(4) 

Burada geriatri uzmanı var mı?

kobuzchu kiz #1199024 
(Psikiyatr ya da psikolog da olur sanırım. Benzer tecrübesi olanları da dinlemek isterim.)

Mevzu şu. Kimlik kaydına göre 89, kendi söylediğine göre 87 yaşında bir anneannem var, bizimle yaşıyor. Yaşının getirdiği unutkanlık ve kafa karışıklıkları yaşıyor. Evde olmayan insanlar arıyor (Erhan'ın küçük kızı buradaydı, nereye gitti? Çocuklar uyudu mu, üstlerini örtün... gibi sorular, kimin evinde olduğunu bilememek, annemi ben zannetmek vb.)

Şimdi, çocuklar gitti uyudu tamam dersek aklına takılıyor, sabahın köründe evde oda oda gezip çocuk arıyor. Çocuk falan yok diye ısrar edersek daha da aklı karışmış gibi gözüküyor. Bunun doğrusu nedir, he diyip geçmek, itiraz etmemek mi gerekir? Yoksa tekrar tekrar doğrusunu söylemek mi lazım? Biz ne yapalım böyle durumlarda? Cevaplar için peşin teşekkürler.
(7) 

Kasa toplamaca

kobuzchu kiz #1192022 
Pek sevdiğim masaüstü bilgisayarım yedi yılın sonunda isyan etti, emekliliğini istedi. Ege'de bir kasabaya taşınacakmış. Yeni bir kasa toplamam lazım. "AMD işlemci al, daha ucuz ama performansı iyi" diyenler oldu fakat hiç kullanmadım, anlamıyorum. (Eski işlemcim i3) Zaten 2010'dan beri aldığım en büyük şey de SSD, hiç takip ettiğim bir alan değil.

Elimdeki Harddiski ve SSD'yi tekrar kullanabilirim diye düşünüyorum. Uyumlu olursa RAM'leri de (DDR3) kullansam iyi olur. Olmazsa yenisini alırım.

Bir işlemci, bir anakart, bir ekran kartı, bir kasa lazım. Başka bir şey lazım mı? Güç kaynağı da alayım mı? Ne alayım, nereden başlayayım? Bütçeye 2500 lira civarı dersek çok mu az? Hiç fikrim yok, yardım edin :(

Kullanacağım en ağır şeyler Photoshop, Illustrator, InDesign, belki nadiren Premiere. Oyun oynamıyorum (Flash oyun falan oynarım en fazla) Photoshop'ta bir işlemi bir dakikada yapmasın, hızlı çalışsın, yeter bana.
(3) 

Siteyi kırdım :(

kobuzchu kiz #1185283 
Gelen kutusunda iki yeni mesaj var, açıyorum, boş sayfa açılıyor. Şöyle: www.dropbox.com

Daha eski mesajlar açılıyor, bunlar açılmadığı gibi yeni mesaj yeşili de kaybolmuyor yukarıdan. Bilgisayarda Firefox'la, tablette Safari'yle hem mobil hem masaüstü sitede denedim, yok yine olmuyor. (F5, ctrl+F5 hep denedim.)

Aynı sorunu yaşayan var mı? Ya da mesajı gönderen kişi beni engelledi de ondan mı böyle oluyor? (Kavga da etmiyorduk ki?)
(5) 

Tanıtım yazısı yayımla diyorlar?

kobuzchu kiz #1179638 
Merhaba, bugün aldığım bir maille ilgili sorum var.
Şimdi benim bir blogum var, 4-5 yıldır az çok düzenli yazıyorum, kendi halinde, az okuyuculu bir şey. Tek sadık okurum Ankaralı yaşlıca bir amca hatta. Hiç yorum yapmadan geçmez, sağ olsun. Neyse.

Blogda verdiğim iletişim adresine bir mail geldi bugün, diyorlar ki Türkiye'nin önde gelen firmalarına SEO hizmeti veriyorlarmış, benimki gibi başarılı (?) sitelerde müşterileri adına tanıtım yazısı yayınlamaktalarmış. Böyle bir iş birliğine bakış açımı ve ücretimi soruyorlar?

Hayır, tutup"benim kalemim satılık değil lan!!!" yazarım, mevzu öyle değildir utanırım. Ne diyorlar yani, bana "şu şirketin şu ürünüyle ilgili övgü yaz, biz de sana para verelim?" mi diyorlar?

Bir de cidden merak ettim, piyasası ne bu işin? :))
(1) 

Duyuru kıvırcıklarına sorum var

kobuzchu kiz #1169900 
Saç kurutma makinesi? Evet soru bu :)

Diffüzörlü makine kullanan varsa, memnun olduğu marka model önerebilir mi acaba? (O ne la diyenleri görsele alalım.) Epey eski bir Rowenta makinem var, diffüzörü küçük ve kolları kısa. Şöyle bir seferde saçımın hiç olmazsa dörtte birini (ÇOK var çünkü) tutabilsin. Var mı kullandığınız, beğendiğiniz model? Teşekkürler ^^
(8) 

Bu adam bana niye antibiyotik verdi?

kobuzchu kiz #1166302 
Ön bilgi: Sonbaharda grip aşısı yaptırdım. 10 gündür günlerimin yarısını bronşit nedeniyle hastanede yatan babaannemle (ve odadaki diğer hastalarla) geçiriyordum.

Dün ateşim 39'a doğru çıkmaya başladı, doktor kuzenime onaylatıp bir tane Parol içtim, uyudum. Sabah da aile hekimine gittim. Hafif boğaz ağrısı, az öksürük ve yüksek ateşten başka sıkıntım yok. "Grip oluyorsun" dedi, sonra da antibiyotik yazdı.

E hani doktorlar antibiyotik vermek istemiyordu, dayanıklı bakteriler üreyip daha beter ediyordu. Antibiyotik verme dediğim halde "boğazın da tahriş olmuş, kullan" diye yazdı ilacı. Kafam kadar ilaç, 600 mg'lık Ceftinex yazmış, ilk dozu aldım ama içime sinmedi hiç. Gribe neden olan şey virüsse bu adam niye grip teşhisi koyup sonra da antibiyotik verdi bana? Bir kere başladım, bitireyim mi ilacı?
(3) 

Korku/gerilim filmi, gemi?

kobuzchu kiz #1141992 
Filmi doğru düzgün hatırlamadığı için spoiler olur mu bilemiyorum. Bir korku filmi vardı, 2000'lerşn başından olabilir, hatırladığım tek şey bir gemi, gemide gerilip kopan ve herkesi ortadan ikiye bölen tel/kablo türü bir şey olduğu. Bu ikiye bölünen insanlar kafalarından sırtlarından kan sızarken sabit ayakta kalıyorlardı gibi de geliyor ana emin değilim. Neydi bu film, hatırlayan biri çıkarsa çok mutlu olacağım.
(13) 

Herkes bir şarkı atsa

kobuzchu kiz #1131971 
bir sürü şarkıyla zengin olabilirim bence. Telefonumdaki müzikler hep depresyon, hep bunalım, hep melankoli olmuş. Neşeli şarkılar arıyorum. Tür fark etmeksizin, dinleyince keyiflendiğiniz/neşelendiğiniz birer ikişer şarkı önerir misiniz bana?
(7) 

n11'den kozmetik alışverişi yaptınız mı?

kobuzchu kiz #1112183 
Kullandığım güneş kremi indirime girmiş, tam alacaktım ki duyuru'ya sormadan alamayacağıma karar verdim. Hayır bir de sayfa sayfa yorum var, ambalajı tuhaftı, orijinal değildi diyenler pek çok, kafam karıştı.

Düzgün, orijinal, skt'si dolmak üzere olmayan ürün gelir mi buradan, güvenip alayım mı?
(4) 

Avokado budamak?

kobuzchu kiz #1096094 
Bu fotoğraftaki Avo Bey, çekirdekten yetişme ve benim henüz öldürmeyi başaramadığım tek bitkim olarak çok kıymetli.

Bir blogda diyorlardı ki (bağlantıyı bulamadım, bulursam eklerim) 20-25 cm boya eriştiğinde üst iki yaprağını budamak gerekirmiş, böylece dikine değil de biraz genişleyerek büyürmüş bu bitki. Üst iki yaprak derken, şu tepedeki minicik yapraklardan mı bahsediyor acaba? Tazecik yaprakları makasla katledeceğim?

