İçten yanmalı araç verimi %30-40 arası.
Elektrikli araç verimi %90’dan fazla.
Yani motorda üretilen enerjinin yaklaşık %35’i harekete gidiyor, kalanı ısı. İçten yanmalı araçlarda 2000’den fazla hareketli parça var. Her bir parçayı da döndürmek için enerji gerekiyor, tekerlere giden enerji yüzdesi %35’den bile az oluyor.
Elektriklide tekere giden enerji %90 olsun hadi en kötü. Elektriklide hareketli parça yüzü geçmiyordur herhalde.
Neden araçları elektrikli yapıp küçük bir batarya ekleyip o bataryayı jeneratör ile beslemiyoruz? Daha verimli olmaz mı? Hem elektrikli araç bakımı da çok rahat petrollülere göre.
Elektrik enerjisi temiz zart zurt demeyin yok öyle bir şey. Tr’de elektrik enerjisi doğal gaz ve kömürden üretiliyor çoğunlukla. Oldukça karbon ayak izi var. Elektrik enerjisi hiç de masum değil yani. Ben de diyorum ki, potansiyel enerji kaynağını (doğal gaz, kömür, petrol) elektriğe çevirip bataryayı şarj etmekle uğraşmayalım. Arabada potansiyel enerji kaynağından direkt elektrik üretip bataryayı öyle besleyelim. Aynı şey gibi göründü ama değil. Bir kere kömürden üretilen elektriği taşıma maliyeti var, bakımları var, bu gibi etkenler saf elektrikli aracın güç kaynağını oldukça kirletiyor. Ama direkt jeneratörden bataryaya versek bakım taşıma masrafı olmayacak mesela. (Tabii petrolün taşıma maliyeti de ayrı bir konu ama…)
Ayrıca 600-700kg bataryaya ihtiyacımız olmaz. Şöyle 200-250kglik küçük batarya yaparız, bunu devamlı jeneratör ile besleriz. Hem arabanın ağırlığı azalır böylede araç daha az yakar, daha çevreci.
Araç elektrik ile hareket edeceğinden bakım masrafı çok çok çok düşük olur.
Jeneratör zaten küçük onun da bakımı kompleks bir şey değildir.
Böylelikle elektrikli araç menzilini binlere çıkarabiliriz. Hem saf elektrikli araçlardan hem de içten yanmalılardan daha verimli, çevreci, ucuz, bakımı kolay olur.
Bu arada bitkisel yağlardan üretilen enerjide hiç masum değil. Finlandiyalı enerji mühendisinden bir sunum dinlemiştim o söylemişti. O bitkisel yağların toplanması, taşınması, işlenmesi derken çevreyi çok kirletiyor. Sonuçta bitkisel yağları da dizel araçlarla taşıyoruz :) bitkisel yağla uğraşmaktansa direkt petrol kullanmak garip bir şekilde daha çevreci.

senin bahsettiğin şey zaten seri hibrit olarak geçen bir şey :D bmw i3 rex miydi bişey vardı bunu kullanan.
senin dediğinde de çifte enerji kaybı oluyor. jeneratör de içten yanmalı bir motor aslında. ayrıca senin dediğin gibi basit ve ucuz değil, daha karmaşık ve pahalı


Ya tamam var da iki üç tane arabada. İçten yanmalı araba türü 100’den fazla.
Çok nadir yani.
Karmaşıklık nereden geliyor ki. Al bir tane Tesla, koy arkasına bir tane jeneratör. Zaten jeneratör paket soğutması her şeyi var. EV de zaten inverter var. Jeneratörün tepkisel olmasına gerek yok, yani sabit çalışıp bataryayı beslese yeter bizim için. Araba belirli periyotlarda daha çok güç tüketebilir tabii ama bataryadan depodan yesin, jeneratör daha fazla çalışmasına gerek yok o sırada yani. Araba durgun olduğunda jeneratör o kayıbı telafi eder. Ortalamada her şey olur gibi gözüküyor.
Çifte enerji kayıbı var da, rv’yi şarj ettiğimiz elektrik de çok kayıplı. Kömürden üretilen elektrik kayıpsiz bize gelmiyor. Kendimiz üretsek daha az kayıpsız ulaşabiliriz elektrik enerjisine.
Bi Zonguldak’ta kömürden üretilen elektriğin Antalya’ya taşınıp ev’yi şarj etmesi var. Bir de arabaya petrol koyup arabada elektrik üretmek var. Hangisi daha kayıplıdır?
Yani benim sorum, ne problem tam olarak. Bi Teslaya jeneratör takmak neden yapılmıyor. Ben daha iyisini söylüyorum hatta bataryayı 3 de bire düşürelim, jeneratör dahil daha hafif olur.
Burada ne komplekleşiyor


Ayrıca seri hibritte şanzıman yok, enjektör yok şafta gerek yok aküye gerek yok yüzlerce içten yanmalı araç parçasına gerek yok. Şanzımana getek yok daha ne olsun.


Zaten bu dediğin şeyi nissan e-power arabalarında yapıyor. Aktarım tamamen elektrik motoru ile yapılıyor. Araçtaki pil şehir dışı arabayı benzin motoru kapalı 5 km bile götüremiyor. Öndeki normal motor anlık bataryaya olan yüke göre devrini yükseltiyor sürekli pili şarj ediyor, kesinlikle tekerlere güç aktarmıyor. Şehir içi koca xtrail 4-5 litre yakıyor, benzin motoru genelde 3-5 dakikada bir rölantide çalışıyor bataryayı şarj ediyor.


