binaların hasar durumunu gösterir link.
www.turkiye.gov.tr

Belki işe yarar diye paylaşıyorum. Evin durumunu bilmeyip sokakta kalan çok insan var. Hasarsız ise en azından evine geçebilirler. Henüz kendi oturduğumuz eve bakılmamış. Arkadaşlarınkine girelemediği için öyle not düşülmüş. Bazı arkadaşlar evine geçmiş haldeler, bazıları hala beklemede.
(1) 

twitter'da gelen şüpheli mention. hesabımı ele geçirmeye mi çalışıyor?

semaforo de medianoche #1549806 
belli bir kesimin tepkisini çekebilicek bir tivitimden birkaç dakika sonra "size mesaj yazamıyorum bana dm atabilir misiniz?" diye mention geldi bir hesaptan ve takip de etti beni. işin garibi hesabın tek tiviti bu. 4-5 aylık bir hesap ve takip ettiklerine falan bakınca yazdığıma tepki gösterebilicek bir profile benziyor. bir de hesabım dmlere açık aslında atabilmesi lazımdı dm. parçaları bir araya getirince bu bir tuzağa benziyor bakınca ama nasıl bir tuzak anlamadım. benden dm alınca hesabımı ele geçirmesi kolaylaşıcak mı bir şekilde? ya da başka bir taktik mi bu nedir fikri olan var mı?
(1) 

abd vizesi olup abdye gitmemek

roket adam #1549802 
öncelikle yaşadığımız bu korkunç günlerde herkese bol sabır diliyorum.

sorunum şudur, 2015 gibi turistik abd vizesine başvurdum ve administrative processing denilen bir süreçten ötürü vizem gecikti. sonuç olarak vizeyi aldım ama seyahat tarihlerim geçtiği için biletleri falan iptal etmiş bulundum ve gidemedim. o zamandan beri de hiç abd'ye yolum düşmedi maalesef. yani elimde vize var ama hiç gitmemiş durumdayım.

somut tecrübesi olanlara sorumdur, sizce bu ilerideki abd vizesi yenileme başvurularında bir problem teşkil eder mi? yoksa bi gidip gelmek mi lazımdır her ihtimale karşılık?
(1) 

Arabaya yaya tarafından zarar verilmesi

regina phalange #1549801 
Açık Otoparkta duran arabaya bilerek veya bilmeyerek hasar veren bir kişi bunu video ile kanıtlarsak hasarı ödemek zorunda mıdır?
(7) 

İstanbul'daki "yeni binalar" ve beklenen depreme dayanıklılıkları

burnley #1549800 
Bu son deprem sürecinde yapılan 3 yıllık binaların bile yerle bir olduğunu görüyoruz. Demek ki "Yeni binaya geçtim, kafam rahat artık" diyemiyoruz. O belli oldu, tek kriter yeni olması değilmiş.

Peki İstanbul'da yeni bir binaya geçeceğimizde beklenen seviyedeki bir depreme dair gerçekten dayanıklı olup olmadığının tespiti için neler yapabiliriz? Hangi yolları izlemeliyiz?
(7) 

Nurus çalışma sandalyesi kullanan var mı?

tchuck #1549799 
home office için bakıyorum ,bir süredir gamer sandalyede takılıyordum ama gerekli ergonomiyi sağlayamıyor. sürekli omurga sorunu yaşıyorum.

www.amazon.com.tr

şu modelini almayı düşünüyorum. amazonda da indirim varken almaya değer mi sizce?

herman miller'lara da baktım bir ara, ama 1 ay önce onların fiyat aniden uçunca aradaki uçurum açıldı. o yüzden nurus tarafındayım yalnızca.
(3) 

macbook pro intel işlemciden m1 macbook air'a geçiş

webbrowser #1549795 
selamlar, 2019 i5 8gb ram 128 ssd macbook promu 14000 tlye satma durumum var. 45 pil devrinde. macbook air m1'e geçmeyi düşünüyorum satınca. sizce böyle bir geçiş yapmalı mıyım? m1 air de base model olacak.
(22) 

Depremde cok kapan yasam ucgeni vs iceride kalmak size mantikli geliyor mu?

stavro #1549794 
Oncelikle sunu soyleyeyim, yuksek kattaysan zaten yapacak bir sey yok mantikli olsa da olmasa da çıkamazsin disari onu ayri tutuyorum.


