[]

Aile içindeki homurdanlamaların / vesveselerin ağırlığı ile nasıl yaşanır?

Bayadır mücadele ediyorum ama artık pek gücüm kalmamış gibi hissediyorum. Sanki normal yürüyeceğim ama her yerime taş bağlanmış gibi.

Benim veya eşimin yaptığı her hareket o kadar yanlış anlaşılıyor o kadar farklı yerlere çekiliyor ki, açıklamak için çabalasam da olmuyor, saldım artık. Salınca iyice coşuyorlar.

Anne tarafımla zaten sıkıntılar yaşamıştık. Tüm yaşananlara rağmen eşime gururunu hiçe say gel gidelim davet edelim anne tarafımı da demiştim, gelmemişlerdi istemeye falan.

Neyse baba tarafımla falan bir şekilde hallettik evlendik eve çıktık geçinip gidiyoruz. Kimseye bir zararımız yok.

Mesela ney canımı sıkıyor; ben anne tarafıma hiç bir şeyde yanımda olmadıkları için biraz mesafeli davranıyorum. Çok az konuşuyorum. Bir ara üvey babam "o" mu bişey diyor da arayıp sormuyorsun dedi.

Yani o kadar alakası yok ki hani dolaylı yoda bişey dese de beni etkilese yine gam yemeyeceğim ama dediği bişey de yok hanımın, mesela babamlarla arası çok iyi ben pek aramam etmem o her önemli günde arayalım görüntülü konuşalım der. Bu tarz adetlere dikkat ediyor ben pek sevmem büyük aramayı veya ziyaret etmeyi.

Neyse işte öyle demişti ben de yoo ne alakası var düşünün acaba niye böyle davranıyorum diyorum, yav biz ne yaptık falan diyor. İnanmıyor yani.

Son olaydan sonra ben dayanamaz oldum. Depremden sonra babam çağırıp duruyor, hanım da eve giremiyor zaten köye falan gidiyoruz, zor oluyor diye memlekete gittik babamların yanına. 20 yaşında öğrenci kız bir kardeşi var hanımın. Antepten pek çıkmamış kendi halinde birisi. Pek erkek arkadaşı da olmamış. Biraz muhafazakar bir ortamda yetişmişler ama hanım dışarıda okuduğu için hep, biraz daha açık görüşlü.

Gittik işte babam da sağ olsun güzel ağırladı bir kaç gün geçti derken.. babaannem var evde 70 yaşlarında ve 10 senedir alzheimer. Baya ileri seviyede altına bez falan bağlıyorlar. Babam da son 5 senedir artık kendisi bakamadığı için bakıcı ayarlamıştık. Birisi 2 sene durdu sonra ülkesine döndü. 3 senedir bir özbek bakıcı var. 2 çocuğu var boşanmış para biriktirmeye gelmiş. Yatılı kalıyorlar. Bazen köyde bazen şehirdeler. Bir süre sonra sevgili gibi olmuşlar babam 26 senedir bekar zaten evlenmedi de bu şekilde takılıyor sanırım. Neyse kendi hayatları bir şey diyemem. Evlenmeyi falan da düşünmüyor.

Babaannem dışında evi ve babamı da çekip çevirdiği için istemeye babam onla birlikte gelmişti hatta.

Neyse bu hanımefendi biraz tribe girmiş evin hakimi benim der gibi davranıyor. Evde misafir falan da istemiyor. Senin ne haddine köpek deyip kovamıyoruz da çünkü bu bakıcıyı çok zor buldular başlarda babaanneme şiddet uyguladığını düşünsek bile gönderemediler çünkü başka yatılı seçenek bulamıyoruz. büyük şehirde değiller ve bazen köydeler köy çok küçük ve sıkıcı, herkes kabul etmiyor. biraz mecburlar açıkçası. bakım evine de veremiyorlar en azından gözümüzün önünde diyorlar.

Biz gittik işte hanım mutfağa falan yardım edeyim diyor istemiyor. Mutfakta bir şey hazırlayayım diyor, kendi başka bir işe kalkışıyor alan kaplıyor. Bazen hanım bişey hazırladıysa onu yiyorsak surat yapıyor onu yemiyor falan. Bi tuhaf yani.

Bi ara herkes dışarı gitmişti babamlar hanım kardeşi falan ben evde çalışıyordum. Bakıcı da vardı. Mutfakta biriyle konuşuyor. Büyük ihtimalle köyden bir komşu. "yaa diyor benim kolum ağlıyor gelmesinler dedim yok ille de gelsinler dedi çağırdı kolum çok kötü" diyor.

Hayır koyucan kapının önüne o olacak ama işte kim bakacak babaanneme.

Neyse hanım zaten bu niye böyle davranıyor dedi. Ben de idare et aşkım tuhaf o biraz dedim. Bi ara babama sordum, ya manyağın teki işte idare ediyoruz siz onun kusuruna bakmayın dedi. Ben de ilettim yine hanıma.

Aradan bir kaç gün geçti biz yatak odasında yatıyoruz. Babamla bakıcı salonda yatıyor. İki odanın arasında da oturma odası var baldız da orada yaıyor.

Gece saat 12 mi 1 mi ne, ev bir yankılanıyor var ya anlatamam ah ah uh oh falan ulan utancımdan ne yapacağımı şaşırdım. Şak şak şak ah ah ah ah bırakın evi apartman inliyor. Dedim koş çağır kardeşini yanımıza gelsin.

Gitti getirdi kız ağlıyor abla uyuyamıyorum bu ne böyle psikolojim bozuldu diyor. Geçen gün de yaptılar ben bişey demedim pek ses yoktu o zaman diyor.

Ben çıldırdım kapıya vursam babam utanç duyacak. Kırıp içeri girsem kötü şeyler olacak. Babam afedersiniz sağır sayılır cihaz kullanıyor. Büyük ihtimalle çıkardığı sesin farkında değil. Ama kadın nispet yatar ki sanki bir yerini deşiyormuşuz gibi bağırıyor. Belli yani yapay oldu o kadar porno geçmişim var ben böyle bağıran görmedim. Güya buralar benim mi demek istiyor napıyor manyak kadın anlamadım.

Biz de sinirlendik ulan dedim 1 hafta uckurunuza sahip çıkamadınız mı 1-2 hafta kalıp gidicez, dibinizde misafir kalıyor. Hiç mi düşünceniz yok.

Hızlıca toparlanız çıktık gece yarısı kalktık antep e geri geldik hiç bir şey söylemeden.

Babam 1 saat sonra fark etti beni aradı 50 kere açmadım çok sinirleyim ne diyeceğimi bilemedim. Sonra hanımı da ısrarla aradı en son açtı hanım. Kızım ne oldu ne yaptık size bu ne böyle kafayı mı yedirtceksiniz bana niye cıktınız gittiniz diyor. Hanım da baba oralar normale dönmüş gidelim dedik diyor. E böyle mi gidilir diyor babam, ya baba işte öyle gerekti diyor. Ne oldu ne yaptık diyor, baba işte sesten uyuyamadık yani ne diyeyim ki şimdi diyor. Ne sesi yahu alt komşu mu gürültü yapıyor diyor, yok baba işte sonra yine konuşuruz şimdi yoldayız diyor kapatıyor.

Şimdi düşünüyorum, o gece uyumak çok zor olacaktı o psikoloji ile ama hadi diyelim uyuduk ve sabah biz gidiyoruz dedik, babam imkanı yok bırakmazdı. Daha geleli çok olmadı çünkü.

Neyse öbürsü gün amcam falan aradı ona anlattım valla çok ayıp olmuş ya ama gülsem mi ağlasam mı bilemedim abim da maaşallah yaş 70 iş bitmemiş diyor. Ya amca dedim o ayrı konu da ben hanımı annemin yanına götürüyorum annem köpek çekiyor, babamın yanına götürüyorum, böyle bir şey yaşıyoruz. Benim normal bir ailem yok mu diyorum, yok ya öyle düşünme denk gelmiş diyor. Yahu ben hanımın hangi akrabasına gitsem kendi akrabam gibi davranıyorlar kimseden bir kusur veya ayıp görmedim.

Neyse bu olayda babamın duymamasından ötürü diyelim ki pek bir sıkıntı yok ama yaşadığımız olaydan ötürü bir çıkıp geldik işte.

