(10) 

Emeklilik sisteminin kârlılığı

twelfth #1582549 
Varsayımlarımız şunlar olsun:

- Maaş değil ama sağlık açısından babasından güvencesi olduğunu düşünelim elimizdeki kişinin. Yani işin içine sağlık güvencesini katmayalım bile.
- 20 yıllık prim günü kalmış olsun. Emekli olduğunda da 20 yıl daha yaşayacağını varsayalım. Yani 20 yıl ödeyecek. 20 yıl da maaş alacak.
- Ülkenin durumu, 20 yıl sonra araplar bilmemne muhabbetlerini de bir an için unutalım.
- Şu an en düşük aylık dışarıdan prim ödemesi tutarı 6.500 TL. En düşük emekli maaşı ise 10.000 TL. Bu ikisinin arasındaki oranın sabit kaldığını varsayalım.

En düşük aylık prim ödemesi şu an 6.500 TL. En düşük emekli maaşı ise 10.000 TL. Enflasyonun ve dolayısıyla faizin sıfır olduğu durumda 20 yıl x 6.500 TL = 780.000 TL ödeyip 20 yıl x 10.000 TL = 1.210.000 TL geri alıyorsun. Bu da reel 55% ortalama getiri demek. Tabiki normalde ilk ödediğin 6.500 TL'den sağladığın getiri çok fazla iken son ödediğin 6.500 TL'den sağladığın getiri çok daha az. Fakat ortalama olarak yatırdığın paranın enflasyondan arındırılmış 55%'i kadar getiri elde ediyorsun eğer 20 yıl yaşarsan.

Yanlışım var mı? Benzer düşük riskli yatırımlarla kıyaslanınca daha avantajlı değil mi?
(1) 

Çalışmayan kişi için dışarıda SSK prim ödemesi

twelfth #1582545 
E-devletteki bu ekran görüntüsündeki "4B Istege Bag Ilk Tescil Kaydi" ile mi yapılıyor bu iş? Bilen var mıdır?

i.ibb.co
(3) 

Hizmet dökümü vermeyen hastane?

twelfth #1581699 
Okan üniversitesi hastanesinde göründüğüm bir hekim var. Muayeneye gittim. Eko çekildi, tansiyon ilacım değiştirildi vs. Ödemeyi yaptım. Fatura Eko çıktısı, hekimin teşhisi, reçete falan aldım. Faturada tedavi hizmet bedeli yazıyor. Her zaman yaptığım gibi özel sağlık sigortama gönderdim evrakları. Ek belge olarak tedavi hizmet bedelinin dökümünü istediler. Ben de hastaneyle mailleştim. Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi hizmet dökümü vermeyi reddediyorlar. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

i.ibb.co

Samsung Galaxy A71 128 GB Siyah Hiç açılmamış 18K TL

twelfth #1581258 
Şirketten verdiler
Hiç açmadım
iPhone kullanıcısyım
IMEI kaydı var
Kulaklık, şarj aleti, kılıf var
İstanbul içi Ataşehir İçerenköy'de elden teslim ederim.
Hepsiburada'da fiyatı 36 bin TL

www.letgo.com

Monitör ışık sızıntısı sorunu

twelfth #1580958 
Merhaba,
Birkaç sene önce aldığım Viewsonic marka kavisli 32 inch monitörümün üst kısmında ufak bir açıklık oluştu ve oradan ışık sızıyor. Bunu nasıl giderebilirim? Tavsiyesi tecrübesi olan var mıdır?

i.ibb.co

www.youtube.com
(1) 

Call of Duty - PS5?

twelfth #1579462 
Yeni PS5 aldım. Şu an insanların yoğun şekilde online olarak oynadığı en son versiyon Call of Duty hangisidir? Cepten oynuyordum ama orada tek versiyon var. Call of Duty Online diye bir şey. Şimdi PS5'da milyon tane seçenekle karşılaşınca kafam karıştı.
(2) 

