[]

psikoloji/psikiyatri hakkında

genel olarak olayı kavramaya çalışıyorum da.

psikiyatri : psikoz'la.
psikoloji de : nevroz'la mı ilgileniyor ?

kişilik bozuklukluğu = (nevroz + psikoz) mu demek ?

bir de kişilik bozukluklarını A-B-C diye sınıflandırıyolar ?
o nedir ? nevroz/psikoz diye sınıflandırmıyor muyduk ?
tüm problemleri kapsayan sınıflandırma hangisi ?

 
dsm 5


  • mikahakkinen  (08.09.22 16:09:27) 
dünyanın önemli bir kısmında olduğu gibi türkiye'de de ruh sağlığı alanında amerikan ruhsal sınıflama sistemi olan dsm takip ediliyor. dsm'nin en son 5. sürümü çıktı geçtiğimiz yıllarda. nevroz/psikoz ayrımı -yanlış hatırlamıyorsam- dsm 2'den beri o zamanki şekliyle kullanılmıyor, yani yaklaşık 60 yıldır falan.

eski sınıflamadaki hem nevroz grubuna giren rahatsızlıklar, hem psikoz grubundakilerle hem psikiyatristler hem psikologlar ilgilenebilir. tanı koyma, tedavi düzenleme işini psikiyatri hekimleri yapar, psikoterapist olan psikiyatri hekimleri de vardır, psikologlar ise klinik psikoloji yüksek lisansı yapıp eğitim aldılarsa psikoterapist olarak çalışabilirler. psikoterapiler sıklıkla nevroz grubundaki rahatsızlıklarda uygulansa da aktif alevli olmayan psikotik bozukluklarda da çeşitli psikoterapi yöntemleri uygulanabilmektedir.

eski sınıflamada genel olarak gerçeği değerlendirmenin bozulduğu durumlar psikoz (şizofreni ve benzeri bozukluklar, sanrısal bozukluklar, bipoların bazı dönemleri), bozulmadığı durumlar da nevroz olarak değerlendirilir (depresyon, anksiyete bozuklukları vs.). ancak hemen her rahatsızlığın ve hemen her kişilik bozukluğunun şiddetli formlarında psikotik belirtiler görülebildiği için bu ayrım artık geçerli değil. misal borderline kişilik bozukluğunda, yoğun stres altında psikotik belirtiler görülebilir, ancak sıklıkla geçicidir. dolayısıyla kişilik bozukluğu = nevroz + psikoz diyemeyiz, çünkü bu geçerli bir sınıflama değil.

dsm'de kişilik bozuklukları için a küme, b küme, c küme gibi gruplandırmalar var. ayrıntısı için a küme bozuklukları vs. yazarak oraya hangi rahatsızlıklar giriyor bakabilirsiniz. bu kümeler birer sınıflandırma biçimi yani dsm'de.
  • gibicibicis  (08.09.22 16:38:20 ~ 16:39:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.