Babam, 2 amcam halam falan konuşmuş, beni diğer amcam aradı bir kaç gün sonra, amcam diyor ki oğlum siz de niye çıkıp geliyosunuz şimdi şöyle düşünüyorlar "gelin babasıyla arasını bozmak için böyle bir plan yaptı". Beynimden vurulmuşa döndüm ya eşim babamı çok sever hatta ailedeki tek mantıklı insan demişti yani tanıyınca. E orada da gayet sohbet ettiler falan hiç bir sorun yok.

Annem ilk buluşmalarında da surat falan yapmıştı sonra biz arayı açınca "benimle aranı açmaya çalışıyor" demişti. bunu halama falan da anlatmış herhalde. Şimdi benzer düşünce diğer tarafa sıçradı.

Ben artık kafama falan sıkıcam yani ne yapıcam bilmiyorum bir insan bu kadar yanlış anlaşılamaz ya.

Bu arada dun fark ettim babam teknolojiden anlamaz ama onlarin tv ye netfliximi girmistim. Bakici aciyordu biseyler. Kayitli kullanicilari soruyor ya basta. Orada hanımın ismini silmis kendi adini koymus. Boyle de cocukca hareketler yani..

 
bakıcının evdeki rolünü biraz küçümsemişsiniz, bence bakıcı gerçekten de o evin hakimi olmuş :) bir dahakine gitmeden önce ona da sorun derim...


  • roket adam  (19.03.23 21:21:43) 
üzüldüm ya aynı şehirde yaşamamanız büyük nimet. sizin efendiliğinizden faydalanmışlar gibi görünüyo. az görüşünce işte en ufak olaylarda geline yıkılması doğal zira çok az tanıyolardır eşinizi ve kötü yorumlandıysa bi kere o üzerine yapışmış. görüşmemeye çalışın işt4e bayramdan bayrama. yapacak bi şey yok gibi


  • ala09  (19.03.23 22:14:17) 
Hocam hepsini okudum, bakıcının plan şu: babanızla nikahı öyle ya da böyle yapacak, mirasa konacak. Bu miras bir ev bile olsa, bir malı mülkü olmayan insan için başını sokacak bir ev demek.

Babanız her şeyin farkında olayın mantıksızlığı hakkında siz konuşmayın diye keyfine bakıyor ama size size bu bakıcı da bi garip ayağı çekiyor, diyemiyor ki ben bu kadını sevdim evlenicem.

Bu kadın yakında benim ahlakımı bozdun, ben seninle evlenicez diye seninle sevişmiştim der, nikahı basar.

Bu eşinize karşı ön yargıda bakıcıdan çıkmış belli. Allah kolaylık versin. Böyle cinlik bilmeyen insanlar böyle cin fikirlilerle karşılaşınca mağdur olup çıkıyor. Diyecek bir şey de bulamadım.

Şu yaşlıların uçkur sevdası da aile dağıtır yani. Çok klasik.
  • zimbirik  (20.03.23 00:16:26) 
babanızda kötü bir niyet olduğunu düşünmüyorum ancak sekreterini s.ken çayını kendi koyar diye de bir laf var malesef bakıcıyla olan durum ona dönmüş.
kadın oraların sahibi ilan etmiş kendini.
mümkün oldukça az görüşeceksiniz, eşinizin de ailenizle olan ilişkisinde en ufak müdahalede yönlendirme bulunmayacaksanız kararına saygı duyacaksınız.
  • oz suser  (20.03.23 00:22:05) 
Babadan kalacak bir miras varsa mecbur uğraşacaksın yoksa sadece telefonla iletişim, benim tavsiyem.
Müge anlı da çok hikaye var böyle.
Bakıcı bulmak zor, bu kadın daha paralı, şehirde vs. iş bulmak varken niye sizde kalıyor? Vardır bir düşüncesi.
  • Coma  (20.03.23 00:44:29) 
Aileden ilgi/şefkat görme derdini bir yana bırakın; mümkün olduğunca minimum iletişimde kalın; eşinizle ağzınızın tadını bozmayın.