Konuyu gerçekten hiç bilmiyorum, bir bilen bana aptala anlatır gibi (fotoğrafta ilgili yaprakları kırmızı oklarla işaretleyerek falan) hangi yaprakları nasıl kesmem gerektiğini anlatabilir mi acaba? Teşekkürler.
(5) 

Deyim çevirisi sorusu.

kobuzchu kiz #1084303 
Deyim, cümledeki kullanımıyla birlikte şu: He's not the sharpest knife in the box.

Bunu kelimesi kelimesine çevirince Türkçede olmayan bir deyim çıkıyor. "Aralarındaki en akıllısı değildi, çok akıllı değil, kafası pek çalışmıyor" gibi çevirmek yerine, aynı anlamı olan bir deyim, deyiş, bir şey var mı? Aklıma gelmiyor, tıkandım. Teşekkürler şimdiden.
(5) 

Kozmetik mağazaları?

kobuzchu kiz #1071979 
Gratis, Watsons, Rossmann falan, bunlardan hangisi en ucuzu? Bir de hangisinde en çok ürün çeşidi bulunur acaba? 5-6 parça bir şey almam lazım, gideyim birinden toplayayım diyorum.

edit: Rossmann kazandı. Teşekkürler cevaplar için :)
(3) 

Arapça?

kobuzchu kiz #956547 
Arapça bilen ve 5-10 dakika zamanı olan biri ses edebilir mi? Photoshopta ufak Türkçe-Arapça çalışma kartları yapıyorum ama metinlerin doğruluğundan emin olamadım, onu soracağım. Hatta yandaki görsele bir baksanız, sanki kopyalayıp yapıştırdığım Arapça metinler doğru değilmiş gibi geliyor. Doğru mu, değil mi? Teşekkürler.
(2) 

İstanbul Modern

kobuzchu kiz #935495 
Buradaki giriş ücretine geçici sergiler de dahil mi yoksa bu etkinliklerin ayrıca ücreti oluyor mu? İstanbul'a gidip Magnum sergisini gezesim var ama tam bilemedim nasıl olduğunu. Teşekkürler. =)
(31) 

ebook.farm

kobuzchu kiz #841678 
Pek çok duyuru çıkmaya başladı bunun davetiyeleri için. Bu duyuru burda dursun da, isteyenler buraya yazsın madem. Davetiyesi olanlar da yazsın, ne bileyim.
(Ben de alırım bir adet davetiye varsa.)
(5) 

saat sesi çıkaran dizüstü bilgisayar

kobuzchu kiz #827079 
Bilgisayarını duvara fırlatmak üzere olan kuzenimin sorusunu, çözüme ulaşabiliriz umuduyla aynen iletiyorum ve cevaplar için şimdiden teşekkür ediyoruz.

Yeni aldigim Asus N550 JK dizustu bilgisayarim, aldigim gunden beri 'tik tik' diye bir ses cikariyor. Saat sesine benzetebiliriz. Cok sik araliklarla oluyor ve iskence halini aldi. Bu arada aldigimin ertesi gun magazaya geri goturdum, degistirdiler. Yani ikinci bilgisayarda da sesi duyuyorum. Bilgisayarin bu konuda deneyimi olan birilerinden duyabilecegim cozum onerilerine cok ihtiyaci var. Yoksa tarafimdan duvara firlatilacak.
(3) 

Ankara tren garından Kuğulu'ya

kobuzchu kiz #755093 
Merhaba,
Trenden inip Kuğulu Park'a tek taşıtla ulaşma imkanı var mı? EGO'nun sitesinde sadece aktarmalı hat bulabildim. Dolmuş, halk otobüsü vs var mı acaba? Teşekkürler şimdiden.
(3) 

Erik rakısı nasıl saklanır?

kobuzchu kiz #665485 
Ev yapımı erik rakısı var yarım litre kadar; bunu neredeyse bir yıl saklamak mümkün müdür? Cam şişede, buzdolabında saklasam olur mu acaba, bi dahaki yaza zehirlenmeyelim...
(7) 

İsmail Ayaz mı, Kamil Koç mu?

kobuzchu kiz #656422 
İkisiyle de uzun zamandır seyahat etmedim. Pamukkale, Ulusoy, Nilüfer seçeneği yok, bu ikisinden birini kullanmam lazım. Hangisi daha iyidir? (Eskişehir-İstanbul için)
(1) 

