(1) 

Uçak bileti faturaları

tchuck #1552064 
pegasustan uçak biltei alırken fatura bilgilerimi girdim. ama hala fatura ulaşmadı tarafıma.

bu tarafta farklı bir prosedür mü işliyor? kurumsal faturamı nasıl alabilriim pegasustan?
(1) 

Brüksel hk.

tchuck #1552013 
selamlar,

brüksel merkezden, güney havalimanına en doğru nasıl gidilir? bir otobüs söyleniyor 16 euro olarak, en iyi yöntem bu mudur? buysa bilmemiz gereken bişey var mı? yoksa durağını bulup direkt kredi kartıyla oradan ödeme yapabiliyor muyuz vs.?

bir de 1 saat diyor yola ama güvenmeli miyiz bu süreye? yoksa istanbuldaki gibi süre çok değişir mi? 5teki uçak için kaçta binmek lazım sizce?

teşekkür ettim
(8) 

İzmir Mavişehir'deki Evlere Güvenilir mi?

tchuck #1551857 
emlak konutun veya modern'in falan siteleri var.

mavişehirin zemini kötü tabi bunu biliyoruz ama, doğru şartlarda yapılan evlerse sorun olur mu depremde?

bi yandan bostanlı vs. gibi doğru düzgün yerlere yakın olmak istiyorum. bir yandan da site içerisinde olsun, içinde yaşam alanı yeşil alan falan olsun istiyorum. bu durumda tek opsiyonum bu bölgeler gibi gözüküyor.

buralardaki 10-15 yaş arası binalara güvenmeli miyiz depreme karşı?

İstanbul - Ortopedist

tchuck #1551539 
özel hastanelerde hangi doktoru önerirsiniz?

1.5 aydır sağ topuğumda bir "ezilme ağrısı" var. ağrı giderek artmaya başladı. ilk topuk dikeni diye düşnüdüm ama, okuduğum deneyimlere göre topuk dikeni değil sanırım. çünkü bende bildiğin ezilme ağrısı var, sanki yüksek biyerden topuğumun üstüne atladım da çatlattım/ezdim gibi bir ağrı. topuk dikeninde "diken batması" hissiyatı varmış. kist mist gibi şeyler olabilir, hatta kemik kanserine bile büyütürüm bahisi :)

neyse, önce ortopediste gidip topuk dikeni mi değil mi veya çatlak kırık mı onu öğreneyim istiyorum. o da beni doğru yerlere yönlendirsin.

hangi hatanede hang idoktoru önerirsiniz?
(1) 

Araba Güncelleme - 2009 Model

tchuck #1550739 
babamın 2009 model peugeot 206'sı var, manuel vites ve sedan.

arabadan aslında memnun, ama 14 yıllık araç oldu tabi. biz aldığımızda 7 yaşında falandı.
üstüne biraz (100bin 150bin falan) para koyup en azından 7-8 sneelik bi arabaya geçireyim istiyorum. yine manuel vites olsa da uyar (otomatik olsa daha iyi tabi)

önerebileceğiniz bir araba var mı? veya böyle bir fark ödemek yeterli olur mu 7-8 senelik bi modele geçmek için?
(4) 

Kanada okulları hk. (college)

tchuck #1550728 
çok özet bir soru soracağım;

6.5 ielts gereklilik isteyen okullardan kabul mektubu almamız için önce mutlaka ielts 6.5 beyan etmemiz gerekiyor mu? yoksa önce kabul mektubunu alıp, vize işlerini halledip daha sonra okula gelirken ve kaydı tamamlarken 6.5 ielts beyan etme gibi bir opsiyonumuz var mı?

vize süreci 10 hafta sürüyor, öncesi sonrası falan derken bi 3-4 ay önceden başvurmuş olmak en iyisi (en kötü senaryoda. normalde 5-6 al olmalı bence). ielts puanını denkleştirene kadar 3-4 ay harcasak, bir anda 1 yıllık bir periyoda girmiş ve bir çok kayıt dönemini kaçırmış oluyoruz. iş 1.5 seneye kadar bile uzayabilir.

o yüzden soruyorum aslında.
ielts 2 aylık 3 aylık çalışmayla kesin alınır da, önden kabul mektubu alıp vize işini aradan çıkarmanın yolu var mıdır? bilginiz var mı?
(2) 

Köpeğini eğitime veren var mı?

tchuck #1550188 
merdiven altı "2 haftada mum ediyoruz" eğitim yerlerinden bahsetmiyorum aslında.

1.5-2 ay eğitime verdiğiniz, pozitif koşullanmayla eğitim veren yerlerden bahsediyorum. genelde 2 hafta göremiyorsunuz, daha sonra 4-6 hafta ziyaret edip siz de köpekle beraber eğitiliyorsunuz.

bu tür yerlere verdiniz mi? tavsiye eder misiniz?

yürüyüş, dışarıdaki yabancı maddelere ilgi, yabancı köpek görünce üste atlama ve insanlara çok yılışık davranma gibi sorunları bir türlü çözemedik biz. köpeğimiz %100 zararsız bir köpek olsa da, insanlara fazla yılışık olduğu için korkutabiliyor. insanlar da haklı tabi. veya koşan zıplayan bir köpek gördü mü ona temas etmeye mutlaka gidiyor. (bağırınca geri gelse de, bi yanına gidiyor mutlaka)

mizacımızdan kaynaklı da olabilir ama bu konularda kitapları, videoları izlemiş olmamıza rağmen tam eğitemedik. dışarıdayken; evet yanımızdan ayrılmıyor, evet seslendiğimizde geliyor. ama %60 kontrole sahibiz en fazla. ve o kalan %40 da cidden sıkıntı yaratıyor. evde olsa o kadar umursamazdım, ama dışarıdayken baya kontrollü olması lazım.