  • lil siztah  (20.03.23 08:16:25) 
hocam valla aşırı güldüm kusura bakma. pazartesi sendromum bir nebze hafifledi. hakkını helal et.


  • burakdonmez95  (20.03.23 08:52:28) 
başlıktan senin duyurun olduğunu anladım.

tek diyeceğim şey boş ver. anne baba olmasa da olur yanında. böyle bir bakıcı hikayesi ben de biliyorum. sonu böyle kötü oluyor. sen de eşin de kimseye muhtaç değilsiniz. çok umursama
  • Hallegadola  (20.03.23 09:30:17) 
ben olsam dönmezdim. bağırsınlar ne var sevişsin insanlar kulaklıklar var alın onlardan. baldıza da ablası anlatsın durumu. ilerde senin de olacak sen de çıkaracan böyle sesler demese de, insanlar çiftleşir normaldir gibi falan bilimsel bir dil kullansın işte. ben şahsen arsızlara karşı arsızlaşırım yani. babamı da kimseye bırakmam. yok canım elin bakıcısı gelsin babamın evinden sürsün beni manyak karı. ama şu da var; babanne alzaymır muhtemelen babanız da olur. kadın gençse bırakın evlensinler ilerde bakıcı derdi olmaz. ama mirasa konar babaya da tepik atarsa bilemem. uyanık ol oğuz.


  • sanemz  (20.03.23 10:26:50 ~ 10:27:37) 
Valla ben silip atmaya yatkınım zaten y ve z kuşağında giderek artan bir bireyselcilik var. vefa borcudur ailedir falan diye beynimiz fazla yıkanıyor bizim toplumda.

Fakat ben belli kararlar aldıkça, mesela dozajı biraz daha artırayım ne var ne yok sileyim kimseyle konuşmayayım tek başıma bir hayat veya aile kurayım,

İnsanlar demeyecek ki bizim yaptıklarımızdan ötürü bu oğlan böyle davranıyor. Bu böyle değildi kesin eşi aklına giriyor ailesini uzaklaştırdı diyecek. Bu sefer o arkada konuşan 50 kişinin varlığı beni rahatsız ediyor.

Öte yandan ben o kadar ilişki yaşadım, o kadar arkadaşlarım geldi gitti.. Hepsi ailemi çok severlerdi. Ailem de gayet sıcak karşılardı.

Bu durumlar benim ön görebileceğim durumlar değildi. Hani desem ki zaten iğrenç bir ailem vardı da şimdi de şikayet etmeye hakkım yok zaten uzak tutmam gerekiyordu.. ama öyle bir şey yok yani. Belki teyzeler falan burnunu sokardı eleştiri manyaklarıydı ama mesela annemden beklemezdim yani.

Bazen bu taraftan düşününce kavgalarda hanıma çıkışıyorum, tamam onlar da kötü düşünüyor olabilir, onlar da yanlık yaklaşmış, yanlış davranmış olabilirler ama bizim hiç mi suçumuz yok, senin hiç mi bir suçun yok, bu olanlar nasıl oluyor da sen hayatıma girdikten sonra yaşanıyor diyorum orada ipler kopar gibi oluyor demek ki sen de onlar gibi düşünüyorsun diyor.

Yani hayır benim tarafım belli ama anlamlandıramıyorum.

Mesela eşim burada iş kurmasına rağmen her fırsatta devlet başvurularını değerlendiriyor, yabancı ülkelerdeki işe alım süreçlerini araştırıyor, turistik yerlere geçersek ki maliyetleri hesaplıyor, fırsatını bulursak gidicez yani.

Ama kimse eldeki imkanlarla kalabalık bir ailenin olduğu yere, ve kiraların uygun olduğu, iş gücünün kolay karşılanabileceği (baldızlar burada bizle çalışıyor) bir yere gelmek zorunda olduğumuzu görmüyor da,

Büyük ihtimalle şey diyorlar hanım hem çocugu kaptı evlendi hem ailesinden kopardı antep e götürdü, ailesinin yanına gitti, çocuk da yapar şimdi orada oh ne ala memleket falan diye düşünüyorlar eminim yani.

Halbuki mesela çocuğu da hiç düşünmüyoruz.

Yanlış anlaşılmaya zaten tahammül edemezdim. Şimdi kitlesel bir yanlış anlaşılmayla karşı karşıyayım. Allahtan ünlü falan değilim de linçlenmiyorum kafayı yerdim valla :D
  • ananiyimioguz  (20.03.23 10:32:57 ~ 10:38:12) 
bence sen aileni seviyorsun, ailen de seni seviyor bir sorun yok. sadece şu ne dere fazla takıyorsun. takıntılarının üstüne git. kimin ne dediğinin önemi yok boşver.

keşke gece yarısı gitmeseydiniz ama olsun takılmayın fazla o anda öyle olmuş.

keşke amcana o gece neler olduğunu anlatmasaydın millete de eğlence düşmüştür. koskoca babana ayıp etmişsin, adamın size hiç yamuğu olmamış. ama anlatmışsın yalan da değil onu da boşver.

babanın teline cevap ver evham kötü şeydir. evladın olursa anlarsın. babanında anneyin de gönüllerini et, gerisinin ne dediği umrunda olmasın. zaten kimseye bağımlı da değilsin e daha ne. bence ortada sorun yok.
  • sanemz  (20.03.23 10:49:27) 
İçinde kaldığınız duruma üzüldüm. Daha önceki konularınızı biliyorum, bu konuda bence eşinizin gerçekten bir suçu yok ama daha önceki olaylarınızdan dolayı eşinize böyle bir önyargı olmasına şaşırmıyorum. Biraz eşiniz tarafından manipüle ediliyor gibisiniz. İyi niyetiniz eşiniz ve ailesi tarafından suistimal ediliyor. Sizde de bunun birikimi olmuş bunalmanız çok normal. İki tarafın ilişkilerinin bu kadar şeyden sonra düzelmesi zor.


  • chanandler bong  (20.03.23 18:44:16) 
Arkadaşım şaka mı bu? Babanızın aklı başında anladığım kadarı ile. Sağır bile olsa bir hafta dişini sıkamadı mı? Siz babanızla muhatap olmamak için uyarmıyorsunuz, konuşmadan çıkıyorsunuz, telefonunu açmıyorsunuz, telefonu gelini açmak zorunda kalıyor. Bile bile kızı suçlu / huysuz durumuna düşürüyorsunuz.
O bakıcı babaya nikahı bastırır +1, zaten bakıcı siz daha fazla kalmayın diye babayı gece gece kaldırmıştır.
Öte yandan, kimse annesine laf söyletmez ama geline suratı yapan anne, oğlu konuşmayınca arayı bozan gelin. Siz de ne annenizle ne de babanızla kötü olmamak için karınızı feda etmişsiniz bile. Bunca yılın tecrübesiyle şunu rahatlıkla söyleyebilirim, eğer erkek eşine sahip çıkıyorsa on anne-babalar gelini bir anda sever oluyorlar, oğullarına da saygı duyuyorlar. Tersi durumda sadece gelin kötü gelin olmuyor, oğulları da aptal, gelinin elinde oyuncak olmuş oluyor. Kendiniz nereye ait olmak istiyorsunuz ona karar verin.
Bir de demişsiniz ki, öncesinde böyle değillerdi, gelin geldikten sonra böyle oldu. Elbette öyle olacak; malum Türk aile yapısı, kız oğlumuzu kaptı tripleri.
  • SiyamkedisiZorro  (20.03.23 19:06:37) 
@SiyamkedisiZorro, sahip çıkmıyorsun ne demek yahu anlamak istemeyenlere ben ne yapayım yeterince anlattım, e hanımın yanında duruyorum zaten. Çizgi çekmek gerekiyorsa da aile bireylerine karşı çekiyorum daha ne yapayım.


  • ananiyimioguz  (20.03.23 19:23:54) 
@chanandler bong, başlarda eşimin beni veya benim onu manipüle ettiğimiz durumlar oldu evet ama şu son durumda -veya son zamanlarda diyeyim- eşim veya ailesi bir şey yapmıyor ki nasıl suistimal edebilirler o kısmı anlayamadım.