Kan şekeri devamlı izleme cihazı

twelfth #1578158 
Hem Sosyal medya reklamlarında hem de yabancı YouTube videolarında kolun arkasına takılan ve şekeri devamlı ölçüp cep telefonuna gönderen cihazlardan görüyorum. Fakat Türkiye’de satıldığını göremedim. Bilginiz var mıdır?

i.ibb.co
(4) 

"Yerimiz imarlı olup 2 inşaat izni %25 imar verilmektedir."

twelfth #1577907 
300 metre kare arsa bu şekilde tanımlanıyorsa, üzerine yapılacak olan evin 2 kat x 25% x 300 metrekare = toplam brüt yüzölçümünün 150 metre kare olabileceği sonucu mu çıkar?
(3) 

Akciger BT sonucum. Kanser miyim?

twelfth #1577731 
i.ibb.co
Hangi bransa gorunmem gerekir? Onkoloji mi?
(5) 

Gayrimenkul soruları part 897123

twelfth #1577648 
Sadece 2 seçeneğim var. Yatırım amaçlı hangisi daha iyi, neden?

1- Ataşehirden 30 senelik ve kentsel dönüşüm hevesi olmayan 10 katlı 40 daireli binada bir daire mi?
2- Zümrütevler/Esenşehir/Aydınevler gibi yerlerden 5 senelik 4 katlı binada daire mi?

Kira getirileri eşit diyelim.
(7) 

Neden gayrimenkul yatırımı konusunda olumsuz konuşuluyor?

twelfth #1577569 
1- Fed faiz politikasında yumuşamaya gidecek.
2- TCMB de aynı şeyi yapmaya başlayacak. Sertleşme durdu zaten.
3- Evet politika faizi düşünce illa kredi faizi muslukları hemen açılacak diye bir kural yok hatta bazen tersine de çalışabiliyor fakat bir noktada konut kredisi tekrar akmaya başlayacak.
4- Bu da gayrimenkul fiyatlarını yukarı taşıyacak.
5- Bunlar hızlı olmasa bile fazlaca değerli Türk Lirası, ya düzeltme ya da seçim öncesi yapılan hareketlerin enflasyon etkisi ile güçsüzleşecek. Bu da gayrimenkul piyasasında yine yukarı yönlü hareket yaratabilir.

Analizimde neresi yanlış?
(2) 

Arsa Payından kazık yemek

twelfth #1577526 
Ev bakıyoruz. Fakat alacağımız dairenin arsa payından kazık yemekten korkuyorum. Kardeşimin 5 katlı 500 küsür metrekarelik arsaya konumlu apartmandaki dairesinin arsa payı ile benim alsam mı diye düşündüğüm 13 katlı apartmandaki dairenin arsa payı arasında 10 kat fark var. Aptala anlatır gibi anlatacak olan var mı?

i.ibb.co
(1) 

Denize sıfır özel plajlı ev/villa

twelfth #1577394 
Arkadaşlar bu sene tatil için 1 ay kiralamak üzere ege/akdenizde bu tarzda bir yer arıyorum. Ama tek tek kiralık evlere bakmak zor geliyor. Denize sıfır denen yerlerin denize mesafesi 300 metre oluyor, özel plajlı diye aradığımda ücretli plaja yakın evler çıkıyor karşıma. Sizin direkt tecrübeden önereceğiniz yerler var mıdır? Oturayım sandalyeme, önüme laptop'ımı açayım, 1 ay egede gürültüsüz çalışayım denize karşı istiyorum.
(6) 

Almanyada yaşayan arkadaşa ne hediye götürülür

twelfth #1577383 
30'larında kadın ve bekar. 6 ayda bir falan ist'a geliyor. Frankfurtta beyaz yakalı. 1 karton sigara rica etti. Onu alıcaz. Başka ne alalım da sevinsin? Bizim burada yiyip içtiğimiz herseyin daha GDO'suzu zaten orada vardır. Taşıması kolay olsun yeter.
(6) 

Adak kurban kestirmek

twelfth #1577349 
Annem tutturdu bir adağı varmış, olmuş bir adak kurban kestirmek istiyormuş. Kıramıyorum. İstanbul Anadolu yakasındayım. Diyelim bir yere kestirdim ve torba torba doldurdum arabanın arkasına. Öncelikle kurbanı kesen yerdeki görevlilere güvenmiyorum fakir fukaraya vereceklerine. Kime nereye vermem gerekir ki gerçekten midesine et girmeyen birileri yesin? Kurumsal ortamlarda geçiyor hayatım, etrafımda aç açıkta kimse de yok.
(3) 

Aracım buradan çekilebilir mi?

twelfth #1577270 
i.ibb.co

Arkadaşlar aracımı bıraktığım yerin 10 metre kadar ötesinde aracınız çekilebilir tabelası var. Ondan 20-30 metre sonra ise aynı tabeladan bir tane daha var. Araçların çekilebileceği alan bu iki tabelanın arası mı yoksa benim şu an park ettiğim yer de riskli midir?
(1) 

İkametgah taşıma ve Aile Sağlık Merkezi değişimi

twelfth #1576273 
Müteahhide verilen evimiz bitti. Fakat henüz iskan alınmadı. Annemi oraya taşıdık. Fakat iskan alınmadan önce ilgili adrese e-devlet üstünden ikametgah taşıyamıyormuşsun. Adına düzenlenmiş fatura ile nüfus müdürlüğüne gitmek gerekiyormuş. Fakat tüm faturalar benim üstüme. Bu konuyu nasıl halledebilirim?

Bunun ötesinde ikametgahı taşıyamadığım için annemin aile sağlık merkezini de yeni taşındığı ilçedeki bir yere taşıyamıyorum. Önerisi olan var mı?
(1) 

Tekli Mesh Kurmak işe yarar mı?

twelfth #1576088 
Bunun 2'lisi kendi evimde çok işime yaradı. Annemin evinde bir odada wifi sinyali çok iyi değil. Teklisini alıp sadece sorunlu odaya kurmam işimi görür mü?

www.amazon.com.tr

Tabi bu aleti tek başına kuracağım için ethernet vs. bağlantısı olmayacak. İşe yaramaz wifi-repeater'lardan ne farkı olacağını hissedemiyorum ethernetsiz ve tek başına çalıştığı zaman.
(4) 

Yeni binadaki uydu nasıl kullanılır?

twelfth #1576016 
Evimiz yeni yapıldı. Sanırım çanak vb. bir şey var çatıda. Evde salonda duvardan kablonet dışında bir de uydu anteni çıkışı var. Bunu tv'ye bağlamak için uydu alıcısı/çözücüsü bir şey almam gerekiyor sanırım? Ne marka ve model gerekir? TV'min hdmi girişinin olması yeterli mi? Smart olmaması sorun olur mu? Bir zuhurda bulunun.
(3) 

Arçelik Ankastre Davlumbaz için hazırlık

twelfth #1575716 
Arçelik gelecek bugun. Ankastre Davlumbaz montajı yapacak. Bilgilendirme mailinde şu yazıyor.

"Flex baca borusu, montaj esnasında hazır bulundurulmaldır."

Nereden ne kadar uzunlukta bulacağım bunu?
(2) 

Topuk dikeni icin fizik tedavi, lazer, manyetik tedavi vb. yalan mi?

twelfth #1575679 
Olumlu etki ettiginden emin olamiyorum?
(4) 

Mavi Tur önerisi

twelfth #1575271 
Arkadaşlar biliyorum Barbaros Yatçılık mavi tur işinin en büyük firması ama sizin kabin kiralama konusunda x kaptanı arayıp anlaş, onun yatı çok konforlu ekibi de temizdir diye önereceğiniz birileri var mıdır? Akdeniz değil, Ege (marmaris fethiye bodrum civarı) düşünüyoruz.
Teşekkürler
(5) 

Eski mobilyalarimizi kime verelim?

twelfth #1575044 
Arkadaşlar eski mobilyalarımızı evden gelip alacak sonra da fakir fukaraya ulaştıracak bir organizasyon ya da kuruluş var mıdır? Ne İstanbul belediyesi ne Kadikoy Belediyesi ne de muhtarlık bu işe yanaşmadı.

Şenesenevlerdeyim. Ev 4 katlı. Asansör var. Ufak parçalar asansöre sığar.
2 adet gardrop
4 adet komidin
1 adet 2 kişilik yatak bazası
1 adet 1 kişilik yatak bazası
1 adet yemek masası
2 adet kitaplıklı dolap
1 adet aynalı şifonyer
(3) 

Eksi sozluk msj sınırı

twelfth #1574987 
Eksi'de

- 1 kişi ile konusmamızdaki mesaj adedine
- Inbox'ımızdaki mesajlastıgımız kişi adedine

dair sınırlar var mıdır?
(3) 

Villa/Müstakil Ev Önerisi

twelfth #1574845 
Daha önce kendi tecrübe ettiğiniz, sessiz sakin, nezih, önünde masada oturup çalışılabilecek, kendi plajına, denize 10 metre mesafeden uzak olmayan aylık kiralayabileceğimiz bir öneriniz var mıdır? (çünkü biz her şeyin en iyisine layığız)
(3) 

Topuk Dikeni için Ultrason

twelfth #1574408 
Topuk dikenini ameliyat ya da fizik tedavi dışında iyileştirmek için böyle bir yöntem var mıdır? Orada oluşan kalsiyum yapıyı ultrason ile eritmek ya da kırmak mümkün olabilir mi?
(6) 

Kepekli sakal ve kepekli kel kafa

twelfth #1573555 
Saçlarım döküldüğü için 1 numara kazıtıyorum. Fakat bu aşırı kısa saçla bile özellikle saçın çıktığı yerlerde 2nci gün duş almaz isem kafamı kaşıdığımda kafa derimdeki (yara değil de) yaramsı pürüzlerden kepek dökülüyor.

Ya da duşun ertesi günü sakallarımı kaşıyınca ortaya kepek çıkıyor.

Önerebileceğiniz şampuan var mı?
(1) 

İkea Avizeye uygun ampül

twelfth #1573488 
Şu avizeden aldım:
image-ikea.mncdn.com

Açıklamalarda Max 20W diyor. Ama 3 tane ampül takılabiliyor içine. 3 tane 20'şer W'lık ampül mü takmalıyım yoksa 3 tane ampülün toplamı mı 20W olmalı?
(1) 

Gözlük kulak koruma plastiği

twelfth #1573379 
Adını bilmiyorum. Fakat gözlüğmün taktığım zaman kulaklarımın üst kısmını koruyan plastik aparatımsı dalgası koptu. Bunun resmi adı nedir? Adını bilsem internetten arayıp sipariş edeceğim.
(1) 

Mamografi ve Ultrason sonrası çıkan raporumuz ne kadar endişelendirmeli?

twelfth #1573110 
Hastamız 34 yaşında kadın.

i.ibb.co

Bir de istanbul anadolu yakasında önerebileceğiniz güvenilir bir meme radyoloğu var mıdır?

Teşekkürler
(2) 

Meme kanseri

twelfth #1572829 
Meme kontrolu icin hangi bransin hekimine gidilir?
(3) 

Serum alirken borudaki hava bosluklari

twelfth #1572040 
Serum alırken borudaki hava boşluklara damardan kana oradan kalbe gidip sıkıntı yaratabilir mi?
(1) 

Buderus Kombi Göstergesi

twelfth #1571539 
Arkadaşlar iki sorum var

1- Kalorifer peteği ikonunun birkaç saniye aralıklarla yanıp sönmesi ne anlama geliyor olabilir?
2- Sıcaklık seviyesinin üstündeki alev simgesinin, petek sicakligi ile oynamadigim ya da sıcak su kullanmadığım sırada çok sık görünüyor olması ne demektir?