Eskişehir'de göz hastanesi?

kobuzchu kiz #625010 
Biliyorum birdolu yer var, google'da arayınca da çıkıyor. Fakat gittiğiniz, memnun kaldığınız, önereceğiniz bir göz hastanesi ya da doktoru var mı? lasik göz ameliyatı için.
Teşekkürler =)
(2) 

Güneşli'de çalışacak insan nerede yaşasın?

kobuzchu kiz #613159 
İş için İstanbul'a taşınacak olan kuzenimin sorusudur.
Güneşli'de çalışacak bir insan nerelerden ev bakmalı, nerede yaşarsa ulaşım, güvenlik vb. açısından rahat olur? Bütçe 1200 tl'ye kadar çıkabilirmiş.

Ulusal Ajans'a nasıl gidilir? (Ankara)

kobuzchu kiz #607988 
goo.gl haritada işaretli olan (Konya Yolu'nda) Ulusal Ajans'a toplu taşıma ile nasıl gidilir?

Kızılay'dan ya da Söğütözü'nden (Armada/AŞTİ civarından) gidebilirim.
(1) 

İki cümle İngilizce

kobuzchu kiz #591212 
- Yalnızca oturumlara giriş için geçerlidir.
- İkili görüşmeler ve yemek alanına girişte kullanılamaz.

Şu iki cümleyi
- Only for attendances to sessions.
- Not valid for bilateral meetings and lunch.

şeklinde çevirdik ama özellikle ilk cümlenin bir fiile ihtiyacı var gibi geliyor bana. Daha uygun bir çeviri önerebilir misiniz acaba?
(1) 

Başkent Üniversitesi'ne nasıl gidilir?

kobuzchu kiz #583312 
Hazırlık okulu, Eskişehir yolu, Bağlıca Kampüsü diyor.
(tercihen) Armada'dan hangi dolmuşa/otobüse binersem en yakın noktaya kadar gidebilirim?
(3) 

Rusya Büyükelçiliğine nasıl gidilir? (Ankara)

kobuzchu kiz #537806 
goo.gl

Kızılay'dan toplu taşıma ile? Ya da Öveçler'den?

Bir de oralarda oturup vakit geçirilecek kafe gibi bir yerler var mıdır?
(3) 

sosyal medyanın başarılı kadınları?

kobuzchu kiz #511096 
Başarılı web sitelerinin arkasında; fikir, yazılım geliştirme vs gibi noktalarda bulunan kadınlar var mı bildiğiniz?

twitter fenomenlerinden, sözlüğün popüler yazarlarından bahsetmiyorum. yemeksepeti, gittigidiyor, stumbleupon, google... yerli/yabancı bildiğimiz web sitelerinde somut bir şey yapmış kadınları nereden bulabilirim?
(3) 

body worlds (ankara)

kobuzchu kiz #478148 
yarın gidelim diyorduk ama, "Biletinizi satın alırken ziyaret edeceğiniz gün ve saati seçmeniz gerekmektedir." diyor web sitesinde. gidince orada alamıyor muyuz bileti? mutlaka önceden mi almak lazım? giden-bilen varsa, bir yardım lütfen.

bir de, odtü dolmuşları geçiyor mu oradan? (kızılay'dan gideceğiz)

bir de, sergide fotoğraf çekebiliyor muyuz?
(2) 

Hakkari'ye nasıl gidilir?

kobuzchu kiz #453961 
en yakın havaalanı Van galiba, Ankara'dan Van'a uçsak, oradan Hakkari şehir merkezine (ve üniversiteye) ulaşım nasıl olacak, sürekli otobüs var mıdır, yol ne kadar sürer? daha önce giden, akıl verecek biri var mıdır buralarda?
(76) 

Üniversite sınavı ve tercih soruları v.2

kobuzchu kiz #450004 
birincisi için (git: 446347)

Soruları ve cevapları burada topladık. Böylece aynı bölümle ilgili sorusu olanlar da önceden sorulup cevaplananları rahat bulur. Dolayısıyla, soru sormadan önce ilk duyuruya göz atmanızı öneririm.