Ama eger cikma ihtimali varsa cikisa nispeten yakinsan bana cok-kapan yasam alani oluştur vs evin icinde kalip iceride onlem alma isi bana hicbir surette hiçbir şekilde asla mantikli gelmiyor.
Hep böyle düşünüyordum ve bu depremden sonra daha guclendi bu fikrim.

1- Simdi düşünüyorum, coken koca bir binanin icindesin bir sefer. Bir bina sonsuz farkli sekilde cokebilir. Hicbir bina tam olarak birbirinin ayni sekilde cokmuyor nihayetinde. Dolasiyla nereye ne dusecek, tavan ne kadar kasagi inecek, nerede bosluk kalacak asla bilemezsin, kumar.
Televizyonlarda enkazsan sag cikarilan sansli insanlari görüyoruz hep, binlerce kisi ezilerek parcalanarak oldu, bir yasam ucgeni icerisinde falan kalmadi ve korkunc şekilde öldüler, ama haliyle Tv'de bu parcalanmis cesetleri gormuyoruz, sansli olanları goruyoruz. Su ana dek 24.671 kisi oldu en son okudugum rakam. Bunlari sadece rakam olarak görüyoruz ama kurtulanlari kanli canli görüyoruz Tv'de. O mucizeci kurtuluş yaşayanlar kadar şanslı olacak miyiz bakalim?
Bazi binalar var ozellikle alt katlar bildiğin yok, sifir. Yok yatagin yanina cok, yok kolon kirisin yanına cok flaan hikaye, kat bildiğin yok! Nereye siginacaksin o katin içerisinde?


2- Oldu da bina oyle bir şekilde coktu ki sen cokup kapandığın kısımda boslukta kaldın diyelim. Kafana gozune bir parca falan da dusmemesi lazim, o boslukta sana bir blok parçası bir tugla falan kafana dusmemesi seni tamamen korunakli bir alanda birakmasi lazım, kafaya 30*30cm bir parça çarpsa zatrn oldun.

3- buraya kadar saydigim tum iyi ihtimaller gerçeklesti,bolsukta yasam ucgeninde kaldin, kafaya goze sirtina falan bir yerine parca da dusmedi sag salim boşlukta kaldin sag durundasin diyelim. Yikici bir deprem oldu ve sen enkaz altindasin, sana yardim ne zaman gelecek? Binlerce binanın yikildigi bir ortamda senin altında kaldığın binaya yardim gelecek ve seni kurtaracaklar. Sen de o yardım gelene kadar ac susuz kalip olmeyeckesin hayatta kalacaksın. Bir de kis mevsimi ise donmadan kalman gerekecek bir de.
Bunun İstanbul'da oldugunu dusunsenize. İstanbulda semtlerin uydu goruntulerine bir bakın, binalar ic ice dip dibe. Oyle bir yerde size siz hayattayken bir yardim ulasabilecegini düşünüyor musunuz mesela, ben hic sanmıyorum.
Kotumser oldugumu düşünebilirsiniz ama bana sorsarsaniz istnabulda size yardımın zamaninda ulasmasi imkansiz, sahsi fikrim bu yonde.
He yukarisa saydigim tum iyi ihitmaller gerceklesecek hayatta kalacaksınız, yardim da bir sekilde siz hayattayken bolgeye ulasacak ama grlip sesinizi de duymalari lazim bir de o var. Enkazin icinde nerdeysesiniz artik o noktadan sesinizi birileri duyacak. Veya tam techizatli termal kameralı veya kalp atisi dedektorlu ekip falan gelecek.
Tv'de sadece kurtarılanlari görüyoruz ve dolasiyla kurtarılma umidi besliyoruz böyle bir senaryoda. Ama kac kisinin deprem sonrasinda enkazda sag kalip da takip eden surecte yardim gelene kadar iceride oldugunden haberimiz yok, tv hiçbirini gosteremiyor. Birkaç gun sonra kurtarilan 3-5 kisi asiri istisnai ve mucizevi olaylar. Buzdağının alti gorunmuyor. Binlerce kişi öldü nihayetinde.

Simdi yukarıda siraladigim sizi kurtarabilecek iyi ihitmalleri gayet de olagan ihitmaller olarak düşünebilirsiniz (ki ben oyle düşünmüyorum ama neyse) ama bu ihtimllarin hepsini carpinca cikan olasiligi dusunmek lazim. Yani bu ihtimallerin hepsi birden gerceklesmesi lazım evin icinde kalip da kurtulmamiz icin. Yani isvec peyniri olayi, butun deliklerin denk gelmesi lazım. Ama olumsuz ihitmallerin bir tanesi olmeye yetiyor.

Disari cikmaya calismanin da bir suru kotu ihtimali var evet, cikmaya calisirken bina ustune cokebilir en basitinden, cunku zamam hariciyoesun. Vrya çıktığında bina ustune dusebilir sokakta caddede neredeysen. Ama simdi yukarıda saydıklarımla karşılastirinca bana disariya cikmsya calismak (eger cikisa yakin yerdeysen, 5-6katta zaten sans yok onu soykedim yukarida) cok dsha mantikli ve kurtulma sansi cok daha yuksek bir senaryo geliyor. Yani sen disari cik da bina ustune dusese zaten yapacak bir sey yok, iceride kalsan zaten oldugu gibi ustune cokuyor o kesin. Kaldi ki gordugum kadarıyla cogu bina oldugu yere çöküyor istif gibi katlariyla. Yola ya da saga sola yatanlarin sayisi daha az gibi.
İceride sag kalsan bile kurtulusun halen zor ama dışarıya kendini atabilir kurtardiysan en azından isinma, yiyecek icecek bulma sansin var.


Ozet olarak bana iceride kalmak olum fermanını imzalamak geliyor neresen bakarsam bakayim. Deprem aninda planim kesinlikle olabildigince hizli bir sekilde disariya kacmak, hiçbir surete hiçbir sekilde iceride kalma yoluna gitmemek. Bina coktuyse öldün diye bakıyorum ben olaya.
Sizde durum nasıl?

petrol ofisi mobil uygulamasını kullanan var mı?

pardus #1549792 
küçük bir şey rica edicem kullanan varsa mesaj atabilir misiniz?
(1) 

seçim için ikamet değişikliği

pebbles flintstone #1549790 
hepimize çok geçmiş olsun.

master için farklı şehirde olduğum için buraya almak istiyorum ikametimi. 3 aylık bir süre vardı. 14 mayısta olacağını düşünürsek 14 şubata kadar yapılabilir mi? seçimlerin ertelenme ihtimali de olabilir. ben yine diğer şehre gideceğim olmazsa ama birçok üniversite öğrencisi de online eğitimle birlikte tekrar ailelerinin yanına dönecek.
(1) 

Twitter’da profile bakanı görmek mümkün mü

the sound and the fury #1549789 
Arkadaşlar uzun zamandır konuşmadığım beni engelleyen bir kişi vardı hesap açtıktan sonda profiline baktım bir süre sonra fark ettim beni engellemiş, acaba açtığımı bir şekilde öğrendi mi yoksa profiline bakınca baktığım gözüküyor mu? Teşekkürler.
(4) 

Maltepedeki bir evin durumu

horizon #1549787 
Şuan oturduğum evin durumu zamanında hangi beton malzeme kullanildigina dair bilgi alabilirmiyim ( tabi belgeler doğru ise )
Binayı test yaptırmaya ikna edemiyorum şuan ki hayat şartlarında ne Yenisini alabiliyoruz nede satabiliyoruz
1 ...  ... • 675    « Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık