Sulugöz kedi

Euxinos #1582649 
Bir sokak kedimiz var tek gözü bazen sürekli sulanıyor, bazen kesiliyor. Kendisine kesinlikle dokundurtmuyor. Şimdi yavrulamış (ailem bakıyor farklı şehirde) ve yavruların ikisinin birer gözü çapak gibi bir şeyle kapanmış bizimkiler de ılık çay ve pamukla silince yapışan tabaka düşmüş ama o gözleri tam açılmamış veterinere götürecekler ama merak ettim neden kedilerin gözü sulanır? Enfeksiyondan dolayı mı?
(3) 

Türkçede ile kelimesiyle aynı işlevde olan -(ı)nan ekinin kökeni

Euxinos #1582407 
ile kelimesi ile Anadoluda kimi şivelerde yer alan ve aynı işlevi gören -(ı)nan kelimesinin kökeni, kullanılan yöreler hakkında bilgisi olan var mı ?

Örneğin, seninle vs seninnen (kimi yerle seniiinen, seniynen gibi gelir kulağa) veya atla/at ile geldim vs atınan geldim.
(1) 

Fotoğraf makinesi model yılı

Euxinos #1582024 
Giriş seviyesi bir makine alma niyetim var. Bazı modellerin çıkış yılına bakıyorum 10-12 yıl önce. Ancak halen sıfırı satılıyor. Bazıları da çok yeni ama bazı yorumlara bakınca aslında 5-6 yıldır aynı sensörün üzerinde yazılımsal/fiziksel oynamalarla makine üretilmiş gibi.

Alırken nelere önem vermeli/dikkat etmeliyim?

İstanbul'da hobi atölyesi

Euxinos #1581199 
Dükkan-iş yeri büyüklüğünde olmayan ancak basit makineleri barındırabilecek büyüklükte depo-atölye şeklinde kiralanabilecek yerler var mı?

CGPeers davetiye

Euxinos #1580832 
CGPeers davetiyesi gönderebilecek var mı?
(2) 

Logo parçasından marka bulmaca

Euxinos #1580787 
Arkada sadece başı/sonu görünen logo hangi markaya ait?
ibb.co
(2) 

Uygulama Geliştirme

Euxinos #1579961 
Şu an Google Sheets üzerinde kendi oluşturduğum bir kişisel muhasebe tablosu var.
Geçtiğimiz günlerde bunu uygulamaya dönüştürsem nasıl olur diye düşündüm ve aklıma web tabanlı veya masaüstü uygulama hangisi mantıklı olur sorusu geldi.

Sizce artıları eksileri nelerdir?
(3) 

Macbook Air M2 mi Macbook Pro M3 mü?

Euxinos #1579198 
ikisi de 16 gb ram olacak. Air'in 15", Pro'nun 14" olanını alacağım. Hangisini neden tavsiye edersiniz ?. Pro, Air'den 6 bin TL daha pahalı.

Kullanım: günlük basit şeylere ek olarak; illustrator, photoshop, xcode, office vs. Illustrator ve ps amatör olarak.
(1) 

Bayrampaşa Koç Üni. Hast. civarındaki metrobüs yolu

Euxinos #1578878 
Şu görselde, yukarıdaki yuvarlak köprü ne için kullanılıyor?
ibb.co
Konum (41.0207640, 28.9182298)
(4) 

Çift hatta mobil veri

Euxinos #1577955 
hangi hattın kullanılacağı seçilebiliyor mu ?. Örneğin bir tanesi data hattı diğeri normal hat olsa ve mobil veri için sadece data hattı kullanılması mümkün mü ?
(1) 

Apple Watch manyetik kordon

Euxinos #1577271 
www.apple.com

Bu kordonu almayı düşünüyorum. Manyetikler biraz daha sade geliyor ancak Apple üretimi olmayan benzerini almıştım ve mıknatısından pek memnun kalmamıştım. Sürekli düzeltmek gerekiyordu. Bunu kullanan varsa memnun mı ? Veya manyetik yerine şunu mu alsam www.apple.com
(3) 