neyse özetle tavsiye ediyor musunuz?
2 ay ayrı kalma ihtimali aşırı üzüyor. ama bir yandan da yarın bir gün bir terslikle karşılaşmaması adına bu davranışlarının törpülenmesi gerekiyor. (yarın bi gün koklamaya gittiği adamın biri elinde silahla köpeği öldürüverir. veya da korkan biridir, köpekten uzaklaşayım derken ayağı takılır kafasını çarpar vs.)
(1) 

Yurtdışına fatura kesen yazılımcılar

tchuck #1550131 
yurtdışına remote çalışmaya başlamış arkadaşlar;

benim hali hazırda 4 yıllık bir limited şirketim var. yurtdışında bir iş ile ilgili (proje bazlı bir iş değil. aslında maaş ödemek yerine fatura karşılığı iş yaptırıyorlar klasik) teklif atacağım.

ama tam emin olamadığım bazı hususlar var vergilendirmeyle ilgili.
bu yurtdışına fatura kesilen yazılımcıların bazı ihracat teşvikleri aldığını biliyorum (veya biliyor muyum?) bunlar var mı? varsa neler? ek olarak yurtdışı faturaların tam olarak giderleri neler oluyor?

3000 dolar fatura kestiğimde bundna yalnızca kurumlar vergisi mi kesiliyor yoksa stopaj, kdv2 vs. gibi şeyler mi devreye giriyor?

bu teşvik var mı, varsa neleri kapsıyor ve alması zor mu?

E-2 Vizesi hk.

tchuck #1550006 
selamlar arkadaşlarım adına soruyorum;

2 kişi, ortaklaşa bir iş kurmak için 120bin dolar bütçe ayırıyorlar. bu gibi bir durumda da e-2 şansı oluyor mu? yoksa kişi başı 100-120bin dolar civarı mı para bekleniyor?
(7) 

Nurus çalışma sandalyesi kullanan var mı?

tchuck #1549799 
home office için bakıyorum ,bir süredir gamer sandalyede takılıyordum ama gerekli ergonomiyi sağlayamıyor. sürekli omurga sorunu yaşıyorum.

www.amazon.com.tr

şu modelini almayı düşünüyorum. amazonda da indirim varken almaya değer mi sizce?

herman miller'lara da baktım bir ara, ama 1 ay önce onların fiyat aniden uçunca aradaki uçurum açıldı. o yüzden nurus tarafındayım yalnızca.
(4) 

İBB Deprem Raporu - Saçmalık Değil mi?

tchuck #1549703 
depremzemin.ibb.istanbul

kadıköye bakayım dedim. bütün kadıköyde 190 kişi ölecekmiş.

bi baktım, bütün caddebostanda (depremin tam karşımızdaki denizde olacağını düşünün) 6 bina yıkılıyor.

ve bu 6 binada toplam 6 kişi ölyüor? kendi içinde bile tutarsız, 6 binada toplam 2 aile ölse 8 kişi yapıyor. bunlara göre hemen herkes enkazdan çıkarılıyor?

bu rapor suç değil mi ya?
bu nasıl rapor abi saçmalık değil mi bu rapor? amaç ne insanları gevşetip "e tamam abi bişey olmuyormuş" mu dedirtmek?
(5) 

Powerbank önerisi

tchuck #1549681 
bilgisayarımı da şart edebileceğim şöyle bir powerbank baktım;

www.amazon.com.tr

87w ile şarj ettiği için fazlasıyla işimi görür gibi gelyior. ama hem fiyatı çok yüksek, hem de gereksiz mi bilemedim.

buna ek olarak da 2 tane "telefon şarj etmek için" iyi mah'a sahip ve en azından 18w hızla şarj edebilecek type-c çıkışlı bir poewrbank daha arıyorum. bu konularda neler önerirsiniz acaba?
(5) 

Kolonların Kesildiği Bina

tchuck #1549613 
deprem sonrası annemlerin apartmanındaki marketin kolon kestiğini öğrendik.
annemleri o apartmandan taşıyorum ama acilen belediyeye şiakyet etmek istiyorum. 11 katlı binada böyle bir şey nasıl yapılabilir?

nereye şikayet edebiliriz? en hızl ıbir şekilde bu binadaki kolon kesiminin tespiti ve binanın tahliyesini sağlayacak hangi kuruma şikayet etmeliyiz?
(1) 

Steam offline gözükme

tchuck #1549302 
her zaman offline gözükmenin ya da spesifik kişilere offline gözükmenin yolu var mıdır?
(3) 

Konsolosluk mevzusu

tchuck #1548833 
idata ile almanya için schengen başvurum vardı.
idata "başvuru alıyoruz" diyor ama ne kadar kpalaı kalacak bu konsolosluklar?

bizim 17 martta etkinliğimiz var, eğer gidip marta kadar kapalı kalacaksa, konsolosluk açıldıktan sonra 17 marta kadar pasaportun gelme ihtimali yok. hiç gidip başvurmayacağım bile.

buna dair bir bilgi bir tahmin var mı?
seçime kadar kapalı kalacak diyen olmuş da ihtimal vermiyorum o muhabbete. (ki bu daha büyük felaket olur, pasaport 3 ay idatada kalacaksa)
(1) 