Foto burada: mobile.donanimhaber.com
(2) 

Bu ameliyat konusunda yanlış yolda mıyız?

twelfth #1570720 
Yirmilik diş çekimi sırasında dişçi eşimin dilinin bir tarafındaki sinirlere hasar verdi. Dilinin bir tarafında tat ve hissiyat yok ve 2.5 aydır durmaksızın devam eden bir yanma hissi var. Sinir hasarı durumlarında karşılaşılan bir durum bu.

Bu sinirlerin ameliyatı konusunda dünyadaki yöntemleri Türkiye'ye getiren bir hekim var. Aynı zamanda üniversitede hoca. Sanırım vergi kaçırma amacıyla olsa gerek, başka hekimlerin muayenehanesinde muayene yapıyor ve bir hayli yüklü muayene ücretini faturasız/kredi kartsız/bankasız direkt elden alıyor.

Eşimin bu sıkıntısı nedeniyle ameliyat edilmesi gerekiyor. (genel anestezi) Ameliyatın ücretini de yine aynı şekilde elden USD olarak tahsil ediyor. Sorgulayınca "üniversitede hoca olduğu için ameliyat sonrasında verilecek epikrizde ameliyatın yapılacağı hastanedeki hekimin imzasının olacağını öğrendim" Hoca olduğu üniversite de bir hastane üniversitesi bu arada.

Ne kadar korkmalıyız? Bu TR'de sıklıkla karşılaşılan bir durum mu? Prof Dr olan bir hekim, hocalık yaptığı üniversite hastanesi dışında hasta göremez mi? Bu konuda en iyi olduğu kabul edildiği için hekim de değiştirmek istemiyoruz.
(2) 

Buzdolabı buzluğunun kapağındaki yumuşak plastik bant

twelfth #1569953 
Evde buzdolabının üstünde sıcak yere bir paket açılmış yulaf koymuşuz ve unutmuşuz. Güvelenmiş ve ara ara ufak böcek görüyorduk. Geçen gün buzdolabının alt kısmındaki buzluğun kapağının iç kısmındaki çerçeve şeklindeki yumuşak plastik bandın etrafında aşırı ufak toz gibi şeyler gördük. Bu böcek ya da güvelerin yavruları olacağından şüphelendik ve ben o bandı çıkarıp yıkadım, duruladım, kuruladım ve yerine taktım. Ama sanki o günden beri buzdolabının buzluk bölümünün resimdeki kapağı aşırı sıkı kapanmıyor gibi hissediyorum. Eskiden zorlayarak açardım ama şimdi çok kolay açılıyor. Yerine de düzgün şekilde oturttum ama emin olamıyorum. Önerisi olan var mı?

i.ibb.co

i.ibb.co
(2) 

YKB Kredi Kartını kullanmadan iPhone'la ödeme yapmak

twelfth #1569890 
iPhone'larda Türk bankalarında nfc kullanılmadığı için ykb kredi kartı ödemelerimi kartı kullanmadan karekod ile yapıyorum. Ama her seferinde app'te hesap ykb şifremi girmem gerekiyor. Bu Yapı Kredi Mobil app'de de böyle, World Mobil'de de. Şifre girmeden karekod ödemesi yapmak mümkün değil mi?
(3) 

Dyson v8 şarj sorunu

twelfth #1569326 
Dün Dyson'ın kendi sitesinden Dyson v8 aldık. Şarjını fulledik. 3 dk denedik ve kenara bıraktık. Ertesi sabah şarjı tamamen bitmişti. Ne yapmak gerekir?
(2) 

Dyson Dikey Şarjlı süpürgeler

twelfth #1568542 
Bunların tüm modelleri kısa hale getirilip el süpürgesi olarak da kullanılabiliyor mu?
(5) 

Viyana Gezi Tavsiyesi

twelfth #1568503 
Arkadaşlar Aralığın son haftası Viyana'ya gidiyoruz. Kimileri klasik müzik için kapalı mekanlara para vermeyin zaten açık havada geceleri konserler oluyor diyor. Mantıklı mı bu öneri? Gidip halk konserlerinde mi takılsak?
(1) 

Adios Premium'un puanları ile nasıl uçuş/konaklama alınır?

twelfth #1568253 
Booking'den beğendim oteli. Puanım da var. Nasıl halledebilirim bu işi? Seyahat harcamalarında puan örneğin 100 TL'lik puan 120 TL değerinde kullanılabiliyor. Bunu kastediyorum puan kullanmak derken. Yoksa puanla herhangi bir yerde alışveriş yapmayı kastetmiyorum.

