[]

yurt disi - para biriktirme

yurt disinda yasayan esiniz-dostunuz, arkadaslariniz veya sizler para biriktirebiliyor musunuz? yurt disindan kastim kuzey amerika veya bati-orta avrupa ülkeleri.

yalniz yasamak, cift olarak yasamak veya cocuklu bir cift olarak yasamak para biriktirme oranini / ihtimalini cok fazla etkiliyor mu yasadiklari ülkelerde?


 
Almanya'da yaşayan akraba var. Para biriktirdiklerini hiç duymadım. Ev var. Araba desen 2 3 tane var. Biriktiriyorlarsa harcamadıkları için biriktiriyorlardır.


  • dissendium  (02.08.22 21:53:04) 
Burada en önemli etken mortgage oluyor ve genelde 2 kişi olmadan o krediyi alamıyorsunuz. Tek kişi kiraya verdiğiniz parayı direk yakmış oluyorsunuz, iki kişi mortgage öderken o parayı biriktirmiş oluyorsunuz.


  • archmage mahmut  (02.08.22 21:59:11) 
Eşim çalışmıyor. Bir de labrador köpek masrafi var.

Araba kredisi olmasa kenara aylık 600-700€ kalıyor.
Kisi evlenince ödediği vergi daha düşük oluyor. Ben evli olmasam ayda 250 euro falan öderim. Evliyim diye ayda 35 euro falan ödüyorum (eşim çalışmadığı için).

Esim asgari ücret bile alsa, verginin yukselmesini de hesaba katarsak en az 1000-1200 Euro kenara kalır. Bunun da bir kismi yatirim bir kısmı normal dışı harcama olarak gider.
Fransa.

Onun dışında iki cocuk, anne baba çalışan Türk aileler var. Para sürekli birikiyor çünkü tek harcama Türkiye'de tatil ve Türkiye'de yatırım yapma falan.

Türk olmasa da tek yaşayan arkadaşlarım var. Benim kadar almasalar da 200 Euro düşük aliyorlardir. Baya rahatlar. Bir arkadaş her sene Brezilya falan tatile gidiyor.
  • logisticsmanager  (02.08.22 22:31:45) 
en önemli etken mortgage oluyor +1. yasadigim yerde ev fiyatlari/maas orani turkiye'dekine oranla cok daha yuksek. henuz ev alip mortgage isine girmedim ama mortgage (30 senelik) olarak odeyecegim parayi biriktirmeye calisiyorum, geriye bir sey kalmiyor. yani ev almis olsaydim ekstradan hic para biriktirmiyor olacaktim. halimden memnun degilim gibi algilanmasin tabi, asiri memnunum.

ben bekarim, cift olarak calisinca biriktirmek daha makul olabilir. cocuk isin icine girince durum ne kadar degisiyor bilmiyorum ama mesela bazi ulkelerde cocuk bakimi asiri pahali.
  • hot potato  (02.08.22 22:48:00) 
Kuzey amerika icin - cocuk baya etkiliyor. Hayat pahali, kenara koymak zor.
Mesela bulundugum yerde anaokulu $1200 aylik. Asgari ucret burut $2400 kiyas icin.
Kari koca saglam maas almadan biriktirmek zor, cok zor.
  • cooperr  (02.08.22 22:59:24) 
Mortgage+1

Yurtdışında ev sahibi olmak gerçekten kira öder gibi olduğu için bekar ya da evli olan birçok arkadaşım ev alıp en büyük birikimlerini onun üzerinden yapıyor. Hiçbir şey yapmasan bile, ödemesi çok uzun süreli de olsa bir eve sahip olabiliyorsun.
İstanbul'daki ortalama bir semtteki ortalama bir evin kira parasıyla taksidini ödeyebileceğin bir kredi şekli Türkiye'de yok. Anca krediyi aldıktan 5-10 sene sonra maaşının makul bir oranına denk geliyor. O zamana kadar da taş yemeyeceğine göre Türkiye'de o evi alamıyorsun. Nakit olarak biriktirsen zaten eriyor.
  • synesthesia  (02.08.22 23:08:11) 
arkadaşlar dublin'de yaşıyor. total net €5k-€5.5k civarı alıyorlar. ayda €2k biriktiriyorlar.