Masaüstü Hoparlör Aryorum

tchuck #1548641 
selamlar,

www.amazon.com.trör-3-5-2-Yollu-Monitor/dp/B075QVMBT9/ref=d_pd_vtp_sccl_2_1/262-7788839-8687236?pd_rd_w=y8XwM&content-id=amzn1.sym.2e1209f1-9ae3-43a9-8948-bc544f0e32bb&pf_rd_p=2e1209f1-9ae3-43a9-8948-bc544f0e32bb&pf_rd_r=6FYAZR09G2RMY8X4BNZA&pd_rd_wg=QsGdM&pd_rd_r=a6628f47-2b64-47ed-b3cd-f4004156aff4&pd_rd_i=B075QVMBT9&psc=1

aslında şu ürün var bende. memnunum da, başka odama bilgisayarımın yanına koymak için istiyorum yeniden.
bunda memnun olmadığım şeyi de ileteyim hemen;

ben telefonumla bluetooth ile hoparlöre bağlandım. sonra dönüp tabletimle bağlanıp ordan müzik dinlemek istiyorum. önce girip telefondan bağlantımı koparmam gerekiyor, aynı şekilde eşim bağlandı, tv bağlandı vb. hepsinde aynı işkenceli süreç.

bu süreçten nefret ettim. ben bluetooth hoparlöre istediğim an istediğim cihazla bağlanmak istiyorum.
maksimum olabilecek senaryo, hoparlörün telefon uygulaması olsun ve biri bağlanmayı denediğinde "bağlansın mı" diye sorsun bana. yani direkt bağlamak güvenlik zaafiyeti yaratıyorsa, bari bunu yapsın.

bu özelliği sahip bir bluetooth hoparlör var mı?
bana ne modelleri önerirsiniz?

bilgisayar yanına koyacağım.
müzik dinlerim, oyun oynarım arada, tek beklentim bunlar. iyi bir ses kalitesi olursa memnun olurum. bütçem 5-6 bini geçmez büyük ihtimalle.

ne önerirsiniz?
(4) 

Schengen ve İngiltere vizesi hk.

tchuck #1548593 
şimdi schengen sonra da ingiltere vizesine başvuracağım.

bir sorum var;
Türkiye'de sigortamın işlenmesi için bir yerde asgari ücretli olarak çalışıyor gözüküyorum 6 senedir.
ama asıl işim yurtdışında bir firmaya fulltime employee olarak hizmet veriyorum.

şimdi istenen evraklarda sgk dökümü falan olduğu için, yurtiçindeki bu asgari ücretli işimi göstermek zorundayım.

ama aynı zamanda her ay döviz bazlı gelirim de hesabıma yatıyor ve asıl maaşım da bu. bunu anlatmak için şirketten (yurtdışındaki şirketten) evrak alıp başvuruya eklemek istiyorum.

ama kafaları karışır diye korkuyorum (çünkü genelde kafaları karışıyor) çünkü 2 iş yapıyor gözükmüş olacağım.
sizce nasıl yapayım bu başvurularda evrak işini.

bir de aslında limited şirketim var 3 tane (1 tanesine %100 diğerlerinde %33 hissem var) ve onlardan da gelirim var. ama onları dahil edip hepten çorba yapmak istemiyorum.
(3) 

Monitör Arıyorum

tchuck #1548501 
2 adet 25inç monitörümü satıp yerlerine 1 adet 27 inç veya 32 inç monitör alacağım.

çok oyun oynamıyorum, oynasam da fps tarzı şeyler oynamıyorum. (civ, dota auto chess, age of gibi daha sabit oyunlar oynuyorum ve iddiam da yok) o yüzden hz değeriyle pek bir işim yok.

%90 sadece yazılım işleri yapacğaım.

type-c giriş olması önemli. macbookumu bağladığımda, macbooka başka bir şarj aleti vs. bağlamama gerek kalmasın. bunu mutlaka istiyorum.

4k olması önemli. ekranı 2ye 3e bölmeye çok yardımcı oluyor. (bi tarafa kodu, diğer tarafa proje çıktısını veririm vs)

açıkçası bunun haricindeki özelliklere pek hakim değilim. o yüzden çok yorum yapamıyorum ama düşük çerçeveye sahip olması falan iyi olurdu.

bir de galiba studio display dışında hiçbirinde yok bu özellik ama: teknik olarak mümkünse, macbookun kendi parlaklık değeriyle oynadığımda, monitör de o değere gelse iyi olur. ama studio display dışında mümkün değil böyle bir entegrasyon sanırım. illa ki monitör üzerinden ayarlamak lazım herhalde.

www.hepsiburada.com

şunu görmüştüm, ama çok da ortada cevaplar aldım. akıllı monitör olması da iyi favor aslında.

www.amazon.com.tr

sonra bir ara buna falan da baktım. sonra kafam komple dağıldı. ne önerirsiniz?
(4) 

Köpek - ishal

tchuck #1547689 
gece 4.30 gibi köpeğimin nefes alış sesiyle uyandım. gidip camı açayım dedim, tam o sırada atladı yere, halıya sıçmaya başladı.

ama ne sıçmak. ishal. ama tamamen sulu, yani "yumuşak" değil. direkt su kıvamında. sonra koştu odanın diğer tarafına sıçtı, sonra koridora, sonra salona. bütün ev bok gölüne döndü.