Bir de puanım yetmez ise kısmen puanla ödeme yapabiliyor muyum?
(6) 

Apple Maps vs Google Maps vs Yandex

twelfth #1568247 
Aracımdaki Apple Car Play navigation app olarak sadece Apple Maps kullanmama izin veriyor sanıyordum. Meğerse Google Maps'i de kullanmama da izin veriyormuş. Geçenlerde 3 araba bir yere gidecektik. Diğerleri farklı yola saparken Apple Maps beni trafiğin içine soktu. Biraz kurcalayıp Google Maps'i de kullanabileceğimi gördüm. Arayüzü favori sistemi vb. hoşuma gitmese de Google Maps'i kullanıyorum. Apple Maps ilk başta hangi yoldan gitmenin mantıklı olduğunu gösteriyor (hatalı olsa da) ve o yoldan götürüyor. Google Maps ise en mantıklı olduğunu gösterdiği yolda giderken 3-5 dk sonra sanki yeni bulmuş gibi başka yollar öneriyor. Hangisi daha efektif hissedemedim açıkçası. İstanbul'da yaşayanlar bu konuların hayati öneme sahip olduğunu bilir. Yorumlarınız var mı bu bu app'ler hakkında? Bu arada Apple Car Play'de Yandex var mı bilmiyorum.
(3) 

Çalışmayan eşimi prim ödeyerek emekli yapmak için nereye başvurmalıyım?

twelfth #1567536 
sb
(1) 

İngilizce bilmeyen yetişkin Türk'e İngilizce öğretecek Youtube kanalı

twelfth #1567522 
Öneriniz var mı?
(2) 

Istanbul havalimani otoparki

twelfth #1566711 
Istanbul havalimani otoparkinda yurt disi giden yolcular araclarini hangi otoparka birakabilirler? Kafam karisti.
(4) 

Küçükyalı'da yeni yapılan binaya internet tavsiyesi

twelfth #1566548 
Öneriniz nedir?

Satilik Macbook Pro mid-2014 15inch 11K TL Ist/Atasehir

twelfth #1565421 
Sarji az gidiyor ve %40’a dusunce kapaniyor.
(4) 

20'lik Diş Çekimi Sonrası Dilin Bir Tarafında Hissizlik

twelfth #1565189 
Cumartesi günü eşimin 20'lik dişini çektirdik. Bayağı zorlandı hekim. Dikiş falan attı dişin olduğu yere. Yüzü şişti. Antibiyotik alıyor şimdi. Ancak uyuşturucunun etkisinin geçmiş olması gereken Pazar günü ve hatta bu sabah bile dilinin bir tarafında hissizlik var. Parmağı ile dokununca bile hissetmiyor. Endişe etmeli miyiz?
(2) 

Cereyanda birbirine çarpan cam balkon segmentleri

twelfth #1564655 
Arkadaşlar cam balkonumuzun camlarının alt kısımları evde cereyan olunca birbirine çarpıyor. Siz buna nasıl çözüm buluyorsunuz?

i.ibb.co
(3) 

En az 50 litre ama kapağı otomatik açılabilen ev tipi ve şık çöp kovası

twelfth #1563657 
Var mı öneriniz?
(2) 

Diş eti iltihabı temizliği

twelfth #1563656 
Bu tedavinin ücreti kabaca ne kadardır özel diş hekimlerinde İstanbul'da? Diyelim 1-2 dişin etrafındaki diş etini temizlettik?
12  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık