[]

Remote çalışma mevzusu nasıl oluyor?

Hiç ofise şirkete gidilmiyor mu, milletle zoom’dan mı iletişim kuruluyor, genel olarak bu işleyiş nasıl? Eski usüle göre daha mı verimli oluyor, çalışıp çalışmadığınız nasıl kontrol ediliyor vs.

Özellikle yazılımcıları merak ediyorum.


 
hiç ofise gidilmiyor. giden de var. genelde çalışanın isteğine bağlı bu. haftada 2-3 giden de var hiç gitmeyen de.
ofise gidilse bile toplantılar online yapılıyor.
bence daha verimli. çünkü zaman daha verimli kullanılıyor. ofise gidince ulaşıma vakit harcanıyor. ofisteki saatlerin yarısı goygoyla geçiyor.

çalışıp çalışmadığın yaptığın işle kontrol ediliyor. sana bir iş veriliyor onu yapınca sorun kalmıyor.
  • jelly bear  (25.01.23 13:24:00) 
iş takibi için githubdaki issuelar üzerinden iş takibi yapan da var, jira üzerinden timesheet girmeni isteyen de.

toplantılar için teams, zoom; ekip içi iletişim için slack, discord, telegram gibi araçlar kullanılıyor benim denk geldiklerim de.
  • mrtkp1234  (25.01.23 13:28:30) 
Hiç ofise gitmiyoruz, ofisimin yerini bilmiyorum hatta.
İş takibi için Jira kullanıyoruz. Çalışmamak mümkün olmadığı için kimse ne zaman ve nasıl çalıştığımızı sorgulamıyor. Scrumlarda anlatıyorsun zaten ne yaptım ne yapamadım diye. Bu kadar.

  • kaptan maydanoz  (25.01.23 13:44:18) 
yazilimcilar icin bir kisinin calisip calismadigi bilgisayar basindan gecirdigi sureden daha cok tamamladigi is, cozdugu problem ve yarattigi katma deger ile olculur. calisma suresine odaklanmak bircok acidan hata olur.

bir kisi tahmin edilen surede kendine verilen isi tamamliyorsa calismis ve isini yapmis sayilir. yapilmasi istenin isin 1 gunde yapilacagi tahmin ediliyorsa kimi yazilimci problemi cok kisa surede cozebilir. hizli calisn bu kisiye daha fazla is vermek o kisiye haksizlik olur cunku problemi hizli cozen kisiyi hizindan dolayi cezalandirmak olur.

diger tarafran bir kisi bir isi tahmin edilen zamanin cok uzerinde de cozebilir. cunku tahminler her zaman tutmaz. yazilimcinin gecerli nedenleri varsa yapilan isin uzamasi da anlayisla karsilanmalidir, cunku eger bir yazilimci gereginden fazla zaman baskisi hissederse yazilimda kalite duser.

genelde yazilimcilar gunluk toplantilar yaparlar, remote calisanlar icin bu toplantilar online olur, bu toplantilarda bir onceki gunun ozeti ve o an hangi is uzerinde calistigi diger kisilerler paylasilir. ayni zamanda cesitli is takip uygulamalari (jira) ile yazilimci mevcut isinin durumunu sistem uzerinden paylasir. bunun yaninda da github gibi platformlar uzerinden yazilimci yazdigi kodlari ve diegisiklikleri github gibi kod paylasim platformlarinda paylasir.

yani ozetle yapilan is zamana gore degil, ciktiya gore degerlendirilir. isin ilermemesi de toplantilarla ve cesitli araclarla takip edilir. bu nedenlede fiziksel olarak ofiste olmak cok da kritik olmuyor, gidip gitmemek tercihe gore degisiyor.
  • emrahday  (25.01.23 13:56:42 ~ 13:57:34) 
Ben 24 ay boyunca uzaktan calistim.
Ilk haftalarda ofise gittim. PC'yi almak icin kurulum vs
Yaptigi isi bilen insanlar icin cok rahat denebilir
Haftalik bire bir toplantilarda sefime ne yaptigimi söylüyorum ve o bana yeni görevler veriyor planlama konusuluyor vs

Yazilimda degil finansta calistim.
  • robert bosch  (25.01.23 15:47:52) 
2 senelik yazılım projesini müşteri ile hiç yüzyüze gelmeden, her hafta online statü toplantısı yaparak, 2-3 ayda bir yine online üst yönetim toplantıları yaparak ve günlük (daily) toplantıları yaparak tamamladık.

İletişim teams, zoom, webex gibi uygulamalar ile oluyor. E-postalar yine yoğun şekilde. Eski usüle göre bence daha verimli; uyku, trafik, yorgunluk sorunun olmuyor. Toplantılarımız kısaldı eskiden 1 saatin altında toplantı yapmazdık şimdi 15-45 dakika arasında bitiyor. Yan etkileri de var; çok fazla evde oluyorsun, ben bunu kapamak için haftada 3 spora gidiyorum. Sabah 7'de kalkıp işe gitmeye tercih ederim açıkçası.

Çalışıp çalışmadığın ürettiğin sonuçla alakalı. Herkesin kendi taskı oluyor ve başlangıç-bitiş tarihleri oluyor. Bunlar ortak bir ekrandan takip ediliyor. Vaktinde bitirmediğinde belli bir süre sonra artık ekip arkadaşların nezdinde de sorun yaşarsın. Ekipler bir nevi kendi kendini kontrol ediyor.

Belli aralıklarla İstanbul'da yaşayan arkadaşlarla ofiste veya dışarda bir araya geliyoruz. Bazen şehir dışından da gelenler oluyor.

Yazılım adına diyebilirim ki %100 ofis dönemi tarihe karıştı.
  • Lethe  (25.01.23 18:15:45) 
Normalde yoktu ama bizim bilgisayarlarimiza bir takip yazılımı kurdular remote a gecince.

Buyuk ihtimalle ekran acik kalma, mouse hareketleri, gun icinde girdigim siteler, calistirdigim uygulamalar falan kayit altinda.

İşleri de 2 haftalik planlayip her sabah toplantida bir gün önceki iş gününde neler yaptigimizi anlatiyoruz zaten 2 haftaya o işler bitince kimse ne ara yaptin demiyor.

Detayli takip ediliyor muyuz emin degilim ama ben bazen gece, bazen sabaha karsi calisiyorum gün icinde baska islerim varsa ve baskasiyla bire bir calismam gerekmiyorsa. Rahatim biraz yani. Sonucta isler bitiyor kimse bisey demez diye düşünüyorum.

Ofise de isteyen gidebiliyor onemli bir toplanti olursa ama ben sehir degistirdigim icin hic gitmedim pandemiden beri.

Toplantilar hep kameradan oluyor. Kamera sart degil sesle de gecirdigimiz oluyor.
  • ananiyimioguz  (25.01.23 20:53:06 ~ 20:54:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.