Yazıcı

Euxinos #1577158 
Epson ve brotherın tanklı modelleri arasında kaldım. Kalma sebebim de Epsonın kartuş yerine farklı bir teknolojiye geçmesi fakat brotherda bunun şekilde yapıldığını bilmemem. Modelleri aşağıya bırakıyorum. Brother da aynı teknolojiye sahip mi bilginiz varsa veya başka hususlar varsa belirtirseniz sevinirim.
www.vatanbilgisayar.com
www.vatanbilgisayar.com
(2) 

Hangi Macbook modeli?

Euxinos #1576405 
Önceden belirteyim bilgisayardan para kazanamıyorum, notebooktan oyun da oynamıyorum. Daha çok illustrator/photoshop, birkaç tane ide, müzik, office ve tarayıcı yetiyor. 2018den bu yana 2017 macbook air kullanıyorum. Karar veremediğim birkaç husus var.
13” ekran küçük geliyor bu yüzden 15” almayı düşünüyorum.
Air’in yine yeterli olacağını düşünüyorum.
8 GB RAM yeter mi kararsızım.
M1 işlemcili alsam eski model kalıyor M2 de bana fazla mı olur bilmiyorum.
Sizce?
(7) 

Ekran kartı seçimi

Euxinos #1576063 
Pc toplamayı planlıyorum ama ekran kartında kararsız kaldım. İşlemci i5 14600k olacak (oyun harici programlarda da yüksek işlemci lazım bana) RAMler de DDR5 olacak ancak ekran kartını 4070 alsam (27bin ₺) maddi olarak zorlayacak. Bunun yerine 3060 ti 8gb (18.5bin₺), 4060 8gb (15.5bin₺), 3060 12 gb(13.7 bin₺) veya bunlara yakın fiyatta ikinci el sitelerde açılmamış kutu olduğu iddia edilen 4070-3070 kartlar da var.
Oyun olarak PUBG, DCS World vs oluyor en fazla. Bunlar için de hangi ekran kartı 2-3 yıl götürür sistemi bilemedim.
Sizce hangisini seçmeliyim?
(2) 

Boyner iade sorunu

Euxinos #1574817 
Boynerden 20 Ekimde bot almıştım. Aldıktan sonra giyecek hava da olmadı anca Aralık ayında giyebildim ve ilk giydiğimde ayağımı topuk ve başparmak kısımlarından vurdu. Ürünü Aralık ayının ilk haftasında incelenmesi ve iade alınması için Boynere gönderdim (vurduğu bölgelerin fotoğrafını da ekledim). 21 iş günü içinde sonuçlanacağını söylediler. Bu süre 8 Ocak'ta doldu ancak halen "sorunu ilgili birimlerimize aktaracağız" diyorlar her aradığımda, sonrasında da birisi mail atıp, sipariş numarasını ıvır zıvırı istiyor yine sonuç yok. Süre dolduğundan bu yana 3 kez aradım.

Hem ayakkabı hem para adamlarda, yeni ayakkabı alabilmek için iadenin gelmesini bekliyorum.

1) 21 iş günü dolmasına rağmen iade talebim reddedilebilir mi ?.
2) Bu parayı daha da vermezlerse tüketici hakem heyeti aracılığıyla talep edebilir miyim?
(1) 

Hangi şarkı ?

Euxinos #1574315 
Muhtemelen Müslüm Gürses'in şarkısıydı ama adı aklıma gelmedi bir türlü.
Islıkla müziğin bir kısmını çıkarabildim.
voca.ro
(4) 

Ping vs Donanım

Euxinos #1573594 
Bir online oyunda pingim normal değerlerdeyken değişen aralıklarla (bazı günler sadece 1-2 defa bazen de hiç oynatmayacak sıklıkta) min. 200 max. 6000 değerlerine yükseliyor. Bu süreçte oyun donuyor ve kendine geldiğinde bu ping değerlerini görüyorum yukarıda ve ping aniden normal değerlere düşüyor kendine geldiğinde, tekrar donana kadar.