  • niyeti bozuk http nesnesi  (02.08.22 23:25:58) 
Yurtdisinda yasiyorum ama gocmen degilim, sadece is icin burdayim. Dolayisiyla burada ev almak, araba almak falan gibi bir niyetim yok. Ev kirasi ve fatura masraflarim sirketim tarafindan karsilaniyor. Maasimin 3/4 kadarini biriktirebiliyorum.

Benim buradaki hem Turklerde hem de diger milletlerden expatlarda gordugum en buyuk masraf (dedigim gibi bu ulkeye yerlesme niyetinde olmayan insanlar bunlar, 2-10 yil arasi kaliyorlar) cocuklarin okul masraflari ve seyahat en buyuk giderleri. Cocuklar uluslararasi okullara gonderiliyor, senelik binlerce dolardan bahsediyoruz zira uluslararasi okullarin en kotusu siradan kolejlerin en iyisinden daha pahali oluyor neredeyse.

Seyahat de normal donemde "hadi Taylanda gidelim", "Ya Kuala Lumpur'u bir daha ne zaman gorucez" gibi bir zihniyetle yasanmasi sebebiyle expatlarda. Covid sonrasi ise ucuslarin kisitlanmasi ve karantina sebebiyle biletler alinmasi imkansiz hale geldi. En son baktigimda Istanbul gidis donus bileti 200bin lira civariydi.
  • sopiro  (03.08.22 07:39:53 ~ 15:57:38) 
Dublin, kari koca toplam gelirin yarisindan cogunu biriktiriyoruz. Araba + Ev (mortgage) var.

Cift yasamak tabi ki birikimi etkiliyor, benim maasim harcamalar + birikime gidiyor, esimin maasina hic dokunulmadan direkt birikime gidiyor.
  • sertac akin  (03.08.22 09:18:49) 
benim akranım, benzer yerlerden geçmiş arkadaşım avrupa'da çalışıp birikimini türkiye'de yapıyor. kadıköy'ün en güzel yerinden 2 tane 3+1 ev aldı, cash parayla.


  • gabe h coud  (03.08.22 09:37:15) 
ben avrupada bunun pek mümkün olmadığını, amerikada ise çok mümkün oldugunu düşünüyorum.

avrupada sosyal devlet ağırlıklı olduğu için, aldığın maaş da birikimin de hep "iyi bir hayatı" garanti altına almanı sağlıyor. ötesine geçmen ise zor oluyor.

evet ev ve araba alabilirsin, ama evin mortgage'ı 30 sene olursa alabilirsin, araba da buradaki gibi bir "birikim" sayılmıyor.
  • tchuck  (03.08.22 09:48:11) 
Hollanda
1 yılda 0 birikim.
İkinci yıl için umutluyuz.
  • but that was just a dream  (03.08.22 09:56:19) 
hollanda'da kiralik evde oturuyoruz. tek maas ile burada biraz (ayda 700-1000 falan ama ekstra harcamalar ile dusebiliyor, telefon almak gerekirse falan gibi) biriktirebiliyoruz. esim turkiye'ye uzaktan calisiyor, onun kazandiginin %90'i falan birikim.


  • lemmiwinks  (03.08.22 10:47:00 ~ 10:48:11) 
Hollanda'da yasiyorum, evliyim. cocuk yok. Esimle beraber mortgage oduyoruz, arabaya ihtiyac duymadik. Yazilimciyim, maasimin %20-%25'ini biriktirebiliyorum. Esim credit controller benden daha tutumlu bir insan, o da maasinin en az %20'sini biriktirebiliyor. Bununla beraber ikimiz de emeklilik primlerini yuksek seviyede oduyoruz.

Bekar arkadaslarimin hepsi bir kac sene once evlerini aldi. Bildigim kadariyla mortgage odemesinden sonra onlar da maaslarinin %10'unu biriktirebiliyor her ay.
  • whisky  (03.08.22 12:49:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.