2 saattir bok temizliyorum evden, dışarı çıkardım orda da yaptı.

halsizlik yok, hala koşuyor ediyor.

veterinere gidip gelmekten artık illallah geldi.
bu "su kıvamında kaka" ciddi bir şey midir? yoksa diğer ishal vakaları gibi bi 24 saat geçmesini bekleyelim mi?

buna sebep olacak milyonlarca şey olabilir çünkü; yerden kokladığı yediği şeylerden tutun, akşam odamdaki sivrisinekler yüzünden yatmadan önce sivrisinek ilacı sıkmıştım. sonra odaya girip uyuduk (1-2 saat sonra). bu da sebep olmuş olabilir. her şey sebep olmuş olabilir.

hemen "emergency" durumuna geçmek gereken bir şey var mıdır?
gerçekten her hafta bir olay yıldım artık, sürekli 500 lira röntgen, 1000 lira test.

genelde "olabilen" bir şeyse hiç veterinere sormayacağım bile. çünkü sorduğum an" hemen getirin test yapalım" diyecekler. ve yine 2000'lik olacağım. inanmıyorsunuz belki ama canım kalmadı. gerçekten kalmadı.
(5) 

Yurtdışı Relocation'lı İş - Yazılım

tchuck #1547526 
bir süredir yurtdışına türkiye'den remote iş yapıyorum ve gayet memnunum. hiçbir sorunum da yok. "bu şekilde 5 yıl daha çalışalım al şu sözleşmeyi imzala" deseler imzalarım.

ama içimde farklı deneyimlere bakmak da var. hem de bir gelecek kurma ihitmalim olan ülkeelerde.

o yüzden bir süredir londra ve amerika'da "relocationa" a açık firma arıyorum.
ama neredeyse hiçbir iş ilanı kalmamış. pandemi öncesi 3 ilanın 1 tanesi relocation içeriyorken, artık 100 ilanın 1 tanesinde bile bulmak mümkün olmuyor.

en azından linkedinde.

sponsorluk paketi de veren iş ilanlarını nerelerde daha çok bulabiliriz? linkedinde bakıyorum ben hep ama, "bilmem ne head hunter firması var" falan gibi dediğiniz yerler varsa oralarla da bir iletişim kurayım. bir de bu konuda siz ne önerirsiniz? bu tür işleri bulmak için ne yapmak gerekir?
(1) 

Macos - Brew - PHP vs.

tchuck #1547110 
ya ben php'yi yanlış krudum herhalde.

brew ile kurduğum php'ler homebrew altında gözükyüor. 7.4, 8.0, 8.2 sorun yok.

brew unlink php && brew link php8.2 diyorum. linkledim de diyor.

ama php -v yazdığımda yine 7.4'ü gösteriyor sistem. belli ki başka bir yeri referans veriyorum. ama bunu nasıl öğrenip nasıl doğru yükleyebilirim?
(7) 

Yurtdışına remote çalışanlar - oyster

tchuck #1546892 
selamlar, bir sorum olacak.
bir süredir yurtdışına remote çalışıyorum.

şirketimde fulltime employee statüsündeyim. ve şirketin türkiyeden hiçbir geliri yok. bu senaryoda vergi istisnam mevcut haliyle.

şirketim bu sene başında, kontratları oystera alacağını + olarak sağlık sigortası vb. şeyleri de yapacağını iletti. (ülkemizde sağlık sigortası)

oysterhr'ı daha önce kullanmadım. ancak sigorta vb. ödemeler gelince vergi istisnamda bir sorun olur mu? daha önce bunu deneyimleyen var mı?

ben yine fulltime employee olark gözükeceğim. (contractor değil. fulltime permanent employee statüm)

bu durum benim için oldukça önemli,
bu tür vergi istisnalarından şirketimin tam haberi olamaz bu ülkede yaşamadıkları için. oysterdan da türkiyedeki muhasebeciler vs. anlamaz.

bu konu hk bilgisi olan var mı?

Walkingpad ve Yükseltilebilir Masa Ayağı

tchuck #1546823 
walkingpad almayı düşnüüyorum, günde 1 saati aşkın toplantılar oluyor. o sırada yapacak bişey yokken arada bi yürüsem bile baya mesafe eder gibi.

www.hepsiburada.com

şuna baktım. diğerleriyle arasında ciddi fiyat farkı var ama değer mi bu farka? 96 kiloyum, o yüzden 90kg limitli bazı modellere uyum sağlayamıyorum haliyle.

bir de yükseltilebilir masa ayağı bakıyorum. ama onlarda da ağırlık vs. konusuna hakim değilim.
masif bir tezgahım var, üstünde de 2 tane 27 inç monitörüm + ıvır zıvırım var. baya ağır yani aslında. 40 kilodan ağırdır diye tahmin ediyorum hepsi. bu ağırlığı kaldırabilen masa ayağı ne önerirsiniz?
(3) 

SMTP Mail gönderiminin doğru usulü nedir

tchuck #1546529 
selamlar, aslında sorum biraz daha yazılım kısmını ilgilendiriyor.

bir siteniz/sisteminiz var.
bu sistem üzeirnden kullanıcılarınızı bilgilendiriyorsunuz e-mail vasıtasıyla. atıyorum; "yeni mesajın var" "xxx tarihin geldi" "yyy işlem yapıldı" gibi.

normal şartlarda ben bu mailleri, gsuite hesabıma bağlı bilgi@blabla.com isimli mail hesabımdan gönderiyorum. google smtp bilgilerini girerek.

ama sanki doğru yöntem bu değil gibi geliyor bana.

peki dorğu yöntem nedir?

----

domainimi mailchimpe bağlayıp mandrill'i de mailchimpe bağlayıp oradan mı göndermek daha doğru yöntemdir?
veya başka bir servis mi vardır?

veya bakış açım komple mi yanlış?
bu işin en nizami yolu nedir?
(1) 

Macbook Dock

tchuck #1545961 
selamlar herkese

www.amazon.com.tr

elimde şu dock var, macbook'u değiştirdim ve yeni 16 inç m1 Max çiplerde sanırım 140watt gerekiyor. bu ise 85 watta kadar güç sağlıyor.

buna alternatif, fiyatı farketmeksizin hangi docklar mevcut?

benim çok temel ihtiyacım ise şu;
macbooku tek bir cihaza bağlayıp çıkarayım. tek tek hdmi çıkar, şarjı çıkar vs. gibi işlerle uğraşmayayım. tüm kablolar Dock'a takılı olsun. ben de macbooku ona bağlayıp sökeyim.

bu bağlamda hangi markanın hangi ürününü önerirsiniz?
haliyle kendi şarj adaptörünün olması önemli.
(4) 

Macbook Pro - Hangisini almak mantıklı?

tchuck #1545706 
yazılım işleriyle ilgileniyorum. yapay zeka vb. işlerle "şuan" ilgilenmiyorum.

uygulama ve web tabanlı uygulmalarla uğraşıyorum.

elimde 2018 macbook pro var. belki 1 sene daha götürür ama 2 sene götürmez.

ciddi vergi açığım da gelince, seneye alınca bu sene alayım bari vergiden düşerim. en azından buna ödeyeceğim paranın %35lik bölümünü devlet yerine bilgisayara vermiş olurum diye düşündüm.

faturayı 2022 içinde almam gerektiği için 3-4 hafta beklemeli ürünlere dönemiyorum.

1. www.hepsiburada.com

bu modelde 24gpu var.

65bin TL.

bir de apple'ın sitesinden yine hızlıca gidip alabildiğim 32gpu model var o ise 72bin tl.

aradaki 7000tl'ye değecek bir fark yaratıyor mu? öncelikli sorum bu.

diğer sorum ise;
kredi kartım fiziki olarak üsütmde yok. normalde heryerde QR ile ödemeyi kullanıyorum. apple store'da da bu tür ödeme kullanabiliyor muyuz? fiziki kart olmadan ödememin yolu var mı?
(2) 

Boardgame - kadıköy vs.

tchuck #1545300 
kadıköy vs. civarında boardgameler nerde bulabiliriz?
boardgame dediğim de; monopoly vs.gibi standard şeylerden ziyade, gerçekten çok geniş ürün gamı olan yerlerden bahsediyorum?

böyle dükkanlar var mıdır, yoksa biz internetten mi söyleyelim en iyisi?
(3) 

Amerika vizesi hk.

tchuck #1542919 
daha önce tecrübesi olan var mı bilmiyorum ama.

yurtdışına remote çalışıyorum, şirketimden kazanç durumuma ilişkin bir evrak aldım.imzalı vs.

şirkete ait faaliyet belgesi vs. gibi evraklar da gerekiyor mu yurtdışı olunca? çünkü haliyle ticari sicil belgeleri vs yok türkiyede. ekstra başka istemem gereken bir belge var mı bilginiz tecrübeniz var mı?
(7) 

Ankara Otel

tchuck #1542915 
cuma sabah 8de abd büyükelçiliğinde vize randevum var.

perşembe gece girip sabah 7de çıkacağım, konsolosluğa yakın hangi oteli önerirsiniz? fiyat farketmiyor, hatta düzgün bir yer olursa sevinirim.

ankarayı hiç bilmediğim için soruyorum.
(2) 

Webp desteklemeyen browser

tchuck #1542502 
macos cihazıma webp desteklemeyen bir browser simulatorü nasıl kurabilirim?

webp desteklemeyen bir browserda yazdığım kod nasıl gözüküyor kontrol etmek istiyorum.
(7) 

Köpek eğitimi hk.

tchuck #1542127 
9 aylık bir labradorum var. aşırı seviyorum, ama özellikle son dönem güçlendiği için zaptetmede zorlanmaya başladım.

bir çok şeyi öğretebilmiş olsam da, tasmayla yürüme ve dışarıdaki davranışlarını kesinlikle öğretemedim. ve artık tasmayla çok zorluyor.

eğitim aldıracağım,
arkadaşlarım yatılı yerlre verdi eğitime. 1 ay vs.

ama ben kıyamıyorum. hepsi iyi yerler, belli. ama köpekcağız napar eder aşırı çekiniyorum.

sizce ne yapmalıyım ya?
bir de döndüğünde huyu suyu değişir, bulunduğu yeri sevmemiştir içine kapanır vs. aşırı korkuyorum bu durumlardan. veya bir travmaya sahip olur diye.

ilk köpeğim olduğu için de açıkçası işin doğrusu nedir bilmiyorum.
ama tasma eğitimi vermek zorundayım en azından.

ve "dışarıda" yanıma gelmesini, oturmayı, yürümeyi, bizi takip etmeyi sağlamak zorundayım. ben bir şekilde zaptederim ama, eşim zor tutar bu haliyle.
(1) 

Router mouter işleri (aklımı kaçıracağım)

tchuck #1541853 
uydunetin rezalet modemi malumunuz. bende de iyi bir asus modem var.
asusu router yapıp, uydunetin internetini onun üsütnden dağıtıyordum.

ama belli ki routerda bir sıkıntı oldu bugün. bozuldu mu artık ne olduysa.
stabil internet sunamıyor.

uydunetin kendi modemi 100mbit deliksiz verirken,
bu sürekli kopuyor. hatta öyle ki speedtest esnasında zigzaglı data veriyor vs.

neyse. ben bunun arayüzüne bağlanayım diyorum;
192.168.0.1 adresini veriyor ipconfig. ama bağlanınca uydunetin modem arayüzüne bağlanıyor.
bu routerın arayüzüne hiçbir şekilde bağlanamıyorum. nasık bağlanacağım?
(2) 

Veteriner arkadaşlar (kan testi ve gençlik hastalığı hk)

tchuck #1541430 
daha önce başlığı açmıştım.
bir bölgede gençlik hastalığı salgını olduğu için köpeğimizi teste sokmuştuk. hızlı test pozitif çıkmıştı, pcr testi sonucunu ise halen beklyioruz. biz bu süreçte hemen serum + immün artırıcı enjeksiyon tedavilerine başladık riske atmamak adına.

neyse, köpeğimizde henüz hiçbir semptom yok. 4. gündü bugün pozitif çıktığından bugüne.

1. diyelim ki 5 gün öncee kapmış virüsü, şimdiye bir semptom verir miydi mutlaka? yani süreç iyi mi devam edecek sizce?

2. veterinerimiz "Tedaviye devam aynen hala viremi döneminde" demiş. bu çok mu sıkıntılı bir durum?

3. ekte bugünkü hemoglobin testinin sonuçlarını paylaşıyorum, bir çok değerde geriye gidiş var. bu çok mu sıkıntı? paniklemeli miyim?

ben semptom göstermiyor olduğu için aşırı ümitlenmiştim, ama asıl süreç yeni mi başlıyor, bugüne kadar virüs zaten normal şartlarda da hiçbir etkinlik göstermez miydi?
(11) 

Köpeklerdeki Gençlik Hastalığı (Dah önce geçirenler)

tchuck #1541181 
moralim çok bozuk.

3 adet karma aşırı olan köpeğimiz, parktaki bir salgından gençlik hastalığı kapmış.

henüz hiçbir semptom yok, salgın olduğu söylendiği için test yaptırmaya götürdük ve pozitif çıktı.

1. sorum: burun ve ağızdan y apılan testlerden sonra şimdi kan testine götürdüler, 3 gün sonra sonuç çıkacakmış. aktif veya pasif olduğunu söylüyormuş bu test. sizin tecrübenüz var mı? pasif çıkma ihtimali var mı?

2. 3 karma aşırı olan 9 aylık, hareketli ve henüz hiçbir semptom göstermeyen labradorumun bundan kurtulma ihitmali var mı?

kahrımdan ölüyorum, gerçekten. söyleyeceğiniz her şey çok önemli.
ama tamamen gerçekleri duymak istiyorum. yani %90 ölür, 10 yavrudan 9'u ölür, 9 aylık henüz çok erken bir yaş olduğu için direnmesi çok zor vs. gibi yorumlar bile çok önemli benim için. bilmek istiyorum.
(5) 

Köpeklerde gençlik hastalığı hk.

tchuck #1541138 
9-9.5 aylık bir köpeğim var. aldığımda, tüm aşılarının tamam olduğu söylenmişti. (veteriner de kontrol etmişti sonradan)

şimdi götürdüğümüz parkta, bir çok köpeğe gençlik hastalığı bulaşmış.
bizimkinde bir şey yok gibi gözükyüor ama yine de veterinere götürüp test falan yaptıracağım.

sorum şu: aşılı bir köpekte de korkutucu mudur bu hastalık?
ek olarak; köpeğimizin aşsının "tesirli" olup olmadığını bilmenin bir yolu var mıdır? (antikor testi falan)
(11) 

Fonlar Hisseler vs. hk

tchuck #1540845 
gelirim dolar bazlı.
bir süredir gelen parayı olduğu gibi hesabımda tutuyorum. düşüncem de hep şuydu: doların tutulma ihtimali yok, bir noktada patlayacak. o patladıktan sonra düşen borsaya girerim.

ama bu süreçte borsa cidden uçtu. hiç beklemiyordum (anlayabileceğiniz gibi çok da finansal okur yazarlığım yok bu konuda. sadece basit matematik olarak düşünmüştüm) dolar da kendi çapında dğeer kaybediyor böyle durdukça. (hatta dolar herkese karşı değer kazanıp tl'ye karşı değer kaybediyor) ve bu işten zarar etmeye başladım.

bu parayı fon ve hisselere dağıtmaya başlamalı mıyım sizce?
yoksa hem doların hem erken seçim kararının ortalığı biraz patlatmasını mı beklemeliyim?

dolar da artık patlamayacak gibi gözüküyor, bi şekilde seçime kadar tutacaklar sanki. seçimden sonra da hükumet değişirse zaten dolar bir daha yükselmez herhalde.

sizce nasıl davranayım?
(1) 

Git - gitignore'a eklenmiş dosyalara ulaşmak

tchuck #1540339 
diyelim ki düne kadar sürekli olrak git'inizde yer alan dosyalar var.
bugün hepsinin yer aldığı klasörü gitignore'a eklediniz.

yarın gidip "yav ben bu dosyalara tekrar bi ulaşayım" diyip eski commitlerden bu dosyalara ulaşmak mümkün mü?
(3) 

Caddebostan iskele nerede?

tchuck #1539916 
caddebostan kabataş seferleri başlayacakmış. ama ben caddebostanda hiçbir iskelenin varlığını bilmiyorum.

google mapste de bulamadım, googleda da bulamadım. nerede bu iskele?
(2) 

Salata (sebze) rehberi

tchuck #1539883 
marul salatalık falan yemekten zerre hazetmiyorum.

şöyle yüzlerce farklı (yabancı da olur farketmiyor) özellikle sıcak salata ağırlıklı tarif bulunan site kitpa falan önerir misiniz?

atıyorum; fırında brüksel lahanası + arpacık soğan rende parmesan ve 3-5 malzeme + sos ile yapılan salata görmüştüm. yaptım, şahaneydi.

bunun gibi biraz daha farklı lezzeti olan, marul + salatalık + domates arasından çıkabilmiş salata tarifleri arıyorum kısaca.

salata, bowl, sıcak salata artık ne derseniz.
(6) 

Tasarım Tescil hk.

tchuck #1539688 
Selamlar,

annemin yıllardır yaptığı bir kapı süsünü, bu yıl birisi tasarım patenti olarak almış.
şimdi annemi tehdit ediyor, kaldırmazsanız tazminat vs. gibi.

kaydettirdiği tasrım ile bizimkinin alakası yok.

kaldırmalı mıyız bu ürünü? başımız derde girer mi?