Ayrıca görece eski trenler dizel elektrikli bu bahsettiğimiz olaydan


Ben de merak edip araştırmıştım. Nissan e-power tam olarak dediğiniz gibi. Ama fazla bu tarz araç yok piyasada.
Tamamen elektriğe dayalı bir düzen bana korkunç geliyor açıkçası. Tüm araçlar elektikli olsa onlar için gerekli enerji altyapısıjnı oluşturmak çok zor. Bir kaç sene önce ülkenin yarısında elektrik kesilmişti. Bu sene ispanya Portekizde elektrik kesilmişti. Zaman zaman böyle haberler duyuyoruz.
Nissan epower elektrikl konforunda benzinli araba.
Elektrikli arabaların taş çatlasın 500km menzili olsun. Doğal afet gibi bir durum olursa nasıl şarj edicez bilmiyorum. Nissan epower gibi araçlar içinse bir yerden bir kaç bidon yakıt bulunabilir öyle durumlarda.


jeneratörlerde de içten yanmalı motor kullanıldığı ve bundan elde edilen hareketin de elektrik enerjisine dönüştürüldüğü düşünüldüğünde jeneratörün verimi %20'lik seviyelere iniyor. e buradan elde edilen elektriğin depolanması ve elektrikli araç motorunda kullanılmasının kayıplarını da eklediğimizde toplam verimlilik içten yanmalı motorun çok altına iniyor. bu yüzden bu şekilde kullanmanın normal arabalar için hiçbir anlamı yok.
kaldı ki elektrik enerjisinin santrallerde tamamen yenilenebilir kaynaklardan veya nükleer enerji ile üretilmediği durumlarda, elektrikli araçlar da o kadar çevreci olmuyor. zira elektrikli araçların yaygınlaşması ile elektrik enerjisi ihtiyacı artmakta ve artan bu ihtiyaç da termik santrallerde fosil yakıt kullanılarak elde edilmekte. her ne kadar termik santrallerin verimliliği standart içten yanmalı motorlardan daha yüksek olsa da, elektrik enerjisinin dönüştürülmesi, taşınması, depolanması sırasında oluşan kayıplar hesaba katıldığında içten yanmalı motordan daha verimli bir hale gelmiyor. yani arabada yakmadığınız yakıtı, termik santralde yakmış oluyorsunuz.
ek bir bilgi olarak, önerdiğiniz yapı dizel motorlu trenlerde kullanılıyor ama kullanılma sebebi farklı. bu trenlerin özellikle ilk hareket başlaması için çok yüksek güce (torka) ihtiyaçları olup içten yanmalı motorla bu güç sağlanamıyor. bu yüzden bu trenlerde içten yanmalı motor içeren jeneratörle elektrik üretilip bu elektrikle çalışan motorlarla tren hareket ettiriliyor.
ikinci bir ek olarak, hibrit araçların verimliliğinin yüksek olmasının sebebi, normalde sürtünme ve ısı yoluyla kaybolan enerjinin geri kullanılabilmesi. örneğin araç yavaşlarken frenleme yerine jeneratöre güç aktarılarak elektrik enerjisi elde ediliyor ve bu enerji kullanılıyor. sizin önerdiğiniz sistem buna da uygun değil, zira jeneratör bağımsız çalışıyor.


bahsettiginiz araç zaten var. araç normalde tamamen elektrikli fakat içinde jeneratör var. o jeneratör bataryayı şarj ediyor.
nissan e power
Bu sistem verimli olmadıgı için araç tutmadı zaten


pilin en buyuk dusmani pilin isinmasidir. hava sicaktir pil isinir, hizli gidersin cok enerji ceker pil isinir, sarj edersin pil isinir. pil isininca da omru kisa zamanda biter. kimse 1 yil sonunda menzili yari yariya dusmus araba istemez. ayrica her pilin her isi sartina gore, ve cekilen enerjiye gore verimli oldugu bir doluluk orani vardir. cekilen enerji de hiza, hava sicakligina, yol durumuna, arac icinde klima kullanimina, aracin agirligina gore degisir.
tum bu nedenler bir araya toplandiginda pili sarj eden jeneratorun cok akilli calismasi, pilin en verimli ve ayni zamanda pile en az zarar verecek sekilde calisip uygun enerjiyi vermesi gerekir. devamli hic durmadan jeneratorle beslenen pil yanabilir, en iyi ihtimalle de birkac sene sonra kapasitesinin buyuk bolumunu kaybetmis olabilir. kisaca iyi bir muhendislik gerekiyor bunun icin, nissan gibi firmalar bunu yapiyor.
ya da klasik bircok hibrit uretim var, belli durumlarda, ornegin yuksek hizlarda pil devreden cikiyor tekerlere giden guc motordan geliyor.
ya da bazi markalar ornegin porsche elektrik destegini motor blogunun icinden yapiyor, bu cok verimli ama bunda da herhangi bir arizada tamir masrafini dusunemiyorum.
yani bu konuda muhendislik hem verimlilik, hem uretim maliyeti, hem menzil, hem pil omru, hem de bakim ve tamir maliyetni baz almali ki tum bunlar bir araya gelince ciddi zorluklar ortaya cikiyor.
ayrica jenerator de icten yanmali bir motor, jeneratorun de en iyi ihtimalle verimlilig %40. jeneratorden cikan enerji pile girmesi seri baglama oluyor. seri baglandiginda verimlilik ikisinin carpimi oluyor. %90 x %40 yani en iyi ihtimalle 0.9 x 0.4 = 0.36 oluyor yani toplam verimlilik ikisinin ayri ayri kullanimindan da az oluyor.


sözelcisin galiba.
jeneratörde motor yok mu ?


senin aradığın konsept hidrojen motorlu arabalar yani fuelcell motoru