  • ananiyimioguz  (20.03.23 20:20:51) 
hocam şu duyuruda az insanı tanıyorum. salak bir ergen var "kiloluyum, bilgisayar oyunu oynuyorum ve her duyuruya cevap yazıyorum" şeklinde takılan bir tek onun yazılarını görünce taıyorum bir de başlığı görür görmez nick'iniz aklıma geldi. Okumadım.

vesvese adamı içten yer. vesveselenmeyin inşaallah.
  • sparkle kiddle  (20.03.23 21:18:48) 
Hani cevap olsun diye yazmıyorum ama babanızın gelen telefonunu açmamak, onunla konuşmamak ama eşinizi konuşmasını engellememek de sahip çıkmamak oluyor. Diyorum ki, keşke siz konuşsaydınız babanızla. Hanım tabii ki babaya yaptığı şeyi söyleyemez, onun yerine anlamsız bir sebep uydurmuş, bu da karşı tarafın eline "gelin oğlumuzu bize karşı dolduruyor" gerekçesini vermiş. Gecenin bir yarısı "oralar normale döndü" diye habersiz çıkılmaz çünkü. Yol yakınken ve de siniriniz yatışmışken arayıp konuşun babanızla. Kadını da şikayet filan etmeyin, ama durumu bildiğinizi bilsin babanız. Kadınla muhatap olmaya gerek yok ama o bile karınızı kendine gelin bellemiş de kullanıcı ismi filan gibi manasız işler yapıyor.
Yeni bir aile kurunca ilk 7 sene çok önemlidir. Dikkat edin ilk 7 yıl testini geçen evliliklerde boşanma gitgide azalır. O 7 yıllık stres testi iki tarafın da ailesinin kadını ve erkeği kendi tarafına çekme mücadelesidir. Siz hanımın ailesinin yaşadığı yere giderek sizin tarafa (onların gözünde) bir gol atmışsınız, bilenmişler. O yüzden daha da fazla konuşuyorlar. Bu stres testini birbirinize dayanarak geçebilirsiniz ancak. O sebeple " senden önce yoktu böyle olaylar" lafını kim duysa incinir, onu diyorum.

  • SiyamkedisiZorro  (22.03.23 13:49:57) 
Anladım, teşekkürler. Babama zaten beni ilk arayan amcam söylemiş, haberi var aslında sonra biraz mahcup olmuş olabilir ulaşmaya çalışmadı. Amcam da zaten bişey olmamış gibi davran şimdi yüzüne bişey deme tatsızlık olmuş istemeden demişti.

Sonra bir kaç gün sonra diğer amcam aradı, oğlum zaten babanda şüphecilik teşhisi var şimdi bu olayları senle aranı bozmak için biri yaptırdı zannediyor artık hanım mı teşkilat mı bilmiyorum kurup duruyor dedi.

Yani güya her şey planlıymış bakıcının o gece onu ayartması falan :D

Yani babamın kafa ayrı dünya o yüzden oradan da işimiz zor da neyse geçer diye umuyorum. Babam ara ara kendini mit takip ediyor zannediyor çünkü gençliğinde az yürüyüş yapıp dayak yememişler orada biraz oynatmış kafayı maalesef.

Fakat geçen hanımla da uzun uzadıya konuştuk, ben şu çıkarımı yaptım, bence tüm sorunların temelinde hanımın otoritesini kendi ailesi içinde kurduğu gibi, ben kendi ailem içinde sağlayamamışım ona çıkıyor.

Yani benim bir fikrim, tam olarak benim değildir. Benim bir kararım, kendi irademle verilmemiştir. Çünkü hala aile evindeki savunmasız iyi niyetli bir çocuğum onların gözünde. Kendi başıma bir şehirde yaşamamışım uzun süre, kendi başıma bir iş kurmamışım, bir konuda rüştümü ispatlamamışım.

Ailemin "oguz seciyorsa / yapıyorsa doğrudur, arkasındayız" demesi lazım. Ama kesin aklına giriyorlardır diye bir yorum geliyor. Bu beni çok üzüyor ama bunu da ben yaptım sanırım o yüzden şıp diye düzeleceğini de sanmıyorum. Hatta belki hiç düzelmeyecek bilmiyorum.
  • ananiyimioguz  (22.03.23 15:43:48 ~ 15:50:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.