[]

rant çarkı nasıl işliyor?

diyelim devlet ihale açtı, en az teklif veren kazanacak, normal şartlarda 50 milyon liraya gitmesi gereken ihale 150 milyona bir şirkete gidiyor. e peki aradaki 100 milyon lira ne oluyor? birazını şirket alıyor, gerisi de hükümetin başındakilerin cebine mi giriyor?




 
ihaleler pek böyle olmuyor ya neyse.. varsa öyle ihale girelim 149 milyona alalım.
ihaleyi alan firma bütün parayı alıyor işi karşılığı. sonra ne yapar ne eder bilemeyiz. ama kafanızdaki ihale tablosu çok yanlış.. genelde sınır değerin bile altında fiyat atan kamikazeler elenmese bu ihalaleler daha da kötü olacak. devlet akıllı. daha dün ihaleye girdik teklifleri söyleyeyim:
60-70-120-130-160
sınır değerin altında kaldı ilk 2 firma. 120 ye iş alındı. benim hesapladığım karsız maliyet 135. attığım teklif 130. 120 ye bu adam bu işi nasıl yapacak?
  • ozdek  (22.05.15 07:50:28) 
İstenen bazı teknik özellikler ihalede özel olarak belirtiliyor. O özelliği sağlayan atıyorum tek cihazı da sadece bi firma sağlayabiliyor. Yurt dışından getirme izni olan tek firma oluyor mesela. Diğer ihaleye giren firmalar da bu firmadan teklif almak zorundalar, onlara çekiyor 10 katı fiyatı. Yani varsa teknik şartnameyi firmaya göre hazırlıyorlar, ihale onda kalıyor, parayı bölüşüyorlar.
Ya da içerdeki adamlarla anlaşıp diğer firmaların verecekleri fiyatı öğreniyorlar.
Diğer bi yöntem, ihaleye girecek firmalar ve devletteki ihaleyi açan yetkililer aralarında anlaşıyorlar, danışıklı dövüş yani, sonra hep beraber parayı bölüşüyorlar. Devletin malı deniz hesabı...
  • bigbadabum  (22.05.15 07:58:35) 
@ozdek

şoyle yapacak. 20 cm yukseklıgınde beton dokmesı gereken yere 15 cm yukseklıgınde dokecek. yol yapıyorsa asfaltın genışlıgı 20 mt ise 19,5 metre yapacak. izalasyon yapıyorsa izalasyon kalıngılını düşürecek. elektrık tesisatı yapıyor ise kablo çapını düşük tutacak..

daha bir sürü hilesi var bu işin. Bunları yaparkende devletin, kontrol muhendısı diye koydugu adamlara 2 yemek, 1 takım elbise, 1 yaz tatili ayarlıycak olacak bitecek.

Not: 5 senedir endüstriyel inşaat sektorundeyim.
  • paudi  (22.05.15 08:01:36 ~ 08:21:11) 
bir de taşeron zinciri muhabbeti var. adam ihaleyi bağlantılarıyla alıyor, kendisi zaten uğraşmak zorunda olmadığı için işin büyük kısmını eleman falan sağlayabilecek başka bi şirkete hava ediyor. o şirket de işin bir kısmını başka şirkete derken aracılar da milyonları kapıyor. işler ise köle gibi çalışan ve işten anlamayan vasıfsız ve çaresiz zavallıların elinde kalıyor, niteliksiz iş çıkıyor, patronun oğlu galeriye uğrayıp porşesini bu sene de yeniliyor.


  • mistreated  (22.05.15 08:38:16 ~ 08:39:45) 
bigdabadumun dedigi gibi, teknik sartname ihaleyi almasi istenen firma ile hazirlaniyor boylece diger firmalar ya teknik sartnameye uyamiyor ya da uretici vs olmadiklari icin daha pahali kaliyorlar. olay bu.


  • baldur2  (22.05.15 11:11:19) 
yani parayı bölüşme olayı dediğim gibi mi oluyor? 50 milyon maliyetli bir ihale 150 milyona yandaşa veriliyor atıyorum, aradaki 100 milyon lira da şirket sahibi, il belediye başkanı falan filanlar arasında paylaşılıyor?

ama böyle bir ihalenin yandaşa verilmesinin başka bir sebebi de olması lazım. yani "devletin kasasından fazla para çıkaralım, onu bölüşelim" lafını her firmaya söyleyebilir sonuçta devlet. para dışında başka bir destek de bekliyor olması lazım değil mi yandaş şirketten?
  • ahm1  (25.05.15 12:43:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.