(3) 

LG TV'de TRT 4K

meursaults #1045591 
Geçtiğimiz aylarda gelen güncelleme (04.11.23) ile önceden sadece TRT 4K'nın sesini verebilen LG TV'lerde de (bendeki 55UB830V-ZG) TRT 4K izleyebilmeye başlamıştık. Son bir kaç gündür ise tekrardan "geçersiz format" yazısı gelmeye başladı ekrana. Üstelik bu kez ses de yok.

Okuduğum kadarıyla TRT'nin Şubat başında 50p'ye geçtiği yazıyor. Bu 30p/60p olayı yazılımla tamamen düzeltilmemiş miydi? Yoksa 4K olayı tekrardan yalan mı oldu? Ya da sorun TRT'den kaynaklanan geçici bi sorun mu? Yeni bir update ile falan düzeltilebilecek bir şey mi?

Bilgisi olan var mı? Sizler de ses/görüntü geliyor mu?
(8) 

nesnel yargı/öznel yargı

meursaults #55422 
Huzursuz ile bir entry'si üzerinde tartışıyorduk da bir de size soralım dedik. (bkz: #14062200)

Şimdi; huzursuz güneşin insana göre sıcak olduğundan dolayı "güneş sıcaktır" önermesinin nesnel bir yargı olduğunu söylüyor. Ben de eğer insanlar güneşten daha sıcak bir yıldıza/güneşe gidip daha sıcak bir ortamda kalmalarını sağlayacak teknolojik gelişmeye sahip olsalardı, güneşin insanlara nispeten daha soğuk geleceğini dolayısıyla böyle bir önermenin nesnel bir yargı olamayacağını söylüyorum. Bu insanların içinde bulundukları koşulara göre doğrudur bence. Hatta felsefik olarak sıcaklık kavramı bile tartışılabilir ya neyse girmeyelim. Bana göre "insanın %70'i sudur" gibi daha mekanik bir önerme nesnel bir önermeye örnek gösterilebilir gibi geliyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?
(4) 

IMKB'de açığa satış

meursaults #52536 
Bildiğim kadarıyla IMKB'de açığa satış yasak değil. Teknik olarak daha sonra almak üzere elimizdeki kağıdı satıyoruz. Buna göre;

1) Açığa satış yapılan kağıt hemen o gün geri mi alınmalı? Yoksa takaslar T+2'de gerçekleşeceği için ertesi gün alınsa da olur mu?

2) Özel sözleşme vs. ile takas süresi uzatılabilir mi? Mesela günlerce düşecek bir ayı piyasası varsa dahi (örneğin kağıt sürekli taban oluyor) yapılan açığa satış mutlaka T,T+1 yada T+2 günleri içerisinde kapatılmalı mı? Yani açığa satış yapılan pozisyonu kapattıktan sonra yeni pozisyon açarak tekrar satış mı yapılması lazım?

3) Diyelim ki işler ters gitti. Açığa sattığınız bir kağıt gitti tavan oldu; sizde pozisyonunuzu alım yaparak kapatamadınız mı? Bu durumda ceza, yaptırım ne olur?

4) Internetten yapılan açığa satışlar konusunda bilginiz var mı?
(git: www.tacirler.com.tr)
1

mobil görünümden çık