Benimle aynı ISS'i kullanan ve aynı ildeki arkadaşta hiçbir sorun yok. ISS ile görüştüm, farklı zamanlarda 3 kez traceroute yaptırdılar hiçbirinde sorun çıkmadı. Altyapıda sorun yok. Binadan eve gelen kablo ve modemden bilgisayara gelen kabloların hepsi elden geçti. Ancak durum yine aynı. Hızım ve bant genişliğim de az değil. Başka hiçbir şekilde internet sorunu yaşamıyorum.

Bilgisayarı formatladım, antivirüs yok, güvenlik duvarı düzgün, modem ayarları düzgün, yani bunlar engellemeyecek şekilde. Oyun dosyalarını defalarca kontrol ettim yani yazılımsal da bir sorun büyük ihtimal yoktur.

Artık aklıma gelen tek şey donanım. Oyundayken CPU neredeyse her zaman %100 kullanılıyor. Bu %100'ün bile yeterli gelmediği durumda oyunun donup da bunu ping olarak göstermesi mümkün mü ?.
(4) 

Yazım kuralı

Euxinos #1572948 
-de ekinin uygulanışı aşağıdaki örnekte nasıl olmalı?
-… olduğunu söylemek ve iddia etmek de mümkün değil.
-… olduğunu söylemek ve iddia etmekte mümkün değil.

Digital Crown çalışmıyor

Euxinos #1569525 
Bugün su modu açıkken suyla temas ettikten sonra digital crown ne döndürme ne de basma fonksiyonunu yerine getirmiyor. Ilık su altında çevirip basarak kir varsa gitsin diye uğraştım ama yine aynı. Hatta diğer düğme de gitti. Ancak ne hikmetse hard reset yapabiliyor. 2 defa sıfırlayıp yeniden kurdum yazılım da güncel. Başına gelen var mı nasıl düzelir ?
(1) 

İktisat/İşletme Atamaları

Euxinos #1566217 
Özel sektörü ve eğitim zorluğunu/kolaylığını tamamen göz ardı edersek; gerek kendi alanları için gerek 4001 kadrolar için olsun hangisini okumak daha iyidir ? Hangisinin ataması daha fazla/kolaydır?
(4) 

Yıllık izin

Euxinos #1561764 
Bir işyerinde 1 yıldan fazla süre çalışmış birisi istifa edip başka yerde çalışmaya başladığında yıllık izin alabilmesi için tekrar 1 yıl çalışması mı gerekiyor ?
(1) 

Kedi çene şişliği

Euxinos #1559185 
Sokak kedilerimizin birinin çenesinde nohut büyüklüğünde başlayıp giderek büyüyen bir şişlik var. Alt çene sol tarafında çene birleşim yerine yakın gibi. Dişten olabilir mi acaba ?
(2) 

Duvardaki küf

Euxinos #1558702 
Tavanda ve kısmen fayans derzlerinde oluşmaya başlamış siyah küfler nasıl kalıcı olarak yok edilir?. Sanırım çatıdan su alıyor, önceden de hafiften su alıyordu ama bu küf yoktu. Havasız kaldığı için mi oluşuyor acaba ?
(3) 

Apple Watch orijinal olmayan kayışlar

Euxinos #1557629 
Orijinal olmayan kayış kullanmak bir soruna sebep olur mu ?
(3) 

Office Word sorunu

Euxinos #1528387 
Satırın altındaki kesik çizgiler nedir ?. Çizgi yok, yani eklemedim ve yazım denetimi değil.
(1) 

Kedi sıradışı tepkiler

Euxinos #1527093 
Beslediğim sokak kedilerinden birisi bugün oldukça miskindi. Bizim balkonda yatıyor, yalnızca tuvalete çıktı dışarı. Haricinde sürekli uyku pozisyonunda.