1. bizim yıllardır yaptığımız ürün
2. olan ise patent sayfasında gördüğüm ürün.

ne yapmalıyız, kaldırmalı mıyız?
(11) 

Aynı anda birden fazla firmayla remote çalışmak

tchuck #1539276 
işin etik yönünü tamamen geçiyorum. kesinlikle etik değil, hatta dolandırıcılığa bile giriyor olabilir. bu bağlamda soruyorum tamamen. yani sorumun kaynağı tamamen bencilce: riske değer mi, yakalanır mıyım vs. gibi şeyler bağlamında.

1. bir firma ile remote çalışıyorum ve burada çalışmaktan gayet memnunum. yurtdışı firması, maaşım gayet iyi, 3 ayda 1 prim de olabiliyor (2. çeyrek olmadı gerçi). iş yoğunluğum da güzel, genelde pek yoğun değiliz. hatta ben daha yoğun olmak için çoğu zaman yöneticimi sıkıştırıyorum, ama onlarn öyle bir politikası yok.

bu işyerini her bağlamda seviyorum ve burdan asla ayrılmak istemem.

1 senedir bu firmayla çalışıyorum. iş sözleşmesiyle çalışıyorum bu arada. freelancer değilim, fatura kesmiyorum. direkt çalışanıyım firmanın.

15 gün önce 3-4 tane yeni ilana başvurdum, hepsi olumlu geçti. içlerinden bir tanesi bana dün teklif de yaptı.

bu aklıma şöyle "şerefsizce" bir fikir getirdi:

e ben bu firmalarla da anlaşayım, hepsini idare etmeye çalışayım. içlerinden bir tanesinin işini aksatacak gibi olrusam da, istifa edeyim. ne onlar, ne ben yıpranayım.

--------

şuan mevcut işyerimdeki yoğunluğa göre, 2. bir işi daha idare edebilirim. buna eminim. belki bazı günler fazla yoğunluk olur, ama o durumda da daha fazla saat çalışarak idare edebilirim.

sorun olabilecek birinci husus: toplantılar. toplantılar çakışırsa ne yaparım bilmiyorum. haftada 1 defa falan çakışsa idare ederim, sorun olmaz. ama çok sık çakışırsa sıkıntı olabilir.

ikinci husus: yeni işe girdiğim firmanın, mevcut işyerimi bırakmadığımı anlaması ve onlarla bu konu hk iletişme geçmesi. bu ihtimalde aşırı üzülürüm, yıkılırım.

sorunları azaltacak hususlar: mevcut işyerimde cuma günleri çalışmıyoruz. çarşamba günleri ise "no meeting day". yani 5 günün 2'sinde toplantıların çakışma ihtimali hiç yok.

------

yeni teklif aldğım firma, mevcut maaşımın yarısını teklif etti. yine de "ek gelir" olacağı içni ve hatta 3-4 ay çalışıp sonra istifa etsem bile gayet güzel bir para kazanmış olacağım için aklım dönüyor.

ama bu kadar sinire strese gerek var mı emin değilim tabi.

siz olsanız ne yapardınız?
işin etik kısmını tamamen geçiyorum. bu etik dışı hareketin yaratacağı stres belki sorun olabilir ve "değmez" diyebilirim.

neyse işte, ne düşnüüyorsunuz?

aklımdaki diğer fikir ise;
beraber çalıştığım bir juniorım var. bu işlerden birisini çok sık ona yaptırıp ona da maaş ödemek. belki bu sayede 3. bir işe de girebilriim.
(10) 

Yurtdışından telefon getirmek hk.

tchuck #1539058 
"'Ticaret Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde yürütülen teknik çalışma kapsamında, yolcuların 3 yıllık süre zarfında getirdikleri cep telefonu sayısı takip edilecek ve yolcuların muafiyet haklarının ötesinde 3 yılda birden fazla telefon getirmesi önlenecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca aktarılan veri ağı ile oluşturulan sorgulama ekranı sayesinde ülkeye girişte, gümrük sahalarımızda görevli Gümrük Muhafaza Memurları tarafından gerekli kontrol ve denetim işlemleri gerçekleştirilecek. Söz konusu uygulama 1 Kasım 2022 tarihi itibariyle hayata geçirilecektir. Böylelikle yolcu beraberi getirilen cep telefonlarının takibi sağlanarak kişisel muafiyetlerin suistimal edilmesinin önüne geçilecektir.'"

twitter.com

bu cümle ne demek anlamadım.

arkadaşlarım gelirken telefon getirecekti. sokmaları yasak mı buna göre?
yoksa sadece kayıtla ilgili bir durum mu? (ben kendi üstüme kaydedicem onda sorun yok da)

yani kişilerin üstlerindeki telefonu da mı arayacaklar, kutu içinde lmasını geçtim?
(6) 

Faiz kararının doları etkilememesinden ne anlamalıyız?

tchuck #1539026 
fırtına öncesi sessizlik gibi mi düşünmeliyiz?
yoksa doların gelip gelebileceği seviye budur, bu saatten sonra nolursa olsun farketmez mi demeliyiz?
(2) 

Alerji hk.

tchuck #1538885 
sanırım 2 ay önce aldığımız köpeğimize alerjim var, bu durum beni inanılmaz üzüyor ve geceleri fenalık basıyor.

çok yoğun bir alerji değil, yalnızca burun tıkanıklığı yapıyor. ondan da otrivinle kurtulabiliyorum aslında ama uzun süreli otrivin kullanımı kötü sonuçlara yol açıyor tabi.

şimdi gece yatarken fenalık bastığı için yazıyorum.

birden fzla rahatsızlığım var;
10 yıl önce deviasyonum vardı, ameliyat oldum. asla müthiş bir nefes alışverişim olmadı aslında.
sinüzitim var.

şimdi bir de bu alerji işi devreye girince kendimi hepten kötü hissetmeye başladım.

cuma günü önce bi alerji testi yaptırıp ardından kulak burun boğaza gitmeyi düşünüyorum.
son günler ciğerlerim de dolu dolu, hışırtılı sürekli. (alerjiye bağlı mıdır, yoksa bi soğuk algınlığı mıdır bilemedim)

onun öncesinde siz ne tavsiye edersiniz?
akşamları yatmadan önce zyxt miydi neydi bi alerji ilacı içiyorum.
sinüslerim için ne önerirsiniz? (hatta istanbulda bir doktor önerebilir misiniz, sinüslerimi boşaltmak istiyorum, yıllardır bu problemle boğuşuyorum)

alerji için ne önerirsiniz? yattığım odaya dyson'ın hava temizleyicisini almanın bir faydasını görür müyüm?

genel olarak beni rahatlatacak sözleriniz var mıdır?
biraz kendimi kötü hissettim çünkü, belki 15 yıl bizimle olacak köpeğimiz, ben sürekli böyle yaşayamam. bunu daha iyiye götürecek yöntemler var mıdır tıpta?

Monitör Kolu hk

tchuck #1538706 
selamlar

www.hepsiburada.com

elimde buna benzer bir monitör kolu var. bunun kusuru şu: monitörü sağdan sola doğru (veya tam gözümün öünne) çekmek istediğimde, monitör ayn zamanda öne de geliyor haliyle. iki monitörü tam dik bakacak şekilde koyduğumda, aralarında 30-35cm lik boşluk kalıyor vs.

bu kolu istemiyorum. çünkü monitörü tam önüme çektiğimde, kol monitörü bana doğru da yanaştırmasın istiyorum özellikle.

bana alternatif hangi kolları önerebilirsiniz?
kalitenin de bu konuda önemli oldugunu bildiğim için sırf internetten bakarak almak istemedim. 2 tane 25inç baya ağır monitör taşıyacak kollar.
(7) 

Github - X bir commite geri dönmek

tchuck #1538312 
6-7 gün öncesinin commitine geri dönmek ,arada gönderilmiş tüm commitleri yok etmek istiyorum.

hangi komutu kullanmalıyım?

git reset --hard #commitid dedim. ama pushlamayı denediğimde, yine aradaki farkları pull ettirmeye çalıştı vs. bir türlü beceremedim.
(5) 

Köpek kısırlaştırılmalı mı?

tchuck #1537869 
8 aylık erkek bir labradorumuz var. bu sıralar yavaş yavaş erkekleşmeye başlayınca veterinere götürdük "ne zaman doğru olur kısırlaştırmak" vs diye sormak için. veteriner ise şaşırttı. bizi; "kısırlaştırmayın? niye kısırlaştıracaksınız ki, erkek köpeklerde mecburiyet de yok zaten" vs. gibi konuştu.

eğer huyu kötüleşmeye başlamıyorsa, agresifleşmiyorsa, kaçmaya çalışmıyorsa vs. hayvanı kısırlaştırmayın. bi anda tüm fizyolojisi bozulacak, 60 yaşında gibi yaşamaya başlayacak dedi.

hiç beklemiyordum bunu, böyle olunca ben de üzülmeye başladım.
köpeğimizin hiçbir kötü huyu yok, son derece hareketli, aşırı iyi niyetli, eğlenceli bir tip. diğer köpeklerle hiçbir problemi yok, hiçbir agresif hali yok. pamuk gibi şuan. kısırlaştırmayıp testosteronu yiyince bu huyları bozulur diye de korkuyorum bir yandan.

siz ne önerirsiniz? ve ne diyorsunuz? biraz fikir almak istedim.
(4) 

Lazer Yazıcı

tchuck #1537672 
ya bi süredir yazıcı almayı düşnüüyrodum zaten. tanklı mı alsam, onu mu alsam vs. derken.

siyah beyaz bir lazer yazıcının bana yeteceğine emin oldum.

bana hnagi markanın hangi ürününü önerirsiniz?

macos'e kurulumu kolay olsun, wifi'si olsun. kağıt takılma vb. problemler minimum seviyede olsun istiyorum.

bütçem de yüksek değil 3000tl yi çok geçmesini istemiyorum

www.amazon.com.tr
www.amazon.com.trıcı/dp/B07S61ZJCS/

şunu falan gördüm ama hiçbirine emin olamıyorum bilgim olmadığı için.

bir de kartuşları genelde 400 lira civarı gözüküyor, bu fiyat doğru demi? bi anda 2000tl ile falan karşılaşmam demi?
(2) 

Burun tıkanıklığı için öneri

tchuck #1537391 
son bikaç gündür burnum aşırı tıkalı. sümkürmeye çalışırken bile beyin kanaması geçirecek gibi. hissediyorum, o derece t ıkalı.

otrivine geçici bir çözüm onu kullanmak istemiyorum.

şu aşırı sertleşmiş mukusu yumuşatacak bir ilaç/tavsiye bişey var mıdır?

bende sinüzit de var bu arada, onun da etkisi olabilir.
burnumdaki akılalmaz tıkanıklığın akmasını sağlayacak ne kullanabilirim?
(3) 

Dubai - Iphone işleri

tchuck #1536943 
şirket kasım ayında bizi dubaiye davet edecek. gitmişken iphone alayım diyorum ama, herhangi bir sıkıntı oluyor mu oradan almakta?

veya bilginiz var mı, dubaide direkt gidip apple'dan alabiliyor muyuz, yoksa illa ki 3-4 haft abekleme sürelerimiz mi oluyor acaba?

mobil görünümden çık