henüz düşünce aşamasındaki bir proje için bazı sorularım var hukukçu arkadaşlara.

1- diyelim bir kitap ya da dergi yayımlayacağım yasal şartlar altında. bu dergi ya da kitapta bir arkadaşımın ya da tanımadığım bir insanın yazısı yer alacak.
yazıyı yayımlamama razı olan kişi para pul istememeyi kabul etmiş olacak sözlü olarak.

olur ya ilerde bu insan cinslik yapar ben yazdım para ver der hani. bir yazının telif hakkını, kendi basılı yayınımda kullanmak için nasıl alırım. (yazı sahibi ilerde hak talep edemeyecek şekilde)
mesela yazıyı yazıp altına adam imza atsa "ben bu yazımın telih haklarını şu şahsa veriyorum" dese imzalasa geçerli midir?

yasal kaynak gösterebilirseniz çok sevinirim.

2- yine bağlantılı olarak; 2 insanın karşılıklı olarak bir kağıda attıkları imzanın geçerliliği nedir.noter falan yok. 2 kişi boş kağıt 2 imza.
mesela. ahmet ve mehmet var.

-----
ben ahmet, mehmete 100 ytl borcum olduğunu kabul ediyorum.

imza: ahmet imza: mehmet
-----
ayni şeyi telif hakkında da düşünelim.

bu akşama kadar duyuru yukarda kalırsa çok sevinirim.

bir de konu hakkında yasal kaynaklar link ederseniz de az daha sevinirim.

 

öncelikle, anladığım kadarıyla, bir kitap ya da dergide yayınlanacak yazıların telif haklarını almak istiyorsunuz, arkadaşınız da buna razı siz de nasıl yapacağınızı soruyorsunuz.

bir kere tasdix müessesesinin konuyla alakası yok. o, kendi meydana getirdiğiniz eserlerin size ait olduğunu ispat etmeye yarayan birşey.

sizin yapmanız gereken bir devir sözleşmesi hazırlamak. daha sonra bu sözleşmeyi arkadaşınıza imzalattıracaksınız. eğer iş ciddi ise, bir avukattan yardım almanızı öneririm. yok, basit bir işse, o zaman kendiniz eserin, yayın, basım, dağıtım vb gibi eser üzerindeki mali haklarını devraldığınızı (hangi eser olduğu belli olacak şekilde hazırlanacak tabii), arkadaşınızın da bu hakları size devrettiğini gösterir bir yazı yazın. ikiniz de tarih atıp, imzalayın. geçerli olacaktır.

2. iki insanın karşılıklı olarak bir kağıda attıkları imza derken, bir sözleşme, mesela verdiğiniz örnekte, ben ahmet, mehmete 100 ytl borcum olduğunu kabul ediyorum şeklinde yazılmış ve imzalanmış bir kağıt adi senet hükmündedir. bunun noter önünde yapılanı da resmi senet hükmündedir. (bkz: adi senet)

telif hakkında da bu şekilde hazırlanmış bir sözleşme geçerli olur. Mali hak devir sözleşmesinde tek geçerlilik şartı, ortada yazılı bir devir sözleşmesi olmasıdır. Ayrıca, mali hakları devir sözleşmesinin kapsamlı bir şekilde hazırlanması gerekir.

konuyla ilgili yasal kaynak arıyorsan, fikir ve sanat eserleri kanunu'nu açıp okuyabilirsin. dili sadedir. çok yardımcı olur.

kahvegibi
1

mobil görünümden çık