Severken, durduk yere şimdiye kadar hiç duymadığımız yüksek sesle miyavlıyor ve bazen dışarı çıkıp gidiyor, birazdan tekrar geliyor. Yarası var mı diye baktım göremedim.

Sıcak mı çarptı yoksa başka sıkıntısı olabilir mi ?
(5) 

Dişi kedi kısırlaştırma

Euxinos #1444151 
Kaça yapılıyor bu operasyon?
(3) 

Kedi alışamama sorunu

Euxinos #1441952 
Evde bi dişi bi de onun yavrusu olan dişi kedi vardı.
Anne kedi geçenlerde gece evden kaçtı. Ertesi gün akşam üstü geri geldi ancak geldiğinden beri yavru kedi annesine devrik kral muamelesi yapıp her gördüğünde tıslıyor ve it gibi hırlıyor.

Zamanla alışır mı ?.
(6) 

Kuduz aşısı/ kedim ısırdı

Euxinos #1441741 
Kedimin kuduz aşısı vardı ama karne kaybolduğu için halen etkili mi bilmiyorum.

Dün gece evden kaçmış bugün sabah bahçeye geldi ve karnında sıyrık görünce kavga ettiğini düşünüp hemen veterinere götürdüm. Zaten aşı zamanı da gelmişti. Aşıyı yaparken hem veterineri hem beni ısırdı. Hatta öyle ısırdı ki parmak komple sızlıyor ve şişti.
Burada kendisine kuduz aşısı da yapıldı. Veteriner kediye, ize bakarak, kuduz bulaşma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Ben kendime aşı yaptırsam mı yaptırmasam mı kararsızım. Sizce ?
(1) 

Sağlık ocağında kan tahlili

Euxinos #1441710 
Sosyal güvencem yok ve sağlık ocağında şeker ve vitaminlere baktırmak istiyorum. Kaça yaptırırım ?.
(3) 

Kızgınlıktaki kedi nasıl sakinleşir

Euxinos #1441174 
5 gündür gece gündüz demeden sürekli bağıran bir dişi kedim var.

Mamasını bir sabah bi gece vereyim yiyince uyusun dedim, işe yaramadı.
Oyun oynatayım yorulsun uyusun dedim. 9-12 oynatıyorum ama işe yaramadı.
Veteriner bi tane hap verdi sakinleştirir dedi, hiç işe yaramadı.

Başka neler yapabilirim ?.
(1) 

YDS İngilizce Hazırlık

Euxinos #1441027 
Her türlü (kelime, gramer vs) alan için önerebileceğiniz kaynaklar nedir ?.
(1) 

Araç içi plastikteki kırık

Euxinos #1438790 
Araçın göğsündeki klima mazgallarını saran plastikte iki tane çatlak var (bu plastik değişecek) ve mazgalın altındaki hava ayarını yaptığımız yuvarlak plastik de yerinden çıkmış.
Araç 2010 model. Bunlar için servise mi götürsem yoksa sanayide kime yaptırırım?.
(2) 

Corona ft. ÖSYM sınavları

Euxinos #1438718 
Girişte ateş ölçümü yapılıyor mu ? Sınava girenler arasında sınıfta ne kadar mesafe bırakmışlar ?. Yarın ALES var girip girmemek konusunda kararsızım.
(1) 

Xiaomi mijia 360 kamera kullanan var mı ?

Euxinos #1435605 
Bunu wi-fi'ya bağladıktan sonra internet gidip geldiğinde veya elektrik gidip geldiğinde kendisi tekrar internete bağlanıyor mu ?
(1) 

twrp

Euxinos #1430276 
Bunu kullanmak güvenli mi ?
(2) 

Excel Dinamik Tablo

Euxinos #1430064 
Elimdeki değişik türdeki döviz vs'nin güncel fiyatını tuttuğum bir excel dosyası var.