Şu üniversite/bölümle ilgili soruları alabilirim diyenler de buraya bir not düşse güzel olur.
(211) 

Üniversite sınavı ve tercih soruları toptan buraya!

kobuzchu kiz #446347 
Soruları ve cevapları burada toplayabiliriz. Böylece aynı bölümle ilgili sorusu olanlar da önceden sorulup cevaplananları rahat bulur.

(Şu üniversite/bölümle ilgili soruları alabilirim diyenler de buraya bir not düşse ne güzel olur.)

edit: daha önce sorduğunuz sorular yeterince cevap aldıysa sorun yok ama isterseniz silip buradan sorabilirsiniz sanki...

reedit: cevaplara ve belli üniversite/bölümler için ulaşabilirsiniz diyenlere tick atarsam kolay ulaşılır olurlar diye umdum.
(5) 

esogü yer tarifi

kobuzchu kiz #444816 
Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi kampüsün (Meşelik) ne tarafında?

Bölümler ayrı yerlerde ise eğer, Elektrik-Elektronik Mühendisliği nerede, bilen var mıdır? Otobüsle gittiğimde kampüsün hangi durağında inersem az yürürüm?
(2) 

öyp (not ortalaması sorusu)

kobuzchu kiz #443607 
efenim, öyp kadroları yarın açıklanacakmış, takip edenlere buradan da duyurmuş olalım.

soruya gelince: okulun sitesinden transkriptimee baktığımda bir GANO (genel ağırlıklı not ortalaması) bir de AGANO (ardışık genel ağır....) şeklinde iki ayrı ortalama var, ikisi birbirinden farklı. öyp puanı hesaplarken bunlardan hangisini kullanacağım ben?
(1) 

word 2007'de sayfa numaraları için yardım lazım

kobuzchu kiz #421993 
google'da ve duyuru'da aradım, beceremedim.
elimizde 3 dosya var, bunları birleştirmem lazım fakat birleştirince sayfa numaraları kayboluyor ve istediğim şekle getiremiyorum.

ilk dosyada (kapak) sayfa numarası yok
ikinci dosyada i, ii, iii diye gidiyor.
son dosyada da 1, 2, 3 diye gidiyor. bunları tek bir word dosyasında birleştirip, bu sayfa numaralarını korumam gerekiyor.

bunun kolay bir yolu varsa anlatabilir ya da daha iyisi zamanınız varsa yapabilir misiniz ki?
(4) 

eski bağlar (eskişehir)

kobuzchu kiz #407424 
eski bağlar tam olarak nereler oluyor? benim tek bildiğim tren yolundan kampüse kadar bütün cadde ve etrafına "bağlar" dendiği... peki, eski bağlar bunun ne tarafı?
(1) 

dune serisi sırası

kobuzchu kiz #390524 
aynı şeyi Vakıf için de sormuştum. şimdi de Dune sıralamasına bakarken az kafam karıştı.
kabalcı'nın dune serisini istiyorum demiştim, kitapçım getirmiş sağ olsun. 5 tane kitap verdi bana. doğru sıraladıysam, şöyle:

dune
dune mesihi
dune çocukları
dune tanrı imparatoru
dune sapkınları

1- google'da karşıma çıkan "çöl gezegeni dune" bendeki sadece "dune" başlıklı kitapla aynı mı?

2- sanki serinin başlangıcı çöl gezegeni dune gibi geldi bana, ilk sorunun cevabı hayır ise, kabalcı basmadı mı bu kitabı? hangi yayınevinden alıp okuyayım ve bu kitabın serideki yeri neresi?

3- frank herbert'ın değil de, oğlunun yazdığı devam serisini okumaya değer mi? pek okuyasım yok nedense.