Buna bir tablo yaparak her veri güncellediğimde (fiyatları çektiğimde) tabloya o anki verinin tarih/saati ile beraber fiyatları yazmasını istiyorum. Mümkün mü böyle bir şey ?.
(2) 

Xiaomi Brick

Euxinos #1429156 
Bugün Mi 9T'ye orijinal ROM'u flashlarken Mi Flash Tool hata verdi ve telefon kapandı. Ekranda hiçbir şey yok. Sadece bilgisayara bağlayınca bilgisayarda ses geliyor, aygıt yöneticisinde görünüyor ancak başka hiçbir şey yok.

Flash Tool'un değişik sürümleriyle, internette bulduğum çeşitli yöntemlerle, çeşitli romlarla denedim ancak sonuç yok. Sürekli hello packet hatası veriyor rom atarken.

Bildiğiniz bir çözümü var mı ?.
(1) 

Öğrenim kredisi e-haciz

Euxinos #1429054 
Öğrenim kredisini kaç ay ödemeyince haciz geliyor ?. E-haciz geldiğinde banka hesabı bloke olursa bankaya olan borçları ödeyebiliyor muyuz yoksa yatan para anında bloke mi oluyor ?.
(1) 

Elektrik - Elektronik PDF

Euxinos #1428961 
Elektrikle uzaktan yakından bir ilişkim yok ancak en azından arduino vs üzerinde modellemeler yapabilecek, devre kurabilecek kadar elektrik - elektronik bilgim olsun istiyorum. Bunu sağlayabilecek, önerdiğiniz bir PDF var mı ?.
(2) 

Toksoplazma

Euxinos #1428018 
Evimde iki kedi var, dışarı salmıyorum, aşıları da var, çiğ et de vermiyorum (yaş mama bu kategoride değildir umarım) ancak yazılanları görünce korktum biraz.
Bu meretin tedavisi var mıdır ?. Gözünü kaybedenler olmuş, her bulaştığı kişide böyle bir sonuç çıkarıyor mu ?.
(4) 

Poposunu temizlemeyen kedi

Euxinos #1426866 
11 aylık dişi bi kedimiz var. Annesiyle beraber yaşıyor. Bu kediye ne annesi ne de ben poposunu temizlemeyi bi türlü öğretemedik.

Aşıları var. Ben de sürekli silmiyorum ki alıştı diyeyim. İshal de değil.

Ne yapmak lazım alışması için ?. Ya annesi temizliyor yada ara sıra dayanamayıp ıslak peçete ile siliyorum bu sefer de gidip halıda kuruluyor götünü. Kendisi kesinlikle ellemiyor.
(6) 

Klima

Euxinos #1423846 
Arçelik klimalar nasıldır ?
(3) 

Derin öğrenme - makine öğrenmesi

Euxinos #1329339 
Nerden başlamak lazım gelir bunlara ?
(4) 

Kedi eğitimi

Euxinos #1329333 
Şimdi efendim bizde bir tane köpekten bozma tekir cinsi dişi bir 6 aylık kedi var. Bunu anası bile sevmemişken sokakta titrerken buldum.
Neden köpekten bozma ?. Aslında böyle diyerek köpeğe hakaret ediyorum ancak bu şerefsizin işi gücü ısırmak. Sabahları kalkar bizimle kahvaltı yapar, bir şeyler vermem için sırnaşır, kucağıma çıkar sürtünür. Kahvaltı biter "gel kız bi sevim seni derim" elimi uzatırken havada kapar. Neyse derim elleşmem. Birazdan da uyur zaten öğlen bitene kadar. Uyanır gelir yanıma "benimle oyuna der" ben kovalarım bu kaçar. Olur da efendi hazretlerini yakalarsak, elimizle tutarsak çiziverir.

Böyle şerefsizin önde gidenidir. Daha bir gün gelip de kendini sevdirmişliği yok.
Afrikadan goril getirsem şimdiye akşamları beraber masa kuracak hale gelmiştik.

Ben bunu nasıl uysallaştırabilirim ?.
1

mobil görünümden çık