4. yani ben bunları hangi sırayla okuyacağım?
teşekkürler!
(3) 

ankara yol tarifi

kobuzchu kiz #373931 
sayın ankaralılar,

trenle ankara'ya geldikten sonra, kuveyt caddesine (çankaya) en kısa zamanda nasıl neyle gidebilirim?
ankaray/metro ile bi yere kadar gidip taksiyle devam etmek istersem en uygun durak neresi olur?

teşekkürler şimdiden =)
(4) 

süleymancık ne yer?

kobuzchu kiz #370300 
hayır, internette arıyorum ama herkes "nasıl kurtulurum" diye sormuş. apartman boşluğunda var bunlardan 2-3 tane, zemin katta oturduğumdan kendilerini evcil hayvanım olarak kabullendim.

böcek yiyorlarmış tamam da, başka bir şey yemezler mi? ekmek kırıntısı? marul? havuç?
(1) 

yakın zamanda eskişehir-antalya yolculuğu yapan var mı?

kobuzchu kiz #362717 
cumartesi gecesi otobüse binmeyi planlıyorum fakat buzul çağına girdiğimiz için hafiften endişeleniyorum. afyon civarında yol durumu nasıldır mesela, sıkıntı yaratır mı? bu sıralar kütahya, afyon, burdur vs. yerlerden geçen var mı otobüs ya da kendi arabasıyla?
(1) 

Uzaylı Kitap diye bir yer varmış (Eskişehir)

kobuzchu kiz #342897 
Galiba Osmangazi Üniversitesi'ne yakın bir yerlerdeymiş. Giden, gören, bilen varsa iki sorum var.

1. kartvizitinde sahaf diyor, düzgün kitap bulunabiliyor mu yoksa sadece ders/test kitapları mı var?

2. düzgün kitap bulunabiliyorsa, tam yerini tarif edebilir misiniz? hangi tramvay durağına yakın, nerde?

edit: düzgün derken, düzgün "eski" kitap, sahaf olmasını umuyorum yani.
(1) 

göz çevresi için krem alsak?

kobuzchu kiz #332348 
ekşi duyurunun bakımlı hanımlarından öneri istiyorum!

iki yıl öncesine kadar "o çizgiler bi kere karakter katıyor, onların anısı var. yaşlansam da rahatsız olmam ki" derken yaşın 30'a yaklaşması ile birlikte fikrimi net biçimde değiştirmiş bulunuyorum =)

hafiften ortaya çıkmaya başlayan kaz ayakları (öyle deniyordu di mi? gözün dış köşesindeki ince çizgiler işte) için krem almaya karar verdim. var olanları yok etmesi mucizesini beklemiyorum ama derinleşmelerini yavaşlatsın, ne bileyim. fakat kozmetikten pek anlamadığım için ne almam gerektiğini bilmiyorum. normal-kuru arası cilt için, yaşı otuza yaklaşan bi kadın hangi kremi kullanmalı?
(2) 

theraflu / skt'si geçmiş ilaçlar (iki soru birden)

kobuzchu kiz #325461 
1. başlama belirtileri gösteren soğuk algınlığı için theraflu forte içsem işe yarar mı? prospektüsünde hipertiroidide dikkatli kullanılmalıdır yazıyor bir de, hipotiroidi için aynı şey geçerli midir?

2. antibiyotikten kas gevşeticiye bir dolu son kullanma tarihi geçmiş ilaç buldum evde (tablet, kapsül, krem, sprey...) nereye atayım bunları? çöpe atsam, sokaktaki hayvanlar hep karıştırıyor çöpleri, kesin biri tadına bakar. geri dönüşüme de atılmaz, napıcam?
(2) 

Eskisehir'de portfolyo ciltleyecek yer

kobuzchu kiz #321183 
Dogru duzgun cilt yapan bi yer var mi? Cetemenler'e bakmis kuzenim, begenmemis.

Isciligi duzgun bi yer ariyoruz, biraz acele. Tesekkurler simdiden!
(1) 

bu dvd writer niye böyle yapıyor?

kobuzchu kiz #298660 
samsung writemaster kendisi, epey eski. ashampoo burning studio 8 kullanıyorum.

sorun şu: dvd yazarken verify etmesini istersem, verificationdan sonra "dvd'deki dosyalar exact copy değil, hatalı olabilir" diyor. verify seçeneğini iptal edip dvd yazarsam ve sonra "bu dvd'yi verify et" dersem sorunsuz verify ediyor.

yarı ingilizce tuhaf cümlelerden dolayı özür dileyerek soruyorum. mesele donanımda mı, yazılımda mı? ne yapsam da düzeltsem?
(3) 

bu enstrüman bir ne?

kobuzchu kiz #285134 
kuzenim çok merak etmiş, ben sana bulurum ne olduğunu dedim. ekte resmi var =)
(3) 

pembe maske diye bi şey varmış?

kobuzchu kiz #265797 
nerede satılır bu? bi de ne işe yarar ki? kuzenim istemiş, alıp ona göndericem, faydalı bi şey mi? (faydalı bi şeyse kendime de alayım) =)
(6) 

bu böcek bir ne?

kobuzchu kiz #260305 
çekirge dediler ama inanmadım. =/
(9) 

üniversite mezuniyeti, kutlama falan

kobuzchu kiz #249371 
Sevgili mezun kişiler,
Bu yıl benim mezuniyet yılım, yarım bıraktığım ilk üniversiteden sonra ilk kez mezun durumundayım =)
Yalnız, fakültede iki ayrı büyük kutlama organizasyonu var. Biri büyük bir otelde; elbise, topuklu ayakkabı falan... Diğeri de Olimpos'ta kamp gibi bir şey. Ben bunların ikisine de gitmek istemiyorum, çok sıkıcı olacakmış gibi geliyor.

Merak ettiğim şu ki, mezuniyet kutlamasına katılmadıktan sonra pişman olup "keşke gitseydim" diyen ya da tam tersi "iyi ki gitmemişim, biz şöyle yaptık, süper oldu" diyen var mı? Gitmezsem çok üzülür müyüm acaba?
(6) 

osmanlı tabloları

kobuzchu kiz #244004 
var olduklarını çok iyi bildiğim ressamların isimlerini hatırlayamadım. sanat tarihinde kaç tane gördük oysa =/

Osmanlı'yı betimleyen (günlük hayat, dükkanlar, hamamlar falan..) tablolar ve/ya ressamlar lazım bana, yüksek çözünürlük harika olur. google'da ottoman, ottoman art, painting vs... deyince ya koltuk takımı pufu çıkıyor, ya da minyatürler. o yüzden "şu ressamın öyle tabloları vardı" gibi cevaplar gayet işime yarar. ressam ismini bileyim, resimleri ben ararım =)

edit: minyatür gibi osmanlı sanatı değil, osmanlıyı gösteren eser arıyorum. bildiğimiz realist, romantik, empresyonist bile olur; tabloları lazım. teşekkürler şimdiden.
(4) 

Harry Potter okuyanlara bir soru

kobuzchu kiz #242368 
<spoiler olabilir sanırım, ama olmayabilir de. altıncı kitap ve öncesi ile ilgili>

özellikle "okuyanlara" dedim başlıkta, çünkü filmleri izlemedim ve neyi nasıl anlattıklarını bilmiyorum. soru şudur:

Melez Prens'te, Dumbledore ve Harry Voldemort'un geçmişini inceliyorlar. anıların birinde Slughorn, Riddle'a hortkulukların ne olduğunu anlatıyor ya.. O sahnede, Riddle dedesinin yüzüğünü takıyor; yani babasını ve diğer Riddleları çoktan öldürmüş, dayısı bu nedenle hapse girmiş. Riddle yaklaşık 16 yaşında bu sırada, hortkulukların ne olduğunu yeni öğrenmiş.

diğer yandan, Sırlar Odası'nı açan günceyi de 16 yaşındaki Riddle'ın ruhu canlı tutuyor ya, hortkuluk olarak. o zaman yaptığı ilk hortkuluk günce olmalı. Benim merak ettiğim şudur ki, kimi öldürdükten sonra günceyi hortkuluğa çeviriyor? bunu bir yerlerde okuyoruz da ben mi kaçırıyorum, yoksa bilmiyor muyuz kimi öldürerek hortkuluk yaptığını?
(3) 

su/elektrik tüketim sorusu

kobuzchu kiz #241018 
(git: 241002) bu soruyu görünce hatırladım, ne zamandır sormayı unutuyorum.

şimdi, benim evde sıcak suya ulaşmak için iki seçeneğim var.
1. elektrikli ani su ısıtıcı var, 10-15 saniye içinde sıcak suya kavuşuyorum; ama çok elektrik harcıyor.
2. çatıda güneş enerjili depo var, elektrik, gaz falan harcamıyor; ama zemin kattaki daireme sıcak su inene kadar belki 5 dakika su boşa akıyor.

hangisi daha ucuz olur değil de; hangisi daha az zararlıdır, daha çevre dostudur acaba?

mobil görünümden çık